dorsz - 2916 przepisów (strona:24/195)

Dorsz w zapiekance tortowej 47

Przy okazji konkursu kreatywnego z udziałem włoszczyzny i ryby w roli głównej powstało to danie, które może być również wigilijnym. Dorsz w towarzystwie omletu i puree marchewkowego, puree selerowo-pietruszkowego, podane w formie zapiekanki tortowej.Trochę zabawy z tym daniem, ale fajny efekt końcowy i oczywiście, co najważniejsze: smak. Składniki: ? 500 g dorsza ? 1 por ? 5 średnich marchewek ? 1 średni(...)kostkę, posolić, dodać łyżkę masła, podlać wodą i udusić do miękkości. ? Odlać powstały płyn, zmiksować i doprawić gałką muszkatołową. Po ostudzeniu dodać 1 jajko i ponownie zmiksować. ? Filet z dorsza pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. ? Pora umyć, pokroić w półkrążki białą i część zielonej łodygi. ? Rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pora. Wymieszać z rybą

To co kocham
Dorsz pieczony na szpinaku 45

ostatnio pytanie, jak często jemy rybę? I wyszło, że rzadko, bo raz na 2 tygodnie, czasami raz w tygodniu. Postanowiłam to zmienić i częściej ją serwować. Na początek błyskawiczny dorsz, mocno cytrynowy na szpinaku. Bardzo smaczny! Składniki: ? 2 filrty z dorsza ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz cytrynowy ? 1 łyżeczka płatków z suszonych pomidorów ? 3 garści szpinaku świeżego ? 4 łyżki(...)oliwy Wykonanie: ? W naczyniu żaroodpornym położyć umyte i osuszone liście szpinaku. Lekko posolić i skropić połową oliwy. ? Filet z dorsza pokroić na 4 kawałki i skropić sokiem z cytryny. ? Posypać pieprzem cytrynowym i odrobiną soli. ? Dorsza ułożyć na szpinaku, posypać płatkami z suszonych pomidorów. ? Całość skropić resztą oliwy. ? Piec w 200 st.C przez 20 minut

To co kocham
Ryba w galarecie 56

lekko strawny posiłek mający wiele odmian które można dobrać w zależności od gustu. Najczęściej do tego typu potrawy dobierane są ryby żyjące w rzekach takie jak: karp, łosoś , sandacz, dorsz, pstrąg czy szczupak. Z uwagi na szeroki wachlarz wyboru każdy fan tego typu dań znajdzie coś dla siebie. Przygotowując rybę w galarecie nie trzeba ograniczać się jedynie do czasu świąt(...)zachęci ono swym wyglądem do konsumpcji. Ryba w galarecie składniki Dodatkowo Do ryby w galarecie dobrze jest wybrać grube, mięsiste filety, możecie kupić na przykład polędwicę z dorsza. Ja wybieram kawałek ryby bez skóry, tak aby ona nie popsuła nam przyjemności z jedzenia. Do przepisu potrzebna jest również żelatyna, ale możecie ją zastąpić substancją agar agar. Ryba w galarecie przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dorsz i pyszne spaghetti 65

Lubicie połączenie ryby z makaronem? Ja bardzo! Dzisiaj chcę Wam zaproponować danie makaronowe z rybą, na które składa się panierowany dorsz i spaghetti z zielonym pesto. Bardzo lubię wymyślać różnego rodzaju pesto, które świetnie pasuje nie tylko do makaronu , ale też do ziemniaków , czy jako sos do kanapek . Dzisiejszy przepis na pesto do makaronu odbiega nieco od tradycyjnego. Pesto zmiksowałam(...)zielonego groszku, mrożony 2 szalotki pęczek świeżej bazylii 1 czerwone chili, małe 30 g + 20 g parmezanu 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 600 g fileta z dorsza 1 jajko 50 g tartej bułki 2 łyżki masła do smażenia sól i czarny pieprz do smaku Cukinię, szalotki, czosnek i oczyszczone z gniazdka i pestek chili pokroić i zeszklić na maśle

codojedzenia
Dorsz z kaszą bulgur i oliwkami 58

Zrobisz to bezpośrednio na patelni, nie potrzeba do tego wody, garnka i mnóstwa czasu. A dzięki takiemu przygotowaniu kasza nabiera niesamowitego aromatu i smaku. Do kaszy dodałam rybę. Przygotowałam dorsza w piekarniku, bo dzięki temu ryba była pyszna i delikatna, nic się nie rozpadło jak na patelni, a dodatkowo ryba nie miała dodanego tłuszczu ze smażenia. @import url(https://static.mailerlite.com(...)jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Lubisz obiady z rybami? Mam dla Ciebie jeszcze kilka pysznych przepisów: DORSZ Z KASZĄ BULGUR I OLIWKAMI Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji:  2 Składniki: 2 polędwiczki z dorsza lub innej ryby (możesz użyć np. halibuta) 150 kaszy bulgur (waga suchej

nietylkopasta.pl
Fish buła z dorszem w panko 75

Fish buła z dorszem w panko 24 godziny wcześniej przygotować marynowaną czerwoną cebulę. Przed smażeniem ryby przygotować różowy sos. Składniki sosu umieścić w kubku i wymieszać ze sobą. Filety z dorsza umyć, osuszyć, pokroić na kawałki wielkości bułek, oprószyć solą i pieprzem. Przygotować trzy naczynia. Do jednego wsypać mąki i wymieszać, do drugiego wybić jajko i dokładnie roztrzepać(...)przykryć wierzchnią częścią bułek. 24 godziny wcześniej przygotować marynowaną czerwoną cebulę. Przed smażeniem ryby przygotować różowy sos. Składniki sosu umieścić w kubku i wymieszać ze sobą. Filety z dorsza umyć, osuszyć, pokroić na kawałki wielkości bułek, oprószyć solą i pieprzem. Przygotować trzy naczynia. Do jednego wsypać mąki i wymieszać, do drugiego wybić jajko i dokładnie roztrzepać z 1 łyżką zimnej

ememe kitchen
Dorsz w sosie porowym 54

gościły one w naszym rodzinnym menu minimum dwa razy w tygodniu. Rybę można przygotować na wiele różnych sposobów i dziś mam dla Was przepis na jeden z nich. Oto dorsz w sosie porowym, który jest bardzo delikatny i aromatyczny. Świetnie komponuje się zarówno z kaszą, jak i z brązowym, czy dzikim ryżem. Zapraszam do prostego przepisu na pyszną rybkę! Składniki(...)porcje): polędwica z dorsza, 300g, 1 por, 1/2 cebulki, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka masła klarowanego, 100g śmietanki 18%, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, tymianek, około 1 szklanka wywaru warzywnego. Sposób przygotowania Najpierw należy umyć rybę i ją osuszyć. Następnie kroimy ją w mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Krótko przesmażamy kawałki ryby na maśle

Natka Pietruszki
Dorsz pod szpinakową kołderką 66

Dorsz pod szpinakową kołderką to moja kolejna propozycja na pyszny obiad z rybą w roli głównej. Ryby warto jeść minimum raz w tygodniu, choć osobiście polecam i namawiam to ich konsumpcji znacznie częściej. W mojej kuchni występują one 2-3 razy w tygodniu. Ryby są źródłem kwasów omega-3, bardzo ważnych dla naszego zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. To także(...)źródło pełnowartościowego białka, pełniącego funkcje budulcowe. Poniższy pomysł na dorsza jest także propozycją dla najmłodszych – serdecznie polecam! Składniki (1 porcja): polędwica z dorsza, 150g, 2 ząbki czosnku, łyżeczka oliwy z oliwek, 100g świeżego szpinaku, 50g sera feta, szczypta gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw myjemy rybę i osuszamy ją. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek

Natka Pietruszki
Sałatka z dorszem 95

Wtedy też świetnie sprawdzi się sałatka! Wbrew pozorom przygotowanie wersji "na gorąco" wcale nie zajmuje dużo czasu, a cieszy pysznym smakiem i świetnie rozgrzewa w chłodny wieczór 😋 Sałatka z dorszem - przepis na 2 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 250g fasolki szparagowej, 300g pieczarek, 50g liści szpinaku, filet z dorsza, łyżkę czarnego sezamu, łyżkę oleju rzepakowego, pół łyżeczki czerwonej czubrycy(...)sól i pieprz do smaku. 1. Filet z dorsza dopraw solą i pieprzem, posyp czerwoną czubrycą i czarnym sezamem, po czym owiń w papier do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut. 2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojone w cząstki pieczarki i dopraw solą i pieprzem. 3. Fasolkę szparagową ugotuj i odcedź

Z notatnika dietetyka
Biała ryba w harissie ze znaczkiem MSC 69

wspieramy organizację MSC i jej działania na rzecz mórz i oceanów.  Tym razem działania organizacji MSC dotyczą białych ryb. Do takich ryb należą m.in. ryby z rodziny dorszowatych - dorsz atlantycki, dorsz czarny, mintaj, morszczuk, miruna, plamiak czy chociażby halibut. Wolno żyjące stada ryb są przeławiane co może doprowadzić do tego, że nasze następne pokolenia nie będą miały dostępu(...)optymizmem w przyszłość - dlatego od lat nakłaniamy do kupowania ryb i owoców morza z niebieskim znaczkiem MSC na opakowaniu.  W naszym dzisiejszym przepisie wykorzystujemy dwie z białych ryb - dorsza oraz halibuta. Przepis na rybę, to zmodyfikowany przepis Yotama Ottolenghiego z książki Jerozolima, a ponadto zrobiliśmy do ryby pyszne puree z fasoli - całość smakuje niesamowicie. Musicie koniecznie spróbować.  Ryba

Plate of Joy
Dorsz w sosie pomidorowym według hiszpańskiego przepisu. Prosto, pysznie i na jednej patelni 105

rybę w pomidorach rodem z Hiszpanii, który od razu bardzo polubiliśmy – prosto, pysznie i na jednej patelni. Przepis na rybę w sosie pomidorowym Składniki: 500 gramów filetów z dorsza (najlepiej ze skórą), mąka pszenna do obtoczenia, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, garść zielonych oliwek, 1 papryka czerwona, puszka pomidorów w zalewie (400 gramów), oregano, sól, pieprz, oliwa. Jak zrobić(...)przez 5 minut. Do sosu włóż kawałki ryby i trzymaj na ogniu jeszcze 2 minuty. Podawaj z bagietką. Rada: w oryginalnym hiszpańskim przepisie występuje bacalhau , czyli solony i suszony dorsz ze skórą, który przed gotowaniem wymaga namoczenia. W Polsce jest on jednak dość trudno dostępny, na szczęście świeży filet z dorsza sprawdza się równie dobrze. Artykuł Dorsz w sosie pomidorowym

Kulinarna Polska

Proponowane wyszukiwania