dorsz - 2916 przepisów (strona:16/195)

Polędwica z dorsza czarnego pieczona w marynacie musztardowo-majonezowej z suszonym pomidorem 67

Dorsz czarny jest pyszną mięsistą rybą, którą pokochacie po pierwszym kęsie. Pieczony w delikatnej marynacie zadowoli nie jedno podniebienie Co potrzeba: 1 kg świeżej polędwicy z dorsza, Co potrzeba na marynatę: 4 łyżki pełne majonezu, 6 szt. pomidorów suszonych w oleju, Skórka otarta z 1/2 limonki, 1 łyżeczka soku z limonki, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: Składniki(...)marynatę mieszamy w większym płaskim pojemniku, wkładamy polędwicę z dorsza pokrojoną w kawałki ok 5-6 cm, każdy kawałek pokrywamy marynatą, odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie kawałki dorsza układamy w naczyniu żaroodpornym, wykładamy resztę marynaty, przykrywamy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰ C, pieczemy 10-12 minut na termoobiegu do delikatnego zrumienienia. Smacznego :)) dorsz czarny, polędwica z dorsza

Bułka z Chlebem
Dorsz czarny z warzywami 66

Dorsz czarny z warzywami to szybki, pełny witamin i składników odżywczych obiad. Na jego przegotowanie nie potrzebujemy dużo czasu, będzie gotowy w półgodziny. Szybki przepis: Rybne kotleciki na purée z groszku Składniki (na 2 porcje) filet z dorsza czarnego (300g) nieduża cukinia mała papryka 1 pomidor oliwa z oliwek oregano sól pieprz sok z cytryny Dorsz czarny z warzywami(...)przepis Dorsza myjemy, osuszamy i z obu stron przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy na papierze do pieczenia w blaszce i skrapiamy sokiem z cytryny. Warzywa kroimy w kostkę (cukinię możemy pokroić w półplasterki) i układamy w blaszce obok ryby. Skrapiamy je oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Rybę wraz z warzywami pieczemy przez 20 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwica z dorsza z pesto 37

mięsa… a przecież niedziela. My jakoś wziął na klatę ten fakt. Już dawno chciałam zrobić rybę w ten sposób, padło na dorsza. Pamiętajcie, żeby nie przesmażyć ryby, musi być jędrna i soczysta. Do dorsza, zrobiłam zapiekankę ziemniaczaną ze śmietaną i parmezanem. Biję się trochę z myślami, bo chcę się z Wami podzielić przepisem, ale niestety zdjęcie wyszło kijowe. Popracuję(...)trochę nad nim, może coś uda mi się uratować. Pesto do ryby – obowiązkowe! Składniki: 400 g polędwicy z dorsza 3 plasterki cytryny 3 chili mini (opcjonalnie) mały pęczek bazylii 3 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki pestek z dyni 2 łyżki sera bursztyn lub innego długodojrzewającego 1 ząbek czosnku sól pieprz olej rzepakowy 1 łyżeczka masła (przepis

Kardamonovy
Siekane kotleciki z dorsza 71

świetna alternatywa dla zwykłych filetów albo paluszków, szczególnie gdy musi być szybko i smacznie. Do przygotowania siekanych kotlecików można wykorzystać filety każdej ryby, czy to łosoś, mintaj czy dorsz. Ja miałam zamrożone kawałki dorsza, dodałam cukinię, cebulę, doprawiłam. Wyszły bardzo dobre:) Polecam również inne przepisy z rybą w roli głównej: Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese)   Ryba(...)grecku (najlepsza) Zapiekanka makaronowa z łososiem i szparagami Dorsz bałtycki smażony na maśle czosnkowym Siekane kotleciki z dorsza  Składniki (na 8 sztuk): 300g filetów z dorsza 100g cukinii 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 1 jajko 1 łyżka mąki 1 łyżka kaszy manny  przyprawa do ryby albo ulubione zioła: tymianek, oregano, koperek pieprz cytrynowy sól

Obiad gotowy
Dorsz smażony 114

Dorsz smażony – po prostu doprawiony w klasyczny sposób, panierowany i usmażona na oleju roślinnym – pyszny! Do mąki w której panieruję rybę lubię dodać sporą szczyptę kurkumy, wtedy panierka zyskuje pięknego, złotego koloru. Taka ryba jest również punktem wyjścia do ryby po grecku czy ryby po japońsku. Jakie są wasze triki na idealną smażoną rybę? PRZEPIS NA DORSZA SMAŻONEGO(...)Składniki na dorsza smażonego: filety dorsza świeżego lub mrożonego (wcześniej odmrożonego) sól pieprz mąka bułka tarta spora szczypta kurkumy – opcjonalnie 1-2 jajka olej Jak zrobić dorsza smażonego: Mrożone ryby odmrażamy na durszlaku i osuszamy papierowym ręcznikiem. Świeże filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. By ryba się udała musi być sucha! Filety oprószamy solą, pieprzem, można też ulubionymi przyprawami

Dorota Smakuje
Pieczony łosoś, dorsz i buraki, czyli trzywarstwowa rybna zapiekanka 141

Pieczony łosoś na dorszu i pod musem z buraczków? Szalona, apetyczna i przepyszna zapiekanka o trzech warstwach w odcieniach różu. Polecam wszystkim, którym znudziła się zwykła pieczona ryba. To, że ryba często występuje na moim stole, to już wiecie. Że pieczony łosoś, to normalka. Podobnie dorsz. Tarte buraki, to też nic specjalnego. Ale ja złożyłam wszystko razem w całkiem fajną(...)bardzo lubimy) i przygotowałam surówkę z czerwonej kapusty, którą już znacie, a jeśli nie, to zapraszam po przepis TUTAJ . Składniki na 3 porcje : 300g dosyć cienki filet z dorsza bez skóry 100g łososia bez skóry duży ugotowany lub upieczony burak 1 duże jajko sól, biały pieprz do smaku Do podania: 60g kaszy jęczmiennej pęczak ulubiona surówka posiekana zielenina np. natka

Dietolog
Polędwica z dorsza pieczona pod puree z kalafiora i kaszy gryczanej 159

Zapraszam Was na kolejny piątkowy wpis w ramach #fishfriday. Dziś dorsz, a dokładniej jego najbardziej zwarta i mięsista część – polędwica z dorsza. Upiekłam ją w piekarniku pod oryginalną „kołderką” z kalafiora i kaszy gryczanej. Niedawno robiłam danie rybne z dodatkiem puree z kalafiora i kaszą gryczaną do ryby – przypominam Wam przepis na łososia . Zostało mi trochę(...)kaszy i puree, skoczyłam do sklepu, gdzie „uśmiechnęła się do mnie” polędwica z dorsza, więc powstała kolejna smaczna rybna wariacja. Lubię takie kulinarne kombinowanie i przerabianie tego co mi zostało z dnia poprzedniego, bo zazwyczaj wychodzą z tego prawdziwe pyszności. Zobaczcie zresztą sami. Składniki na 2 porcje : duża polędwica z dorsza lub dwie mniejsze (po ok. 150g

Dietolog
Polędwiczki z dorsza na maśle 162

Jakiś czas temu prezentowałam Wam przepis na risotto z zielonymi szparagami . Podałam je wtedy z przepyszną i banalnie prostą do wykonania polędwiczką z dorsza. Dzisiaj nadszedł czas, żeby podzielić się z Wami przepisem na tego dorsza. Przepis jest szybki w wykonaniu. Dzięki ograniczeniu przypraw do minimum ryba jest delikatna i maślana. Do tego przepisu możecie wykorzystać oczywiście inne ryby(...)postawiłam na dorsza. Polędwiczki z dorsza na maśle 2 porcje Składniki: 2 polędwiczki z dorsza (lub dwa grubsze kawałki innej, podobnej ryby) łyżka masła klarowanego łyżka masła pieprz sól Rybę myjemy i sprawdzamy czy nie ma ości. Jeśli na nie napotkamy usuwamy je. Rybę delikatnie doprawiamy pieprzem i solą. Rozgrzewamy patelnię o nieprzywierającym dnie. Wrzucamy na nią klarowane masło

PatiGotuje
Dorsz w cieście francuskim 134

m.in. Martyna Wojciechowska, Jerzy Kukuczka, Marek Kamiński, Marcin Kydryński, Ryszard Kapuściński, Wojciech Cejrowski i Beata Pawlikowska.  U nas na blogu do dobre j książki, wyśmienity pomysł na obiad. Dorsz w cieście franc uskim.  Dorsz w cieście francuskim z dodatkiem pesto z suszonych pomidorów Składniki: 500 g świeżego dorsza (dobrze sprawdza się polędwica, ponieważ jest jednej grubości) 2 łyżki(...)oleju 1 ząbek czosnku ¼ szklanki pokrojonych migdałów 1 łyżka oliwy  sól i pieprz Przygotowanie:   W misce mieszamy posiekany czosnek, oliwę, sos sojowy i sok z cytryny.  Dorsza kroimy na 4-6 kawałków, posypujemy solą i pieprzem i wkładamy do marynaty. Odstawiamy  do lodówki na co najmniej 2 godziny (im dłużej tym lepiej). Do miska miksera wkładamy

Moja Mama Gotuje
DORSZ bałtycki jak ze smażalni ryb 197

Mile wspominacie nadmorskie smaki? Wróćcie do nich, przyrządzając bałtyckiego dorsza w identyczny sposób jak w smażalni ryb! Taką rybę najlepiej jeść bez dodatków takich jak frytki czy ziemniak, bierzecie 2 widelce i do dzieła. Oczywiście nie obejdzie się bez pysznego masełka koperkowo-czosnkowego i cytrynki :). Gotowi? Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 małe lub 1 duży filet z dorsza bałtyckiego(...)tłuszczu 2/ Roztapiamy masło wraz z solą, czosnkiem i koperkiem - mieszamy. Przekładamy do miseczki i dajemy do zamrażalnika aż stężeje 2/ Robimy mieszankę mąki, soli i odrobiny pieprzu cytrynowego. Dorsza mocno przyciskamy do mącznej mieszaniny z dwóch stron parokrotnie. Dzięki temu dorsz cały smak i soczystość zachowa w środku 3/ Rozgrzewamy olej we frytownicy lub głębokiej patelni lub rondlu (tłuszcz

Kuchnia PROzdrowotna
Dorsz w panierce kukurydzianej 294

Dorsz w panierce kukurydzianej... Soczysty, mięsisty filet z dorsza. W delikatnej, lekko chrupiącej panierce. Wykonanej na bazie mąki kukurydzianej i śmietanki. Idelanie podkreślającej smak morskiej ryby. Polecam!   Składniki: 400 g filetu z dorsza (około 3 - 4 małe filety); 1/3 szklanki mąki kukurydzianej; 2 jaja; 1 łyżka słodkiej śmietanki o zawrtości tłuszczu 18% (np. takiej jak do kawy(...)szklanki bułki tartej; Sól; Olej. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Filety z dorsza umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych ości i delikatnie oprószyć solą. Jaja roztrzepać widelcem razem ze śmietanką. Filety panierować w mące kukurydzianej, następnie w roztrzepanych jajkach ze śmietanką i na końcu w bułce tartej. Smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego na patelni oleju, z obu stron, na złocisty kolor

Gospodyni Miejska
Połowy dorsza na Bałtyku - czyli jak to robi amatorka 133

się, próbujemy cokolwiek zrobić z wędkami, podpatrując innych wędkarzy. I co? Znowu dupa. Jak zaczęliśmy drugie podejście szyper poinformował, że właściwie nie ma sensu wędkować już, płyniemy dalej... Połowy dorsza na Bałtyku - czyli jak to robi amatorka Techniko, ratuj! To była moja pierwsza próba poradzenia sobie z problemem. Na pomoc ruszył smartny fon. Mimo iż oddalaliśmy się od lądu, zasięg(...)najważniejsze, dostęp do Internetu wciąż miałem. Zacząłem czytać gdzie lubią pływać dorsze , tzn. na jakiej głębokości, jak je łowić z kutra po prostu . Po krótkiej lekturze czekałem  już z niecierpliwością na sygnał gwizdka, myśląc że ogarnąłem temat. W końcu! Stosujemy opisana technikę raz, dwa, trzy... brak sił w rękach... i co? I dupa! Człowieku, zlituj się nad amatorami

Right Behind The Kitchen
Piątkowe Inspiracje - dorsz smażony w panierce 136

Kolejne klasyczne danie w naszej kuchni to dorsz smażony w panierce. Najczęściej kupujemy dorsza, bo nie jest nasączony wodą i lodem jak inne ryby, prawie nie ma ości, mięso ma kruche i grube,czasem nieco suche, ale nam to wcale nie przeszkadza. Często z dorsza robię  kotlety rybne , dzisiaj dorsz smażony. Zachęcam! 2 filety z dorsza 2 jajka sól(...)pieprz bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety z dorsza rozmrozić (jeśli mamy mrożone), pokroić w większe kawałki, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony i odstawić na ok. pół godziny do lodówki. Jajka roztrzepać,lekko posolić, bułkę tartą wsypać do miseczki. Filety panierować z każdej strony w jajku i w bułce. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
dorsz pieczony w pergaminowych sakiewkach 127

dorsz w pergaminie Ta smaczna ryba, powinna jak najczęściej gościć na naszych stołach.  Dziś dorsza podam w  szybki, ale bardzo smaczny sposób. składniki dla trzech osób 3 dorsze (600 g) 1 cebula 1 marchewka 1 niewielka cukinia 2 papryki 1 cytryna 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 pęczka naci pietruszki pieprz, sól dodatkowo papier do pieczenia wykałaczki(...)sposób wykonania Tuszki dorsza myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą, oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę,  w chłodne miejsce. Marchew i cebulę obieramy i kroimy w plastry, myjemy cukinie i papryki, a następnie kroimy je w niewielką kostkę. Warzywa wrzucamy do miski dodajemy do nich połowę oliwy, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Dorsze

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania