Pozostając w temacie oleju kokosowego i jego smaku, proponujemy Wam dzisiaj dorsza w sosie pomidorowych, z mlekiem kokosowym i ciecierzycą. Niezwykle pożywne i syte danie. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Smacznego! Dorsz w sosie pomidorowym, z mlekiem kokosowym i ciecierzycą Składniki: 1/2 kg filetów z dorsza 1 i 1/2 puszki ciecierzycy (lub 60 dag namoczonej i ugotowanej) 2 cebule(...)pomidory i mleko kokosowe. Gotuj około 7 minut. Część wody powinna wyparować. Dodaj odcedzoną z wody ciecierzycę, dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu około 6 minut. Dorsza pokrój na spore kawałki, włóż do sosu, dodaj pietruszkę lub kolendrę i gotuj już nie mieszając około 6 minut.. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko. Autor: Mama
Moja Mama GotujeDelikatna ryba w sosie szpinakowym z dodatkiem śmietany i fety. Z przepisu wychodzą 3 porcje obiadowe. Najlepiej podawać z ryżem. 350 g filetów z dorsza 450 g mrożonego szpinaku 1 średnia cebula 4 łyżki fety 2 łyżki śmietany 18% sól do smaku pieprz do smaku 1 ząbek czosnku olej do smażenia Filety z dorsza opłukać i dokładnie natrzeć solą(...)pieprzem. Żaroodporną formę wysmarować olejem i przełożyć do niej dorsza. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Na patelnię dodać szpinak, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i wyciśnięty czosnek. Dokładnie zamieszać i smażyć na średnim ogniu do czasu odparowania wody i wyraźnego zgęstnienia szpinaku. Dodać śmietanę i 3 łyżki fety. Wymieszać i smażyć na patelni jeszcze przez około
BullioSzukałam pomysłu na dorsza i tak oto powstała ta pyszna patelnia i ryba jogurtowa z bakłażanem, makaronem i brokułami.Syte danie które łączy w sobie wiele składników zdrowych. dorsz: 25 dkg filetu z dorsza 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz przyprawa do ryb olej warzywa: 1 bakłażan 1/2 brokuła 1 gałązka pomidorków koktajlowych 1/2 papryczki chili(...)plastry sole z dwóch stron odstawiam a 30 minut. Po tym czasie zmywam sól, osuszam posypuje pieprzem i smażę na oleju na patelni grillowej, razem z pomidorkami. Filet z dorsza kroję na mniejsze kawałki, przekładam do miski, dodaję jogurt, kurkumę, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Całość mieszam dokładnie i odstawiam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażę
wesoła kuchniaObiad prosty,lekki i zdrowy. Polecam klopsiki z dorsza bo są naprawdę dobre. Nawet osoby które nie przepadają za rybami mogą się do nich przekonać bo mają sporo dodatków innych. 1 woreczek ryżu 25 dkg filetu z dorsza 4 pieczarki średnie 1 marchewka mała sól, pieprz 1 jajko 1 mała bułka 1/2 szklanki mleka pozostałe: bułka tarta do obtoczenia natka(...)pietruszki 1 pomidor 1 garść rukoli 1 marchewka olej Ryż gotuję według instrukcji na opakowaniu, przelewam go zimną wodą.Filet dorsza pozbawiam skóry. Bułkę namaczam w mleku. Do miski przekładam 1/2 woreczka ryżu, dodaję dorsza którego pokroiłam a potem zblendowałam, dodaję marchewkę startą na tarce jarzynowej drobnej. Dodaję też jajko, bułkę odciśniętą w mleku, i pieczarki drobno pokrojone. Doprawiam, solą
wesoła kuchniaDorsz u mnie jest bardzo często, a to dlatego, że bardzo lubimy rybę. Staram się przynajmniej raz w tygodniu na obiad serwować rybę w różnej postaci. Dzisiaj podam przepis na dorsza w smacznej panierce, która jest chrupiąca i złocista. Składa się z mąki kukurydzianej, siemienia lnianego i bułki tartej. SKŁADNIKI: Panierka: bułka tarta 1/2 szkl. mąka(...)kukurydziana 1/2 szkl. zmielone siemię lniane 5 łyżek Dodatkowo: jaja 2 szt. filety dorsza 2 szt. przyprawa do ryb 3 łyżki koper suszony 1 i 1/2 łyżki olej do smażenia pieprz 2 szczypty METODA: Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić przyprawą, koperkiem i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki. Jajko roztrzepać. Do miseczki wsypać mąkę kukurydzianą. Do drugiej
Kuchnia PaulettesDorsz to bardzo smaczna i zdrowa ryba, niestety niedoceniana jak każda inna ryba. Ma białe mięso. Jest podstawą wielu popularnych dań np. takich jak zupa rybna. Można przygotowywać go na wiele sposobów. Niektórzy smażą filety w panierce, jeszcze inni pieczą rybę w piekarniku. Czasem wystarczy sok z cytryny, kilka ziół i aromatyczne danie gotowe. Dorsz, którego przygotowałam jest zdrowy, lekki(...)feta, tworzy zieloną bazę pod rybę. Dzięki czemu danie jest proste, ale estetyczne. Każdy szczegół jest dokładnie dopracowany, dzięki czemu można delektować się każdym kęsem. SKŁADNIKI: filety z dorsza 2 szt. szpinak mrożony siekany 300 g. ( odmrożony ) czosnek 3 ząbki sok z cytryny ok. 2 łyżek sól i pieprz do oprószenia ryby natka pietruszki siekana 4 łyżki bulion warzywny
Kuchnia PaulettesRyba w 30 minut :) W 20? :) Najzwyklejsza, bez żadnych udziwnień. Najprostsza na świecie! Składniki: 1 filet z dorsza 2-3 łyżki soku z cytryny tymianek pieprz ziołowy sól olej rzepakowy do smażenia Na panierkę: 1 jajko mąka bułka tarta Rybę po rozmrożeniu umyć i bardzo dokładnie(!) osuszyć ręcznikiem papierowym Następnie, na środku, wzdłuż dorsza, przesunąć palcem w miejscu ości(...)przekroić w tym miejscu rybę... ... i powyciągać wszystkie wyczuwalne ości. Dużo ich nie będzie, ponieważ dorsz po prostu ma ich niewiele, ale będą na tyle wyczuwalne (są spore), że łatwo się je usunie Rybę polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem oraz przyprawić tymiankiem Teraz panierka: w kolejności najpierw mąka... Ja dorsza musiałam pokroić w kawałki, ponieważ
Szczęśliwa kuchniadomu robię ją dość często, dlatego dziś chciałam się podzielić przepisem z wami. Do tego przepisu można użyć różnego rodzaju ryby. Ja osobiście użyłam dorsza. Spróbujcie. Rybkę po grecku robi się szybko i jest pyszne. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 6 Ryba po grecku na dorszu 1 kg dorsza 50 dag cebuli mały słoiczek koncentratu 10 łyżek(...)ketchupu parę pasków papryki sól pieprz nać pietruszki olej do smażenia mąka, jajko i bułka tarta do panierki ryb Dorsza pokroić w kawałki. Każdy płat posolić, panierować w mące, jajku oraz w bułce tartej. Piec na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odstawić do schłodzenia. W osobnym rondlu wlać odrobinę oleju i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Delikatnie
Gotuję TestujęFilet z dorsza zapiekany w pomidorach (świeżych i suszonych). Bardzo aromatyczny sos. Najlepiej podawać z ulubioną sałatką (moja propozycja poniżej) oraz np. opiekanymi ziemniakami. Podaję przepis dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) ok. 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 małe ząbki czosnku sól(...)oleju Sałatka: 120 g mieszanki sałat 1 mały pomidor 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów 10 zielonych oliwek 1 mały ząbek czosnku Dodatkowo: liście świeżej bazylii do posypania ryby Dorsza natrzeć solą i odstawić do lodówki. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać pomidory z puszki, wyciśnięty czosnek oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Gotować na małym
BullioDorsz smażony na patelni podany na szpinaku z dodatkiem fety. Najlepszy z fasolką szparagową. Oczywiście można podać np. z ziemniakami i ulubioną surówką, ale polecam korzystać z sezonu na fasolkę. Bardzo smaczna kompozycja. Obiad dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia(...)fasolki szparagowej sól (do natarcia ryby i do wody na fasolkę) szczypta pieprzu 1 duży ząbek czosnku 130 g sera feta 1 łyżka masła 300 g świeżego młodego szpinaku Dorsza natrzeć solą i wstawić do lodówki. Fasolkę umyć na durszlaku. Obciąć nożem końcówki fasolki. Wsypać do gotującej się, osolonej wody i gotować pod przykryciem, na małym ogniu aż do zmięknięcia
BullioByć może powinienem był nazwać danie dorszem w sosie armorykańskim, ale po bretońsku brzmi bardziej swojsko. Dla tych, którzy czytali Pirata Rabarbara jeszcze bardziej swojsko brzmi Bretończyk po fasolsku, ale kto to jeszcze pamięta? ;) Oczywiście w moim daniu nie ma żadnej fasoli. Jest za to dorsz w roli dublera żabnicy. Dublera - kaskadera, który musi sprostać żywemu koniakowemu ogniowi. Ciężka robota(...)deserami i ciastami. Pamiętacie galette śliwkowe Marzeny? To właśnie słodka strona bretońskiej tradycyjnej kuchni :) PS Alkohol użyty przy gotowaniu pali się lub wyparowuje - danie nie ma % ;) Składniki: 1/2 kg dorsza (filet bez skóry), lub innej białej ryby (najlepiej żabnica) 2 łyżki oliwy 3 łyżki masła z solą morską 2 łyżki mąki 50 ml koniaku lub brandy 1 puszka krojonych pomidorów
zadanie-gotowanieDobra ryba na obiad nigdy nie jest zła! Proponuję dorsza w wersji fit- aromatyczny, soczysty i kruchy! SKŁADNIKI: 500 g. fileta z dorsza 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła klarowanego mały ząbek czosnku koper sól, pieprz z moździerza sok z 1/2 limonki lub cytryny WYKONANIE: dorsza rozmrażamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki, na dno kładziemy folię aluminiową(...)błyszczącą stroną do zewnątrz smarujemy oliwą, układamy kawałki dorsza, posypujemy solą, pieprzem, nacieramy rozgniecionym ząbkiem czosnku, skrapiamy sokiem z limonki, rybę posypujemy koperkiem i pokruszonym masłem(będzie bardziej fit, gdy pokropicie oliwą z oliwek), rybę zawijamy folią i tak przygotowaną wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godz.- ja zostawiam na noc, rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia BeatyDorsz po prowansalsku to lekkie, dietetyczne danie z rybą i warzywami. Sos powstał na bazie pomidorów, papryki, ciecierzycy i cukinii. Jednak możemy warzyw dodać znacznie więcej, np. bakłażana, czerwoną cebulę, ziemniaki. Dorsza ugotowałam na parze, wyłożyłam na podduszone warzywa, posypałam odrobiną sera i zapiekłam. Danie wyszło dobre, wręcz smaczne i syte(...)SKŁADNIKI : 2 filety z dorsza około 400 g puszka pomidorów 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 2 małe cebule 1 marchew 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki oleju sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich garść pokrojonych oliwek odrobina sera do posypania zapiekanki listki
Kulinarne Fantazje MarioliDORSZ ZAPIEKANY z pastą z trawy cytrynowej, natki pietruszki i... Artykuł DORSZ ZAPIEKANY Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ NA SAŁATCE Z BOTWINY pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpotrawie czop-czop, w której rozsmakowali się technolodzy z polskich statków-chłodni, podczas rejsów do Afryki Zachodniej. Paprykarz można także przygotować w domu. Oto przepis na domowy paprykarz z dorszem. Składniki 100 g ryżu długoziarnistego 250 g filetu z dorsza 1 cebula 1 marchewka 4 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego 4 łyżki słodkiej(...)papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz grubo mielony Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Dorsza nacieramy 1 łyżką słodkiej papryki, solą i 1 łyżką oliwy z oliwek. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę. Jak zmięknie, dokładamy
My Chcemy Jeść