już ostatni dzwonek, żeby upiec ciasto ze świeżymi jagodami. Już wkrótce zostaną one zastąpione śliwkami i jabłkami. U mnie co najmniej raz w sezonie musi być drożdżowe z borówkami. W tym roku było kiepsko z tymi owocami ale udało się trochę zdobyć i upiekłam ciasto a dwie małe porcje zamroziłam. Taki placek z kruszonką to wypiek dla nas raczej powszedni
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukinia. Intensywnie żółty kolor zawdzięcza kaszy jaglanej i kurkumie. Jest aromatyczny i zawiera dużo ziół. Polecam podawać z ulubionym pieczywem. U mnie jest to domowy, żytni chleb z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. Wegetariański pasztet porcja dla 6-7 osób Składniki: 0,5 kg bobu 1 duża cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka wody
JaglusiaWspaniałe drożdżówki upieczone według sprawdzonego przepisu, prawdziwy hit lata :-) Piekę je z różnymi owocami, lubimy te ze śliwkami , smakowały nam też z truskawkami czy czarną porzeczką . Tym razem - drożdżówki z rabarbarem. składniki na ciasto: 2 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko szczypta soli
babka w formieSkładniki: 400 gram jogurtu greckiego 100 gram jogurtu naturalnego 6 łyżek nasion chia 3 łyżki syropu klonowego 3 marakuje 3 morele winogrona i śliwki do podania Jogurty mieszam z chia i syropem klonowym. Odstawiam na noc do lodówki. Owoce kroję, marakuję wydrążam. Napęczniałe chia podaję z owocami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaczasie.. To po prostu trzeba zobaczyć, bo widok ten daje porządnie do myślenia! Wracając do jedzenia.. świeżość owoców morza i soczystość owoców (nawet tych naszych jak śliwki, jabłka, czy gruszki), sprawiała wrażenie, jakby miało się do czynienia z zupełnie innym wymiarem ich smaku. Ich spożywanie to prawdziwa rozkosz… Jednakże, jesteśmy tu w Polsce i grzech nie skorzystać
Be Fit Be Strongstolnicę i rozciągnąć rękami na grubość około 1-1,5cm. Szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek nałożyć 1/2 łyżeczki dżemu lub powideł. Ja użyłam powideł śliwkowych mojej mamy, która śliwki długo gotuje (dusi) nie dodając do nich ani grama cukru – kiedyś wyciągnę od niej ten przepis Składać krążki na pół i skleić podobnie jak pierogi, uformować kulki i przełożyć
Dietologwyobraźni. Dzisiejsze połączenie słodkiej, soczystej brzoskwini z wyrazistą, pikantną rukolą i świeżą, orzeźwiającą miętą bardzo przypadło mi do gustu. Koniecznie spróbujcie, bo ja po raz kolejny wpadłam jak śliwka w kompot i ta kombinacja pozostanie ze mną pewnie do końca lata. Składniki: 2 dobrze dojrzałe brzoskwinie 2 duże garści rukoli 1 kulka mozzarelli 1 dobrze dojrzałe awokado garść listków mięty
Fitsweet.meLiczi, znane także jako śliwka chińska uchodzi za owoc dodający sił i poprawiający nastrój dlatego jak zobaczyłam go w pobliskim sklepie postanowiłam go zakupić. Wybrałam prosty przepis Pascala na Glazurowane klafuti z liczi. Glazurowane klafuti z liczi Składniki 100 g drobnego cukru 50 g mąki 20 g cukru waniliowego ( nie miałam dodałam laskę wanilii ) 250 ml mleka 2 jajka
Pieguskowa Kuchnialubię tej pory roku -jest zimno, mokro, ciemno. Ale jesień ma też kilka zalet – jest bajecznie kolorowa, rozdaje to co ma najlepsze: soczyste jabłka i gruszki, pyszne śliwki, zdrowe orzechy i smakowite grzyby. Nie wyobrażam sobie żeby o tej porze roku nie zrobić aromatycznego lecza, nie usmażyć powideł czy nie ususzyć grzybów, tak aby cały dom wypełniony był
Pieguskowa KuchniaWyniosłam to z kuchni kaszubskiej, na której się wychowałam. Pieczeń wieprzowa z suszonymi owocami 700 ml cydru (zastąpiłam redd’s-em), 200 g suszonych moreli, 200 g suszonych śliwek, 1 laska cynamonu, 6 goździków, 1 kg wieprzowiny od szynki (ze skórką), 2 łyzeczki bulionu w proszku lub kostka bulionowa, 2 łodygi selera naciowego, 1 łyżka masła, mąka do zagęszczenia
Pieguskowa Kuchniasuszonymi owocami Ciasto 2 szkl mąki 1 jajko 1/4 szkl cukru 30 g świeżych drożdży 50 g masła cukier waniliowy 1/2 szkl mleka szczypta soli Nadzienie 20 dag suszonych śliwek 20 dag suszonych moreli 15 dag orzechów laskowych 15 dag suszonych daktyli 2 duże jabłka 8 łyżek rumu Polewa 5 łyżek cukru pudru gorąca woda Mąkę przesiać do miski, dodać
Pieguskowa Kuchniajest na krzaczkach. Pamiętajcie aby wszystkie składniki do ciasta miały temperaturę pokojową. Warto pokusić się o to ciasto nawet jak już nie będzie owoców czarnej porzeczki i zrobić ze śliwkami czy jabłkami. Ciasto kokosowe z czarną porzeczką i kokosową kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejest na krzaczkach. Pamiętajcie aby wszystkie składniki do ciasta miały temperaturę pokojową. Warto pokusić się o to ciasto nawet jak już nie będzie owoców czarnej porzeczki i zrobić ze śliwkami czy jabłkami. Ciasto kokosowe z czarną porzeczką i kokosową kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepyszne serowe ciasteczka . składniki: 1 kg mirabelek 1 opakowanie środka żelującego 1/2 kg cukru wykonanie: Mirabelki umyłam, włożyłam do garnka, zalałam wodą dając jej tylko tyle, by śliwki były przykryte. Owoce zagotowałam i od razu zestawiłam z ognia, odstawiłam, by nieco wystygły. Mirabelki wyłożyłam na sitko - sok, który z nich wyciekł zostawiłam do picia, a owoce przetarłam przez sitko
babka w formieosiągniemy, gdy je rozdzielimy i owiniemy szypułki pojedynczo. To właśnie przez wspomniany gaz etylenowy należy odpowiednio dobierać towarzystwo dla przechowywanych produktów . Dużo etylenu wydzielają m.in.: banany, morele, melony, gruszki, śliwki, mango, jabłka, papryka oraz pomidory. Owoce i warzywa szczególnie wrażliwe na etylen – np.: bakłażany, arbuzy, dynie, ziemniaki, marchewki, rzodkiewki, szparagi, sałaty i brokuły należy trzymać osobno z warzywami wymienionymi
Poezja smaku