śliwka - 11236 przepisów (strona:498/750)

Wielkanocne kruche rogaliki migdałowe czyli poWeekendowe Łakocie odc.151 235

Kolejne święta zbliżają się wielkimi krokami a ja testuję rozmaite smakołyki. Dobrym przyczynkiem do testów były między innymi moje urodziny.  Zaserwowałam rodzince brownie z żurawinami i śliwkami suszonymi a także kruchutkie rogaliki migdałowe.  Ciasteczka robi się szybciutko i są naprawdę fantastyczne.  Nie wiem czemu skojarzyły mi się z Wielkanocą :) Przepis podpatrzyłam na blogu White Plate i zamieszczam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mazurek bakaliowy 235

Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki krupczatki 150 g margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 ugotowane żółtka garść migdałów kilka duszonych śliwek i daktyli sos toffi Fanex … Czytaj dalej Mazurek bakaliowy

czarrna od kuchni
ciasto francuskie z czekośliwką i jabłkiem... 204

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jabłka 4 sztuki, dżem 400 ml/czekośliwka, cukier 2 łyżki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka jabłka obrane ze skórki zetrzeć na tarce do ogórków do miski do jabłek dodać czekośliwkę, użyłam swoją domową z białą czekoladą , jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" wsypać cukier, cynamon, kisiel bez cukru i wszystko dobrze

W Mojej Kuchni Lubię
Wafel z masą kajmakową, powidłem śliwkowym i petitkami 245

Wafel z kajmakiem każdy lubi, słodziutki jest niesamowicie, ja tym razem tą słodycz przełamałam troszkę. Dodałam powidło ze śliwek węgierek i dodatkowo ciastka petitki. Wafel wyszedł bardzo smaczny, zniknął szybciutko. Pyszny, polecam, ja w tym tygodniu robię ponownie :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 1 opakowanie wafli 1 puszka masy korówkowej u mnie Helio 2 opakowania ciastek petitki (u mnie

kruche babeczki
DZEM MORELOWY 164

szkliste  i nie wypływają na powierzchnię syropu.  Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy dżem morelowy - z tego przepisu można również przygotować dżemy z innych owoców np. z brzoskwiń, śliwek czy wiśni lub truskawek. Polecam!   W dziale " DOMOWE PRZETWORY" znajdziecie więcej przepisów na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę. ----------------------------------------------------- Liczba porcji : ok. 10-11 słoiczków po 250ml

Moja Książka Kucharska
GLAZUROWANE UDKA KURCZAKA Z GRILLA 185

GLAZUROWANE UDKA KURCZAKA Z GRILLA   Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na udka z kurczaka pieczone na grillu. Udka te świetnie smakują z grillowanymi śliwkami w boczku i świeżą bagietką. Polecam przepis :) Czas przygotowania : około 1h Liczba porcji: 4 SKŁADNIKI: 4 udka kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 3 cebule szalotki 5 łyżek chutney z mango 9 łyżek dobrej oliwy

Moja Książka Kucharska
SALATKA ZIMOWA SLEDZIOWA 195

SAŁATKA ZIMOWA ŚLEDZIOWA ŚLEDZIK RRRAZ!! Do śledzi doskonale pasują owoce, zwłaszcza te jednocześnie kwaśnawe i słodkie, np. jabłka, śliwki, żurawina, pomarańcze czy ananas. A i z warzywami na pewno się nie pogryzą, np. z burakami czy ziemniakami. Jeśli lubicie pomidory, to do śledzia one również pasują. Sałatka zimowa śledziowa - obłędnie pyszna i kolorowa, zachwyci rodzinę i gości. Polecam!  SKŁADNIKI

Moja Książka Kucharska
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 376

szynka z szynkowara Domowa biała kiełbasa wieprzowa Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica

Kulinarne przygody Gatity
Schab w sosie morelowym 280

Była już szynka w sosie z suszonych śliwek, a dzisiaj polecam schab w sosie z suszonych moreli. Sos słodki, u mnie doprawiony na ostro curry i kurkumą. Danie szybkie i proste, najlepiej skomponuje się z ryżem.  Zamiast schabu można użyć piersi z kurczaka lub indyka.     Schab w sosie morelowym   Składniki na 3 porcje:   6 plastrów

Smak mojej kuchni
Schab z bakaliami 191

niższej temperaturze mięso nie wysusza się, jest kruche i wilgotne.       Schab z bakaliami   Składniki:   1,5 kg schabu szklanka bakalii (migdałów, moreli suszonych, śliwek suszonych, rodzynek, żurawiny suszonej)   Na marynatę: pół szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, łyżka majeranku   Wykonanie: Bakalie zalewamy winem, odstawiamy do namoczenia na godzinę. Schab

Smak mojej kuchni
Pasztet drobiowy z żurawiną 176

Kolejna propozycja na świąteczny stół. Pasztet drobiowy z żurawiną. Zamiast żurawiny możemy użyć suszonych śliwek. Pasztet delikatny, wilgotny, daje się rozsmarować na kanapce. Warto używać mieszanych mięs do pasztetu, smakują wtedy najlepiej. Trzeba jednak uważać, by pasztet nie wyszedł suchy, nie piec go zbyt długo, do masy warto dodać trochę wywaru z gotowania mięsa. Polecam!     Pasztet drobiowy

Smak mojej kuchni
Ciasto „Jadą goście” 204

przesypać do mokrych, wymieszać je ze sobą niekoniecznie dokładnie. Im mniej ruchów, tym lepiej. Mogą być nawet grudki. Dodać pokrojone owoce. Tym razem dodałam dwa duże jabłka, brzoskwinie i śliwki w zalewie. Przeważnie ciasto robię z samych jabłek (ok. 4 dużych). Warto dodać ich sporo, by cała blacha była dość ciężka. Jeśli robię ciasto w podłużnej blasze dodaję składniki

Mojewlasne.pl
Jak dobrać wino do kolacji? 230

owocami morza, a do dań z jajek i szpinaku nie podawaj żadnego trunku. Merlot To szczep, który charakteryzuje się łagodnym smakiem i bukietem złożonym z ciemnych owoców (jeżyna, śliwka, jagoda) i nierzadko słodkimi kwiatowymi nutami czy też akcentami: cydru, oliwek, tytoniu. Jako jedno z nielicznych czerwonych win może dobrze współgrać z rybami, na przykład z łososiem. Będzie też dobrze smakować

Tradycyjna Kuchnia
Sernik w 4 smakach 188

każdej dodać ulubione dodatki, u mnie: 1) ziarenka z 1/3 laski wanilii, dżem malinowy, wiórki kokosowe (brak na zdjęciu) 2) chałwa, płatki migdałów 3) pasek mlecznej czekolady, cukierek "Śliwka w czekoladzie" w środku, płatki migdałów 4) biała czekolada, suszona żurawina, wiórki kokosowe Przełożyć do kokilek, piec w 190 st. C przez

Słodkie inspiracje
Marzipan crumble 137

kruszonki tym razem zrobiłam wersję z dodatkiem marcepanu. Możemy użyć dowolnych owoców, niemniej jednak najlepiej komponuje się z podanymi przeze mnie: mieszanką jabłek i gruszek, choć próbowałam również ze śliwkami i w takiej wersji także bardzo polecam :) Składniki Owoce 4 jabłka 4 gruszki Owoce umyć, obrać (lub nie), wydrążyć, pokroić. Włożyć do żaroodpornego naczynia (lub kilku mniejszych), wysmarowanego masłem. Posypać

Słodkie inspiracje

Proponowane wyszukiwania