Goździki: właściwości, pochodzenie, zastosowanie

Goździki: właściwości, pochodzenie, zastosowanie

Goździki: właściwości, pochodzenie, zastosowanie

Goździki to jedna z najzdrowszych przypraw w naszej kuchni. Ma wiele zastosowań kulinarnych oraz leczniczych. Jej cena jest niewygórowana, dlatego warto eksperymentować z nimi w kuchni oraz przetestować ich wpływ na nasz organizm. Czym są goździki? Goździki to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego – drzewa zaliczanego do mirtowatych, rosnącego dziko w Indonezji, a obecnie uprawianego głównie w Tanzanii. Goździkowiec korzenny (jego mniej znana nazwa to czapetka pachnąca – Syzygium aromaticum ) rośnie... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Żyję by jeść

Autor

zyjezebyjesczyjezebyjesc

Mój blog jest eklektyczny – trochę wegetariański, czasem wegański, często rybny albo mięsny. Po prostu życiowy.

Odstawiając cukier, pszenicę i mleko nagle odkryłam paletę smaków, których nie znałam do tej pory. To coś … niesamowitego. W tej chwili, już wiem co i jak jeść, bym czuła się dobrze i by mi smakowało. Wypracowałam też moją maksymę „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

mielone, pasty, pasta, ryby, desery, wieprzowina, śledź, grzyby, pierniczki, deser, mięso, ryba, piernik, maliny, dania mięsne, mięso mielone

Inne przepisy z Żyję by jeść

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.