Składniki na polewę czekoladową: 150 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka masła + dżem do przełożenia, nalepiej dosyć kwaśny – idealnie czarna porzeczka lub śliwka (choć ja tym razem zaszalałam i zrobiłam z domowym jagodowym :), 150 ml kremówki na dekorację, wiśnie na dekorację, wiśniówka lub herbata owocowa (w wariancie dla dzieci) na poncz Wuzetka
CiastkozercyPrzepis na szybkie do przygotowania i tanie ucierane ciasto - miękkie, puszyste i nadziane papierówkami. Jabłka możecie zastąpić innymi owocami, np. śliwkami, malinami czy wiśniami. Ważne jest to, aby składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej, a także aby jajka były bardzo dobrze ubite. Zachęcam do pieczenia! Składniki na formę o wymiarach 20 cm x 30 cm: 3 szklanki mąki
Ugotowaćbiało-różowych kwiatach. Poza tym ma pyszne owoce, które doskonale sprawdzają się jako materiał na nalewkę. Tradycyjną, prostą i smaczną. Najtrudniejszym zadaniem przy jej robieniu jest wyjęcie pestek ze śliwek ;) Hmm, a może najtrudniejsze jest czekanie dwa miesiące aż nalewka się zrobi
Milion Smakówsłodkie przetwory, a dziwaki takie jak ja, kwaśne Próbujcie, dodawajcie cukru, odejmujcie cukru, dodawajcie do dżemów przypraw. Do wiśni można dodać imbir lub mahlep. Do czereśni – wanilię. Do śliwek zaś cynamon. Do jabłek – goździki. Do brzoskwiń i moreli – kardamon. Bawcie się i próbujcie. Potem, w zimie będziecie sami siebie chwalić Powodzenia! Post Jak zrobić dżem? pojawił
ladykitchensorbetu. Nie zawierają zbyt dużo wody, dzięki temu gotowy sorbet ma idealną konsystencję. Tak naprawdę jednak, sorbet według tego przepisu możecie przygotować z wykorzystaniem dowolnych owoców, np. moreli, śliwek czy winogron. Zawsze wyjdzie pysznie! [foodiepress] [hide] Sorbet brzoskwiniowy Składniki: brzoskwinie - ok. 700g cukier - ok. 100g woda - ok. 50g sok z cytryny - 1 łyżeczka, opcjonalnie Wykonanie: Brzoskwinie pozbawiamy pestek i przekrawamy
Pogotujmy.plZnamy konfitury z brzoskwiń , wiśni, truskawek, czarnej porzeczki, śliwek z gruszkami , fig ..., a kto zna konfiturę z ogorków? Przeglądając książki ze swojej biblioteczki, trafiłam na przepis „ konfitura z ogórków ” w książce Marii Disslowej „Jak gotować”, z 1930 roku. Troszkę go przerobiłam i odsłodziłam. Podaję proporcje na 1,5 kg obranych i pokrojonych ogórków !! (trzeba kupić około 3 kg ogórków
królestwo garównaprawdę wystarczą proste składniki, aby przygotować coś pysznego! Spraw, by letnie śniadania były wyjątkowe. Składniki na 1 porcję 1 obwarzanek / bajgiel serek twarogowy śmietankowy do posmarowania owoce: nektarynka, śliwka, porzeczka Wykonanie Obwarzanka przekrój wzdłuż. Dolną część posmaruj serkiem, ułóż owoce pokrojone w cienkie plastry. Przyłóż górną częścią. Gotowe! Prościej nie można. Ciesz się smakiem! Artykuł Letnie śniadanie
Raj dla Podniebieniaucieraniec z pierwszymi jabłkami i cynamonem. Jednak przepis ten gości w mojej rodzinie przynajmniej od dwóch pokoleń i został już sprawdzony prawie z każdymi letnimi i jesiennymi owocami. Jabłka, śliwki czy brzoskwinie szczególnie dobrze się tutaj komponują gdyż owoce puszczają naturalne soki. Co do jabłek najlepiej użyć takich, które szybko miękną (tak jak papierówki) i są lekko kwaskowate - dodatkowo podbiją
My simple kitchenparmezanem, czarnymi oliwkami i kawałkami mandarynki oraz z serami pleśniowymi, kolorowymi winogronami, morelami i orzechami, np. posiekanymi włoskimi lub nerkowcami. Spróbujcie też z suszonymi owocami, np. żurawiną czy śliwkami kalifornijskimi, pycha, pycha! W dodatku widzę zdrowie na talerzu, czyli to co najbardziej lubię serwować mojej rodzinie i sobie na każdą porę dnia są witaminy to jest szczęście! Zatem SMACZNEGO, sałatka
Zasmakuj KuchniCiasto mimo niewielkiej ilości składników jest wilgotne i sycące. Owoce, jakie dodacie do ciasta są waszym wyborem, nie muszą to być wiśnie jak u mnie. Świetnie sprawdzą się również śliwki, brzoskwinia, jabłka, truskawki czy maliny, a nawet borówki i jagody. Wykonałam je w dwóch formach, jedno z wiśniami klasyczne takie jak widzicie na zdjęciu, a drugie z dodatkiem odżywki białkowej
Zdrowie i pysznie na talerzulubi domowe ciasta, a takie proste, szybkie i z owocami letnimi najbardziej. Takich przepisów książka kucharska dobrej gospodyni ma najwięcej. Inne przepisy na słodkości od dobrej gospodyni: PLACEK ZE ŚLIWKAMI (na oleju) BABECZKI Z OWOCAMI PROSTE CIASTO Z OWOCAMI CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ SZARLOTKA - JABŁECZNIK
dobra gospodyni dom wesołym czyniwiórkami kokosowymi i tartą czekoladą, – z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy, – w wersji cytrynowej, – z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, – ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, – z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami, – z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami, porzeczkami, borówkami, – z suszonymi owocami, bakaliami, żurawiną, rodzynkami, – przełożone kremem, konfiturą, dżemem. Ciasto truskawkowe bez miksera
Zasmakuj Kuchniziaren dyni 1 szkl ziarem słonecznika Składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ziarna dyni i słonecznika wsypujemy do miseczki i mieszamy. Ciasto nabieramy łyżką i formujemy kuleczki wielkości śliwki węgierki, lekko spłaszczamy i maczamy w ziarnach, przyklepujemy i układamy luźno na blaszkach. Pieczemy w 200 st do uzyskania rumianego koloru
Gotowanie jest łatwewidelcem, dodać jako i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać resztę składników i wszystko dokładnie połączyć ze sobą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Formować z tak uzyskanej masy nieduże kulki wielkości śliwki Obtoczyć każdą kulkę w bułce tartej Wstawić na pół godziny do lodówki po czym ponownie obtoczyć w bułce tartej Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor SMACZNEGO
zielonacukinkatakże starczy dla każdego. Puszystość i sytość tego sernika z pewnością każdego zachwyci. Fajne w nim jest to, że mamy możliwość manewrowania dodatkami do sera. Mogą to być rodzynki, śliwki, brzoskwinie czy inne owoce wedle uznania. Dzięki temu za każdym razem możemy stworzyć nowy smak. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, gdzie dałam najbardziej standardowe dodatki, czyli słodkie rodzynki. Zapewniam
Zdrowie i pysznie na talerzu