Goździki to jedna z najzdrowszych przypraw w naszej kuchni. Ma wiele zastosowań kulinarnych oraz leczniczych. Jej cena jest niewygórowana, dlatego warto eksperymentować z nimi w kuchni oraz przetestować ich wpływ na nasz organizm. Czym są goździki? Goździki to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego – drzewa zaliczanego do mirtowatych, rosnącego dziko w Indonezji, a obecnie uprawianego głównie w Tanzanii. Goździkowiec korzenny (jego mniej znana nazwa to czapetka pachnąca – Syzygium aromaticum ) rośnie... czytaj dalej...
Mój blog jest eklektyczny – trochę wegetariański, czasem wegański, często rybny albo mięsny. Po prostu życiowy.
Odstawiając cukier, pszenicę i mleko nagle odkryłam paletę smaków, których nie znałam do tej pory. To coś … niesamowitego. W tej chwili, już wiem co i jak jeść, bym czuła się dobrze i by mi smakowało. Wypracowałam też moją maksymę „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”.