dorsz - 2916 przepisów (strona:42/195)

Filety z dorsza zapiekane w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami 290

rybę solą i pieprzem, zalać smietaną z suszonymi pomidorami, wstawić do pieca na 20 min i gotowe. A smak, cóż.... spróbujcie koniecznie :)  SKŁADNIKI (4 porcje) 4 filety z dorsza (ok. 600g) 400g śmietany 12% 12 suszonych pomidorów 2 łyżki tartego parmezanu 100ml oliwy z suszonych pomidorów kilka gałązek świeżego oregano 1 gałążka świeżego rozmarynu 1 płaska łyżeczka kuminu(...)cytryny sól morska świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filety z dorsza oprószamy z obu stron solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. W misce mieszamy śmietanę, oliwę z suszonych pomidorów, kumin oraz suszone pomidory pokrojone w paski. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy filety i zalewamy je sosem.  Całość posypujemy parmezanem oraz świeżymi ziołami. Wstawiamy do piekarnika

DefinicjaSmaku
Polędwiczki z dorsza w sosie z zielonego pieprzu 757

Polędwiczki z dorsza do świetne, delikatne kawałki ryby – doskonałe do wielu potraw. Oczywiście – jak lubicie – może to być niemal każda inna ryba – podstawa to pyszny sos pieprzowy, który uwielbiam. Składniki : ryba – u mnie dorsz mrożony 1 mała cebula pieprz kolorowy ziarnisty pieprz zielony ziarnisty pieprz zielony marynowany, w słoiczku masło ok. 50 g 1 łyżeczka(...)łyżki śmietany – 30% – sos nabierze ładnego koloru i konsystencji. Doprawiamy do smaku (maggi lub sól – jeśli jest za mało).   Artykuł Polędwiczki z dorsza w sosie z zielonego pieprzu pochodzi z serwisu Ugotuj

Ugotuj to sam ...
Zupa rybna 205

było w książkach kucharskich stwierdziliśmy, że skoro sok z małży jest tak pomocny, to my je dodamy jako przysłowiową kropkę nad i! :) Zupę przygotowaliśmy z łososia, polędwicy z dorsza oraz z miętusa! Tak jak łososia i dorsza z pewnością dobrze znacie, tak z miętusem nie każdy mógł się już spotkać. Jadłam go pierwszy raz w zeszłym roku i do dnia(...)interesuje! Zobaczcie koniecznie na końcu postu część działu rybnego MAKRO - robi wrażenie, prawda? Zresztą do ryb z MAKRO jeszcze wrócimy :) Składniki: 1 kg ryb (łosoś, dorsz, miętus), 500 g małży, 1 i 1/2 puszki pokrojonych pomidorów, 750 ml bulionu warzywnego, 1 duża szalotka, 1 duży ząbek czosnku, 1/4 łyżeczka tymianku, 1 pełna łyżeczka wędzonej papryki, 1 pełna łyżeczka papryki ostrej

Plate of Joy
CHRUPIĄCY DORSZ W SŁODKIM SOSIE CHILI 267

kolejny, fantastyczny przepis inspirowany moją ukochaną kuchnią orientalną! Będzie Ostro i będzie Słodko – czyli tak jak lubię najbardziej! Filet z białej ryby ( jak najczęściej wybieram dorsza, ze względu na jego „mięsistość” i smak ), smażony w bardzo chrupiącej panierce, podany ze słodko-ostrym sosem jest fantastycznym pomysłem zarówno na piątkowy obiad, jak i np. danie na imprezę. Gwarantuję(...)każdy z przyjemnością zje dodatkową porcję i jeszcze będzie oblizywał się ze smakiem! A jeśli lubicie takie słodko -ostre smaki to spróbujcie też Dorsza po seczuańsku : http://ostra-na-slodko.pl/2015/02/06/biala-ryba-po-seczuansku/ Równie pyszny! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza – 200 g * mąka pszenna – 60 g * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * jajko – 1 szt * oliwa – 1 łyżka * mleko

Ostra na Słodko
Molee – INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM ( z ryżem ) 131

curry – gulasz, którego oryginalny smak łączy w sobie łagodność mleczka kokosowego a wyrazistość nasion gorczycy. Najlepsza do tego jest biała, „mięsista” ryba – w moim przypadku dorsz. Podana z ryżem jaśminowym albo też chlebkami Naan ( przepis tutaj ) tworzy fantastyczne danie, które jest idealnym pomysłem na obiad. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza – 250 g * cebula(...)kokosowe mieszamy z sokiem z cytryny, mąką i szczyptą soli, a następnie wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę kawałki dorsza, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ok.20 minut. Nie mieszamy zbyt często, by nie rozkruszyć ryby. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem

Ostra na Słodko
Dorsz zapiekany z pesto, pomidorami i mozzarellą 213

przygotowane, ale to nie koniec jego kariery. Teraz czas na kolejny krok. Są tacy, którzy twierdzą, że ryb nie należy łączyć z serem, ale ja do nich nie należę. Dorsz maźnięty pesto w towarzystwie pomidorów i mozzarelli jest po prostu pyszny. Do tego jeszcze makaron (w dzień walki z otyłością najlepszy będzie pełnoziarnisty) i obiad gotowy. Składniki dla 4 osób(...)filetów dorsza 6 łyżek pesto bazyliowo-pietruszkowego ( lub innego zielonego) 125 g mozzarelli 2-3 pomidory 400 g makaronu (ja użyłam pełnoziarnistego tagliatelle) odrobina oliwy odrobina soli i pieprzu Rybę oczyścić z płetw, ości i innych ewentualnych pozostałości. Umyć, osuszyć. Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Mozzarellę również pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć filety dorsza. Oprószyć

Pełny talerz
Dorsz w sosie 184

posiekane lub mała puszka posiekanych pomidorów 1 1/2 łyżki curry w proszku 1 1/2 łyżki cukru lub miodu 3 łyżki octu z jabłek  sól i pieprz do smaku dorsza (lub inna białej ryby) świeżej kolendry do dekoracji Wykonanie Wieczorem,oczyszczona i osuszona rybę  posypujemy , solą i pieprzem i pozostawiamy na noc w lodówce.Następnego dnia przekładamy rybę(...)blachę, wyłożoną  naoliwionym papierem do pieczenia .Można gotować dorsza ,ale można też   ,przyrządzić  w piekarniku z para ,umieszczając pod blaszka z ryba, na dolnej półce ,pojemnik  z wrzącą wodą  w rozgrzanym  piekarniku do 150ᵒ-155ᵒ C Pieczemy-gotujemy  ryby 15 minut. Podczas ,gdy ryba się gotuje ,przyrządzamy sos. Podgrzewamy  oliwę

w mojej kuchni
CROSTINI MISTI , DORSZ Z CHRZANOWYM PUREE , GRZYBOWE RISOTTO ,I PANNA COTTA WANILIOWO-CYNAMONOWA – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z 184

misti chrupiące grzanki z pesto, świeżymi pomidorami, szynką parmeńską i rukolą DANIA GŁÓWNE : JA : pierś z kurczaka na risotto grzybowym podawana na carpaccio z buraka skropiona sosem balsamicznym. MAMA : dorsz z chrzanowym purée, spaghetti marchewkowym podawane z sosem kaparowym DESERY: JA : panna cotta waniliowo-cynamonowa, MAMA : gruszka marynowana w czerwonym winie podana z sosem karmelowym i lodami waniliowym ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA(...)kremowe i delikatne. Do tego pieczona pierś z kurczaka – delikatna , absolutnie nie przesuszona i carpaccio z buraka, które dopełniało całość i sprawiało, że danie zasługuje na najwyższą ocenę! Dorsz z chrzanowym purée, spaghetti marchewkowym podawane z sosem kaparowym Mama zachwyciła się nim od 1 kęsa! Już na początku stwierdziła , że nigdy nie jadła tak fantastycznie przyrządzonego dorsza. Soczysty

Ostra na Słodko
Dorsz atlantycki w cytrynie 160

Chciałam zaproponować Wam prosty, a pyszny zestaw obiadowy: dorsz z piekarnika + lekko podpieczone ziemniaki w mundurkach + sałata lodowa z sosem winegret. Najpierw zajmę się przepisem na rybę, a później resztą ;-) Porcja dla 2 osób. Składniki: 2 filety z dorsza atlantyckiego 4 cytryny przyprawy: sól, pieprz biały, pieprz cytrynowy ponadto: nieco oliwy Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć(...)włożyć do marynaty i odstawić do lodówki na chociaż 20 min. Żaroodporne naczynie posmarować lekko oliwą i wyłożyć dno pokrojoną w cienkie plasterki cytryną. Na cytrynie ułożyć filety z dorsza, zalać marynatą, można jeszcze trochę posypać rybę pieprzem cytrynowym. Włożyć naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 30 min. (pod koniec pieczenia można

Passions hobbies life
Maślany dorsz z estragonem i kolendrą 247

kolejną propozycję na idealnie delikatną rybę o świetnym maślano-estragonowym smaku. Podamy do tego puure z ziemniaków z lubczykiem i klasyczną kiszoną kapustę.Dorsz to ryba która charakteryzuje się jednym z najlepszych mięs w swej strukturze. Dodatkowo jest delikatna w smaku i nie jest zbyt tłusta, warto dodać że przyswajalność białek z ryb sięga prawie 100%.Dorsz zawiera sporą ilość(...)jedna 100g porcja. Zapraszam do kuchni i nie zapomnijcie dać plus Kuchni PROzdrowotnej! :) Czas przygotowania: 40 minut + czas na marynowanie Dla 2 osób Składniki 2 świeże kawałki fileta z dorsza 150-200g 6 ziemniaków Masło Sól himalajska Kiszona kapusta Estragon suszony Liść kolendry suszony Lubczyk suszony Mleko 3,2% tł Cytryna Mąka jaglana Przygotowanie: 1/ Filety nacieramy solą, kolendrą

Kuchnia PROzdrowotna
Kotleciki z dorsza 121

kupując mrożonkę, nie sprawdzimy w sklepie czy zostało zamrożone jako świeże i jak było przechowywane. Kupujmy więc świeże produkty.  Mnie udało się kupić świeżego sporego dorsza. Z części usmażyłam filety saute , a z części mielone kotleciki, czyli jak to się modnie teraz mówi fishburger'y ;) Kotleciki te robiłam dzisiaj z myślą o małej Amelii, która ma półtora(...)roku i uwielbia ryby :) Składniki: 80 dkg świeżego fileta z dorsza , 2 jajka , sól , biały mielony pieprz ostra mielona papryka , natka pietruszki , 1 sucha bułka , 1 mała cebula , bułka tarta , 3 łyżki oleju , + olej do smażenia . Z dorsza usunąć ości, zmielić. Bułkę namoczyć w mleku i dokładnie odcisnąć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystko razem połączyć, dodać sól, pieprz, posiekaną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 154

Tortellini: 150 g mąki pszennej typ 550 1/2 żółtka 100 ml ciepłej wody garść natki pietruszki i bazylii 25 g masła Farsz: 100 g łososia wędzonego 100 g filetu dorsza 1 łyżka serka Almette z chrzanem kolorowy młotkowany pieprz Przygotowanie: Bulion:  Włoszczyznę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy razem z rybą do garnka. Dodajemy przyprawy i wlewamy(...)składniki zaczną się łączyć. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto, aż nabierze jednolitej, elastycznej konsystencji. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Farsz:   Dorsza gotujemy na parze, następnie odstawiamy do wystudzenia, po czym rozdrabniamy widelcem. Wędzonego łososia drobno kroimy, mieszamy z dorszem i serkiem Almette chrzanowym. Przyprawiamy młotkowanym kolorowym pieprzem. Zielone ciasto wałkujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa rybna pomidorowa 185

aromatycznej zupy rybnej doskonale nadają się resztki ryb, które pozostają po filetowaniu. Robi się z nich bulion rybny , służący jako baza zupy. Reszta składników to inwencja kucharza Składniki: 1 dorsz 1 puszka pomidorów pelati -400 g (razem z zalewą) 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 liść laurowy 3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine(...)duży ziemniak 1,5 l bulionu rybnego 1/2 łyżki masła 1/2 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cukru natka pietruszki do posypania sól, pieprz Przygotowanie: Dorsza myjemy, filetujemy, z resztek gotujemy bulion rybny. Filety kroimy na większe kawałki, lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Do garnka

Oryginalny smak
Dorsz z serem pleśniowym na szpinaku 162

dużo pisać… Rozpływający się ser pleśniowy na delikatnym filecie z dorsza i aromatyczny szpinak… Po prostu pycha! Składniki: 500 g filetów z dorsza 100 g niebieskiego sera pleśniowego 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól pieprz Szpinak: 400 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki wody sól pieprz Przygotowanie: Szpinak umyć, osuszyć i pokroić(...)masło, dodać drobno posiekany czosnek i lekko zrumienić. Dołożyć szpinak, wodę i podgrzewać mieszając, aż zwiędnie (około 3 minut). Odcisnąć z nadmiaru wody, doprawić solą i pieprzem. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, układać rybę i smażyć na średnim ogniu, z dwóch stron. Pod koniec smażenia na każdym filecie położyć pokrojony

Oryginalny smak
Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo-śmietankowym /ryba 183

Dzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z ugotowanym na sypko ryżem, jako danie główne. Polecam Składniki: 1 cebula 1 duży filet z dorsza 2 bakłażany 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła sól pieprz Sos: 1 puszka pomidorów (400g) 1 mała(...)pół i za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ. Połówki bakłażanów lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojony na mniejsze kawałki filet z dorsza, delikatnie solimy. Chwilkę smażymy, rozdrabniamy i dodajemy pokrojony miąższ z jednego bakłażana. Mieszamy i lekko podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażany płuczemy, osuszamy i wypełniamy przygotowanym farszem. Blaszkę delikatnie smarujemy

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania