dorsz - 2916 przepisów (strona:37/195)

Ryba w sosie śmietanowo-grzybowym. Tak dobre, że zajadają nawet ci, którzy na rybę zwykle kręcą nosem. PRZEPIS 447

jest zbyt częste, za to naprawdę dobrze smakuje. Dostaliśmy niedawno ładne podgrzybki, a że akurat był piątek i w planach ryba na obiad, przypomnieliśmy sobie o tym przepisie. Dorsz w sosie śmietanowo-grzybowym okazał strzałem w dziesiątkę. Zajadali nawet ci, którzy na rybę zwykle kręcą nosem. Przepis na dorsza w sosie śmietanowo-grzybowym Składniki: Filet z dorsza lub innej ryby

Kulinarna Polska
Dorsz z karczochami i szparagami 52

prawidłowy poziom cukru we krwi oraz kwas chlorogenowy, który zwiększa tolerancję glukozy. Dodatkowo mają niski indeks glikemiczny (IG=18), mogą więc być wartościowym składnikiem diety osób chorujących na cukrzycę. Dorsz z karczochami i szparagami - przepis na 4 porcje Do przygotowania ryby będą Ci potrzebne: 4 filety z dorsza, puszka karczochów, 2 ząbki czosnku, pęczek zielonych szparagów, 2 łyżki masła klarowanego(...)zdrewniałe końcówki. 3. Czosnek posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 4. Na patelni ułóż kawałek papieru do pieczenia i usmaż na nim dorsza z dwóch stron. 5. Na drugiej patelni rozgrzej masło, przesmaż szparagi przez 2-3 minuty, pod koniec dorzuć karczochy i przetrzymaj je krótko na patelni, aby się podgrzały

Z notatnika dietetyka
CEVICHE Z DORSZEM I BANANAMI 84

warzywach i wodorostach, a kiedy Hiszpanie przywieźli do Peru cytrusy, wzbogaciły one kompozycję tej potrawy. Przygotowanie: 20 min. Chłodzenie: 4 godz. Porcja dla 6 osób: ● 800 g filetu z dorsza (bez skóry i ości) ● 6 limonek ● 1 pęczek zielonej cebulki ● 2 ząbki czosnku ● 1 mała papryczka ● 1 pęczek świeżej kolendry ● 200 ml mleczka kokosowego ● 3 łyżki oliwy z oliwek(...)limonek, odstaw. Drobno poszatkuj cebulkę, czosnek i papryczkę, wrzuć do miski. Wlej sok z limonki, dopraw solą i pieprzem. Domieszaj drobno posiekaną kolendrę, uprzednio umytą i osuszoną.  Z dorsza usuń ości, pokrój w drobną kostkę (ok 1 cm grubości) i przełóż do miski, delikatnie wymieszaj całość. Przykryj folią żywnościową odstaw do lodówki na 4 godziny. Wyjmij kawałeczki dorsza

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Dorsz w sosie pomarańczowo miętowym 83

Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i wiedziałam, że to jest to. Kawałek dalej stała w doniczce świeże mięta i machała do mnie zachęcająco, a dalej już poszło. Moja rodzina zjadła wszystko z apetytem a zatem polecam. Składniki: Filet z dorsza 2 pomarańcze Kilka(...)lubimy.  Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodajemy kilka listków mięty i blendujemy. Wlewamy do garnka stawiamy na małym ogniu i dodajemy troszkę ciemnego cukru. Na talerz wykładamy dorsza, może być w całości (ja mojego rozdrobniłam) polewamy sosik dookoła, dokładamy kilka listków mięty do ozdoby. Stawiamy przed naszym partnerem i robimy wielkie wrażenie

Smaki Przyprawy i Kolory
Dorsz w sosie paprykowym ze szpinakiem 69

Przy piątku dobrze zjeść smakowitą rybkę. Delikatny dorsz występuje w tym daniu w towarzystwie pełnego smaku sosu z pieczonej papryki i szpinaku. Pysznie i zdrowo :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (2 porcje): 2 filety(...)dorsza po 200 g. 2 czerwone papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 50 g. szpinaku 250 ml. śmietanki 30-36% 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz Filety z dorsza oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Całe papryki piecz przez 30 minut. W połowie

Delicious Place
Zapiekanka makaronowa z dorszem 89

obiad, ale też na kolację czy drugie śniadanie do pracy - możecie przygotować ją w zasadzie na dowolny posiłek i sprawdzi się równie dobrze 😉 Ja dziś proponuję zapiekankę makaronową z dorszem jako prosty i szybki obiad. Zapiekanka makaronowa z dorszem - przepis na 4 porcje Do przygotowania zapiekanki będą Ci potrzebne: 500g filetów z dorsza, 400g makaronu kokardki z mąki durum, cebula

Z notatnika dietetyka
Zupa rybna z papryką i groszkiem 67

związku z tym, dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję na zupę rybną. W tym przepisie możecie wykorzystać dowolną rybę, jednak ja najbardziej polecam skorzystać z łososia lub dorsza. Przepis na 4 porcje, z czego jedna porcja z dorszem to ok. 182kcal, B: 24g, T: 2,9, W: 14,6g. Składniki: – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu(...)warzywnego ) – 450g ryby (dorsza, łososia) – 200g groszku (świeżego lub mrożonego) – 1 papryka żółta – 1 papryka czerwona – 1 cebula – 1 chili – garść listków kolendry – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka oliwy – 2 łyżeczki oregano – sól, pieprz Cebulę drobno kroimy, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i chwilę dusimy pokrojone warzywa. Papryki drobno kroimy i dodajemy do garnka wraz

Be Fit Be Strong
Treska sałatka i Rožki 96

najwieksza klasika” 😁… Jak to mówi moja przesympatyczna koleżanka z pracy Lenka 😉, którą bardzo pozdrawiam.  Wracając do sałatki Treska, która jest tradycyjną potrawą ze Słowacji. To połączenie dorsza, marchewki, cebuli, ogórka, majonezu, musztardy i przypraw i jest… Legendarna… Jak mówi Lenka 😉 Treska powstała w ubiegłym wieku a dokładnie w 1954 roku. Wymyślił ją szef kuchni(...)jest prosty, czyli Rožkiem.  Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego.  👥 – 3-4 ⏰ – 30 minut ➕chłodzenie ➕ Rožki 🇸🇰 – Słowacja Oczywiście potrzebujemy kilku składników Treska Dorsz mrożony – 400-500 gram Marchewka – 1-2 sztuki Ogórki konserwowe – 150-200 gram Cebula – 1-2 sztuki Majonez – 300-400 gram Musztarda – 200 gram

RafalCook
Dorsz z piekarnika 58

Dietetyczna ryba piekarnika. W zdrowej diecie nie powinno zabraknąć ryb. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 5 małych kawałków Składniki: 400 g fileta z dorsza (5 niewielkich kawałków) 5 łyżek natki pietruszki ½ limonki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Skórkę z limonki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rybę ułożyć na folii aluminiowej, polać sokiem z limonki i doprawić(...)kroku: 1. Zetrzeć skórkę z limonki 2. Skropić rybę i przyprawić 3. Posypać natkę pietruszki 4. Szczelnie zawinąć w folię i piec w piekarniku Pobierz wersję do druku: Pobierz Dorsz z piekarnika Artykuł Dorsz z piekarnika pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Dorsz skrei czyli Złoto Lofotów na moim stole 95

Dorsz skrei czyli Złoto Lofotów, zagościł na moim stole. Gość specjalny, gdyż dostępny jest tylko od stycznia do kwietnia, a połowy są ściśle monitorowane. Od czasów Wikingów, Norwegowie niecierpliwie czekają na kolejny sezon skreia. To swoiste święto narodowe i wielka radość, odbywają się festiwale i mistrzostwa świata w połowach dorsza. Nazwa Skrei® jest zastrzeżona i… Czytaj dalej » The post(...)Dorsz skrei czyli Złoto Lofotów na moim stole first appeared on Na moim stole

Na moim stole
Zupa rybna z papryką i groszkiem 70

związku z tym, dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję na zupę rybną. W tym przepisie możecie wykorzystać dowolną rybę, jednak ja najbardziej polecam skorzystać z łososia lub dorsza. Przepis na 4 porcje, z czego jedna porcja z dorszem to ok. 182kcal, B: 24g, T: 2,9, W: 14,6g. Składniki: – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu(...)bulionu warzywnego ) – 450g ryby (dorsza, łososia) – 200g groszku (świeżego lub mrożonego) – 1 papryka żółta – 1 papryka czerwona – 1 cebula – 1 chili – garść listków kolendry – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka oliwy – 2 łyżeczki oregano – sól, pieprz Cebulę drobno kroimy, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę

Be Fit Be Strong
Ryba w porach 101

piekarniku jak i takie smażone. Dziś przyszedł czas na rybę w sosie z dodatkiem porów, możesz ten sposób wykorzystać do każdej praktycznie ryby w filetach, ale najlepiej smakuje z dorszem, halibutem, miruną czy innymi białymi propozycjami. Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na: dorsz w sosie cytrynowym pstrąg w sosie ziołowym łosoś barbecue tacos z rybą(...)bowl burrito z łososiem pstrąg z orzechami halibut pieczony ryba z frytkami RYBA W PORACH Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – filety z dorsza lub innej białej ryby, około 300 g – 3 łyżki oliwy z oliwek – 200 ml śmietany 18% – 3 łyżki musztardy Dijon – 1 łyżka musztardy ziarnistej tupu francuskiego – 1 por (tylko biała cześć) – sól

nietylkopasta.pl
Rybka pod warzywną pierzynką 73

Dziś mam dla Was pomysł na smaczny i zdrowy obiadek dla całej rodziny. Pieczona rybka pod warzywną pierzynką. Bardzo aromatyczna, soczysta, idealna! Robiłam ją już dwa razy, z wykorzystaniem dorsza i halibuta. Obydwie wersje były przepyszne. Taką rybkę polecam podawać z ugotowanym ryżem. Zapraszam do przepisu Danie idealne zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Rybka pod warzywną pierzynką(...)składniki (na 2-4 porcje): około 500g ryby (polecam dorsza lub halibuta), 2 średnie marchewki, duża biała cebulka, 1 por (biała część), około 1 łyżka oleju rzepakowego, 3-4 łyżki śmietanki 18%, 2-3 łyżki tartego sera typu parmezan lub grana padano, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania Najpierw myję i osuszam rybę. Kroję ją w mniejsze kawałki

Natka Pietruszki
Pulpeciki z dorsza w sosie pomidorowym 105

fajny sposób na przemycenie dzieciom ryby z ryżem. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 3-4osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 500 g filetu z dorsza (użyłem mrożonych) 100 g ryżu 1 jajko 1 mała cebula 2 małe ząbki czosnku natka pietruszki 400 g pomidorów krojonych( puszka ) 300 ml passaty pomidorowej 120 ml śmietanki(...)płaskiej łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka cukru olej do smażenia mąka do obtaczania 1. Ryż gotujemy. Dorsza rozmrażamy jeśli był mrożony, sprawdzamy czy nie ma ości. Przekładamy do miski i całą rybę mielimy lub blendujemy. Do rozdrobnionej ryby dodajemy ryż, jajko, drobno pokrojoną cebulę, czosnek i natkę. Wsypujemy przyprawy sól, pieprz

karolgotuje

Proponowane wyszukiwania