Polska długa i szeroka na Wigilię wszyscy jedzą kapustę. Różnorodność jej gotowania jest ogromna. Jedni dodają do niej grzybów, inni wędzonych śliwek lub różnego rodzaju kasze. U mnie w domu tradycją jest podawanie kapusty z grochem i kaszą jaglaną, polaną na talerzu lnianym olejem. Podstawą jest dobrej jakości kiszona, a nie kwaszona, kapusta. Kapustę kiszoną otrzymujemy w procesie fermentacji
Kulinarne przemysleniazbierania sosów śliwkowych z talerza. Bułka chrupka z zewnątrz, w środku miękka i sprężysta. Na uwagę także zasługują sosy - tak, liczba mnoga - ponieważ zrobione były z dwóch odmian śliwek bez dodatku cukru. Zachowały dzięki temu swoją lekką nutę słodyczy i wyraźny kwaśny akcent. Mini bezy to zwieńczenie słodyczy w tym deserze . Polska na talerzu można by rzec. PS Ciekawe jakby
Right Behind The Kitchenłyżkę masła klarowanego Owoce Cukier puder Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mleko nawet lekko podgrzane. Owoce myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. My użyliśmy śliwek i gruszki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Mleko, jajka i mąkę blendujemy. Przelewamy na patelnię. Układamy owoce. Zdejmujemy rączkę i wkładamy naczynie do piekarnika
CzarnawisienkaDzisiaj już nikogo nie dziwi, że do ciasta dodaje się cukinię, fasolę, buraczki, dynię, szpinak czy właśnie marchewkę. A przygotowanie czegoś słodkiego z zieleniną podobnie jak z jabłkiem czy śliwką nie jest już wielkim wyczynem. Dodatkowo lista używanych do wypieków warzyw wciąż się rozrasta i to w co raz bardziej zaskakujące pozycje. Ciasta z warzywami to świetny sposób na wzbogacenie
Fitsweet.mekońcu dobrze mieć zawsze pod ręką słodką, zdrową porcję pozytywnej energii. Koniecznie zróbcie… daję słowo, to mocny konkurent sklepowych słodyczy. Jeszcze więcej mocy znajdziecie tutaj Kulki mocy – Śliwka w czekoladzie Składniki (ok. 12 sztuk): 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki suszonych daktyli 4 czubate łyżki masła orzechowego 100% z kawałakami orzeszków 1 łyżka karobu mała szczypta soli himalajskiej
Fitsweet.mekoniec doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy natkę pietruszki. Po przełożeniu do salaterki posypujemy siekanymi migdałami. Surówka pasuje do dań mięsnych. Jeżeli do surówki dodamy pomarańczę, 10 pokrojonych śliwek węgierek i łyżkę cukru, będzie ona doskonałym dodatkiem do ryb lub jajek. Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po więcej regionalnych przepisów, w tym na dania z dynią
Trzeci talerzsernik tradycyjny – sernik z wiśniami – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK z rodzynkami Przygotowanie: 1 h 15 minut + chłodzenie Składniki: – 1 kg sera białego na sernik – 200 g masła – 250 g drobnego cukru do wypieków
nietylkopasta.pltakiej tragedii... :) Albo przynajmniej tak sobie wmawiam ;) Na pożegnanie października zapraszam Was na pyszną drożdżówkę z jabłkami. Ciasto oraz kruszonkę znacie już z ciasta w wersji ze śliwkami ( klik ) ale tym razem na cieście wylądowały jabłka. Proste i pyszne ciasto w towarzystwie ciepłej herbaty i ulubionej książki to jeden z moich sposobów na przetrwanie jesiennej chandry. Szkoda tylko, że coraz
My simple kitchenpiekarniku i ja właśnie tak robię. Paluszki układam na papierze do pieczenia i piekę bez dodatku tłuszczu, dzięki czemu oszczędzam na kaloriach. ➤ Zobacz także: Pilaw z dynią i suszoną śliwką. Aromatyczny pilaw z kaszy bulgur z marchewką i szpinakiem oraz paluszkami rybnymi Składniki / na 4 porcje: 2 łyżki oliwy 2 cebule pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
Chilli Czosnek i Oliwazielone. Przez całe LATO kuchnia pachnie za zmianę truskawkowo, malinowo, poziomkowo, jagodowo… JESIENIĄ wypieki nabierają całkiem nowego smaku. Nadal sięgamy po letnie owoce, ale wprowadzamy też do menu świeże śliwki, jabłka, dynię, zbieramy pierwsze orzechy. ZIMĄ spiżarnia jest pełna zapasów, a my nie przestajemy korzystać z dóbr przygotowanych latem. Do wypieków włączamy cynamon i przyprawy korzenne, ciasta podajemy z kubkiem
Be Fit Be Strongsól, pieprz, imbir, czosnek) PIATEK<SOBOTA<NIEDZIELA śniadanie owsianka z tahini i borówką amerykańską ( przepis tutaj ) +ogórek zamiennie jajko sadzone na pomidorach lub szpinaku+kromka chleba orkiszowego+śliwki duszone z ksylitolem i cynamonem II śniadanie 2 ciasteczka słonecznikowe+marchewka obiad filet z indyka lub schabu w sosie pomidorowo-kokosowym (porcja 120 g) +bataty pieczone z olejem sezamowym+fasolka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składnikami, zaszyć się w kuchni i tworzyć. Uwielbiam w czasie jesieni chodzić na rynek i cieszyć oko jej smakowitymi skarbami – czerwieniące się jabłka, pękate, pomarańczowe dynie czy fioletowe śliwki to tylko kilka punktów jesiennego menu. Z niektórych tych składników powstało pyszne i zdrowe pęczotto. Subtelnie słodkie od dyni i jabłka, pikantne od czosnku i kremowe od masła
Smaczna Strona