Kluski z tartych ziemniaków

Kluski z tartych ziemniaków

Kluski z tartych ziemniaków

2 kg ziemniaków mączystych, sól, 200-250 ml mąki pszennej Ziemniaki umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce do ziemniaków. Odcisnąć, odciśnięty płyn odstawić na parę minut. Zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Dodać sól oraz 200 ml mąki. Wyrobić. Formować podłużne kluseczki. Gotować w lekko osolonej wodzie, od zagotowania około 5 minut. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Kluski przygotowałam z ziemniaków odmiany Omega – typ C*. O tym jak ważne jest używanie odpowiednich odmian do konkre... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu królestwo garów

Warto przeczytać

Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.

Czytaj dalej...

Autor

królestwogarów

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ziemniak, ziemniaki, kluski, frytki, kopytka, kolacja, placki, sałatka, sałatki, pieczone ziemniaki, tarta, zupa, grill, placki ziemniaczane, salatka ziemniaczana, zupa krem, krem, papryka, pstrag, chorizo, grzyby, cebula, śledź, puree, pierś, bułki, piersi, dorsz, jak zrobic pstrąga, sałatki ze śledziem

Inne przepisy z królestwo garów

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.