dorsz - 2916 przepisów (strona:8/195)

Pasta z pieczonego dorsza – genialny, wysokobiałkowy dodatek do pieczywa 56

Kochani, serdecznie zapraszam Was do wypróbowania nowego przepisu. Tym razem czeka na Was pasta z pieczonego dorsza – genialny, wysokobiałkowy dodatek do pieczywa. Pastę przygotowałam przypadkiem, bo została mi upieczona ryba. Dodałam zatem do niej kilka składników i tak oto powstało coś absolutnie genialnego w swoim smaku i prostocie przygotowania. Pastę polecam szczególnie osobom na diecie redukcyjnej, bo obfituje(...)cenne białko , które jest niezwykle pożądane podczas odchudzania. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu Genialna i aromatyczna pasta z pieczonego dorsza Pasta z pieczonego dorsza – składniki (6 porcji): dorsz, 300g, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebulka, 3 ząbki czosnku, łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 pęczka natki pietruszki, szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania *Ja przygotowałam pastę używając upieczonego wcześniej dorsza

Natka Pietruszki
Dorsz zapiekany z ziemniakami, cebulą i oliwkami - Bacalhau à Gomes de Sá 128

Dzisiaj przepis na portugalskiego dorsza. Bacalhau à Gomes de Sá to zapiekanka z dorsza ziemniaków, jajek, oliwek, oliwy z oliwek i cebuli. Tak przygotowana ryba to specjalność portugalskiego miasta Porto. Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska twórcy przepisu. Oryginalnie używa się solonego dorsza, którego  należy moczyć przynajmniej przez 24 godziny. Ja użyłam filetów mrożonego dorsza atlantyckiego. Danie jest bardzo smaczne(...)sycące, chociaż na pewno odbiega nieco smakiem od oryginału - suszony dorsz ma bardzo specyficzny smak i aromat. I mówiąc szczerze, nie jest moim faworytem. Beż żalu zastąpiłam więc suszonego dorsza świeżym ;) Można  wszystkie składniki wymieszać, włożyć do naczynia i zapiec bez układania warstw. To danie uniwersalne - możemy je zjeść gorące, lub podać na zimno, jak sałatkę. Bardzo polecam! Inspiracją

Stare Gary
Dorsz w sosie curry 111

jemy ryby na wakacjach nad morzem - w końcu nadmorska smażona ryba z frytkami to klasyka, czyż nie? Warto trochę odczarować mit tej tłustej ryby z frytkami - dlatego dziś przygotowałam dorsza w sosie curry. Jest to danie wyjątkowo proste do zrobienia, szybkie i niezwykle smaczne 😀 No i zdrowe 😉 Dorsz Dorsz to ryba morska, która odławiana jest w chłodnych akwenach. Jego mięso(...)biały kolor i delikatny rybny aromat. Kupić możemy go przez cały rok - choć tego złowionego w Bałtyku tylko w sezonie połowów. Poza sezonem importowany jest z innych krajów. Dorsz jest także uniwersalną rybą, jeśli chodzi o sposób przygotowania czy stosowanie przypraw. Wartości odżywcze Przede wszystkim mięso dorsza jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka - spokojnie możemy więc zastąpić nim mięso czerwone

Z notatnika dietetyka
Dorsz w sosie cytrynowym z warzywami 139

Znudziła Wam się już smażona czy panierowana ryba? No to idealnie się składa, bo właśnie przygotowałam przepis na smacznego i delikatnego dorsza zapiekanego w sosie cytrynowym z warzywami. Dorsz w sosie cytrynowym jest banalny w przygotowaniu – wystarczy na patelni przygotować sos, a następnie zapiec w nim rybę z warzywami. Dorsza pokroiłam na kawałki dzięki czemu bardzo szybko się zapiekł(...)bolognese Trudność Początkujący Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 15 min. Całkowity czas 25 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 LUB 3 PORCJE)   300 g filetu z dorsza (może być ze skórką)   1 cebula czerwona   2 łyżki masła   1 cytryna   sól, pieprz, świeży rozmaryn   ulubione warzywa, np. marchewka, groszek, kalafior (ja użyłam mrożonych

A to pestka
Dorsz skrei z risotto 140

Dorsz skrei z risotto. Jeśli jeszcze nie jedliście dorsza skrei to bardzo polecam. Pyszny gatunek dzikiego dorsza o delikatnym smaku. Ryba pochodząca z morza arktycznego, a w smaku jak słodkowodna. Po usmażenia bardzo biała i błyszcząca. Idealna do risotto! Odkryłam dorsza skrei kilka lat temu. Skrei można kupić jedynie w lutym. Dorsza smażę panierowanego, polewam zrumienionym masłem i podaję(...)risotto lub ziemniakami. Bardzo często przyrządzam ryby na obiad . Łosoś , śledź czy dorsz to ryby, które najczęściej przyrządzam. Dorsz skrei Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z dorsza 50 g zmielonych migdałów sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju + 2 łyżki masła do smażenia killa plasterków cytryny lub limonki Risotto 200 g ryżu, u mnie avorio 1 szalotka

codojedzenia
Dorsz z ziemniakami i szpinakiem według Josepha Seeletso 154

Wprost przeciwnie. Moje zdanie na ten temat zmienił dopiero Joseph Seeletso , z którym miałem przyjemność gotować w Gdyni podczas See Bloggers . Co sprawiło, że na dobre polubiliśmy się z dorszem? Dodatek suszonych pomidorów, oliwek oraz kolendry, które stworzyły z tej ryby danie wyjątkowe. Jednak dorsz, dorszem, ale najbardziej zachwyciły mnie młode ziemniaki z kasztanami jadalnymi, smażone na klarowanym maśle. Jeśli(...)takiego połączenia dotychczas nie próbowaliście, to gorąco zachęcam. Do tego duszony w mleku kokosowym szpinak i mamy ucztę doskonałą. Prostą i pyszną, acz z klasą! * SKŁADNIKI na 4 porcje Dorsz z pomidorami i oliwkami: 4 kawałki filetu z dorsza (po 150 g każdy) 150 g pomidorów suszonych w oleju 150 g zielonych oliwek garść świeżej kolendry Ziemniaki z kasztanami

Food Square
Dorsz w stylu Livorno - w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami 174

metody podawania ryb. " Alla Livornese " oznacza rybę duszoną w sosie pomidorowym. Może to być ryba w całości, np. barwena czerwona ( Triglie alla Livornese ) lub, jak u mnie, filety z dorsza ( Baccala alla Livornese ).  Jak większość słynnych dań, również dorsz w stylu Livorno doczekał się wielu odmian. Sos pomidorowy uzupełniany jest oliwkami i kaparami, a niekiedy nawet ziemniakami. W sezonie(...)robi się go ze świeżych pomidorów, a nawet pomidorków koktajlowych. Część przepisów zawiera trudno dostępnego w Polsce dorsza solonego, więc ja polecam wybrać świeże filety. Jednak niezależnie od wariacji, Baccala alla Livornese to danie szybkie i proste w wykonaniu, świetne zarówno na weekendowy obiad, jak i ciepłą kolację w tygodniu. Możecie podać go ze świeżym pieczywem albo ziemniakami, u mnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorsz w zielonej herbacie 118

Dorsz w zielonej herbacie raczej nie należy do klasyki kuchni polskiej i pewnie sama nie wymyśliłabym takiego połączenia, ale dzięki Maćkowi Siąkowskiemu nasze menu wzbogaciło się o kolejną pyszną potrawę. Smaczny i lekkostrawny dorsz w zielonej herbacie ugotowany na parze, to zdrowa odmiana po świątecznych bigosach i smażonych karpiach. Zamiast dorsza możemy zrobić w zielonej herbacie inne ryby np. mirunę(...)dzikiego łososia lub pstrąga łososiowego. Dorsz w zielonej herbacie daje też sporo możliwości eksperymentowania, można go doprawić drobno posiekaną papryczką chili, imbirem lub czosnkiem. Rybę można obtoczyć w rozdrobnionej zielonej herbacie i usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej, ale wówczas nie będzie to już danie dietetyczne. Dorsz w zielonej herbacie proporcje dla 3-4 osób około 60-70 dag polędwicy

Cztery Fajery
DORSZ W SOSIE ŚMIETANOWYM Z SUSZONYMI POMIDORAMI (keto, LCHF, bez glutenu) 404

mięsie. Jeśli nie macie przeciwwskazań do spożywania podrobów, ryb i owoców morza, to polecam by i one znalazły się w Waszych jadłospisach. Tym razem moją propozycją jest ryba – dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami. Wybrałam dorsza czarniaka – bardzo smaczną, mięsistą a zarazem miękką i wyrazistą rybę. Świetnie komponuje się z sosem na bazie pesto pomidorowego, tworząc szybkie(...)proste, kremowe, aromatyczne i pyszne danie. Składniki – dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami: 500 g filetu z dorsza lub innej dobrej jakości białej ryby 30 g masła klarowanego ghee 30 ml oliwy z oliwek extra virgin 200 ml śmietany 30% 50 g cebuli 60 g pomidorów suszonych na słońcu lub 60 g pomidorów suszonych z oliwą

Ola la LCHF
dorsz z domowej wędzarni 134

dorsz wędzony Delikatne, chude i kruche mięso dorsza nadaje się do wędzenia wprost idealnie. Wprawdzie trochę trwało zanim się  przekonałem o tym oczywistym fakcie, lecz teraz z zapałem nadrabiam swoje zaległości i wędzę tą smaczną rybę, dosłownie przy każdej nadarzającej się okazji. składniki świeże dorsze o wadze(...)gram sól wędzarnia sposób przygotowania Dorsze sprawiamy, zostawiając głowy i skrobiąc je naprawdę bardzo delikatnie tak by nie rozciąć skóry, wszak  łuski dorsza odchodzą bez najmniejszego oporu a my i tak nie jemy później ryby ze skórą. Następnie ryby dokładnie  myjemy, szczodrze zasypujemy solą i  odstawiamy w chłodne miejsce, na minimum 4-6 godzin ( im większe sztuki

Miód i pieprz
Maślany Dorsz z grilla 158

grillowany dorsz ma pyszny i delikatny maślany smak. Polecamy podawać go z ulubionymi grillowanymi warzywami. Składniki: 4 filety z dorsza / około 170 g każdy 1 mała cebula drobno posiekana ¼ szklanki białego wina 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 cytryna / pokroić w plasterki Przygotowanie: Grilla rozgrzać do średniej temperatury. Na małej patelni(...)posiekaną cebulę i smażyć przez około 1-2 minuty. Dodać białe wino i całości pozwolić się gotować jeszcze przez 3 minuty. Następnie zdjąć z ognia i nieco ostudzić. Filety dorsza natrzeć oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem. Rybę umieścić na oczyszczonym i dobrze naoliwionym ruszcie grilla i grillować przez 8 minut. Po tym czasie natrzeć dorsza przygotowanym wcześniej sosem

naRuszcie
Kotlety rybne z piekarnika 107

Delikatne kotleciki rybne z dorsza w skorupce z panierki. Panierka jest również delikatna i miękka, jak skorupka Crème brûlée. Można również usmażyć je tradycyjnie na tłuszczu, jednak wersja z piekarnika jest lżejsza i zdecydowanie zdrowsza w szczególności dla najmłodszych. Wersja smażona mogłaby okazać się zbyt ciężkostrawna. Masę na kotleciki możesz podzielić, część przeznaczoną dla dorosłych dodatkowo doprawić solą i pieprzem(...)skropiłam olejem słonecznikowo – rzepakowym i oprószyłam ziołami prowansalskimi. Wymieszałam dłońmi rozprowadzając przyprawę po ziemniakach. Piekłam na blasze jednocześnie z kotletami rybnymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczone kotleciki rybne z dorsza 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Obiad Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Ilość 8 sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 25 min. Kalorie 210 kcal

ProstePesto.pl
Polędwica z dorsza 65

Polędwica z dorsza smażona na maśle z ziołami to świetny pomysł na zdrowe danie obiadowe. Polędwica z dorsza w tym wydaniu jest smażona bez panierki, niezwykle delikatna i smaczna, doprawiona ziołami. Rybę możesz podać z puree ziemniaczanym , puree z batatów i dyni lub selera, kaszą, makaronem. To ryby smażonej na maśle bez panierki pasuje nie tylko surówka z kiszonej kapusty(...)także warzywa duszone, np. kalafior, brokuły, surówka z marchewki. Polędwica z dorsza to świetny pomysł na uroczysty obiad dla całej rodziny. Serwowana w tygodniu to super smaczna alternatywa dla mięsnych kotletów do ziemniaków lub kaszy. Zapraszam po mój szybki i sprawdzony przepis na polędwicę z dorsza smażoną na maśle. Polędwica z dorsza smażona na maśle SKŁADNIKI: 3 kawałki polędwicy

Zasmakuj Kuchni
Dorsz zapiekany na warzywach z cytryną 70

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dorsz zapiekany na warzywach to moja propozycja na smaczny i przede wszystkim zdrowy obiad. Zapewne w większości domów filety rybne serwowane są w panierce i smażone na głębokim tłuszczu. Warto jednak czas od czasu postawić na nieco lżejszą i zdrowszą wersję ryby. Przepis na dorsza zapiekanego z warzywami jest banalnie prosty a całe danie szybkie w przygotowaniu(...)mięciutka, aromatyczna, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek warzyw sprawia, że całe danie jest bogate w witaminy i cenne składniki odżywcze. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na dorsza zapiekanego na warzywach. Smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ja zaserwowałam go z pieczonymi w piekarniku frytkami. PRZEPIS NA DORSZA ZAPIEKANEGO NA WARZYWACH (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 500 g fileta z dorsza

Przepiski.pl
Dorsz czarny z bukietem warzyw 95

Dorsz czarny z bukietem warzyw to propozycja na zdrowy, dietetyczny obiad. Ja używam polędwicy z dorsza, bo jest znacznie bardziej mięsista. Sprawdź przepis: Łosoś w słodko- słonej marynacie Dorsza przygotujemy bardzo klasycznie, w cytrynie, z odrobiną oliwy z oliwek i tylko sól i pieprz. Do tego odrobinę ryżu i będziemy mieli pełnowartościowy posiłek. Składniki polędwica czarnego dorsza ryż długoziarnisty mrożone(...)warzywa oliwa z oliwek ulubione przyprawy: bazylia, oregano, majeranek, sól, pieprz, pieprz ziołowy cytryna Dorsz czarny z bukietem warzyw – przepis Polędwicę z dorsza myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy ją na 10 minut, skrapiamy oliwą z oliwek, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 minuty. Na patelnię

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania