tych, którzy jeszcze nie zdążyli posmakować – rambutan wygląda obłędnie i cudnie pachnie. I na tym w zasadzie kończą się moje zachwyty. W smaku porównywalny jest do naszej śliwki, nie zaskakuje niestety. Oprócz niezaprzeczalnych walorów wizualnych, nie udało mu się podbić mojego serca… Może z Wami będzie inaczej? Musicie koniecznie spróbować! Składniki (na Panna Cottę): 1 puszka mleka kokosowego
Garniec Magaliejakoś mnie ostatnio naszło na gotowanie dziwactw. Dziś stanęło na knedlach, które robiłam może z trzeci raz w życiu. Wcześniej oczywiście klasycznie ze śliwkami. I myślę, że przede mną jeszcze z mięsem, wiecie jak jest. Tydzień temu robiłam pierwsze podejście do tych tytułowych, ale udało mi się kupić tak syfiasty szpinak, że wylądował w koszu (a jedzenia naprawdę nie wyrzucam
Kardamonovyciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK KLASYCZNY Przygotowanie: 1 h 20 minut Składniki: – 1 kg sera do serników (patrz uwagi poniżej) – 250 g miękkiego masła – 150 g cukru pudru
nietylkopasta.plwersję podstawową, bez kalorycznych dodatków. Zachęcam do skorzystania z łatwego przepisu na szybki deser. Składniki: Galaretka o smaku winogronowym kilka plastrów ananasa z puszki pomarańcza czerwone winogrona kiwi śliwki węgierki Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody. Pozostawiam do wystygnięcia. Owoce kroję na kawałki. Wrzucam do słoiczków. Zalewam schłodzoną galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia
Słodki Zakątekmożna wstawić naczynie do zapiekania i w zasadzie o niej zapomnieć. Po 3 godzinach kawałek wołowiny zamienia się w prawdziwe arcydzieło, pachnące pomidorami, śliwkami, leśnymi suszonymi grzybami i jest bajecznie miękkie. Już nigdy nie będziecie mieli problemu z gumowatą, czy żującą się wołowina. Ta potrwa wychodzi za każdym razem
kuron.com.plwybornie zarówno na ciepło jak i zimny. W przepisie użyłam owoców suszonych znanej Marki HELIO Składniki : 1,5 kg boczku bez skóry i żeberek suszone śliwki, daktyle i morele 1,5 płaskiej łyżeczki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 łyżeczki majeranku 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 gałązka cząbru 2 listki laurowe Dodatkowo: siatka
Gosia gotujetuńczyka z puszki bez oliwy (80 g) PIĄTEK< SOBOTA< NIEDZIELA III FAZA śniadanie 1 kromka r azowego chleba orkiszowego jajko sadzone 1 szklanka czerwonychh śliwek (lub mrozonych) na gorąco duszone z ksylitolem i cynamonem II śniadanie 2 ciasteczka słonecznikowe 1 duża marchewka Obiad curry z kurczaka i jarmużu lub Schab pomidorowo-kokosowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!powitanie jesieni... Proste, ucierane ciasto, które nada się idealnie jako baza dla wszelakich owoców. Bo myślę, że na przykład z morelami, brzoskwiniami, lub śliwkami będzie równie udane, jak z jabłkami... Przepis z bloga Bajkorada . Składniki: (u mnie tortownica 23cm) 4 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku
Lejdi of the housełyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody 2 jajka 125g stopionego i lekko przestudzonego masła 1/2 szklanki maślanki 1/3 szklanki suszonych wiśni, posiekanych 1/3 szklanki miękkich, suszonych śliwek, posiekanych Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami. W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej mokre. Wlej mokra mieszankę do suchej i wymieszaj łyżką - szybko
Lejdi of the housepodzielić. Kolejny na mojej liście jest skubaniec :) To kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Możecie zrobić je z dowolnymi owocami. Świeżymi jak jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, borówki, maliny itd. lub ze słoika. Mojego dzisiejszego skubańca robiłam z wiśniami ze słoika na dużej blaszce o wymiarach 22 x 37 cm. Składniki: 0,5 kg. mąki
CiastkozercySMACZNEGO ! Kompletne śniadanie dla 1 osoby w fazie III diety przyspieszającej metabolizm: 1 kromka pełnoziarnistego chleba orkiszowego (lub żytniego) 1 jajko na twardo 1 szklanka czerwonych śliwek (lub mrożonych) na gorąco z cynamonem i ksylitolem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rustykalne tarty to chyba moje ulubione ciasta, zwłaszcza że nie potrzeba do nich żanej formy, wystarczy jedynie duża blaszka. Po orkiszowej galette ze śliwkami naszła mnie ochota na mini tarty w wersji z jabłkami i cynamonem. Do tego niedawno odkryty przeze mnie domowy solony karmel i mamy deser jak z najsmaczniejszej cukierni, a nawet powiedziałabym że o niebo lepszy... Składniki
wyzwania kuchennedylemat, jakie danie przygotować by zrobiło wrażenie na gościach? Liczy się pomysł, odrobina kreatywności i pyszne zdrowe składniki :) Jednym z nich jest boczek Duda bez konserwantów. Boczek zawijany w śliwkę jest dość znany, ale możemy podkręcić dodając świdry całość posypując serem. Szybka przekąska, która stała się hitem w moim domu :) Składniki 1 opakowanie
Kulinarne pyszności Molkibyło tak standardowo ta wersja piernika jest zrobiona z powidłami z czarnej porzeczki – dlaczego? Otóż przed samymi świętami nie udało nam się w sklepie już dostać powideł ze śliwkami :( Składniki 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rodzynek – 200g żurawiny – 100 g skórki pomarańczy – 100 g orzechów laskowych – 100 g migdałów – 100 g fig – 200 g moreli – 200 g śliwek Pozostałe składniki: – 300 ml brandy do ciasta oraz dodatkowo 100 ml łyżki do polania ciasta – 100 g cukru trzcinowego – 150 g masła – 2 jajka – 100 g mąki
To co kocham