Powidła śliwkowe janginizowane - bez cukru

Powidła śliwkowe janginizowane - bez cukru

Powidła śliwkowe janginizowane - bez cukru

Znacie janginizację? To metoda robienia przetworów bez użycia cukru - za to z odrobiną soli :)  Sól sprawia, że z owoców które duszą się we własnym soku uwalniają się naturalne cukry - nie potrzeba więc dodatku cukru, który jak wiemy w nadmiarze nikomu nie służy :)  Nie dość, że przetwory przygotowane w ten sposób są dużo zdrowsze - to na dodatek owoce janginizowane zachowują piękny kolor :)   PRZYGOTOWANIE  4 kg śliwek - np. węgierek  1 płaska łyżeczka soli morskiej PRZYGOTOWANIE Ś... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Moje Kuchenne Rewelacje

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.