śliwka - 11236 przepisów (strona:482/750)

Nie marnuję – ziemniaki 178

Można je kreatywnie wykorzystać, nadając im drugie, smaczne życie Nie marnuję – ziemniaki Burgery ziemniaczano – marchewkowe Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką Kotlety ziemniaczane z kaszą Knedle ziemniaczane ze śliwkami Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i papryką Tortilla de patatas Gnocchi Czekam teraz na Wasze pomysły na niemarnowanie ziemniaków Buziaki, Angelika     Artykuł Nie marnuję

365 dni dookoła kuchni
Polędwiczki w sosie śliwkowym 98

przyjaciół, szczerze polecam. Z pewnością na dokładki trzeba się przygotować:) Składniki 500 g polędwiczek wieprzowych 2 łyżki oleju kilka plastrów szynki dojrzewającej sól, pieprz do smaku Sos 400 g śliwek 50 g powideł śliwkowych 80 ml … Czytaj dalej Polędwiczki w sosie śliwkowym

gotuj ze mną
Wegańskie curry - krem z dyni 170

już oficjalnie wkrada się chłodem pod płaszcz i prowokuje do wyjęcia z szafy wszystkich grubych swetrów. Lubię ją, tą jesień :) jest przytulna, a przy okazji hojna - dynie, owoce lasu, śliwki, gruszki, jabłka... Tyle do przerobienia! :) Dziś rozgrzewające curry na śniadanie, bo dłonie zimne, a niedziela leniwa. Bez glutenu, bez laktozy, wegańskie! Składniki: 500g dyni / 150 g ziemniaków / 100g pieczarek

Spektrum Smaku
Cytrynowo - kakaowa babka z owocami 181

masła bądź Kasi 250g * 2 szklanki mąki pszennej  * szklanka cukru  * 4 jajka  * łyżeczka proszku do pieczenia  * 1 cytryna  * 2 łyżki kakao  * owoce : porzeczki, śliwki, maliny Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem i z jajkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sok wyciśnięty z cytryny. Ciasto wymieszać, odłożyć 1/3. Dodać skórkę otartą z cytryny

Magiczne Życie Marty
Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką 126

piękny kolor pieczonych ziemniaków? Sekret tkwi w dwóch podstawowych składnikach. Pierwszy to złocisty olej rzepakowy. Złoto w płynie. Drugi składnik to wędzona papryka, której aromat przypomina mi o wędzonych śliwkach.  wybierając ziemniaki pamiętajmy, aby był to gatunek idealny do pieczenia. Udało mi się dzisiaj właśnie takie kupić, jak widać na zdjęciu w tle, ziemniaki są jasne i malutkie

Moja smaczna kuchnia
Pieczona karkówka z jabłkami 183

pokryła się w tym roku z pogodą – od razu zrobiło się zimno i ponuro. Nie lubię tej pory roku, więc pocieszenie odnajduję w owocach i warzywach: dyniach, jabłkach, śliwkach i figach. Kupiłam ostatnio mnóstwo jabłek. Z części zrobiłam na prośbę męża szarlotkę cesarską , a kolejne – oprócz podjadania, wykorzystałam na wytrawnie – jako dodatek do wyjątkowej karkówki zapiekanej

Poezja smaku
Ciasto Mieszaniec Jesienny 105

Nadeszła jesień, pora soczystych jabłek, śliwek i słodkich gruszek. O tej porze ciasto z jabłkami jest niemalże obowiązkowe, ale czy zawsze to musi być standardowa szarlotka? Mimo, że  uwielbiam tradycyjną szarlotkę za smak i całą jej prostotę czasem kombinuję, żeby trochę ją odmienić. Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby połączyć jabłkowy mus z miodowym ciastem z dodatkiem pysznej,kremowej masy

Bon appetit mon amie
Kurczak z piernikami w sakiewkach z papieru ryżowego 146

Sakiewki z kurczakiem i piernikami łączą w sobie różne smaki. Dzięki lukrowanym serduszkom wyraźnie czuć w sakiewkach korzenne przyprawy. Smak pierników doskonale miesza się ze smakiem śliwek, pomarańczy i suszonych owoców

Przepisy Kulinarne
Orkiszowa szarlotka (fit) 165

Jesień kojarzy mi się przede wszystkim z jabłkami, śliwkami oraz grzybami. To o tej porze roku najczęściej piekę szarlotkę. Zależało mi na uzdrowieniu tego tradycyjnego wypieku i robiłam wielokrotne podejścia by przepis był jednocześnie zdrowszy, mniej kaloryczny, ale i zachował swoją strukturę półkruchego ciasta z wsadem jabłkowym. Udało się, a rezultat poniżej. Składniki na formę 19x26cm: Ciasto: 250g mąki orkiszowej

Fabryka pomysłów
Placek drożdżowy ze śliwkami i cynamonowo-migdałową kruszonką 173

zapracowanych lub leniwych czy w ogóle niepiekących. Ciasto jest banalnie proste wystarczy ułożyć warstwami składniki i po trzech godzinach je wymieszać. Jest lekkie i puszyste. Do ciasta dodałam śliwki i słodką cynamonowo-migdałową kruszonkę. Polecam! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Restauracja Bulaj | Sopot – Miejsca ze Smakiem 132

tuńczyka z dodatkiem aksamitnych sosów oraz czarnuszki. Delikatny tuńczyk ciekawie połączył się z ostrzejszymi smakami. Do naszej obiadokolacji dobraliśmy dwie smaki nalewki Saska – Wiśnia z nutą rumu oraz Śliwka Węgierka. Co na danie główne? Jedno danie wybraliśmy z karty czyli Halibuta z warzywami sezonowymi (bo jak to być nad morzem i nie zjeść ryby ), a drugie z menu

Kuchnia Bazylii
Bananowa granola (Granola di banana) 148

śniadanie z mlekiem lub jogurtem a Emma czasami podgryza na podwieczorek. Po upieczeniu granoli możecie wzbogacić jej smak poprzez dodatek swoich ulubionych dodatków, np. kawałków czekolady, suszonych śliwek, moreli lub rodzynek. Jeżeli jeszcze nie przygotowaliście domowej granoli, gorąco Was zachęcam do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam serdecznie ;):) **** La granola fatta in casa è un'idea migliore per  iniziare in modo sano

La grande e la piccola cuoca
Burgery ziemniaczano – marchewkowe 184

Wrzesień to nie tylko czas śliwek, gruszek, jabłek i winogron. To także czas ziemniaków. To właśnie teraz jest czasy, gdy ziemniaki są najsmaczniejsze i dlatego warto to nie sięgać. Myślę, że jeśli chodzi o ziemniaki to jesteśmy w nich mistrzami. Kuchnia polska ziemniakiem stoi i tutaj nie ma co dyskutować. Zapewne w każdym polskim domu to warzywo pojawia się minimum

365 dni dookoła kuchni
KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ 123

bardzo dobrze znane i lubiane ciasto kruche, przyrządzane z różnymi owocami, bezą i tartym ciastem na wierzchu. Najczęściej w takiej wersji spotyka się szarlotkę, ale również używa się śliwek, czy właśnie gruszek. Wbrew pozorom ciasto to nie jest ani bardzo skomplikowane, ani pracochłonne - wystarczy 1 godzinka naszej pracy. Smakuje naprawdę fantastycznie, a i wygląda niczego sobie 😉 P.S. Świetnie smakuje podana

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania