Pomysł na prosty i w miarę szybki do przygotowania obiad - risotto podane ze smażonym dorszem. Bardzo smaczne połączenie smaków. Wbrew pozorom przygotowanie domowego risotto jest bardzo proste - wystarczy podsmażyć cebulkę, czosnek i surowy ryż, a następnie do masy dolewać wywar warzywny. W tradycyjnym przepisie na risotto dodaje się do niego białe wino i starty parmezan. Odpowiadając na Wasze pytania "gdzie(...)parmezan?!" - specjalnie pominęłam ser, ponieważ chciałam lekko "odchudzić" danie 😋 Składniki na porcję dla 4 osób: 2 duże filety z dorsza 250 g ryżu do risotto (arborio) 4 łyżki masła klarowanego (70 g) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki wina (najlepiej białe lub różowe półsłodkie) 1 l gorącej wody + 4 łyżeczki domowej wegety odrobina soku
UgotowaćDorsz pod chrustem to pyszna, delikatna ryba z chrupiącą panierką. Jeżeli nie macie zbyt dużo czasu, albo dopadło Was tak jak i mnie zapalenie oskrzeli i najzwyczajniej na Świecie nie macie siły ani ochoty na wymyślenie czegoś szybkiego i jednocześnie smacznego na obiad -polecam ten przepis. Do tego dania można użyć dowolnej, ulubionej rybki. U mnie akurat wypadło na dorsza(...)którego uwielbiam ze względu na pyszne delikatne białe mięso :). Dorsz pod chrustem filety z dorsza 5 kromek chleba tostowego 60 g masła natka pietruszki musztarda sól, pieprz Rybę przyprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą. Pieczywo tostowe zmiksować w blenderze wraz z natką pietruszki i masłem. Wyłożyć na rybę i wstawić na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (chrust
Pieguskowa KuchniaDorsz w sosie śmietanowo-koperkowym z kurkami to propozycja na szybki wakacyjny obiad. Dorsz w wydaniu bardzo dietetycznym, ponieważ jest duszony w sosie, bez smażenia. Danie pyszne i bardzo wytworne, zresztą jak każde z dodatkiem wspaniałych, pomarańczowych grzybków. Sezon na kurki rozpoczęty i warto wykorzystać go jak najpełniej. Jeśli mijasz kurki z daleka, bo nie wiesz jak pozbyć się ziarenek(...)Obiadek jest przepyszny, bardzo polecam! Składniki na 2 porcje: 200 g kurek 125 ml śmietany kremówki 1 młoda cebula 4 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła ghee 2 filety dorsza ze skórą sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: filety z dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić cebulkę obrać, pokroić w piórka, następnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smakoszy ryb. I znowu torcik był strzałem w dziesiątkę, bo bardzo wszystkim posmakował. Ciasto jest miękkie, łatwo się kroi i ma wyczuwalny smak łososia i dorsza, ale następnym razem oddzielę te dwie warstwy posiekanym koperkiem, bo trochę się ze sobą zlały. Torcik można upiec w większej tortownicy, ale wyjdzie wtedy niższy. Składniki(...)łososiem • 250 g łososia surowego • 500 g sera białego na sernik • 4 żółtka • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego Warstwa z dorszem • 500 g filetów z dorsza • 250 g sera żółtego startego • 4 białka • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • sól do smaku, ok. 1/2 łyżeczki Dekoracja • 250 g sera Filadelfia
To co kochamTeż u Was tak słonecznie i ciepło ??? W Rzeszowie super :)) Wiecie już na pewno, że lubię ryby, ale nie lubię ich cały czas tak samo. Nad tym dorszem to miałam zagryzkę z czym i jak. Najpierw oprószyłam go solą i pieprzem z młotkowaną kolendrą. Potem wtarłam w niego wędzoną paprykę i odłożyłam do lodówki, żeby sobie kilka godzin poleżał(...)domu zawsze mam słonecznik, bo lubię go prawie do wszystkiego i znalazłam kilka orzechów włoskich, więc pomysł już był. Dorsza wyszedł bardzo smaczny :)) Pozdrawiam :)) Składniki: filet z dorsza papryka czerwona wędzona słonecznik orzechy włoskie sól różowa pieprz z młotkowaną kolendrą oliwa Dodatkowo: roszponka pomidorki koktajlowe suszone pomidory z bazylią i czosnkiem frytki Dorsza umyłam, osuszyłam i z obu stron
kruche babeczkidziś wypróbowany. Idealny na okres przed wielkanocny bo postny a pożywny. Przepis przede mną sprawdziła moja Ciocia Tereska więc jest sprawdzony podwójnie i podwójnie wart polecenia. Warzywny gulasz z dorszem Składniki: dorsz tusza lub filet z dorsza tak ok. 500-600 g świeża czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego - ja zastąpiłam połową niedużego korzenia selerowego 2 średnie ziemniaki 8 łyżek(...)cebula (dodałam 3 :-)) 4 ząbki czosnku 5 łyżek bułki tartej 10 drylowanych oliwek szklanka przecieru pomidorowego sól, pieprz, tabasco (opcjonalnie), sok z cytryny 4 łyżki śmietany (pominęłam) Do dzieła!!! Dorsza pokroić w dużą kostkę (tak ok. 2 cm) i skropić sokiem z cytryny, odstawić. Ziemniaki ugotować na półmiękko w osolonym wrzątku, odcedzić, ostudzić. W rondlu lub na patelni rozgrzać olej
sierotka maRysia w kuchniDorsz zapiekany w folii to pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny piątkowy obiad. Poniższą rybę możecie podać, np. z młodymi ziemniakami i mizerią. Dorsz przygotowany w ten sposób będzie soczysty, maślany i aromatyczny. Składniki: 1 filet z dorsza (bez skóry) cytryna sól, pieprz 1/4 kostki masła świeży koperek folia aluminiowa Filet z dorsza umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze(...)koniec skropić sokiem z cytryny. Przygotowaną rybę odstawić na kilka godzin do lodówki, aby "przeszła" przyprawami. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć folią aluminiową. Następnie na folii ułożyć kawałki dorsza. Na wierzch ryby położyć kawałki zimnego masła i cząstki cytryny. Całość posypać posiekanym koperkiem. Piec pod przykryciem około 20 minut w 180°C (czas pieczenia zależy od wielkości ryby - im mniejsze kawałki
UgotowaćDorsz przygotowany na indyjską nutę, a żeby danie było bardziej pożywne dołożyłam pokrojoną w grubą kostę cukinię. Przyprawy i sos dokładnie jak z dania tutaj, które nam wyjątkowo smakowało. Skoro imbir, czosnek i mleko kokosowe sprawdziło się z delikatnym mięsem piersi z kurczaka, spróbowałam z dorszem. Jest wyśmienity, polecam! Prosto i dietetycznie. Składniki: 400-500 g filetu z dorsza(...)kafir lub sok z cytryny sól, pieprz cayenne, pieprz cytrynowy kumin na czubek noża 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego chili - opcjonalnie olej zielenia - kolendra lub szczypiorek Wykonanie: filety z dorsza przy pomocy specjalnego, giętkiego noża pozbawić skóry. Pokroić w 2-cm kostkę. Skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem cytrynowym i odstawić z cukinii odkroić piętki, przekroić wzdłuż na pół
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!piątek ... Rybka. W trakcie przygotowań pesto do ryby przypomniały mi się cudowne wakacje w Wenecji, kiedy to chcąc posmakować "włoskiej ryby" zamówiłam w restauracji takiego właśnie dorsza. Pamiętam, jak zaskoczył mnie orzeźwiający smak i aromat miętowego pesto, na w sumie mdłej w smaku rybie, jaką jest dorsz. Ten smak do dziś pozostał w mojej pamięci i mam nadzieję(...)udało mi się wskrzesić ten przepis oraz przywołać cudowne wspomnienia moich włoskich wakacji. Teraz i Wy macie możliwość jego spróbowania, koniecznie z włoskim winem. Składniki: 4 filety z dorsza ze skórą świeżo zmielone sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek pergamin Składniki na pesto: 6 łyżek stołowych świeżej mięty 1 łyżka stołowa świeżej natki pietruszki 1 duży ząbek
Garniec MagalieDorsz z mleczkiem kokosowym i ananasem to danie idealne dla smakoszy lekko słodkich obiadów. Aromatyczny sos, ugotowany dorsz … i całość podana z ryżem basmati. Naprawdę smaczne połączenie składników :) Poniższe danie jest idealne na piątkowy obiad i ponadto przygotujecie je w niecałe 30 minut. Jeżeli macie ochotę na inne dania z rybami to kliknijcie tutaj. Składniki(...)porcje: 0,5 kg filetu z dorsza 1 mała puszka ananasa 1 mała puszka mleczka kokosowego (160 ml) 1 cebula sól, pieprz przyprawa do ryb sproszkowana trawa cytrynowa suszony imbir curry 50 g masła sok z 1/2 cytryny Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni
Ugotowaćszczęście Parlament Europejski zezwolił polskim rybakom w tym roku na połów dorsza latem. Oznacza to, że nawet w wakacje będzie można cieszyć podniebienie tą świeżą pyszną rybą. A czy może być coś pyszniejszego niż świeży dorsz? Może! Dorsz zapiekany z pomidorami. Składniki dla 3 osób: 700 g filetów dorsza bałtyckiego 900 g świeżych pomidorów 2 łyżeczki suszonego tymianku(...)ryby dolać olej rzepakowy. W drugim naczyniu wymieszać bułkę tartą, starty ser, słodką paprykę, pieprz i resztę soli. W tej mieszance panierować rybę. Jeżeli trzeba, docisnąć. Panierowanego dorsza ułożyć na podpieczonych pomidorach, skropić olejem. Piec 18-20 minut. Podawać z ziemniakami zapiekanymi z czosnkiem i tymiankiem . Smacznego
Pełny talerzDanie idealne na piątkowy obiad - smażony dorsz z ziemniakami i fasolką szparagową. Taka rybka jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Składniki dla 4 osób: 1 duży płat filetowanego dorsza (co najmniej 0,5 kg) sól, pieprz koperek suszony sok z cytryny olej do smażenia mąka do obtaczania Płat wyfiletowanego dorsza umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić(...)popieprzyć i delikatnie skropić sokiem z cytryny, Pod sam koniec każdy kawałek dorsza posypać koperkiem suszonym. Na patelni rozgrzać olej. W międzyczasie każdy kawałek dorsza obtoczyć w mące i od razu wkładać na patelnię. Smażyć na średnim ogniu, aż uzyskamy złoty kolor. Usmażone kawałki ryby przełożyć na papier do pieczenia, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
UgotowaćDzisiaj pomysł na szybki i banalnie prosty przepis na piątkowy obiad - dorsz w panierce polany sosem koperkowym. Lubię takie proste połączenie smaków. Oczywiście filety z dorsza możecie dodatkowo skropić sokiem z cytryny, aby ryba nabrała kwaskowatego smaku. Poniższe danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorami. Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg filetów(...)dorsza 1 jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia sos koperkowy koperek posiekany (może być mrożony) 100 ml śmietany 30% 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Rybę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Jajko roztrzepać. Każdy kawałek dorsza panierować w jajku i bułce tartej. Rozgrzać patelnię
UgotowaćZapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem to moja propozycja na piątkowy obiad. Nie wygląda może najapetyczniej, lecz nadrabia smakiem. Niby proste składniki – ser, brokuły, pieczarki, a powstaje z nich pyszna zapiekanka rybna, która smakuje nawet osobom nie przepadającym za rybami. Do dania możemy oczywiście użyć dowolnej ryby – mintaja, pstrąga tęczowego, łososia, okonia. Smak podkręcą parmezan i migdały(...)które okazały się być przysłowiową kropką nad „i”. Zapiekanka z dorsza z brokułami: 350 – 400 g filetu z dorsza lub innej ryby ok. 1 łyżka soku z cytryny 200 g makaronu penne, świderki lub kokardki 100 g małych pieczarek 1 mozzarella (kula – 125 g) 1 brokuł sól morska świeżo mielony pieprz parmezan do posypania słupki
Poezja smakuzstąpić rodzimymi zamiennikami lub samodzielnie wyhodować w zacienionym kącie garażu lub piwnicy (np. shitake), jeśli takim miejscem dysponujecie. Słowo na dziś: kreatywność! :D Azjatycki rosół na dorszu to wyjątkowa zupa, znakomite lekarstwo na przeziębienie, inspirowana kursem gotowania w Asia Scenic Thai Cooking School w Chiang Mai (www.asiascenic.com). Czas przygotowania: 1 godzina Porcje: 4 Składniki(...)dorsza (filet bez skóry), 1 cebula, 1 marchewka, 8 szt. shitake (świeżych lub suszonych), 4 cm korzenia galangalu lub imbiru, 4 ząbki czosnku, 4 listki limonki kaffir, 2 czerwone papryczki chili, 1-2 kłącza trawy cytrynowej, mały zestaw przypraw do gotowania zupy Pho (czarny kardamon 2 szt, 5 gwiazdek anyżu, 2 kawałki kory cassi lub cynamonu), 2 l wody
SzczyptaSmaQ