Kochani, serdecznie zapraszam Was do wypróbowania nowego przepisu. Tym razem czeka na Was pasta z pieczonego dorsza – genialny, wysokobiałkowy dodatek do pieczywa. Pastę przygotowałam przypadkiem, bo została mi upieczona ryba. Dodałam zatem do niej kilka składników i tak oto powstało coś absolutnie genialnego w swoim smaku i prostocie przygotowania. Pastę polecam szczególnie osobom na diecie redukcyjnej, bo obfituje(...)cenne białko , które jest niezwykle pożądane podczas odchudzania. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu Genialna i aromatyczna pasta z pieczonego dorsza Pasta z pieczonego dorsza – składniki (6 porcji): dorsz, 300g, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebulka, 3 ząbki czosnku, łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 pęczka natki pietruszki, szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania *Ja przygotowałam pastę używając upieczonego wcześniej dorsza
Natka PietruszkiDzisiaj przepis na portugalskiego dorsza. Bacalhau à Gomes de Sá to zapiekanka z dorsza ziemniaków, jajek, oliwek, oliwy z oliwek i cebuli. Tak przygotowana ryba to specjalność portugalskiego miasta Porto. Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska twórcy przepisu. Oryginalnie używa się solonego dorsza, którego należy moczyć przynajmniej przez 24 godziny. Ja użyłam filetów mrożonego dorsza atlantyckiego. Danie jest bardzo smaczne(...)sycące, chociaż na pewno odbiega nieco smakiem od oryginału - suszony dorsz ma bardzo specyficzny smak i aromat. I mówiąc szczerze, nie jest moim faworytem. Beż żalu zastąpiłam więc suszonego dorsza świeżym ;) Można wszystkie składniki wymieszać, włożyć do naczynia i zapiec bez układania warstw. To danie uniwersalne - możemy je zjeść gorące, lub podać na zimno, jak sałatkę. Bardzo polecam! Inspiracją
Stare Garyjemy ryby na wakacjach nad morzem - w końcu nadmorska smażona ryba z frytkami to klasyka, czyż nie? Warto trochę odczarować mit tej tłustej ryby z frytkami - dlatego dziś przygotowałam dorsza w sosie curry. Jest to danie wyjątkowo proste do zrobienia, szybkie i niezwykle smaczne 😀 No i zdrowe 😉 Dorsz Dorsz to ryba morska, która odławiana jest w chłodnych akwenach. Jego mięso(...)biały kolor i delikatny rybny aromat. Kupić możemy go przez cały rok - choć tego złowionego w Bałtyku tylko w sezonie połowów. Poza sezonem importowany jest z innych krajów. Dorsz jest także uniwersalną rybą, jeśli chodzi o sposób przygotowania czy stosowanie przypraw. Wartości odżywcze Przede wszystkim mięso dorsza jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka - spokojnie możemy więc zastąpić nim mięso czerwone
Z notatnika dietetykaZnudziła Wam się już smażona czy panierowana ryba? No to idealnie się składa, bo właśnie przygotowałam przepis na smacznego i delikatnego dorsza zapiekanego w sosie cytrynowym z warzywami. Dorsz w sosie cytrynowym jest banalny w przygotowaniu – wystarczy na patelni przygotować sos, a następnie zapiec w nim rybę z warzywami. Dorsza pokroiłam na kawałki dzięki czemu bardzo szybko się zapiekł(...)bolognese Trudność Początkujący Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 15 min. Całkowity czas 25 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 LUB 3 PORCJE) 300 g filetu z dorsza (może być ze skórką) 1 cebula czerwona 2 łyżki masła 1 cytryna sól, pieprz, świeży rozmaryn ulubione warzywa, np. marchewka, groszek, kalafior (ja użyłam mrożonych
A to pestkaDorsz skrei z risotto. Jeśli jeszcze nie jedliście dorsza skrei to bardzo polecam. Pyszny gatunek dzikiego dorsza o delikatnym smaku. Ryba pochodząca z morza arktycznego, a w smaku jak słodkowodna. Po usmażenia bardzo biała i błyszcząca. Idealna do risotto! Odkryłam dorsza skrei kilka lat temu. Skrei można kupić jedynie w lutym. Dorsza smażę panierowanego, polewam zrumienionym masłem i podaję(...)risotto lub ziemniakami. Bardzo często przyrządzam ryby na obiad . Łosoś , śledź czy dorsz to ryby, które najczęściej przyrządzam. Dorsz skrei Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z dorsza 50 g zmielonych migdałów sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju + 2 łyżki masła do smażenia killa plasterków cytryny lub limonki Risotto 200 g ryżu, u mnie avorio 1 szalotka
codojedzeniaWprost przeciwnie. Moje zdanie na ten temat zmienił dopiero Joseph Seeletso , z którym miałem przyjemność gotować w Gdyni podczas See Bloggers . Co sprawiło, że na dobre polubiliśmy się z dorszem? Dodatek suszonych pomidorów, oliwek oraz kolendry, które stworzyły z tej ryby danie wyjątkowe. Jednak dorsz, dorszem, ale najbardziej zachwyciły mnie młode ziemniaki z kasztanami jadalnymi, smażone na klarowanym maśle. Jeśli(...)takiego połączenia dotychczas nie próbowaliście, to gorąco zachęcam. Do tego duszony w mleku kokosowym szpinak i mamy ucztę doskonałą. Prostą i pyszną, acz z klasą! * SKŁADNIKI na 4 porcje Dorsz z pomidorami i oliwkami: 4 kawałki filetu z dorsza (po 150 g każdy) 150 g pomidorów suszonych w oleju 150 g zielonych oliwek garść świeżej kolendry Ziemniaki z kasztanami
Food Squaremetody podawania ryb. " Alla Livornese " oznacza rybę duszoną w sosie pomidorowym. Może to być ryba w całości, np. barwena czerwona ( Triglie alla Livornese ) lub, jak u mnie, filety z dorsza ( Baccala alla Livornese ). Jak większość słynnych dań, również dorsz w stylu Livorno doczekał się wielu odmian. Sos pomidorowy uzupełniany jest oliwkami i kaparami, a niekiedy nawet ziemniakami. W sezonie(...)robi się go ze świeżych pomidorów, a nawet pomidorków koktajlowych. Część przepisów zawiera trudno dostępnego w Polsce dorsza solonego, więc ja polecam wybrać świeże filety. Jednak niezależnie od wariacji, Baccala alla Livornese to danie szybkie i proste w wykonaniu, świetne zarówno na weekendowy obiad, jak i ciepłą kolację w tygodniu. Możecie podać go ze świeżym pieczywem albo ziemniakami, u mnie
Chilli Czosnek i OliwaDorsz w zielonej herbacie raczej nie należy do klasyki kuchni polskiej i pewnie sama nie wymyśliłabym takiego połączenia, ale dzięki Maćkowi Siąkowskiemu nasze menu wzbogaciło się o kolejną pyszną potrawę. Smaczny i lekkostrawny dorsz w zielonej herbacie ugotowany na parze, to zdrowa odmiana po świątecznych bigosach i smażonych karpiach. Zamiast dorsza możemy zrobić w zielonej herbacie inne ryby np. mirunę(...)dzikiego łososia lub pstrąga łososiowego. Dorsz w zielonej herbacie daje też sporo możliwości eksperymentowania, można go doprawić drobno posiekaną papryczką chili, imbirem lub czosnkiem. Rybę można obtoczyć w rozdrobnionej zielonej herbacie i usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej, ale wówczas nie będzie to już danie dietetyczne. Dorsz w zielonej herbacie proporcje dla 3-4 osób około 60-70 dag polędwicy
Cztery Fajerymięsie. Jeśli nie macie przeciwwskazań do spożywania podrobów, ryb i owoców morza, to polecam by i one znalazły się w Waszych jadłospisach. Tym razem moją propozycją jest ryba – dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami. Wybrałam dorsza czarniaka – bardzo smaczną, mięsistą a zarazem miękką i wyrazistą rybę. Świetnie komponuje się z sosem na bazie pesto pomidorowego, tworząc szybkie(...)proste, kremowe, aromatyczne i pyszne danie. Składniki – dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami: 500 g filetu z dorsza lub innej dobrej jakości białej ryby 30 g masła klarowanego ghee 30 ml oliwy z oliwek extra virgin 200 ml śmietany 30% 50 g cebuli 60 g pomidorów suszonych na słońcu lub 60 g pomidorów suszonych z oliwą
Ola la LCHFdorsz wędzony Delikatne, chude i kruche mięso dorsza nadaje się do wędzenia wprost idealnie. Wprawdzie trochę trwało zanim się przekonałem o tym oczywistym fakcie, lecz teraz z zapałem nadrabiam swoje zaległości i wędzę tą smaczną rybę, dosłownie przy każdej nadarzającej się okazji. składniki świeże dorsze o wadze(...)gram sól wędzarnia sposób przygotowania Dorsze sprawiamy, zostawiając głowy i skrobiąc je naprawdę bardzo delikatnie tak by nie rozciąć skóry, wszak łuski dorsza odchodzą bez najmniejszego oporu a my i tak nie jemy później ryby ze skórą. Następnie ryby dokładnie myjemy, szczodrze zasypujemy solą i odstawiamy w chłodne miejsce, na minimum 4-6 godzin ( im większe sztuki
Miód i pieprzgrillowany dorsz ma pyszny i delikatny maślany smak. Polecamy podawać go z ulubionymi grillowanymi warzywami. Składniki: 4 filety z dorsza / około 170 g każdy 1 mała cebula drobno posiekana ¼ szklanki białego wina 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 cytryna / pokroić w plasterki Przygotowanie: Grilla rozgrzać do średniej temperatury. Na małej patelni(...)posiekaną cebulę i smażyć przez około 1-2 minuty. Dodać białe wino i całości pozwolić się gotować jeszcze przez 3 minuty. Następnie zdjąć z ognia i nieco ostudzić. Filety dorsza natrzeć oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem. Rybę umieścić na oczyszczonym i dobrze naoliwionym ruszcie grilla i grillować przez 8 minut. Po tym czasie natrzeć dorsza przygotowanym wcześniej sosem
naRuszcieDelikatne kotleciki rybne z dorsza w skorupce z panierki. Panierka jest również delikatna i miękka, jak skorupka Crème brûlée. Można również usmażyć je tradycyjnie na tłuszczu, jednak wersja z piekarnika jest lżejsza i zdecydowanie zdrowsza w szczególności dla najmłodszych. Wersja smażona mogłaby okazać się zbyt ciężkostrawna. Masę na kotleciki możesz podzielić, część przeznaczoną dla dorosłych dodatkowo doprawić solą i pieprzem(...)skropiłam olejem słonecznikowo – rzepakowym i oprószyłam ziołami prowansalskimi. Wymieszałam dłońmi rozprowadzając przyprawę po ziemniakach. Piekłam na blasze jednocześnie z kotletami rybnymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczone kotleciki rybne z dorsza 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Obiad Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Ilość 8 sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 25 min. Kalorie 210 kcal
ProstePesto.plPolędwica z dorsza smażona na maśle z ziołami to świetny pomysł na zdrowe danie obiadowe. Polędwica z dorsza w tym wydaniu jest smażona bez panierki, niezwykle delikatna i smaczna, doprawiona ziołami. Rybę możesz podać z puree ziemniaczanym , puree z batatów i dyni lub selera, kaszą, makaronem. To ryby smażonej na maśle bez panierki pasuje nie tylko surówka z kiszonej kapusty(...)także warzywa duszone, np. kalafior, brokuły, surówka z marchewki. Polędwica z dorsza to świetny pomysł na uroczysty obiad dla całej rodziny. Serwowana w tygodniu to super smaczna alternatywa dla mięsnych kotletów do ziemniaków lub kaszy. Zapraszam po mój szybki i sprawdzony przepis na polędwicę z dorsza smażoną na maśle. Polędwica z dorsza smażona na maśle SKŁADNIKI: 3 kawałki polędwicy
Zasmakuj Kuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dorsz zapiekany na warzywach to moja propozycja na smaczny i przede wszystkim zdrowy obiad. Zapewne w większości domów filety rybne serwowane są w panierce i smażone na głębokim tłuszczu. Warto jednak czas od czasu postawić na nieco lżejszą i zdrowszą wersję ryby. Przepis na dorsza zapiekanego z warzywami jest banalnie prosty a całe danie szybkie w przygotowaniu(...)mięciutka, aromatyczna, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek warzyw sprawia, że całe danie jest bogate w witaminy i cenne składniki odżywcze. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na dorsza zapiekanego na warzywach. Smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ja zaserwowałam go z pieczonymi w piekarniku frytkami. PRZEPIS NA DORSZA ZAPIEKANEGO NA WARZYWACH (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 500 g fileta z dorsza
Przepiski.plDorsz czarny z bukietem warzyw to propozycja na zdrowy, dietetyczny obiad. Ja używam polędwicy z dorsza, bo jest znacznie bardziej mięsista. Sprawdź przepis: Łosoś w słodko- słonej marynacie Dorsza przygotujemy bardzo klasycznie, w cytrynie, z odrobiną oliwy z oliwek i tylko sól i pieprz. Do tego odrobinę ryżu i będziemy mieli pełnowartościowy posiłek. Składniki polędwica czarnego dorsza ryż długoziarnisty mrożone(...)warzywa oliwa z oliwek ulubione przyprawy: bazylia, oregano, majeranek, sól, pieprz, pieprz ziołowy cytryna Dorsz czarny z bukietem warzyw – przepis Polędwicę z dorsza myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy ją na 10 minut, skrapiamy oliwą z oliwek, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 minuty. Na patelnię
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zależy nam na tym, aby zredukować w naszym menu zbyt dużą ilość tłuszczu. Pieczona ryba jest bardzo soczysta i smaczna. W ramach projektu Naturalnie Bałtyckie zapraszam Was na dorsza zapiekanego w pomidorach. To danie inspirowane kuchnią śródziemnomorską jest bardzo proste do przygotowania, w przeciągu pół godziny mamy na stole pyszny obiad lub ciepłą kolację. Do tego chrupiąca bagietka(...)razu przenosimy się gdzieś na hiszpańskie lub włoskie wybrzeże. To kto rusza ze mną w tę wirtualną kulinarną podróż? Dorsz zapiekany w pomidorach Dorsz - król Bałtyku Dorsz to najpopularniejszy gatunek w Bałtyku, o dużym znaczeniu gospodarczym, ale niestety jego połowy są systematycznie ograniczane. Występuje w rejonach od Cieśnin Duńskich do Zatoki Botnickiej. Młode dorsze przebywają w płytkich, przybrzeżnych wodach
Kulinarne przygody GatityJedenaście tysięcy lat temu pierwsi osadnicy przybyli na norweskie wybrzeże. Szukali dobrych łowisk i można powiedzieć, że znaleźli to, czego szukali „morze życia”. Jeden gatunek, „dorsz”, był szczególnie obfity, i od tego czasu dorsz jest najważniejszym zasobem dla norweskiego rybołówstwa. Dorsza można suszyć i konserwować bez utraty jego smaku, co czyni go idealnym do eksportu(...)wysyłki na duże odległości. Wikingowie wykorzystywali suszone dorsze do swoich wypraw, jako pożywienie i środek handlowy. Wiele lat po wyprawach wikingów, dorsz wciąż służył jako środek płatniczy w całej Europie, za co Norwegowie sprowadzali wino, mąkę, ubrania czy biżuterię. Zapraszam na dorsza w warzywach zapieczonego w cieście francuskim . 👥 – ❌ ⏰ – 60 – 80 minut 🥩 – ❌ Składniki 600 g świeżego dorsza
RafalCookdzisiejszy obiad postanowiłem przygotować dorsza podanego na sosie z groszku, oliwek i koperku. Rybę gotujemy w odrobinie białego, wytrawnego wina, dzięki czemu zyskuje ona niesamowity smak, który świetnie łączy z się groszkiem. Przepis znalazłem na Kuchni Lidla, gdzie właśnie w ten sposób dorsza przygotował Teo Vafidis, znany Grek, którego parę lat temu można było oglądać w popularnym programie Europa(...)kuchni typowo greckiej. Jeżeli lubisz ryby oraz zielony groszek po prostu musisz wypróbować ten przepis. Warto dodać, że przygotowanie tej potrawy zajmuje tylko około 20 minut. Składniki 600 g dorsza atlantyckiego (świeży, filet) 100 ml wina białego, wytrawnego Kilka liści laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu czarnego Sól 400 g groszku konserwowego (1 puszka) 8 zielonych oliwek
Programista w kuchniSzybko, lekko i zdrowo! Delikatnie pikantny, słodko-kwaśny sos z pomidorków koktajlowych duszonych z białym winem i bazylią to świetny dodatek do polędwiczek z dorsza. Obiad gotowy w 20 minut – jeszcze szybciej, jeśli macie świeżą rybę albo zdążyliście odmrozić ją wcześniej w lodówce! Mrożone polędwice z dorsza trzeba naturalnie odmrozić – najpierw spłukać pod ciepłą (ale nie gorącą) wodą lodową glazurę(...)którą pokryta jest ryba, a następnie dać odciec wodzie na sitku, po czym osuszyć ryby papierowymi ręcznikami. Odkładamy dorsza na talerzyk wyłożony świeżymi papierowymi ręcznikami – zajmiemy się rybą na koniec. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połowy – spróbujcie, czy są bardziej słodkie czy bardziej kwaśne – oba smaki w sosie powinny być wyczuwalne i rozróżnialne, ale żaden nie powinien dominować
Karo in the KitchenProste, przepyszne, szybkie a jednocześnie bardzo wykwintne danie! Surf & turf z hiszpańskim sznytem – polędwice z dorsza na mocno czerwonym, aromatycznym bulionie z pikantną kiełbasą chorizo, sycącą ciecierzycą i czerwoną papryką. Ani to zupa rybna, ani gulasz ale to połączenie smaków jest naprawdę pierwszorzędne. Nie dajcie się namawiać – przygotowanie takiego obiadu zajmie Wam nie dłużej niż 30 minut! Mrożone polędwice(...)dorsza trzeba odmrozić – najpierw spłukać pod ciepłą (ale nie gorącą) wodą lodową glazurę, dać odciec wodzie z ryb na sitku, a następnie osuszyć ryby papierowymi ręcznikami. Odkładamy dorsza na talerzyk wyłożony papierowymi ręcznikami, zajmiemy się rybą na koniec. Cebulę obieramy i siekamy. Obieramy czosnek. Paprykę myjemy, rozcinamy na pół, wyjmujemy i wyrzucamy gniazdo nasienne. Wycinamy białe części i oczyszczony
Karo in the KitchenProste, przepyszne, szybkie a jednocześnie bardzo wykwintne danie! Surf & turf z hiszpańskim sznytem – polędwice z dorsza na mocno czerwonym, aromatycznym bulionie z pikantną kiełbasą chorizo, sycącą ciecierzycą i czerwoną papryką. Ani to zupa rybna, ani gulasz ale to połączenie smaków jest naprawdę pierwszorzędne. Nie dajcie się namawiać – przygotowanie takiego obiadu zajmie Wam nie dłużej niż 30 minut! Mrożone polędwice(...)dorsza trzeba odmrozić – najpierw spłukać pod ciepłą (ale nie gorącą) wodą lodową glazurę, dać odciec wodzie z ryb na sitku, a następnie osuszyć ryby papierowymi ręcznikami. Odkładamy dorsza na talerzyk wyłożony papierowymi ręcznikami, zajmiemy się rybą na koniec. Cebulę obieramy i siekamy. Obieramy czosnek. Paprykę myjemy, rozcinamy na pół, wyjmujemy i wyrzucamy gniazdo nasienne. Wycinamy białe części i oczyszczony
Karo in the Kitchenpiec przez około 20-30 minut w zależności od wielkości ryby. W momencie kiedy białko się zetnie, danie jest gotowa do jedzenia. Dziś podpowiadam Wam jak zrobić pysznego dorsza norweskiego; oto dorsz pieczony w rozmarynem i cytryną. Kilka prostych składników i doskonałe danie gotowe! Na blogu znajdziecie też inne przepisy na rybę: Grillowana dorada Labraks pieczony w folii Karmazyn(...)warzywach z sosem winno-śmietanowym Merluza la mediterranea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku Dorada gotowana na parze Norweski Dorsz z Morza Arktycznego – Skrei Norweski Dorsz z Morza Arktycznego – Skrei gości na stołach tylko od stycznia do kwietnia. Przyczyną, dla której Skrei'a – co po norwesku oznacza „wędrowiec” – można złowić tylko od stycznia do kwietnia, kryje się w jego naturze. Skrei dorasta
Kulinarne przygody GatityInspiracją do powstania przepisu na Krokiety ziemniaczane z dorszem są portugalskie Pasteis de bacalhau, z tym że oryginalnie ta potrawa musi zawierać Bacalhau , czyli solonego i suszonego dorsza. Kuchnia portugalska w dużej mierze opiera się na rybach w tym oczywiście na solonym suszonym dorszu. Niestety ten portugalski rarytas jest(...)trudno dostępny i bardzo drogi. Dlatego postanowiłem zastąpić go zwyczajnym filetem z dorsza, który kupisz w każdym większym sklepie spożywczym i nie kosztuje fortuny. Oczywiście warto choć raz w życiu wypróbować oryginalne Pasteis de bacalhau ale na razie musi Wam wystarczyć mój przepis na krokiety ziemniaczane z dorszem
kuron.com.pldzisiejszy obiad postanowiłem przygotować dorsza podanego na sosie z groszku, oliwek i koperku. Rybę gotujemy w odrobinie białego, wytrawnego wina, dzięki czemu zyskuje ona niesamowity smak, który świetnie łączy z się groszkiem. Przepis znalazłem na Kuchni Lidla, gdzie właśnie w ten sposób dorsza przygotował Teo Vafidis, znany Grek, którego parę lat temu można było oglądać w popularnym programie Europa(...)kuchni typowo greckiej. Jeżeli lubisz ryby oraz zielony groszek po prostu musisz wypróbować ten przepis. Warto dodać, że przygotowanie tej potrawy zajmuje tylko około 20 minut. Składniki 600 g dorsza atlantyckiego (świeży, filet) 100 ml wina białego, wytrawnego Kilka liści laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu czarnego Sól 400 g groszku konserwowego (1 puszka) 8 zielonych oliwek
Programista w kuchniefektowna potrawa zważywszy na prostotę i szybkość przyrządzenia oraz niewyszukane składniki. W ten sposób idealnie pasuje do naszych kryteriów przepisu na szybki obiad. Najlepiej przyrządzać ją z polędwiczek dorsza, które są teraz szeroko dostępne w postaci mrożonej. Mięso z polędwicy praktycznie nie zawiera bowiem ości i jest bardzo delikatne. Nie mniej jednak nie ma przeszkód, aby w ten sam sposób(...)przyrządzić filety lub tuszki dorsza. Trzeba je co najwyżej podzielić wtedy na mniejsze kawałki. Duszony dorsz z warzywami korzennymi 2014-12-12 11:54:39 Zaskakująco smaczna i efektowna potrawa pomimo prostoty i szybkości przyrządzenia oraz niewyszukanych składników. Idealna na szybki obiad. Zapisz przepis Drukuj Składniki na 2 porcje 600g dorsza – w formie wg uznania – filetów, dzwonek lub samych
Kulinarna Pokusaramach propagowania portugalskich smaków, w Biedronce był do kupienia słynny bacalhau, czyli suszony i solony dorsz. Ten którego mogliśmy kupić w Biedronce był zasolony, wysuszony a następnie wymoczony w wodzie i zamrożony. Przyznaję, że mimo ogromnego uwielbienia dla kuchni portugalskiej, suszony dorsz i dania z niego ( a jest ich podobno tyle, ile dni w roku), nie należą do moich ulubionych(...)Mimo wielu prób, nie udało mi się znaleźć takiego, które by mnie zachwyciło. No ale cóż z tego - gdy zobaczyłam portugalskie, mrożone dorsze, oczywiście musiałam je kupić :) Zastanawiałam się nad prostym przepisem, i wpadł mi w oko przepis ( klik ) na dorsza pieczonego z cebulą. Okazał się mało pracochłonny, a co najważniejsze, ryba
Stare Gary