dorsz - 2074 przepisów

Dorsz zapiekany w porach 12

Dorsz zapiekany w porach to zdrowy posiłek idealny na upalne dni. Ryby dostarczają nam sporo składników odżywczych. Do tego dania najlepiej jest wybrać rybę mięsistą, aby nie straciła zbyt dużo podczas zapiekania. Najlepszym rozwiązaniem będzie filet z dorsza np. polędwica. Składniki filety z dorsza sok z cytryny 1 por 100g śmietany 30% 100g śmietany 12% sól pieprz gałka muszkatołowa tymianek(...)łyżka masła Dorsz zapiekany w porach – przepis Dorsza myjemy , osuszamy i przyprawiamy pieprzem, solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy w naczyniu do zapiekania, wysmarowanym wcześniej masłem. Pora kroimy w półplasterki i przesmażamy na maśle. Jak zmięknie, zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i tymianek. Dusimy dosłownie 3 minuty. Pory wykładamy na rybę i pieczemy przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi 18

Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale ryba to bardzo zdrowy produkt, który zaleca się jeść przynajmniej 3 razy w tygodniu. Ryby są bogate w bardzo zdrowe kwasy omega-3, potas, białko, żelazo. Aby jednak ryba nam się nie przejadła warto(...)każdym razem wybierać inne ryby. Tym razem będzie to dorsz . Składniki (2 porcje) filet z dorsza (ok. 300 g) masło 12 pomidorków koktajlowych 100 ml białego wina 1/3 papryczki chilli skórka z 1/3 cytryny 2 ząbki czosnku garść listków bazylii 3 łyżki śmietany pieprz sól Przepis na dorsza w sosie z pomidorkami koktajlowymi Czosnek drobno siekamy. Papryczkę chilli kroimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim 52

Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej ryby. Nie wiem czy wiecie, ale prawdziwe Fish&Chips jest robione z dorsza. Jednak coraz częściej w mniejszych i tańszych barach zamiast dorsza dostaniecie tańszą rybę. Dorsz w cieście piwnym to nie tylko propozycja na „ piątkową rybę ” ale świetnie sprawdzi się również(...)inne dni tygodnia. Rybę podamy tym razem z pysznym i bardzo szybkim w przygotowaniu sosem tatarskim. Dorsz w cieście piwnym – składniki 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki piwa 1 jajko łyżeczka ostrej papryki szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 500g dorsza olej do smażenia Sos tatarski – składniki 8 pieczarek marynowanych 2-3 ogórki konserwowe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. 74

Dorsz, ryba - symbol Bałtyku. Od ponad tysiąca lat odławiany jest w jego basenie przez rybaków. W naszym morzu występuje podgatunek - dorsz bałtycki, a znaleźć go można od Cieśnin Duńskich po Zatokę Botnicką. Charakteryzuje się mniejszym rozmiarem, odpowiednim dla zbiorników wodnych o mniejszym zasolenia, w przypadku Morza Bałtyckiego wynosi ono ok. 7 promili. Dorsz jest gatunkiem ryb niemigrujących. Zaliczany jest(...)drapieżników wśród ryb, żywi się mniejszymi rybami, takimi jak np. śledzie, makrele czy młodym narybkiem. Odżywiający się dobrze, dożywa nawet 20 lat.   (źródło: "Dwie ryby - flądra i dorsz" G. Łapanowski, R. Pilecki )   Dorsz jest niesamowicie delikatny, zarówno w smaku, jak i strukturze. Białe mięso, lekkie, nie tuczące. Świetnie komponuje się z różnymi sosami, sałatkami. Idealny do pieczenia

W kuchni Karmel-itki
Dorsz – wartościowe źródło białka, witamin i kwasów omega-3 28

Dorsz atlantycki należący do rodziny Gadidae (dorszowatych) zamieszkuje zimne wody Oceanu Atlantyckiego. Ryba charakteryzująca się białym, delikatnym i zwartym mięsem od stuleci była ważnym składnikiem diety i towarem handlowym mieszkańców południowej Europy. Dorsz jako ryba o subtelnym smaku daje się przyrządzić na wiele różnych sposobów i z powodzeniem zastępuje mięsne potrawy. A cenne składniki odżywcze dorsza przyczyniają się do lepszego(...)zdrowia. Dorsz – bogactwo witamin i minerałów W mięsie dorsza znajduje się wiele witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ryba bogata w witaminę D, witaminy z grupy B, kwasy omega-3 oraz fosfor i selen zapewnia silne kości, dobrą odporność, zdrowy układ nerwowy i sprawnie funkcjonujący mózg. Codzienne spożywanie ryby chroni przed chorobami serca i zawałem. Kwasy omega

Moja smaczna kuchnia
Dorsz pod zieloną kołderką 48

Składniki: 200 g dorsza surowego, pęczek zielonej pietruszki, 6 szt. oliwek zielonych, 10 dek sera żółtego gouda, 1 łyżkę kapary, pieprz kolorowy do smaku, 4 listki lubczyku świeżego, olej rzepakowy, ¼ cytryny. Przygotowanie: Listki pietruszki i lubczyku bardzo drobno siekamy, zmiksowane oliwki i kapary dokładamy. Ser żółty na tarce trzemy, do zieleniny dodajemy. Całość z 2 łyżkami oleju rzepakowego mieszamy, świeżo(...)zmielonym pieprzem doprawiamy.  Na 10 min. do lodówki odstawiamy, w tym czasie dorsza na oleju z dwóch str. obsmażamy ( dorsza przed smażeniem  płuczemy, na ręczniku papierowym do odsączenia wody kładziemy). Na drugiej patelni przygotowaną zieleninę podgrzewamy, na nią dorsza przekładamy. Delikatnie na talerz odwrotnie rybę dajemy, z ćwiartkami cytryny i ozdobioną pietruszką podajemy. Dorsza solą nie doprawiamy

Moniki Smakołyki
Dorsz z surówką a'la Coleslaw 119

fosfor, magnez , wapń I sód. Ponadto ryby morskie zawierają niezbędne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe (kwasy omega-3). To tak w skrócie o rybach. :) Dlatego też zapraszam dzisiaj na dorsza. Dorsza możemy np   zapiekać lub upiec w folii . Ja dzisiaj smażę. :) Zaczynamy: Składniki: ok 700 gr dorsza 2 jajka sól, pieprz, papryka olej do smażenia troche startego miękiego(...)sera natka pietruszki mąka Wykonanie: Dorsza płuczemy I osuszamy ręcznikami papierowymi. Rozbijamy jajko, dodajemy sól, paprykę, pieprz. Zamaczamy dorsza w jajku- by się przegryzł-na ok 5-10 min.  Do miski nasypujemy mąki, dodajemy stary ser I natkę pietruszki. Mieszamy. Wyciągamy dorsza z jajka I obtaczamy w mące. Kładziemy rybę na rozgrzany olej I smażymy zdwóch stron

Smaki Edyty
Dorsz Marka z Łodzi 12

Czas Smażenia : 40 min Gotowe w : 4:40 h Liczba porcji : 4 osoby   Każda ryba jest smaczna pod warunkiem, że odpowiednio ją przygotujemy. Ja przekonałam się do smażonego dorsza dopiero wtedy, gdy skosztowałam tego przygotowanego przez mojego przyjaciela Marka. Sekretem jego przepisu jest włożenie ryby do solanki na kilka godzin przed przyrządzeniem. Dzięki temu sól wnika do wnętrza ryby(...)nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Natomiast chrupiącą skórkę otrzymamy panierując dorsza w mące kukurydzianej. Składniki 1 kg.oczyszczonych tuszek z dorsza (bez głów) 3 łyżki soli 1 litr wody pieprz mąka kukurydziana 1 litr oleju Krok po Kroku 1 Sól rozpuszczamy w letniej wodzie. Do zimnej solanki wkładamy rybę i pozostawiamy w lodówce na około 3 godz. 2 Rybę wyciągamy z solanki

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Dorsz w sosie pomidorowym + konkurs 62

Dziś mam dla Was konkurs. Ale o tym za chwilę, najpierw rybka. Świeży dorsz w sosie pomidorowym w śródziemnomorskim stylu to danie proste, szybkie i lekkie. Jego przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 20 minut. Delikatna, gotowana ryba to coś, co świetnie smakuje nawet w upał, a do tego jest ona znacznie zdrowsza niż ta smażona. Do dorsza w sosie pomidorowym(...)najlepiej podać chrupiącą bagietkę, choć równie dobrze możemy ugotować do niego młode ziemniaczki czy ryż. Składniki: 4 filety świeżego dorsza bez skóry (lub innej białej ryby) 500 g krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 6-7 czarnych oliwek 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny

Poezja smaku
Dorsz po azjatycku 42

Dorsz po azjatycku... Przyznaję się, że nazwę wymyśliłam sama. Wielką inspiracją był dla mnie przepis Lekkiej na dorsza po syczuańsku . Swoją drogą bardzo go polecam, ja jednak zmodyfikowałam go trochę albo nawet bardziej i chyba bez pewnych składników nie ma prawa on nosić takiej nazwy. Dlatego jest dorszem po azjatycku, a tego po syczuańsku także jak najszybciej muszę wypróbować(...)wygląda nieziemsko. Składniki: dorsz: 550 g filetu z dorsza 2 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki wytrawnego białego wina 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego olej do smażenia 2 łyżeczki chili sól, pieprz sok z połowy cytryny sos: 3 ząbki czosnku 1/2 łyżki mielonego imbiru 1 cebula 2 łodygi selera 2 suszone papryczki chili pół czerwonej papryki 1 łyżeczka octu

Pasja Smaku
Dorsz zapiekany z porami 71

głownie kwestia pewnych postanowień mojego Męża, a ja mam zamiar go mocno w tym wspierać. A że rybki są pyszne, to będą bardzo miłe tygodnie. Dziś zapraszam Was na dorsza zapiekanego pod porową kołderką. Składniki: 2 filety z dorsza 1 duży por 2 marchewki 300 ml śmietany 2 posiekane ząbki czosnku 1/3 szklanki soku z cytryny pieprz, sól morska(...)łyżki masła klarowanego garść migdałów w płatkach 100 g mąki Wykonanie: Dorsza podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem, zalać sokiem z cytryny i odstawić na min. 30 minut do lodówki. Następnie wyjąć, każdy kawałek obtoczyć w mące i szybko obsmażyć na maśle. Dorsza przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia ryby podsmażyć pokrojonego w plasterki pora z czosnkiem

Pasja Smaku
Dorsz na szpinaku 79

Dorsza lubimy najbardziej. To bardzo delikatna i smaczna rybka. Podałam  z szpinakiem co komponowało się idealnie. Samą rybę doprawiłam solą morską i pieprzem młotkowanym z kolendrą firmy Kamis, obtoczyłam tylko w mące i jajku. Powstała bardzo deliaktna i chrupiąca skórka. Polecam. Składniki: 500 g dorsza świeżego z skórą sól morska w młynku Kamis  pieprz młotkowany z kolendrą Kamis(...)łyżki masła 2-3 ząbki czosnku 100 g sera z błękitną pleśnią (u mnie Lazur) 50 ml kremówki  do smaku sól i pieprz mielony Kamis Przygotowanie:  Dorsza oczyścić z ości, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny i doprawić solą morską i pieprzem z kolendrą. Odłożyć na godzinę w chłodne miejsce. Kawałki dorsza obtoczyć

Ala piecze i gotuje
Filet z dorsza z cytryną i pistacjami + pieczone warzywa 61

ryby nie są numerem jeden na naszym stole. Lubimy je, ale niezbyt często je jadamy. Ten przepis od razu 'wpadł mi w oko'. Co prawda w oryginale zamiast dorsza był filet z umbryny (wcześniej nie spotkałam się z tą rybą, więc nie mam pojęcia jak smakuje), ale dorsz smakował naprawdę wyśmienicie. O delikatnie cytrynowym posmaku, z chrupiącą warstwą pistacji(...)warzywami. Pyszności...   Przepis pochodzi z książki Menu Italiano. Na co dzień i od święta . Składniki: ok 1 kg filetu z dorsza  80 g pistacji bez skorupek lub ok 150 g w skorupkach*  1 cytryna  3 ząbki czosnku  2 małe cukinie  200 g pomidorków koktajlowych (ja użyłam daktylowych) 3 średniej wielkości ziemniaki  oliwa

U mnie w kuchni
Dorsz pieczony w bekonie z sosem koperkowym 75

Dzisiaj na obiad dorsz- nie smażony , ale w bekonie. Myślę że smakosze ryb będą zachwyceni. Dodatek sosu koperkowego będzie uzupełnieniem przepysznego obiadu. Obiad robimy szybko i rewelacyjnie się prezentuje. Polecam . :) Zaczynamy  Składniki: dorsz - ilość zależna od potrzeby bekon- tyle ile jest kawałków ryby pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Sos koperkowy : składniki i wykonanie znajdziesz tutaj  Wykonanie(...)Dorsz myjemy i suszymy na ręcznikach kuchennych. Porcjujemy na około 2 cm grubości kawałki. Pieprzymy i skrapiamy cytryną. Każdy kawałek owijamy w bekon. Bekon układamy w naczyniu żaroodpornym ( dno wysmaruj oliwą z oliwek)  , górę dorsza z bekonem pędzlujemy oliwką z oliwek. Pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku około 15 min. Robimy w międzyczasie sos koperkowy . Gotujemy ulubione warzywa

Smaki Edyty
Był sobie dorsz 56

Dorsza Ci u nas dostatek! Najlepsze koło ratunkowe dla takiego kuchcika jak ja. A jeszcze gdy mieszka się rzut beretem od molo, niemalże każdy obiad mógłby kończyć się zapiekanym dorszem. Wersja ze śmietanowym sosem i ryżem jak na razie sprawdza się najlepiej (i najszybciej). A o to przecież chodzi... aby się nie narobić, a smacznie zjeść! Płaty dorsza opłukałam(...)zimnej wodzie, osuszyłam papierowym ręcznikiem i posypałam przyprawami. Ułożyłam w naczyniu do zapiekania. Pomysł na... przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu i polałam nim dorsza. Całość zapiekłam w 150st. przez 40min.  Brokuła opłukałam, podzieliłam na różyczki i zapiekłam przez 30min.  Ryż ugotowałam na miękko. Całość wyszła

bastalena
Zapiekanka z cukinii, ziemniaków i koziego sera oraz grillowany dorsz 77

domu na pobliskim straganie kupiłam cukinię, dymkę, nać pietruszki i doniczkę z tymiankiem. Rozpakowałam zakupy w domu i stwierdziłam, że niewiele mogę z tego wyczarować. Całe szczęście w lodówce dorsz czekał na swoją kolej, ziemniaki też w każdym domu są a żółta i zielona cukinia wspaniale urozmaicą ten obiad. I dobrze, że kupiłam tymianek. Zawsze takie cudo wpadnie(...)ostatnio kupiłam nieskromny kawał tego przysmaku i postanowiłam urozmaicić moją zapiekankę. Dziś na obiad też będzie "coś" z dodatkiem koziego.  Składniki: (na dwie osoby, wiadomo!) 2 filety z dorsza- jak ktoś umie filetować można kupić w całości (jak ja!) 2 duże, obrane ziemniaki żółta i zielona cukinia garść posiekanego koperku sól pieprz cytrynowy chilli w płatkach 120 gram śmietany

Mango Papaja
Zupa ze szpinakiem i wędzonym dorszem 64

więc i teraz długo nie myślałam (a właściwie to wcale;) nad decyzją, że zrobię taką zupę. O łupaczu nikt nie słyszał nawet w sklepach typowo rybnych, więc postawiłam na dorsza, bo lubię:) Nie miałam też czerwonego ziemniaka, więc był normalny i mało brakowało, a zamiast pora byłaby cebula, ale wiem, że to jednak różnica, więc mając już piękną wiązkę szpinaku(...)świeżo uwędzonego dorsza na kuchennym blacie pobiegłam po pora:) Składniki na 2 talerze: średniej wielkości wędzony dorsz - w oryginale łupacz średni por ziemniak spory 2 garści świeżego szpinaku - nie mam pojęcia w jakich miarach podać ilość, więc podaję za autorką, a dałam na oko:) 1/2 szklanki mleka - może być śmietana ok. 1 litr bulionu łyżka masła lub oliwy/oleju przyprawy: lubczyk

Zdrowa Kuchnia Sowy
Dorsz gotowany na parze 107

miałam ochotę na surówkę z kiszonej kapusty, a do niej najlepiej pasuje ryba. Żeby było zdrowiej to taka gotowana na parze i młode ziemniaczki prosto z przydomowego ogródka. Pycha :) Dorsz gotowany na parze: Składniki: duży filet z dorsza cytryna koperek Wykonanie: 1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości pokroić na 4 lub 5 kawałków. 2. Kawałki(...)dorsza ułożyć w miseczce, zalać sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, posypać koperkiem i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki. 3. W garnku do gotowania na parze układamy dorsza i gotujemy do miękkości. Surówka z kiszonej kapusty: Składniki: woreczek kiszonej kapusty duża marchewka szczypiorek 2 łyżki oliwy/oleju łyżeczka cukru pieprz Wykonanie: 1. Kapustę odcisnąć i pokroić. 2. Marchewkę obrać

Pasja Smaku
Dorsz po japońsku 51

Uwielbiam ryby, dorsza w szczególności, dlatego większość dań rybnych przyrządzam z tej ryby. Oto kolejna wariacja: dorsz po japońsku . Inspiracja TU . Fajne i ciekawe danie. Polecam. Składniki: 2 filety z dorsza marchewka 1 por łyżeczka mielonego imbiru sól, pieprz sos: 1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 strączek suszonej papryczki chilli 1 filiżanka wody Wykonanie(...)Dorsza ugotować na parze. 2. Pora i marchewkę pokroić na kawałki o długości 3 cm, a następnie w cienkie paseczki. 3. Przygotować sos: połączyć wodę z mąką ziemniaczaną, dodać pokrojoną w drobną kostkę papryczką (wcześniej namoczoną w gorącej wodzie) i wymieszać wszystko z sosem sojowym. Doprawić imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa. 4. Włożyć do garnka rybę

Pasja Smaku
Dorsz na parze z imbirem 57

Dawno nie jadłam żadnej ryby, a dziś naszła mnie ochota na dorsza i dodatkowo na coś z kuchni chińskiej. Prosty przepis na dorsza na parze. Inspirowałam się kilkoma różnymi przepisami z książek o kuchni chińskiej.  Składniki: duży filet z dorsza 2 łyżki pokrojonego w drobne paski świeżego imbiru 2 łyżki pokrojonej na cienkie paski dymki 1 łyżka ciemnego sosu(...)części w zależności od wielkości.  2. Rybę opłukać i polać sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie oprószyć kawałki dorsza solą i pieprzem. 3. W garnku do gotowania na parze ułożyć kawałek folii aluminiowej i zagiąć jego rogi tak, by powstała miseczka. Ułożyć w niej rybę. 4. Na filetach położyć paski imbiru i dymki

Pasja Smaku
DORSZ PO AZJATYCKU. 63

dziś? Mogę się nimi zajadać i z ręką na sercu stwierdzam, że z wielką chęcią zamieniłabym na ryby każdy inny rodzaj mięsa. Szczególnie, kiedy są tak smacznie przyrządzone :] DORSZ PO AZJATYCKU. / po części autorski;/ 4 porcje 4 filety z dorsza 1 cały por 3 średnie marchewki olej roślinny 1/2 cytryny pęczek posiekanego szczypiorku 2 papryczki chili woda, 1/2 łyżeczki soli(...)łyżki cukru 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki wody Filety z dorsza dzielę na połówki lub mniejsze części (w zależności od upodobania), wkładam do garnka i wlewam tyle wody, aby przykryła rybę. Dodaję 1/2 łyżeczki soli. Zagotowuję i od tego momentu gotuję przez ok. 12 minut. Następnie wyjmuje rybę z wody, skrapiam sokiem z 1/2 cytryny

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania