Przepis na : śniadanie
Nie wyobrażam sobie dnia, w którym ze swojego jadłospisu miałabym usunąć jajka. Jajecznica w bułce z pieczarkami i szczypiorkiem Lubię je w wielu postaciach, używam ich często zarówno do sałatek, ciast, past, smażę, gotuję i robię całą masę różnorakich dań z ich użyciem. Oczywiście wszystko z umiarem. Wiadomo, nie jem codziennie na śniadanie pięciu jajek na twardo. Jem za to co drugi dzień jedno jajko na miękko a przy weekendzie dość często robię jajecznicę. Nie wspominam o ciastach czy sałatkach, bo tymi ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...