Dorsz pieczony z koperkiem 204adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dorsz pieczony z koperkiem Wyjątkowy smak i prostota wykonania to kwintesencja tego przepisu, dorsz pieczony z koperkiem jest naprawdę prosty i bardzo szybki w wykonaniu, do tego bardzo smaczny. Dorsz jest jedną z droższych ryb dostępnych w naszych sklepach, jednak ze względu na walory smakowe warto pokusić się o jego przyrządzenie. Dorsz pieczony z koperkiem(...)Składniki (dla 2 osób): filet z dorsza ok. 30dag Koper – mały pęczek 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki Sól pieprz Dorsz pieczony z koperkiem – przepis Przygotowanie Filet z dorsza myjemy i osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy sos: do małej miski wlewamy trzy łyżki
Księga-Smaku
Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami 287Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami. Danie, które przygotowałam kiedyś łącząc resztki z lodówki, a stało się jednym z naszych ulubionych przepisów na dorsza. Połączenie ryby, fasoli, suszonych pomidorów, szpinaku i dojrzewającej szynki może wydawać się nieco egzotyczne, lecz całość doskonale współgra. Bez ziemniaków, bez ryżu i bez chleba ryba też może być pyszna! Najlepiej smakuje, gdy fasolka się podsmaży(...)się puszkami. Przyznam się Wam niestety, że zawsze przygotowuję taką rybę po pracy – na ostatnią chwilę – stąd to ułatwienie… Co do ryby - teraz skusiłam się na dorsza skrei – norweskiego dorsza wędrownego, którego poławia się tylko od stycznia do kwietnia. Ma doskonały smak. Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami: 2 filety z dorsza (każdy
Poezja smaku
Polędwica z dorsza w sosie szpinakowym 137Polędwica z dorsza w sosie szpinakowym to danie, które z pewnością polubisz. Delikatne mięso z dorsza w połączeniu z aromatycznym sosem szpinakowym. Zdecydowanie jemy za mało ryb. Większość potraw rybnych jakie przygotowujemy w domu to ryba smażona na głębokim tłuszczu w panierce z mąki, albo z mąki, jajka i bułki tartej. Bywając w krajach śródziemnomorskich nauczyłem się, że ryba(...)tylko panierka, ale można delikatne mięso z dorsza przygotować w zupełnie inny sposób… Gdzie jemy najwięcej ryb? Polacy najwięcej ryb jedzą podczas wakacji, wtedy kiedy wyjeżdżamy nad Bałtyk i na obiad wybieramy się do smażalni ryb. Nie wiem dlaczego, ale wszyscy praktycznie wybierają tam dorsza. Warto najpierw zerknąć na okres połowu tej ryby, bo zazwyczaj jest to ryba mrożona
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dorsz smażony saut'e 142Dorsz smażony saut'e - zobacz łatwy i smaczny przepis. Dorsz smażony na maśle, doprawiony solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ryba podawana z duszonym warzywami na puree z dyni, marchewki albo ziemniaków. Bardzo łatwy i szybki przepis na smażoną rybę. Dorsz smażony - składniki : około 700g filetów z dorsza ze skórą (lub innej ulubionej ryby) sól, pieprz(...)cytryny mąka do oprószenia masło klarowane do smażenia kawałeczki masła dodatki do smażonego dorsza: warzywa duszone na maśle lub ugotowane na parze puree z marchewki, kalafiora, dyni lub ziemniaków sosy: pomidorowy, pieczarkowy albo chrzanowy świeże zioła: posiekana natka pietruszki, tymianek, koperek, kiełki surowe warzywa: rzodkiewki, kalarepa, surówka z kapusty lub marchewki Dorsz smażony - przepis: Krok 1. Filety z dorsza opłukać
Moja Książka Kucharska
Dorsz pod grzybową kruszonką 253Dorsz pod grzybową kruszonką to proste danie rybne, które można bez problemu przygotować dzień wcześniej, a upiec przed podaniem. Charakterystyczna grzybowa kruszonka jest chrupiąca, przez co świetnie kontrastuje z delikatną rybą. Lepsza jest zdecydowanie na świeżej kajzerce, ale w jej zastępstwie można użyć po prostu tartej bułki. Dorsza najlepiej podać na delikatnym puree – można zrobić tradycyjne ziemniaczane(...)daniem równie dobrze będzie komponowało się lżejsze puree z kalafiora. Dorsz pod grzybową kruszonką: 4-5 filetów z dorsza (u mnie dorsz skrei) 3 łyżki oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła dwie garści suszonych grzybów (np. borowików) 1 mały pęczek natki pietruszki (same listki) 1 świeża bułka kajzerka lub 3/4 szklanki bułki
Poezja smaku
Pasta z pieczonego dorsza – genialny, wysokobiałkowy dodatek do pieczywa 102Kochani, serdecznie zapraszam Was do wypróbowania nowego przepisu. Tym razem czeka na Was pasta z pieczonego dorsza – genialny, wysokobiałkowy dodatek do pieczywa. Pastę przygotowałam przypadkiem, bo została mi upieczona ryba. Dodałam zatem do niej kilka składników i tak oto powstało coś absolutnie genialnego w swoim smaku i prostocie przygotowania. Pastę polecam szczególnie osobom na diecie redukcyjnej, bo obfituje(...)cenne białko , które jest niezwykle pożądane podczas odchudzania. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu Genialna i aromatyczna pasta z pieczonego dorsza Pasta z pieczonego dorsza – składniki (6 porcji): dorsz, 300g, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebulka, 3 ząbki czosnku, łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 pęczka natki pietruszki, szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania *Ja przygotowałam pastę używając upieczonego wcześniej dorsza
Natka Pietruszki
Dorsz zapiekany z ziemniakami, cebulą i oliwkami - Bacalhau à Gomes de Sá 179Dzisiaj przepis na portugalskiego dorsza. Bacalhau à Gomes de Sá to zapiekanka z dorsza ziemniaków, jajek, oliwek, oliwy z oliwek i cebuli. Tak przygotowana ryba to specjalność portugalskiego miasta Porto. Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska twórcy przepisu. Oryginalnie używa się solonego dorsza, którego należy moczyć przynajmniej przez 24 godziny. Ja użyłam filetów mrożonego dorsza atlantyckiego. Danie jest bardzo smaczne(...)sycące, chociaż na pewno odbiega nieco smakiem od oryginału - suszony dorsz ma bardzo specyficzny smak i aromat. I mówiąc szczerze, nie jest moim faworytem. Beż żalu zastąpiłam więc suszonego dorsza świeżym ;) Można wszystkie składniki wymieszać, włożyć do naczynia i zapiec bez układania warstw. To danie uniwersalne - możemy je zjeść gorące, lub podać na zimno, jak sałatkę. Bardzo polecam! Inspiracją
Stare Gary
Dorsz w sosie curry 163jemy ryby na wakacjach nad morzem - w końcu nadmorska smażona ryba z frytkami to klasyka, czyż nie? Warto trochę odczarować mit tej tłustej ryby z frytkami - dlatego dziś przygotowałam dorsza w sosie curry. Jest to danie wyjątkowo proste do zrobienia, szybkie i niezwykle smaczne 😀 No i zdrowe 😉 Dorsz Dorsz to ryba morska, która odławiana jest w chłodnych akwenach. Jego mięso(...)biały kolor i delikatny rybny aromat. Kupić możemy go przez cały rok - choć tego złowionego w Bałtyku tylko w sezonie połowów. Poza sezonem importowany jest z innych krajów. Dorsz jest także uniwersalną rybą, jeśli chodzi o sposób przygotowania czy stosowanie przypraw. Wartości odżywcze Przede wszystkim mięso dorsza jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka - spokojnie możemy więc zastąpić nim mięso czerwone
Z notatnika dietetyka
Dorsz w sosie cytrynowym z warzywami 198Znudziła Wam się już smażona czy panierowana ryba? No to idealnie się składa, bo właśnie przygotowałam przepis na smacznego i delikatnego dorsza zapiekanego w sosie cytrynowym z warzywami. Dorsz w sosie cytrynowym jest banalny w przygotowaniu – wystarczy na patelni przygotować sos, a następnie zapiec w nim rybę z warzywami. Dorsza pokroiłam na kawałki dzięki czemu bardzo szybko się zapiekł(...)bolognese Trudność Początkujący Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 15 min. Całkowity czas 25 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 LUB 3 PORCJE) 300 g filetu z dorsza (może być ze skórką) 1 cebula czerwona 2 łyżki masła 1 cytryna sól, pieprz, świeży rozmaryn ulubione warzywa, np. marchewka, groszek, kalafior (ja użyłam mrożonych
A to pestka
Dorsz skrei z risotto 189Dorsz skrei z risotto. Jeśli jeszcze nie jedliście dorsza skrei to bardzo polecam. Pyszny gatunek dzikiego dorsza o delikatnym smaku. Ryba pochodząca z morza arktycznego, a w smaku jak słodkowodna. Po usmażenia bardzo biała i błyszcząca. Idealna do risotto! Odkryłam dorsza skrei kilka lat temu. Skrei można kupić jedynie w lutym. Dorsza smażę panierowanego, polewam zrumienionym masłem i podaję(...)risotto lub ziemniakami. Bardzo często przyrządzam ryby na obiad . Łosoś , śledź czy dorsz to ryby, które najczęściej przyrządzam. Dorsz skrei Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z dorsza 50 g zmielonych migdałów sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju + 2 łyżki masła do smażenia killa plasterków cytryny lub limonki Risotto 200 g ryżu, u mnie avorio 1 szalotka
codojedzenia
Dorsz z ziemniakami i szpinakiem według Josepha Seeletso 198Wprost przeciwnie. Moje zdanie na ten temat zmienił dopiero Joseph Seeletso , z którym miałem przyjemność gotować w Gdyni podczas See Bloggers . Co sprawiło, że na dobre polubiliśmy się z dorszem? Dodatek suszonych pomidorów, oliwek oraz kolendry, które stworzyły z tej ryby danie wyjątkowe. Jednak dorsz, dorszem, ale najbardziej zachwyciły mnie młode ziemniaki z kasztanami jadalnymi, smażone na klarowanym maśle. Jeśli(...)takiego połączenia dotychczas nie próbowaliście, to gorąco zachęcam. Do tego duszony w mleku kokosowym szpinak i mamy ucztę doskonałą. Prostą i pyszną, acz z klasą! * SKŁADNIKI na 4 porcje Dorsz z pomidorami i oliwkami: 4 kawałki filetu z dorsza (po 150 g każdy) 150 g pomidorów suszonych w oleju 150 g zielonych oliwek garść świeżej kolendry Ziemniaki z kasztanami
Food Square
Ryba na Wigilijnym stole 74Tradycja rybnych potraw wigilijnych ma w Polsce długą historię, sięgającą czasów chrystianizacji naszego kraju. Wigilijny stół nie może obejść się bez dań rybnych, które są symbolem
CityTaste
Dorsz w stylu Livorno - w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami 226metody podawania ryb. " Alla Livornese " oznacza rybę duszoną w sosie pomidorowym. Może to być ryba w całości, np. barwena czerwona ( Triglie alla Livornese ) lub, jak u mnie, filety z dorsza ( Baccala alla Livornese ). Jak większość słynnych dań, również dorsz w stylu Livorno doczekał się wielu odmian. Sos pomidorowy uzupełniany jest oliwkami i kaparami, a niekiedy nawet ziemniakami. W sezonie(...)robi się go ze świeżych pomidorów, a nawet pomidorków koktajlowych. Część przepisów zawiera trudno dostępnego w Polsce dorsza solonego, więc ja polecam wybrać świeże filety. Jednak niezależnie od wariacji, Baccala alla Livornese to danie szybkie i proste w wykonaniu, świetne zarówno na weekendowy obiad, jak i ciepłą kolację w tygodniu. Możecie podać go ze świeżym pieczywem albo ziemniakami, u mnie
Chilli Czosnek i Oliwa
Dorsz w zielonej herbacie 166Dorsz w zielonej herbacie raczej nie należy do klasyki kuchni polskiej i pewnie sama nie wymyśliłabym takiego połączenia, ale dzięki Maćkowi Siąkowskiemu nasze menu wzbogaciło się o kolejną pyszną potrawę. Smaczny i lekkostrawny dorsz w zielonej herbacie ugotowany na parze, to zdrowa odmiana po świątecznych bigosach i smażonych karpiach. Zamiast dorsza możemy zrobić w zielonej herbacie inne ryby np. mirunę(...)dzikiego łososia lub pstrąga łososiowego. Dorsz w zielonej herbacie daje też sporo możliwości eksperymentowania, można go doprawić drobno posiekaną papryczką chili, imbirem lub czosnkiem. Rybę można obtoczyć w rozdrobnionej zielonej herbacie i usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej, ale wówczas nie będzie to już danie dietetyczne. Dorsz w zielonej herbacie proporcje dla 3-4 osób około 60-70 dag polędwicy
Cztery Fajery
DORSZ W SOSIE ŚMIETANOWYM Z SUSZONYMI POMIDORAMI (keto, LCHF, bez glutenu) 512mięsie. Jeśli nie macie przeciwwskazań do spożywania podrobów, ryb i owoców morza, to polecam by i one znalazły się w Waszych jadłospisach. Tym razem moją propozycją jest ryba – dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami. Wybrałam dorsza czarniaka – bardzo smaczną, mięsistą a zarazem miękką i wyrazistą rybę. Świetnie komponuje się z sosem na bazie pesto pomidorowego, tworząc szybkie(...)proste, kremowe, aromatyczne i pyszne danie. Składniki – dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami: 500 g filetu z dorsza lub innej dobrej jakości białej ryby 30 g masła klarowanego ghee 30 ml oliwy z oliwek extra virgin 200 ml śmietany 30% 50 g cebuli 60 g pomidorów suszonych na słońcu lub 60 g pomidorów suszonych z oliwą
Ola la LCHF