Dorsz z patelni to bardzo prosty sposób na szybki obiad. Ryba smażona krótko jest bardzo soczysta. Delikatne mięso dorsza zamarynowane w soku z cytryny z dodatkiem aromatycznego tymianku smakuje znakomicie. Ryba nie musi być nudna, wystarczy dodatek tymianku, by danie nabrało innego wymiaru. Dorsz z tymiankiem, młodymi ziemniaczkami i sezonową surówką to świetny letni obiad, jeden z naszych ulubionych obiadów(...)okresie lata. Składniki: 4 filety z dorsza ze skórą sól, pieprz sok z 1/2 cytryny gałązki tymnianku/suszony tymianek 2 łyżki mąki olej do smażenia Wykonanie: umytą rybę osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny. Pospolić, oprószyć pieprzem i obłożyć lub posypać tymiankiem. Większe kawałki przekroić. Odstawić na 10-15 minut przed ułożeniem na patelni rybę obtoczyć w mące, nadmiary strzepnąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tego, że warto jeść ryby chyba nie muszę nikogo przekonywać. Staram się aby w mojej diecie, ich nie brakowało. Do przepisu użyłam filet z dorsza, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby go zastąpić inną rybką. Pomidorowe puree przygotowałam, z młodych ziemniaczków i wyszło nieziemsko kremowe. Całość dopełnia surówka z ogórka małosolnego, która idealnie pasuje do ryby. Składniki na panierkę(...)ryby (około 5 porcji): 0,5 kg fileta z dorsza 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej garść pestek dyni garść pestek słonecznika 2 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki wiórków kokosowych 60 g startego parmezanu pęczek naci pietruszki pół cytryny pieprz sól Składniki na puree: 400 g obranych ziemniaków 4 szt suszone pomidory w oleju 1 łyżeczka masła sól Składniki
Kierunekuchniapołączeniu z jabłkami tworzą idealny duet, ale jak to będzie z rybą? Dlatego dziś zapraszam Was po nieco odmienny od tych tradycyjnych połączeń przepis. Z całego serca polecam dorsza zapiekanego z boczkiem i musem jabłkowym! Przepis przetestowałam na mojej rodzinie, więc spokojnie mogę i Was zachęcić do jego przygotowania, wyszło pysznie! Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy, w których(...)Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa. Obecnie na terenie Grójecczyzny uprawia się intensywne sady karłowe, które dostarczają ok. 40% krajowej produkcji jabłek, a intensywność upraw w niektórych gminach sięga nawet 70%. Dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 6 filetów z dorsza 6 plasterków wędzonego boczku sól pieprz cytrynowy Mus jabłkowy: 4 Jabłka Grójeckie Jonaprince 1 duża
Kulinarne przygody GatityPomysł na lekki i szybki do przygotowania obiad - dorsz zapiekany z cukinią oraz czerwoną cebulą wraz z dodatkiem przecieru pomidorowego. Całość posypałam pokrojoną, świeżą bazylią, która idealnie skomponowała się z całą zapiekanką. Składniki na 2 porcje: 2 filety, np. z dorsza (wagowo ok. 300 g) 1 duża cukinia 1 czerwona cebula 250 g przecieru pomidorowego sól, pieprz przyprawa chilli(...)Odstawić na kilkanaście minut. Cukinię umyć, odciąć z niej końcówki i pokroić ją w cienkie plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć przyprawione filety z dorsza, następnie ułożyć plasterki cukinii, które należy posypać posiekaną cebulką. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i zalać przecierem pomidorowym. Wierzch delikatnie posolić i przyprawić zmielonym chilli. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Piec
UgotowaćDorsz na kołderce z pora i pieczarek to danie obiadowe z diety przyspieszającej metabolizm dla fazy II. Najtrudniejsze 2 dni diety, ponieważ 3 posiłki główne i 2 przekąski to tylko proteiny i warzywa. Bardzo lubimy ryby i tylko dlatego obiady z fazy II nie były dla nas katorgą. Danie przygotowane bez grama tłuszczu, a bardzo smaczne. Por z dodatkiem curry(...)imbiru jest lekko pikantny, bardzo aromatyczny, a z dodatkiem soczystego dorsza smakuje wyśmienicie. Aż trudno uwierzyć, że jesteśmy na diecie. Składniki na 2 porcje: 2 pory 1 cebula 250 g pieczarek 2 szklanki bulionu 2 łyżeczki curry sól, pieprz 3-4 cm kawałek imbiru dorsz 2x180 g sok z 1/2 cytryny papryka słodka w proszku oregano/tymianek suszony Wykonanie: umyte, osuszone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wierzch zapiekanek, pizzy, zapiekanek makaronowych czy stosować jako spoiwo (mielone, pulpety itp.). Jest to podstawowa panierka używana nie tylko w Japonii, lecz również w innych krajach azjatyckich. Paluszki z dorsza w panko. Składniki: - ok. ½ kg filetów z dorsza (bez skóry) - ½ szklanki panko - kilka łyżek mąki tortowej - 1 jajko - sok z cytryny - różowa sól himalajska - olej rzepakowy Filety dokładnie osuszamy(...)rondlu rozgrzewamy olej (ilość do głębokiego smażenia), kładziemy porcje ryby (po kilka sztuk) i smażymy na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Paluszki z dorsza w panko są delikatne, a panierka długo po usmażeniu zachowuje swoją chrupkość. Dzięki zastosowaniu panko potrawa chłonie mniej tłuszczu, niż po użyciu zwykłej bułki tartej, jest więc mniej kaloryczna. Gorąco
mojewypiekiinietylkokucharza, Pana Janusza właściciela niezwykle uroczej restauracji na wodzie o tematycznej nazwie Barki.Miejsce z pozoru byle jakie do czasu pierwszego kęsa z karty. Stamtąd właśnie zainspirowałam się dzisiejszą potrawą Dorsz z sosem mango z puree ze słodkich ziemniaków. Majstersztyk!!! Składniki: 2 polędwiczki z dorsza 1 szt mango 2 duże bataty 200 g groszku cukrowego(...)obrać, pokroić na grube kawałki, ugotować z małą łyżką soli, kiedy przestygną zmiksować z łyżką soli. Groszek cukrowy ugotować i zmiksować na papkę, doprawić solą i pieprzem. Dorsza namoczyć na pół godziny w sprite. Mango obrać ze skóry, oddzielić od pestki zmiksować z 1/3 części małej papryczki chilli doprawić do smaku sokiem z cytryny. Dorsza
pieprzny smaczekdanie. Obiad ten przygotujecie w pół godziny - tyle potrzeba na ugotowanie ziemniaków. Wszystko inne zrobicie w czasie, gdy ziemniaki będą wesoło pyrkać na gazie :) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 osób. Dorsz w suszonych pomidorach: około 400 g fileta z dorsza 5 - 6 suszonych pomidorów 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego kilka kropli soku z cytryny Pur é e ziemniaczano-szpinakowe(...)ziemniaków 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 mała cebula 1 - 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dorsz w suszonych pomidorach: 1. Suszone pomidory, jogurt grecki oraz sok z cytryny blendujemy na gładką masę. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy na papierze filety z dorsza, smarujemy je pastą z suszonych pomidorów z każdej strony
W kuchni KatieCurry rybne z dorsza...danie dla wielbicieli kuchni orientalnej oraz ryb 🐟 Jak już pisałam około tydzień temu, testuję nowe pasty warzywne od firmy Rolnik , które można stosować jako dodatek do kanapek, tart, zapiekanek, makaronów... Dziś postanowiłam wypróbować jak sprawdzą się jako dodatek do sosów. Wykorzystując pastę warzywną z nutą curry powstało curry rybne z polędwiczek z dorsza na mleczku kokosowym(...)pozostawiając grudek, a konsystencja sosu jest idealnie gładka. W 100% mogę polecić te pasty również jako bazę do sosów 😊 Składniki: ok. 300 g polędwiczki z dorsza 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 cm imbiru 1 limonka 3 młode marchewki 1/2 cukinii 1 op. pasty warzywnej curry Rolnik 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka wrzątku 2 łyżki
Kuchnia MagdaLenyrybka na obiad. W 90% przypadków nie przygotowuję panierek do ryby. Tym bardziej, że przeważnie je piekę lub grilluję, a bardzo rzadko smażę. Dziś mam dla Was propozycję na dorsza, pieczonego w lekkim cieście w stylu naleśnikowym, ale bez mleka. Z pieczonymi na ostro ziemniaczkami i mizerią smakuje świetnie :) 3 polędwice z dorsza (ok. 400 g) łyżka suszonych pomidorów(...)czosnkiem niedźwiedzim jajko 2 łyżki mąki łyżka soku z cytryny Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wcześniej przygotowujemy sobie ziemniaczki, aby piekły się razem z dorszem. Rybę podałam z mizerią i pieczonymi ziemniaczkami z tego przepisu —>KLIK Jajko roztrzepujemy z sokiem z cytryny i mąką. Rybę nacieramy przyprawą i obtaczamy w cieście. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Mienta blogdostać świeży okaz z dobrego, sprawdzonego miejsca. Mimo to ryby powinny gościć na naszych talerzach częściej niż mięso, a tak niestety, nie jest. Od pewnego czasu kupuję polędwicę z dorsza, która bardzo nam smakuje. Dziś jednak w daniu w głównej roli zwykły dorsz w sosie kurkowym z brokułami. Lekkie, smaczne danie, które z pewnością wielu przypadnie do gustu. Siadajcie(...)stołu, wyciągam talerze! Składniki (na 2 porcje) 300-400g filetu z dorsza świeżego 200g kurek 1 duża cebula 3 łyżki śmietanki kremowej sól, pieprz ziołowy kilka różyczek brokuła oliwa z oliwek cukinia do dekoracji Wykonanie Filety ryby umyć, osuszyć, z obu stron posolić i posypać grubo pieprzem, najlepiej ziołowym. W rondlu z grubym dnem rozgrzac oliwę, wrzucić poszatkowaną cebulę
Raj dla Podniebieniaklasyk. Pomidorówka z ryżem była moją ulubioną zupą dzieciństwa. Dalej darzę ją dużą sympatią, choć z wiekiem smaki się zmieniają. Dziś postanowiłam smak tradycyjnej pomidorówki przełamać rybą, a dokładnie dorszem. Otrzymałam pomidorową zupę rybną - pyszną zupę! Wybierając się po składniki na zupę warto wcześniej przeglądnąć gazetki promocyjne, np, Biedronki → klik , można zaoszczędzić wtedy parę groszy 💰. Ja tak zrobiłam(...)Składniki: 1-2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 ząbek czosnku 1 cebula ok. 1 litra wody 600-700 ml passaty pomidorowej ok. 250 g fileta z dorsza 200 g ryżu (2 woreczki) sól, pieprz 1 łyżka pasty paprykowej 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili liść laurowy, ziele angielskie natka pietruszki Wykonanie: Warzywa obieramy, myjemy, umieszczamy
Kuchnia MagdaLenyMusztardowy dorsz upieczony w papilotach to świetny sposób na przygotowanie dietetycznego dania. Idealny nie tylko na postny obiad. Dzięki pergaminowym paczuszkom ryba zachowuje cały aromat, a tak upieczona jest wyjątkowo soczysta i smaczna. Rybę przygotowałam na potrzebę diety przyspieszającej metabolizm, do II fazy. Faza II trwa 2 dni i nie używamy wówczas żadnego tłuszczu i węglowadanów. Do dorsza podałam ugotowanego(...)parze brokuła i obiad gotowy! To było pyszne! Składniki: 400 g filetu z dorsza sól, pieprz sok z 1/2 cytryny plasterki cytryny 2 łyżki musztardy francuskiej 1 brokuł Wykonanie: dorsza poporcjować, opłukać, następnie osuszyć papierowym recznikiem. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć sola i pieprzem. Na górze ryby, na stronie bez skóry rozsmarować musztardę. Zapakować w przycięty na rozmiar ryby
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: - 250 g filetu z dorsza - 200 g marchewek baby - 6-10 pomidorków koktajlowych - pęczek natki pietruszki - duża cebula - 4 ząbki czosnku - dwie łyżki masła - sok z połowy pomarańczy - łyżka soku z cytryny - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony - ok 60 g parmezanu - 1/2 opakowania makaronu tagliatelle Dorsza kroimy w podłużne kawałki. W miseczce mieszamy składniki marynaty: sok wyciśnięty(...)pomarańczy i cytryny + sól morska i pieprz kolorowy. Marynatą zalewamy dorsza i odstawiamy na ok 30 minut Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę z czosnkiem i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy marchewki baby (u mnie mrożone), smażymy do momentu aż się rozmrożą i zaczną
Cook&Love