dorsz - 2916 przepisów (strona:30/195)

małe dorsze w z warzywami w pomidorach... 58

Składniki: świeże, małe dorsze 8 sztuk, kucharek 1,5 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba marchew 4 sztuki średnie, seler 1 mniejszy, pory 3 sztuki mniejsze, olej rzepakowy 10 łyżek, woda 3 szklanki, przecier pomidorowy 100 gram, cukier 2-3 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet(...)łyżeczka Świeże małe dorsze oczyścić z łusek, usunąć wnętrzności, odciąć ogonki i płetwy, opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na dzwoneczki, w misce wymieszać z kucharkiem i pieprzem, zostawić na blacie, w tym czasie przygotować warzywa. Marchew, seler obrać i zetrzeć w rozdrabniaczu na tarczy do warzyw lub na tarce grubsze oczka, pory dobrze umyte pokroić drobno, olej

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka rybna z ziemniakami 84

Zapiekanka idealnie sprawdzi się nie tylko w porze postu, na Wigilię lub piątkowy obiad, ale również jako danie rybne dla całej rodziny na weekend. Dziś przygotowaliśmy tę zapiekankę z dorszem, ale zamiennie możesz użyć innej dowolnej ryby. Z pewnością świetnie sprawdzi się również miruna, mintaj lub łosoś. Są na pewno osoby, dla których przepis na zapiekankę z rybą i ziemniakami(...)powinny na siebie nachodzić. Jeśli zastanawiasz się więc, jak zrobić zapiekankę z rybą i ziemniakami, to zapraszamy Cię na nasz przepis! Polecamy! Zapiekanka rybna z ziemniakami Składniki: filet z dorsza lub innej ryby: 700 – 800 g brokuł: 1 szt. ziemniaki: 400 – 500 g pieczarki: 200 – 300 g mleko: 200 ml żółty ser: 200 g musztarda Dijon

Kuchnia Na Wypasie
Ryba po grecku KROK PO KROKU, krokiety z grzybami i kapustą KROK PO KROKU! 80

Czas świątecznych przygotowań ruszył pełną parą . Zdradzę Wam moje dwa przepisy na świąteczne dania : rybę po grecku z pomarańczą i gałką muszkatołową - tutaj w roli głównej dorsz i przepyszne krokiety z grzybami i kiszoną kapustą . Same dania przygotowuje się na prawdę szybko i wcale nie są trudne do zrobienia wtedy, kiedy mamy w kuchni pomocnika! Od pół roku używam blendera(...)będzie determinować smak całej potrawy, do ryby po grecku, polecam wybierać białą rybę, wybierzmy ryby ze sprawdzonego źródła, sięgnijmy po świeże, a nie te głęboko mrożone. Wybrałam filet z dorsza, to ryba bardzo delikatna w smaku, uważana za jedną z najsmaczniejszych i właśnie tą będę Ci polecać, możesz wybrać filet -to istotne bo będzie wtedy bez ości lub polędwicę

SMYKWKUCHNI
Ryby na Wigilię? 5 tradycyjnych i bardziej nowoczesnych propozycji 76

polskim, tradycyjnym ujęciu jej istotnym elementem są ryby, a w tej liczbie przede wszystkim karp i śledź. Nowoczesna Pani/Pan domu sięga obecnie także po pstrąga i łososia, czasem dorsza. Odwieczny problem ości w karpiu to już przeszłość , jako że w obrocie są powszechnie dostępne filety ości pozbawione. Jaką więc wybrać na swój świąteczny talerz? Razem ze Smolin Fish postaramy się(...)kaparami. Na wigilijnych stołach zagościły wraz z nadejściem epoki akwakultury intensywnej w sadzach morskich i śródlądowych. Tutaj znajdziesz przepis na pstrąga w orientalnych przyprawach -> pstrąg w przyprawach Dorsz na wigilię – delikatny i zdrowy Dorsze to ryby o mięsie nadzwyczaj chudym i białym, kojarzone słusznie z krótką obróbką termiczną w towarzystwie minimalnej ilości przypraw. Żyją głęboko w chłodnych wodach morskich

kuron.com.pl
Rybne kotleciki z koperkiem 91

mnie w domu bardzo często goszczą świeże ryby . Przygotowuję z nich najróżniejsze przepisy. Dziś polecam Wam pyszne rybne kotleciki z koperkiem. Do przygotowania takich kotlecików najlepiej sprawdza się świeży dorsz . Kotlety rybne wychodzą przepyszne. Dodaję do nich zawsze dużo koperku, który doskonale wzbogaca ich smak. Koniecznie spróbujcie. Takie rybne kotleciki to nie tylko idealny pomysł na obiad. Warto przygotować(...)polecam Wam mój ulubiony sklep rybny . Tu czeka na Was nie tylko świeży pstrąg , ale też wiele innych rybnych przysmaków. Ja ostatnio zamówiłam sobie paczkę pełną świeżych ryb, m.in. dorsza, miruny. Nie zabrakło też śledzi czy pysznych wędzonych brzuszków pstrąga (polecam!). Jeśli jeszcze nie znacie sklepu eRyby.pl to koniecznie tam zajrzyjcie. Naprawdę warto! Składniki: 390-400 g dorsza- u mnie

Słodkie okruszki
Gulasz rybny z dorsza 76

Gulasz rybny z dorsza Szybki i bardzo smaczny obiad jednogarnkowy. Soczyste kawałki rybki duszone w smacznych i kolorowych warzywach, to fajna i lekka alternatywa dla typowego gulaszu mięsnego. Danie jest bardzo pożywne i wartościowe, możemy je podać z ziemniaczkami albo z ryżem. Polecam!     Składniki: 1 duży płat dorsza (lub 2 mniejsze) 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 250g(...)TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ     Artykuł Gulasz rybny z dorsza pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
dorsz czarny w warzywach z papryką słodko-kwaśnych... 72

Składniki: dorsz czarny filety świeże 5 sztuk duże, mąka pszenna 2 szklanki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 litra marchew 4 sztuki większe, papryka czerwona 2 sztuki duże, por 2 sztuki średnie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, cukier 5 łyżek, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda(...)szklanki, ocet 10% 1/2 szklanki Duże filety dorsza czarnego opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pociąć każdy filet na 3-4 porcje.   Mąka wymieszana z solą, pieprzem mielonym, każdy filet panierować w mące i smażyć na gorącym oleju z każdej strony, odkładać do naczynia . Marchew obraną zetrzeć w rozdrabniaczu na tarczy do warzyw, pory i paprykę drobno pokroić. Olej rzepakowy

W Mojej Kuchni Lubię
Dorsz w pomidorach 93

zrobić aby ryba nie była nudna? Moja propozycja, to dorsz w mocno pomidorowym słodko-kwaśnym sosie. Sos doprawiłam tymiankiem, czerwona cebulą i świeżym tymiankiem-mówię wam zapach obłędny! Do tego danie przygotowuje się naprawdę ekspresowo. Dorsza polecam podać z ugotowanym na sypko ryżem. 500 g fileta z dorsza 400 g pomidorów krojonych z puszki 10 pomidorków koktajlowych 4 połówki suszonych(...)pomidorów z oleju 1 duża czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 gałązki świeżego tymianku sól pieprz 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów Filet z dorsza pokroić n mniejsze kawałki (jeżeli jest mrożony należy go najpierw rozmrozić). Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów. Na patelnię dodać posiekane drobno cebulę, czosnek i suszone pomidory. Wszystko zeszklić. Następnie na patelnię dodać pomidory

Krylowa Kuchnia
Dorsz na grzybach shimeji z zasmażanym ryżem 57

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Dziś postanowiłem przyrządzić kolejne danie, którego głównym składnikiem jest ryba morska. Dorsz- o tą rybę toczone były wojny (wojny dorszowe) i nic w tym dziwnego, skoro jego mięso jest bogate w witaminy i minerały i bardzo smaczne! Żeby podkreślić i wzbogacić jego walory(...)wydać się „zbyt egzotyczne”, a których walorem jest zachowanie jędrności po obróbce termicznej. Podane w sosie słodko kwaśnym, są bardzo aromatyczne i zwiększają paletę doznań smakowych, w zestawie z dorszem tworzą bardzo udany duet. Uzupełnieniem dania jest ryż, podany na sposób wietnamski, zasmażany z jajkiem… Jak całość smakuje? Ambitnych zachęcam do przyrządzenia jej według mojego przepisu, do którego podaję link

R'n'G Kitchen
Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami 53

poprzewracało, bo usłyszałam właśnie: „dobre, ale sos taki zwyczajny”. Chociaż w sumie lepiej to, niż: „lepsze byłoby z krową”. Składniki: 250 g polędwicy z dorsza 10 czarnych oliwek (ja użyłam kalamata) 1 puszka krojonych pomidorów 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół łyżeczki oregano parę liści bazylii szczypta mielonej słodkiej papryki szczypta mielonej ostrej papryki szczypta(...)cukru pół łyżeczki octu winnego sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 małe porcje)   Dorsza doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy do zrumienienia. Wlewamy pomidory, dodajemy oregano, mieloną paprykę, cukier, ocet, sól, pieprz, oliwki, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Dorsza zanurzamy w sosie, patelnię

Kardamonovy
DORSZ DUSZONY W SOSIE POMIDOROWYM 87

Dawno już nie było przepisu na pyszną rybkę. Uwielbiamy z mężem najbardziej dorsza,dlatego pojawia się u Nas co najmniej raz w tygodniu.  Dziś dorsz w aromatycznym, pomidorowym sosie ,mówię Wam coś pysznego.  Składniki: 6 kawałków dorsza  cebula 500 ml przecieru pomidorowego bądź passaty 2-3 ząbki czosnku  sól,pieprz  świeża bazylia ,ewentualnie suszona(...)łyżeczka papryki słodkiej  Dorsza kroimy na 6 kawałków,solimy i posypujemy pieprzem.  Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy passatę bądź przecier pomidorowy ( u mnie własnej roboty) , doprawiamy świeżą bazylią pokrojoną w drobne kawałki, czosnkiem,solą,pieprzem i papryką. Gotujemy około 7 - 10 minut ,aż sos lekko zgęstnieje.  Na sosie układamy przyprawioną rybkę i dusimy jeszcze

Niespełnione zdolności kulinarne
Dorsz w cieście na bazie białek 77

Dorsz to źródło pełnowartościowego białka oraz kwasów z rodziny omega-3, które mają dobroczynny wpływ na serce. Ponadto dorsz jest skarbnicą witamin i mikroelementów, mających między innymi stymulujący wpływ na układ odpornościowy. Poza tym dorsz to moja ulubiona ryba morska. Tym razem przygotowałam ją w delikatnym chrupiącym cieście na bazie białek. Ryba w środku jest soczysta, a otulające ją ciasto(...)jest naprawdę pyszne, lekkie i chrupiące. Tak przygotowaną rybę z chęcią zjedzą również dzieci, które za rybą zazwyczaj nie przepadają. 400 g fileta z dorsza bałtyckiego 3 białka 0,5 szklanki mąki pszennej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego szczypta imbiru 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/4 łyżeczki suszonego tymianku szczypta cukru olej rzepakowy do smażenia Rybę

Krylowa Kuchnia
Pieczony dorsz z warzywami 98

Ostatnio u mnie na blogu było dość słodko więc tym razem zapraszam na coś zdrowego, smacznego i niskokalorycznego. Pieczony dorsz z warzywami- całe danie ma zaledwie 250kcal a jest bardzo syte więc spokojnie może stanowić danie obiadowe lub ew. na kolacje . Zapraszam serdecznie :) Pieczony dorsz z warzywami - 150g filetów z dorsza - parę wiórków zimnego masła ( tak żeby była łyżeczka ogółem(...)300g ulubionych warzyw ( u mnie marchewka, brokuł i kalafior) - sól, pieprz, koperek - 1 łyżka soku z cytryny Dorsza myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Obok dokładnie układamy warzywa. Na wierzchu rybki układamy wiórki masła, oprószamy koperkiem oraz solą i pieprzem. Przykrywamy całość folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem) i pieczemy ok. 15 min. Zdejmujemy

Kuchnia Pełna Emocji

Proponowane wyszukiwania