śliwka - 11236 przepisów (strona:477/750)

Kompot wigilijny z suszu 127

wigilijnego kompotu z suszu. Żeby był esencjonalny i pełny smaku, warto ugotować go dzień wcześniej albo rano w Wigilię. Kompot wigilijny z suszu Składniki: 100g suszonych jabłek 100g suszonych śliwek z pestką 100g rodzynków 100g suszonych gruszek 0,5 szklanki suszonej aronii 1 pomarańcza 1 mała cytryna kawałek cynamonu 2-3 goździki 2-3 łyżki miodu Do dużego garnka wlać

Obiad gotowy
Moje kulinarne propozycje na Święta 107

mięsny z pieczarkami klops z boczku i szynki szynka pieczona  klops z jajkiem chudy klops z czosnkiem karczek zapiekany w keczupie karczek peklowany i pieczony karczek pieczony ze śliwką i jabłkiem galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze pieczeń z żurawiną i orzechami- bez mięsa pasztet z selera- wegetariański Pierogi: wigilijne pierogi z soczewicą pierogi z pieczarkami krokiety

Proste Potrawy
Comfort food zimą – najlepsze przepisy na zimowe dania 116

obrana i przekrojona na pół po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu duża szczypta kminku,rozmarynu, tymianku, soli i pieprzu kilka listków laurowych 5 suszonych plasterków jabłek 5 suszonych śliwek bez pestek+ po jednej na każdy talerz do podania 5 bulw topinamburu – obranych lub oskrobanych 100 ml wiśniówki – pół kieliszka na każdą porcję olej tłoczony na zimno do dekoracji szczypiorek

Ugotowane pozamiatane
Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami 103

Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i polać wierzch piernika. Schłodzić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Piernik z suszonymi śliwkami → Piernikowe serduszka nadziewane marcepanem → Pierniczki → Babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i marcepanem – czapki Mikołaja

Oryginalny smak
Piernik piwosz 144

łyżeczki sody 15 dag  masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka piwa 6 jajek 3/4 szklanki miodu  50-60 dag bakalii (dużo orzechów włoskich, rodzynki, suszone śliwki i co kto lubi) opakowanie przyprawy do piernika (moja ważyła 20 g) szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno. Miękkie masło (lub margarynę) ucieramy

Cynamonowe szczęście
Domowa masa makowa 110

Składniki: 200g maku 1/2 szklanki cukru 0,5 szklanki rodzynków 0,5 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej łyżeczka esencji migdałowej opcjonalnie: miód oraz inne bakalie (żurawina, śliwki, wiśnie) Mak wsypać do głębokiego rondla, zalać wrzątkiem, żeby woda przykryła mak, odstawić na kilka godzin (najlepiej na cała noc). Następnie odcisnąć w lnianej ściereczce i zmielić na maszynce

Obiad gotowy
Sernik pomarańczowy 79

sernik z rodzynkami – sernik z wiśniami – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK POMARAŃCZOWY Przygotowanie: 1 h 30 minut + chłodzenie Składniki: – 800 g sera białego na sernik (koniecznie wybierz dobrej jakości) – 200 g ciastek czekoladowych (nie mogą

nietylkopasta.pl
Sklep internetowy cosdlazdrowia.pl 133

lubię to, że niektóre towary można kupić w dużych opakowaniach i zawsze jak tylko mi się skończą moje zapasy, to kupuję właśnie w takich większych ilościach słonecznik, orzechy, cukier, śliwki suszone itd. Mają też duży wybór produktów bio - ekologicznych, ziół oraz zdrowej żywności . Wszystkie produkty, które oferuje sklep posiadają atesty i mają długie terminy przydatności do spożycia.  Nowością

kruche babeczki
Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 138

książki? Dobrze wygląda pokrzywowa kasza, tarta gryczana z cukinią, pierożki nadziewane warzywami z rosołu, pasztet z warzyw z których ugotowano barszcz, tarta poziomkowa i makowe naleśniki ze śliwkami. Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego! Autorka: Katarzyna Kędzior Wydawnictwo Babaryba 4. Zielone Boże Narodzenie. Karoline Jonsson   Wigilia to ulubione święta wegetarian, bo wiele dań jest bezmięsnych

Ugotowane pozamiatane
Drożdżowa choinka 158

skończyłam na dziś robotę, ale w sumie to tak głupio, bo już od godziny nowy dzień mamy;) Ale faktycznie! Wczoraj troszkę sobie popracowałam. Zrobiłam pierogi na Wigilię (uszka, ze śliwką, z kapustą i grzybami oraz z makiem), wyrobiłam ciasto na pierniczki nadziewane, kolejne dwie kule ciasta na domek z piernika, którego myślałam, że już mi się nie uda upiec

Kuchnia w czekoladzie
Pasztet z dziczyzny 117

Przełożyć masę do form wyłożonych papierem do pieczenia, lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny.  Podałam ze śliwkami wędzonymi w occie . *podgardle gotowane z warzywami, cebulą, przyprawami (listek laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, kilka grzybów suszonych

królestwo garów
PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI, postne 130

Postne pierogi na wigilię. W dawnej kuchni polskiej do pierogów ze świeżej kapusty dodawano posiekane jajka ugotowane na twardo oraz świeży koperek. Smak pierogów uszlachetniano niekiedy dodatkiem z wędzonych śliwek. Dzisiaj powszechnym dodatkiem do pierogów z białej kapusty są pieczarki, a w sezonie inne świeże grzyby . Farsz pierogowy jest wówczas bardziej intensywny i ciemniejszy. Bardzo delikatne w smaku i uwielbiane

Moja Książka Kucharska
Propozycje świąteczne na śledzie i ryby 173

Śledzie z majerankiem i olejem lnianym Śledzie z rodzynkami - po sułtańsku Śledzie z fasolką czerwoną Śledzie po duńsku Sałatka jarzynowa ze śledziami Śledzie po fińsku Śledzie z papryką i śliwkami Sałatka śledziowa z pomidorami Śledzie marynowane z selerem Śledzie z olejem lnianym Śledzie w śmietanie z jabłkiem Sałatka ziemniaczana ze śledziami

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka dyniowa, z ryżem i żurawiną... 155

Przy kolejnej próbie dodam nieco więcej octu balsamicznego, ale to już de gustibus - ja bardzo lubię. Dodatkowo jest to idealna baza do eksperymentów. Można spróbować zmnieniać owoce (suszone morele, śliwki, rodzynki, daktyle), straczkowe (ciecierzyca), a dressing na bardziej kremowy.  Składniki: (na 2 hojne lub 3 mniejsze porcje) 1/2 szklanki br ą zowego ryżu 400g dyni (waga po obraniu

Lejdi of the house
Kluski z makiem 156

Masa makowa HELIO składa się z maku, rodzynek i kandyzowanych skórek pomarańczowych (plus cukier i aromaty). Możecie wzbogacić ją dodając do niej inne bakalie, np. suszone owoce: żurawinę, morele, śliwki, daktyle, orzechy, migdały, dodać kilka kropel likieru pomarańczowego lub Amaretto, sok z limonki bądź cytryny. Możliwości jest naprawdę dużo. Gotowa masa makowa to dobre rozwiązanie gdy nie mamy czasu

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania