wersję podstawową, bez kalorycznych dodatków. Zachęcam do skorzystania z łatwego przepisu na szybki deser. Składniki: Galaretka o smaku winogronowym kilka plastrów ananasa z puszki pomarańcza czerwone winogrona kiwi śliwki węgierki Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody. Pozostawiam do wystygnięcia. Owoce kroję na kawałki. Wrzucam do słoiczków. Zalewam schłodzoną galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia
Słodki Zakątekbakaliami.👌 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:(keksówka 26 cm) -360 g mąki orkiszowej -3 jabłka -1 marchewka -100 g orzechów (u mnie nerkowce) -100 g moreli suszonych -100 g śliwek suszonych -50 g żurawiny suszonej -50 g rodzynek suszonych -1 łyżka miodu -2 łyżki przyprawy do piernika -sok z połowy cytryny -1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki
Zdrowie i pysznie na talerzuwarzywa, płatki, ziarna, owoce. Jego słynne muesli to moczone przez kilka godzin płatki owsiane podane ze startym jabłkiem. A dalej mamy pełną dowolność w kombinacji swojego ulubionego smaku: gruszki, śliwki oraz inne świeże owoce suszone owoce (można je moczyć razem z płatkami) orzechy, pestki miód jogurt siemię lniane, chia, sezam, mak, wiórki kokosowe cynamon... Kombinować można naprawdę niemal w nieskończoność
Obiad gotowySkładniki: 300 g mąki pszennej 60 g cukru 1 łyżka oleju 1 żółtko 1 jajko 1/2 szklanki mleka aromat migdałowy 20 g drożdży bakalie, u mnie orzechy, suszone śliwki i … Czytaj dalej Babka drożdżowa
czarrna od kuchnipolecamy też używania owoców mrożonych. Nawet mocno odsączone mają w sobie dużo wody i clafoutis, choć pyszny, trochę się rozłazi. Naleśnik najlepszy jest z sezonowymi owocami: wiśniami, truskawkami, morelami, śliwkami, jednak doskonale smakuje też z gruszką, która idealnie komponuje się z aromatem wanilii, delikatnym ciastem, dodając delikatnej słodyczy i jędrności clafoutis. Grzeszny naleśnik i sernik w jednym Naleśnik, jak wspomnieliśmy
Niedzielny kucharzobrana i przekrojona na pół po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu duża szczypta kminku,rozmarynu, tymianku, soli i pieprzu kilka listków laurowych 5 suszonych plasterków jabłek 5 suszonych śliwek bez pestek+ po jednej na każdy talerz do podania 5 bulw topinamburu – obranych lub oskrobanych 100 ml wiśniówki – pół kieliszka na każdą porcję mleczko kokosowe do podania (opcjonalnie) olej tłoczony
Ugotowane pozamiatanewyszyły 32 ciasteczka. Ciasteczka należy piec partiami, a ciasto na ciasteczka należy w tym czasie przechowywać w lodówce. Rodzynki można zastąpić innymi, ulubionymi bakaliami np. suszonymi morelami czy śliwkami (drobno pokrojonymi), suszoną żurawiną, orzechami; a masło - margaryną. Ciasteczka przygotowane według tego przepisu są miękkie, z lekko ciągliwym środkiem, mają odpowiednią grubość i są pełne rodzynek oraz płatków owsianych. Schłodzenie ciasta
Gospodyni Miejskaprostu wyższe lub niższe. Ja nazywam to ciasto, ciastem awaryjnym. Robi się szybko, można je przewieźć, może podróżować, może leżeć. Użyłam jabłek. Możesz dać każdego owoca np.brzoskwinie,truskawki,rabarbar,śliwki,maliny, nawet mrożone owoce (bez rozmrażania). Składniki 3 kubeczki (u mnie szklanka ma 250 ml) mąki pszennej typ 450 u mnie TOTA 8 jajek 1 kostka masła 2 szklanki
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj już nikogo nie dziwi, że do ciasta dodaje się cukinię, fasolę, buraczki, dynię, szpinak czy właśnie marchewkę. A przygotowanie czegoś słodkiego z zieleniną podobnie jak z jabłkiem czy śliwką nie jest już wielkim wyczynem. Dodatkowo lista używanych do wypieków warzyw wciąż się rozrasta i to w co raz bardziej zaskakujące pozycje. Nic dziwnego, ponieważ o tym sprytnym zabiegu można
Fitsweet.memiseczek, dekorujemy pokrojonym bananem, jagodami goji, chią, pestkami dyni i porzeczkami. Jogurt grecki z owocami 200g jogurtu greckiego light 250g owoców letnich mrożonych (mieszanka której używam to brzoskwinie, śliwki, maliny, porzeczki i winogrona) +2 łyżki mleka 70g granoli owocowej bez cukru W wysokiej szklance na zmianę układamy porcje jogurtu, chrupiącej granoli i świeżo zblendowanych z mlekiem owoców które nabierają
Karo in the Kitchengruszkami, jak już widzieliście kilka dni temu na moim Instagramie pokazywałam Wam, to ciacho. Chodziło za mną ucierane z gruszkami. Uwielbiam właśnie proste ciasta, z owocami tj. gruszki, jabłka, śliwki czy w sezonie truskawki, borówki, porzeczki czy rabarbar. To chyba moje ukochane smakołyki. Owoce lubię łączyć z ciastem ucieranym, to potrafię przygotować chyba na 100 różnych sposobów i zawsze
SMYKWKUCHNIrzadko pojawia się na naszych stołach. Z reguły do przygotowania pasztetu wykorzystujemy różne rodzaje mięsa: drób, wołowinę, wieprzowinę i dziczyznę. Dodamy do nich także wątróbkę, suszone grzyby, czasem suszone śliwki i sporo przypraw. Ugotowane, upieczone lub uduszone wcześniej mięso dokładnie mielimy, a następnie po wymieszaniu z dodatkami pieczemy w piekarniku. Możemy je także upiec w kąpieli wodnej (foremki umieszczamy
Kulinarne przygody Gatityzrobiłam je nieco inaczej, na bazie ciasta budyniowego a do nadziania wykorzystałam gotową konfiturę malinową oraz krem waniliowy. Wyszły pyszne, aczkolwiek pączki z domową konfiturą różaną oraz powidłami ze śliwek są po prostu niezastąpione! Ciasto: 1 kg mąki, 6 żółtek + 2 jajka, 100g świeżych drożdży, 200g masła, szklanka cukru, 50g spirytusu, szczypta
Z miłości do słodkościHAŃDEREK 350-400g 1 kg karczku b/k 1 kg kiszonej kapusty 500 g kapusty słodkiej 2 łyżki domowego smalcu solidna garść suszonych podgrzygków 5 suszonych śliwek 5 suszonych moreli 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki
Gosia gotuje