śliwka - 11236 przepisów (strona:473/750)

Pasztet z dziczyzny 137

Przełożyć masę do form wyłożonych papierem do pieczenia, lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny.  Podałam ze śliwkami wędzonymi w occie . *podgardle gotowane z warzywami, cebulą, przyprawami (listek laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, kilka grzybów suszonych

królestwo garów
PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI, postne 157

Postne pierogi na wigilię. W dawnej kuchni polskiej do pierogów ze świeżej kapusty dodawano posiekane jajka ugotowane na twardo oraz świeży koperek. Smak pierogów uszlachetniano niekiedy dodatkiem z wędzonych śliwek. Dzisiaj powszechnym dodatkiem do pierogów z białej kapusty są pieczarki, a w sezonie inne świeże grzyby . Farsz pierogowy jest wówczas bardziej intensywny i ciemniejszy. Bardzo delikatne w smaku i uwielbiane

Moja Książka Kucharska
Propozycje świąteczne na śledzie i ryby 194

Śledzie z majerankiem i olejem lnianym Śledzie z rodzynkami - po sułtańsku Śledzie z fasolką czerwoną Śledzie po duńsku Sałatka jarzynowa ze śledziami Śledzie po fińsku Śledzie z papryką i śliwkami Sałatka śledziowa z pomidorami Śledzie marynowane z selerem Śledzie z olejem lnianym Śledzie w śmietanie z jabłkiem Sałatka ziemniaczana ze śledziami

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka dyniowa, z ryżem i żurawiną... 169

Przy kolejnej próbie dodam nieco więcej octu balsamicznego, ale to już de gustibus - ja bardzo lubię. Dodatkowo jest to idealna baza do eksperymentów. Można spróbować zmnieniać owoce (suszone morele, śliwki, rodzynki, daktyle), straczkowe (ciecierzyca), a dressing na bardziej kremowy.  Składniki: (na 2 hojne lub 3 mniejsze porcje) 1/2 szklanki br ą zowego ryżu 400g dyni (waga po obraniu

Lejdi of the house
Kluski z makiem 179

Masa makowa HELIO składa się z maku, rodzynek i kandyzowanych skórek pomarańczowych (plus cukier i aromaty). Możecie wzbogacić ją dodając do niej inne bakalie, np. suszone owoce: żurawinę, morele, śliwki, daktyle, orzechy, migdały, dodać kilka kropel likieru pomarańczowego lub Amaretto, sok z limonki bądź cytryny. Możliwości jest naprawdę dużo. Gotowa masa makowa to dobre rozwiązanie gdy nie mamy czasu

Zasmakuj Kuchni
Keks z suszonymi owocami HELIO 153

ananasem, pachnący słodyczą, pomarańczą, świętami, rodzinną atmosferą:) SKŁADNIKI: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 70 g margaryny Optima 2 jajka 1 szklanka posiekanych suszonych owoców HELIO (mix moreli, śliwek, jabłek, gruszek, daktyli) + łyżka mąki do obtoczenia 1 szklanka drobno posiekanego ananasa 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z pomarańczy otarta z 1 wyszorowanego i sparzonego owocu większa szczypta soli PRZYGOTOWANIE

Zasmakuj Kuchni
Ciasta na Święta 879

Pierniki, makowce, serniki i wiele innych pomysłów na Świąteczne ciasta. Piernik LAST MINUTE Ciasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie Piernik Staropolski Sernik ze śliwką Sernik gotowany na biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik z rosą na czekoladowym spodzie Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie Sernik śmietankowy Sernik z rosą Śmietanowiec Seromak Makowiec Gwiazda Ciasto Kubuś Ciasto Shrek Ciasto 3 bit Ciasto

Lena Gotuje
Bigos pieczony. Król świątecznego stołu [PRZEPIS] 151

gramów wołowiny gulaszowej (najlepsza będzie pręga), 500 gramów wieprzowiny (dobrze sprawdzi się łopatka, raczej nie szynka), 500 gramów dobrej kiełbasy (może być różnego rodzaju), dwie garście suszonych grzybów, garść śliwek wędzonych, dwie czubate łyżki papryki czerwonej w proszku, czarny pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, szklanka czerwonego wina (może być, nie musi), olej. Zrób tak: na dużej patelni na oleju

Kulinarna Polska
Keks makowy 119

zadowoli najbardziej wybredne podniebienia:) Składniki 250 g mielonego maku 150 g cukru ( lub według uznania, próbować czy wystarczająco słodki) 2-3 łyżki miodu po 50 g rodzynek,orzechów,moreli,śliwek, skórki, … Czytaj dalej Keks makowy

gotuj ze mną
Szybkie przekąski na święta i nie tylko 4134

Wrapy z kurczakiem, warzywami i pastą z białej fasoli . Zamiast przygotowywać smarowidło do tortilli, użyłem pasty z białej fasoli z dodatkiem suszonej śliwki (link) . To produkt z bez konserwantów, bez glutenowy i w 100% wykonany z naturalnych składników. Bardzo fajnie komponuje się z kurczakiem

kuron.com.pl
Konferencja „Perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa” 117

Jest to 100% Pinot Noir, wino niesiarkowane jak zarzeka się producent. W nosie ujmujące dla mnie są aromaty dymne, wędzarnicze, a wręcz przypalonych owoców czerwonych owoców oraz wędzonej śliwki. W ustach ładnie podąża za nosem, jest nieźle zbalansowane z ciekawie zaakcentowanymi taninami. Ma w sobie coś z bożnarodzeniowego kompotu z suszu. Nie będę ukrywać, ja taki styl po prostu lubię

Kate's Kitchen
Keks świąteczny z bakaliami z białą czekoladą 150

piniowymi i granatem. Mój keks jest pełen orzechów i  ekologicznych suszonych owoców. Użyłam metody „na zimno”. Składniki: po 40 gram: - suszonych ekologicznych niesiarkowanych moreli, - kandyzowanej skórki z pomarańczy - śliwek, - żurawin - miechunki ( dałam ale nie jest konieczna)- orzechów włoskich - laskowych lub nerkowca 50 ml alkoholu np. rumu 200 gram miękkiego masła 200 gram mąki orkiszowej jasnej 50 gram mąki żytniej

AZgotuj!
Keks z bakaliami i płatkami migdałów 110

mieszanką keksową HELIO . SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 5 jaj 1 szklanka mieszanki suszonych owoców posiekanych – u mnie morele, kandyzowana czarna porzeczka, suszone jabłka, suszone śliwki, daktyle 1/2 szklanki orzechów laskowych posiekanych na 2 lub 4 kawałki 1/2 szklanki lekko rozgniecionych w ręku płatków migdałów łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki

Zasmakuj Kuchni
Piernik z domowymi powidłami i lukrem 210

kuchni naszej Babci czy Mamy.  Wybierajcie składniki dobrej jakości żeby wypiek ciast i pierników smakował jak dawniej... Powidła czy konfitury do przełożenia polecam z domowych zapasów, a że śliwek tej jesieni było obficie to mam nadzieję, że Wasze spiżarnie są pełne słoi ze skarbami lata i jesieni. Przepis podaję na jedną klasyczną keksówkę 12x36 cm. Do przełożenia użyłam

Apetyczna babeczka
Ambasador wg Aleex 137

apel, ale taka forma świętowania jest wystarczająca. A weekend upłynął nam pod hasłem imienin taty. Jak co roku miałam przygotować dla niego ciasto. Jedno było oczywiste – upiekłam drożdżowe ze śliwkami, za to drugie musiało być wyjątkowe. Zazwyczaj staram się, aby upiec coś nowego, coś, co jeszcze nie pojawiało się w mojej kuchni. Szukałam inspiracji dość długo, wreszcie mój wybór padł

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania