śliwka - 11236 przepisów (strona:502/750)

Bigos wege z żurawiną 146

cebule 6 pieczarek szklanka 250 ml passaty pomidorowej pieprz, lubczyk, papryka słodka i ostra, kminek, kilka ziarenek ziela, 3 liście laurowe, 2 goździki suszona żurawina, mogą być rodzynki, morele, śliwki opcjonalnie: łyżka cukru olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę lekko odciskam, siekam. Wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą, tak by lekko przykryła kapustę, doprowadzam do wrzenia. Gotuję 30 minut na średnim

Zasmakuj Kuchni
Mało słodkie ciasto jogurtowe z kubeczka 221

idealnie na relaksujący podwieczorek z gorącą herbatą, gdy za oknem bura i ponura jesień szaleje :) Zapraszam do podejrzenia również moich poprzednich wariacji w temacie ciasta jogurtowego : Ciasto jogurtowe ze śliwkami dla leniwych Proste ciasto jogurtowe z truskawkami Kubeczkowe ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką Ciasto jogurtowe z owocami letnimi Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka Składniki

Grunt to przepis!
Pudding chlebowy - Bread pudding – jak wykorzystać czerstwe pieczywo 96

250g czerstwego pieczywa (pszennego, z ziarnami, żytniego), 250g suszonych bakalii (morele, śliwki, migdały, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczy...), 2 jajka, 2 łyżki cukru trzcinowego, 0,5 l mleka*, 6 łyżeczek masła, masło do wysmarowania foremek (6 małych foremek do zapiekania) Rozdrobnić chleb, zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na 15 minut. Orzechy i migdały posiekać. Bakalie sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić

królestwo garów
udziec indyka faszerowany suszonymi śliwkami i morelami 114

jesienno-zimowym. Najwięcej skorzystają na tym mięsa, które dzięki zmienianym kombinacjom dodatków nigdy nie smakują tak samo. udziec indyka faszerowany suszonymi owocami 1 kg udźca indyka, po garści suszonych śliwek bez pestek, moreli (mogą też być i żurawiny, jabłka lub gruszki - ważne, żeby słodki owoc łączyć z kwaśnym), 2 łyżki suszonego estragonu, 1 szkl. piwa, 1 łyżka miodu

Eksperyment sobotni
Mini knedle 338

Knedle...to smak mojego dzieciństwa - oczywiście najlepsze robiła moja babcia ♡ .Właśnie dlatego to ta potrawa była dla mnie wyzwaniem i udało się. Wprawdzie śliwkę musiałam zamienić na borówkę, ale jest! Po kilku próbach okazało się że ich wykonanie zajmuje mało czasu. :) Przedstawiam Wam przepis na ok.20 knedli wielkości orzecha włoskiego ( jak widzicie wielkość knedla jest dostosowana do wielkości nadzienia ☺). Składniki

Keto Przepisy
Rosół z kaczki 143

kompensacje charakterystycznego zapachu rosołu z kaczki i sprawia, że w całym domu pięknie pachnie. Rosół z kaczki podaję z mięsem z gotowania rosołu, natką pietruszki oraz łyżką sosu ze śliwek i żurawin . Nie próbowaliście jeszcze? Skosztujcie koniecznie :) The post Rosół z kaczki appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Gulasz drobiowy z papryką z multicookera 729

obiad. Pyszny gulasz z mięsa drobiowego ze sporą ilością papryki. Gulasz przygotowany w Multicooker Camry CR 6408 . I tak jak w wcześniejszych przepisach kluski na parze oraz ciasto ze śliwkami urządzenie nie zawiodło.  Gotowanie gulaszu pod szczelnym przykryciem nadało potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Krótki przewodnik obsługi urządzenia można zobaczyć pod tym linkiem https://www.youtube.com/watch?v=V4wAUVDd2ZM Składniki: 2 duże

Ala piecze i gotuje
Owsianka dyniowa 141

dyni  i dokładnie wymieszaj. Podgrzej całość przez 2 minuty.  Przełóż owsiankę do miski i dodaj do niej miód, wymieszaj.  Ozdób ulubionymi owocami u mnie : gruszka, śliwki oraz kaki inaczej persymona. Posypałam wiórkami kokosowymi, pokrojonymi orzechami i dodałam domowej roboty fit czekoladę. Wyszło pysznie.  Smacznego

Słodka Strefa
Koktajl ze szpinaku i śliwek 137

Bardzo odświeżający i zdrowy koktajl. Smakuje śliwkami z posmakiem maślanki a szpinak w zasadzie jest niewyczuwalny. Za to daje nam dużo witamin i żelaza. Po długim miksowaniu dostajemy lekką konsystencję z pianką na wierzchu, która daje wrażenie świeżości - zwłaszcza jeśli maślankę wzięliśmy prosto z lodówki (w lato naprawdę warto

Milion Smaków
Ciasto kruche ze śliwkami i serem 170

szklanka + 3 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka smalcu lub oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia ser: 0,5 … Czytaj dalej Ciasto kruche ze śliwkami i serem

czarrna od kuchni
Ciasto z gruszkami, migdałami i czekoladą 106

prostu nie rozpływa się tak mocno. Ciasto jest bardziej ścisłe i wygląda na bardziej wypieczone. Dzisiaj przypomina ono bardziej frangipane . Bardzo lubię to ciasto. Zamiast gruszek można swobodnie użyć śliwek lub jabłek. Polecam również dodać do ciasta kardamon. Będzie ono jeszcze bardziej aromatyczne. Mówiąc szczerze to wolę kardamon od cynamonu. Wiadomo, że dużo wypieków wymaga cynamonu. Ale jak mam możliwość

codojedzenia
Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym 170

ciepło jak i na zimno. Smacznego Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Naleśniki z jabłkami i karmelem – przepis Knedle ze śliwkami – sprawdzony przepis Racuchy drożdżowe z jabłkami Artykuł Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Konfitura śliwkowa z miodem. 108

słoiczki po 300 ml 1,20 kg dojrzałych śliwek ( najlepiej węgierek ) 35 dkg cukru żelującego 3:1 15 dkg miodu 1 laska kory cynamonu 100 ml octu balsamicznego jasnego  Sposób wykonania :   Ś liwki opłucz, usuń pestki, miąższ pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka lub rondla, dodaj cukier, cynamon i miód, wymieszaj. naczynie postaw na ogniu, zagotuj

Przepisy i porady kulinarne
Negimaki z shiitake 183

półkach marketów z żywnością). Zazwyczaj zawiera 13 – 14% alkoholu, który wyparowuje podczas gotowania. Dostępne są także bezalkoholowe wersje. Smak ma aromatyczny, słodki i delikatnie owocowy, wyczuwalne śliwki i morele. Kuchnia japońska cieszy bogactwem egzotycznych smaków, których nie sposób spróbować gdzie indziej na świecie, co jednak wcale nie oznacza, że aby tego doświadczyć trzeba udać się do Japonii. W zaciszu

mojewypiekiinietylko
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami – kuchnia podkarpacka 175

mamy wypełniały nimi gołąbki, pierogi i bułki drożdżowe. Przygotowywały też z nich kotlety, albo zapiekały je. Kasze były podawane na słono, ale również na słodko, na przykład z suszonymi śliwkami. Podkarpackie gospodynie kaszę jaglaną często łączyły z twarogiem, jęczmienną z grzybami, a gryczaną z ziemniakami lub mięsem. Przepis, który dzisiaj proponuję, pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Mrukowej

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania