półkach marketów z żywnością). Zazwyczaj zawiera 13 – 14% alkoholu, który wyparowuje podczas gotowania. Dostępne są także bezalkoholowe wersje. Smak ma aromatyczny, słodki i delikatnie owocowy, wyczuwalne śliwki i morele. Kuchnia japońska cieszy bogactwem egzotycznych smaków, których nie sposób spróbować gdzie indziej na świecie, co jednak wcale nie oznacza, że aby tego doświadczyć trzeba udać się do Japonii. W zaciszu
mojewypiekiinietylkomamy wypełniały nimi gołąbki, pierogi i bułki drożdżowe. Przygotowywały też z nich kotlety, albo zapiekały je. Kasze były podawane na słono, ale również na słodko, na przykład z suszonymi śliwkami. Podkarpackie gospodynie kaszę jaglaną często łączyły z twarogiem, jęczmienną z grzybami, a gryczaną z ziemniakami lub mięsem. Przepis, który dzisiaj proponuję, pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Mrukowej
Trzeci talerzCiasto ze śliwkami, które zawsze wychodzi i zawsze smakuje :-) Do tego aby je wykonać potrzebujesz tylko sześciu składników
AniaGotuje.plGęsta polewa do ciasta piernikowego na bazie śliwek i gorzkiej czekolady z dodatkiem prażonych orzechów. Polewa na jeden keks wielkości około 12-15 x 30 cm (wielkość formy
AniaGotuje.plSchab karkowy pieczony z dodatkiem cebuli oraz śliwek. To bardzo prosty i bardzo stary przepis na pieczony schab obiadowy. Mięso podajemy na ciepło, gdyż pieczemy je na smalcu. Czas pieczenia zaś ograniczamy do minimum. Schab ma być soczysty :-) Czas przygotowywania: 30 minut Czas pieczenia: 50 minut Ilość porcji: pieczeń na 6-8 porcji
AniaGotuje.pljedno z moich ulubionych ciast ze śliwkami. Bardzo proste i super smaczne. Najważniejsze, że zawsze wychodzi :-) Czas przygotowywania: 15 minut Czas pieczenia: 1h Ilość porcji: średniej wielkości keksówka
AniaGotuje.plCudownie pyszne, delikatne i pełne soczystych śliwek ciasto kruche. Jest naprawdę wspaniałe. - super prosty skład i wykonanie - najlepsze ciasto dla początkujących - zawsze wychodzi
AniaGotuje.pljajek. Po 5 minutach ciasto już jest w blaszce, a po 40 minutach po domu unosi się wspaniały zapach świeżo upieczonego ciasta z owocami. Ja robiłam już ze śliwkami i brzoskwiniami ale możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce. W obu przypadkach placek był znakomity i bardzo szybko został zjedzony. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne. Przy pierwszym podejściu też nie wierzyłam
Pani na deserzawiodłam się:) P lacuszek bardzo fajnie urósł jest mięciutki i puszysty. I co najważniejsze: jest prosty, ładnie prezentuje się na talerzu i jest pyszny zarówno z jabłkami, śliwkami lub brzoskwiniami. Smacznego :) SKŁADNIKI : 6 jajek 1,5 szklanki cukru 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany + 2 łyżki
Pani na deserjajka szklanka cukru szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju 3/4 słoiczka powidła,można użyć kremu czekoladowego, ja dałam domowej roboty nutellę ze śliwek KREM : 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 4-6 łyżek cukru 2 cytrynowe galaretki kostka masła DODATKOWO : 2 galaretki pomarańczowe WYKONANIE BUDYNIU : Gotujemy 3 szklanki mleka z dodatkiem
Pani na deserłatwa, wilgotna i wyśmienita drożdżówka. Zawsze wychodzi, musimy tylko dodawać składniki za kolejnością jaka jest podana. Tym razem upiekłam z kruszonką, ale już marzy mi się takie ciasto ze śliwkami na wierzchu :) Polecam jest pyszna. SKŁADNIKI: 5 całych jaj 10 dag drożdży szklanka cukru pudru 1 szklanka oleju szklanka zimnego mleka 5 szklanek mąki pszennej olejek waniliowy dodany
Pani na deserSobota. We dwie. Mama i córka. Kiedy jakiś czas temu pojawił się post na tartę z brzoskwiniami już wówczas zapowiadałam, że pokuszę się o wersję śliwkową i jabłkową. Na śliwki już może nieco za późno za to jabłka obecnie wiodą prym wśród owoców. Muszę sama siebie pochwalić za ten wypiek bowiem uważam go za bardzo udany. Tarcie nie brakuje niczego
My simple kitchenowocami pojawiają się w moim jadłospisie często i regularnie. Nie nudzą mi się, bo żongluję tu różnorodnymi jogurtami i użytymi owocami. Do tej pory smażyłam już: Placuszki jogurtowe ze śliwkami Placuszki z jogurtem greckim i winogronami Placuszki jogurtowe z bananem Placuszki jogurtowe z jabłkiem Tym razem wyciągnęłam z czeluści lodówki zapomniany kubeczek jogurtu greckiego o fantazyjnym smaku figi z miodem
Grunt to przepis!klik . Polecam! (1 porcja) 50g płatków orkiszowych (nie błyskawicznych!) 250 ml mleka (*) 4g/1 łyżka chia (u mnie Witpak ) 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Dodatkowo: powidła śliwkowe (polecam Krokus ) Opcjonalnie: 1 śliwka d dekoracji Wieczorem do miseczki (**) wsypać płatki owsiane. Płatki zalać mlekiem, dodać miód, nasiona chia i dokładnie wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. (Niekoniecznie
Di gotujezdrowy deser. Niezwykle smaczne, proste w wykonaniu crumble, które świetnie smakuje na gorąco, jak i na zimno. Na moim blogu znajdziecie już przepisy na podobne desery w wersji ze śliwką oraz nektarynkami i płatkami owsianymi . Wszystkie są równie wyborne i różne na swój sposób, stąd musisz spróbować ich wszystkich! Na co czekasz? Do roboty! Składniki na 4 porcje
Be Fit Be Strong