śliwka - 11236 przepisów (strona:489/750)

łatwa, smaczna piernikowa bajaderka... 137

Składniki: ciasto upieczone piernik kętrzyński 1 opakowanie, margaryna 150 gram, woda 3/4-1 szklanka, kakao 2 łyżki, dżem ze śliwek niskosłodzony 200 gram orzechy włoskie 3/4 szklanki, rodzynki 1/2 szklanki, wódka 50 gram, herbatniki 200 gram, krem toffi 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba upiec ciasto piernikowe wg opisu na opakowaniu, najlepiej dzień wcześniej lub użyć resztki ciast, ciastek margarynę zagotować

W Mojej Kuchni Lubię
Zimowa nalewka bakaliowa (obłędnie pyszna!) 186

bakaliowa to doskonały pomysł na prezent jak również element dekoracyjny naszej kuchni. Spójrzcie jak malowniczo wygląda Do zrobienia takiej zimowej nalewki bakaliowej potrzebujecie: – suszonych owoców: rodzynek, żurawiny, moreli, śliwek, daktyli, fig -przypraw: kardamonu, laski wanilii, laski cynamonu, goździków, imbiru (może być świeży w plastrach lub kandyzowany) -orzechów: włoskich, nerkowca, laskowych, migdałów -możecie też dodać trochę świeżych owoców, pokrojonych

Arbuziaki
Lexus Hybrid Cuisine – relacja z Open Gourmet 144

szefowie zadali sobie trud, żeby sprawdzić gdzie jadą, jakie są typowe dla nas smaki i składniki. Polskie akcenty były też w japońskim deserze z kozim serem i suszonymi śliwkami oraz w pyłku pszczelim, który trafił do kolejnego lodowego deseru. Absolutnym hitem było ceviche z makreli od Mitsuharu Tsumury. Będę musiała się więcej dowiedzieć na temat kuchni Nikkei będącej połączeniem Peru

Ugotowane pozamiatane
Lista produktów bogatych w błonnik 145

błonnik Produkt Zawartość błonnika banany 1,7 botwina 4,4 bób 5,8 brokuły 2,5 brzoskwinie 1,9 bułka grahamka 6,7 bułka tarta 6,1 chleb ze śliwką 7 chleb żytni pełnoziarnisty 9,1 chleb żytni razowy 8,4 chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem 8,4 chrupki kukurydziane 7,6 chrzan 7,3 czarne jagody

Dajet
Drożdżówki z malinami i kruszonką 206

masła roztopionego 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych Dodatkowo: maliny lub inne owoce ewentualnie 4 i 1/2 łyżeczki bułki tartej (jeśli wykorzystujemy np. truskawki lub śliwki) 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek Kruszonka: 1/2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 60 g roztopionego masła cukier waniliowy Przesianą mąkę wymieszać z suchymi drożdżami

talerz przyjemności
Jak przygotować grilla 178

kofta z grilla Mięso na szaszłyki i satays kroimy na kawałki zbliżonej wielkości. Szaszłyki drobiowe dobrze komponują się nie tylko z warzywami, ale także z ananasem, gruszką lub suszonymi śliwkami. Do szaszłyków wieprzowych świetnie pasują papryka, cukinia, pieczarki. Szpadki lub patyczki do szaszłyków należy przed grillowaniem posmarować olejem (drewniane patyczki wcześniej moczymy przez około godzinę w zimnej wodzie) zapobiega

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczony deser – banany, jabłka i syrop z karobu pod kruszonką 135

gałką lodów lub świeżymi malinami. U mnie dziś wersja z nadzieniem malinowym. Lekko kwaskowate nadzienie doskonale komponuje się ze słodkim deserem. Taki deser możecie również przygotować np. z truskawkami, śliwkami itd. My uwielbiamy połączenie bananów, jabłek i słodyczy syropu z karobu. Lubicie syrop z karobu? Do czego go używacie? Ja często wykorzystuję go w swojej kuchni. Najczęściej polewam nim najróżniejsze

Słodkie okruszki
NAJPROSTSZE CIASTO Z TRUSKAWKAMI 195

Jego wykonanie zajmuje zaledwie 10 minut, a resztę wykona piekarnik 😉 Jest puszyste, wilgotne i delikatne w smaku. Zamiast truskawek można dodać również inne owoce, np. borówki, maliny, a nawet śliwki. Nie da się go zepsuć, zawsze się udaje!  Składniki: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 2 szklanki mąki 2 łyżki

Kuchnia MagdaLeny
Owsianka na wodzie 117

czasu jadam je na śniadanie. Dziś mam owsiankę na wodzie. Składniki: 6 łyżek płatków owsianych szklanka gorącej wody miód/ cukier do smaku- niekoniecznie ulubione dodatki- u mnie banan, suszone śliwki i żurawina oraz pestki z dyni Przygotowanie: płatki przełóż do miseczki zalej szklanką gorącej wody wymieszaj zostaw na 5 minut wymieszaj jeszcze raz na wierzch połóż swoje ulubione dodatki Moje

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Chleb na zakwasie 120

lnianego, 100g pestek dyni, 2 garści ziaren słonecznika. Rodzaje mąk można dowolnie zmieniać, ja czasami dodaję mąki gryczanej, orkiszowej albo żytniej razowej, można też stosować swoje ulubione dodatki np., śliwki suszone, orzechy, czarnuszkę itp. Ważne aby zachować proporcje między ilością mąki, wody, zakwasu i soli. Sposób przygotowanie chleba na zakwasie: Sposób na przygotowanie zakwasu znajdziecie tutaj. W dużej misce

Gotuj Się Kto Może
Placuszki z ricotty z morelami 84

zdążyłam zrobić zdjęcia :) Dziś powtórka a placuszki zostały wzbogacone o kawałki moreli – w weekend odwiedziliśmy Szydłów – śliwkową stolicę Polski (kolejne przepisy z użyciem śliwek już wkrótce ;)). Tym razem przezornie odkładałam placuszki prosto z patelni na oddzielny talerzyk do zrobienia zdjęcia ;). Placuszki z ricotty są wyjątkowo mięciutkie i delikatne, wręcz rozpływają się

Gotuj Się Kto Może
Warzywa i owoce EKO - za które z nich nie musisz przepłacać 156

Ogórki Truskawki Kalafior Pomidorki koktajlowe Szpinak Melon kantalupa Sałata Nektarynki Kiwi Zielony groszek Jabłka Melon miodowy Borówki Brzoskwinie Bakłażan Papryczka chili Gruszki Mango Jarmuż Wiśnie Szparagi Jagody Winogrona Papaja Śliwki Seler naciowy Zielony groszek mrożony Mandarynki Pomidory Cebula Maliny Papryka Kapusta Marchewka Ziemniaki Ananas Dynia Awokado Pomarańcze Kukurydza Cukinia Fasolka szparagowa Banany Dymka Arbuz Pieczarki Bataty Brokuły Kolejność na każdej

Gotuj Się Kto Może
SMAŻONE CIASTO KASZTANOWE Z GRUSZKĄ 130

ciastu. To jest tylko moja propozycja podania tego ciasta. Można pominąć krem kasztanowy, a wtedy ciasto będzie kakaowe. Możemy dodać posiekane orzechy, migdały czy suszoną żurawinę. Jeżeli wykorzystamy jabłka, śliwki czy czerwone porzeczki też ciasto będzie rewelacyjne . Właśnie to lubię w ciastach. Inne dodatki-inny smak ciasta Do ciasta użyłam Oleju Wielkopolskiego . Producent na swojej stronie pisze:   "Olej Wielkopolski

Kuchnia w oparach
Rosyjska przepalanka 175

sąsiadki mojej mamy w latach 90 - tych. Kiedyś robiłam ją częściej, teraz sporadycznie ale powiem że warto. Wódka ma charakterystyczny karmelowy smak a do tego bogactwo aromatów ze śliwek suszonych, migdałów, orzechów włoskich i rodzynków powoduje że wódka ma jedyny i niepowtarzalny smak. Polecam do zrobienia i delektowania się smakiem przepysznej wódeczki. Rosyjska przepalanka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie