Typowe surowce i potrawy w kuchni polskiej

Typowe surowce i potrawy w kuchni polskiej

Na tle kuchni innych krajów typowe dla kuchni polskiej i zachodniosłowiańskiej są węglowodany, czyli potrawy zbożowe – kasze, pieczywa i różnorodne potrawy mączne – kluski, pierogi, zupy, sosy czy fermenty. Polska nie jest krajem wyłącznie rolniczo-uprawnym, ale również obficie zalesionym (około 28% terytorium polskiego to dziś nadal lasy). Kuchnia polska typowo zawiera więc też wiele potraw i surowców z dostępnych produktów runa leśnego (grzyby, owoce, orzechy i zioła). Wybór mięsa w kuchni polskiej również z...

Czytaj dalej na blogu KUCHNIA POLSKA

Autor

KUCHNIA POLSKA

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

mięso, ryby, ciasto, sosy, kluski, ryba, zupa, szczaw, feta, buraki, grzyby, jabłka, pierogi przepis, ogórki, krewetki, pierogi, obiad, pieczywo, orzechy, owoce morza, ser feta, gruszka, fasola, królik, śliwka, wiśnia, czereśnie, kapustą, deser, wieprzowina

Inne przepisy z KUCHNIA POLSKA

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.