Dorsz w cukinii w sosie porzeczkowym i kurki. No cóż, mogę napisać, danie, które dziś widzisz mój drogi czytelniku, było zainspirowane daniami szefów kuchni, takich prawdziwych, nie to, co ja. Panów Michała Soliwody i Dariusza Barygi. Nic więcej mi nie pozostaje, jak tylko napisać, że dziękuję za inspirację i pyszny obiad. Na zakończenie, zapraszam na dorsza w cukinii. Składniki Dorsz(...)nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę, wrzuć ząbki czosnek w całości, dodaj kurki, dopraw solą i pieprzem, chwilę je podsmaż, po czym dodaj miód, wymieszaj i grzej jakieś 5 minut. Dorsz w cukinii Po pierwsze przy użyciu mandoliny pokrój cukinie na cienkie paski, połóż je na ręcznik papierowy i posyp odrobiną soli, pozostaw na kilka minut. Po drugie cukinie musisz mój
RafalCookmieście, więc teraz mamy regularny dostęp do wszelakich ryb i to wykorzystujemy. Zupa rybna czy smażone ryby przynajmniej raz w tygodniu gości na naszym stole. Ta zupa rybna z dorsza z batatami skrada serce każdego kto ją zje. Jest rewelacyjna w smaku, do tego bardzo pożywna i nigdy się nie nudzi. To zupa, którą mogę jeść codziennie podobnie jak rosół(...)warto czasami otworzyć się na nowe smaki. Ta zupa rybna ugotowana wg mojego przepisu jest prosta i szybka do przygotowania. Jest pikantna, z dużą ilością warzyw i delikatnym dorszem, z całą pewnością zachwyci Was tak jak nas J Polecam też przepis na Halászlé. Węgierska zupa rybna halaszle. , Zupa z łososiem z warzywami , Zupa z łososiem i ziemniakami , Chowder z łososiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka z dorszem w wersji fit. Bardzo prosta ziemniaczana sałatka z rybą, przy tym zdrowa i zawierająca mało kalorii. Niby niepozorna, a jednak bardzo smaczna. Taka prosta sałatka, wymyślona na szybko, a tak efektowna, że można ją podać na wykwintną kolację. U mnie jako fit obiad podczas diety. Według mnie to idealna propozycja posiłku podczas odchudzania. Skuście się(...)rybą: – sałatka z makrelą – Sałatka z makrelą i warzywami – sałatka z łososiem – Sałatka z anchois, sera i rukoli Składniki na 2 porcje sałatki z dorszem dla 2 osób: 1 filet z dorsza bez skóry 4 małe ziemniaki 2 małe marchewki kawałek pora 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oliwy skórka z ½ cytryny 1 łyżka soku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDorsz pieczony w warzywach Pyszna, maślana rybka z czosnkiem, cytryną i warzywami. Świetny pomysł na zdrowe, kolorowe i lekkie danie. Tak przygotowanego dorsza możemy upiec w piekarniku lub na grillu. Polecam! Składniki: 2 dzwonki z dorsza 2 łyżeczki masła 1 marchewka 1 mała cebulka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 łyżki posiekanej pietruszki 1 ząbek czosnku(...)łyżki oliwy 2 plasterki cytryny Przyprawy: sól ziołowa, pieprz cytrynowy *** Dorsz myjemy, osuszamy i przyprawiamy z dwóch stron solą ziołową i pieprzem cytrynowym. Rybę odkładamy na około 1 godzinę aby przeszła przyprawami *** *** Warzywa kroimy w małą kosteczkę: marchew, cebulę i papryki. Dodajemy posiekaną pietruszkę *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, polewamy oliwą i delikatnie przyprawiamy solą ziołową *** *** Dzwonki z dorsza
Blog z ApetytemJakiś czas temu testowałam garnek próżniowy firmy Happycall , w którym zrobiłam gulasz segedyński . Dzisiaj przetestuję patelnię dwustronną Happycall Synchro Ih Graphen . Postanowiłam przygotować filet z dorsza w sosie szafranowym z czerwonym pieprzem, który podałam z ryżem wymieszanym ze świeżym szpinakiem. Danie proste i pyszne. Sprawdzi się zarówno na codzienny jak i na świąteczny obiad Ale wróćmy do patelni… Czym(...)Atutem jest to, że nie potrzebujemy pokrywki, ponieważ górna część do tego służy. Smażenie na niej, to przyjemność. Tłuszcz się nie rozpryskiwał, nic nie przywierało, a filet z dorsza pozostał w całości. Mycie patelni było wyjątkowo łatwe, była to wręcz przyjemność. Uważam, że cena idzie w parze z jakością. Zdecydowanie polecam Dorsz w sosie szafranowym z czerwonym pieprzem Składniki
Oryginalny smakDorsz w boczku na soczewicy to jedno z tych dań, które wygląda na pracochłonne, jednak tak naprawdę możemy je przyrządzić w mniej niż pół godziny. Sprawdzi się zarówno na romantyczną kolację, jak i codzienny obiad. Połączenie ryby i mięsa nie jest popularne, jednak wyrazisty, chrupiący boczek i delikatna, biała ryba stanowią zgrany duet. Pomysł na to danie pochodzi od Jamiego(...)Olivera, choć podałam je nieco inaczej. Miałam w domu soczewicę w puszce, świeży szpinak i resztkę mleka kokosowego – idealnie pasowały do dorsza w boczku. Jeśli nie lubicie soczewicy – można wykorzystać ugotowane, młode ziemniaczki, zaś równie dobrze jak szpinak sprawdzi się jarmuż. Dorsz w boczku: 300 g polędwicy z dorsza lub innej białej ryby kilka plasterków wędzonego boczku
Poezja smakułatwo dostępne odpowiedniki. Np. zamiast pieprzu sancho możemy mieć zwykły pieprz bez straty dla smaku dania. Wykorzystuje się też lepsze jakościowo składniki np. polędwicę, czyli grubsza część filetów z dorsza zamiast zwykłych filetów. Dzisiejszy zestaw obiadowy pochodzi z warsztatów Macieja Siąkowskiego dla Victoria Cymes – świeżych soków marchwiowych. Maciej Siąkowski pracował wcześniej u Andrea Camastry w Restauracji Senses, w tapasowo(...)wlewamy gorącą zupę na talerz. Na zupie układamy kawałki kurczaka, listki kolendry, prażone płatki kokosowe, chipsy warzywne i odrobinę startej skórki z limonki. Dekoryjemy chlustem oliwy. Placki warzywne z dorszem i sałatką z selera naciowego Składniki: Placki warzywne: 250 ml świeżego soku marchwiowo-selerowego np. Cymes lub zwykłego marchwiowego 250 g jaj 300 g mąki 50 g oliwy z oliwek
Ugotowane pozamiatanePolski nad Bałtykiem sprawia, że przemysł rybny jest mocno rozwinięty. Ogółem na polskim wybrzeżu zlokalizowanych jest 59 portów oraz przystani rybackich, w 14 z nich możliwe jest dokonywanie rozładunku dorsza, gdy jego łączna masa przekracza 750 kilogramów. Bałtyk Bałtyk jest zresztą głównym rejonem polskich połowów. Bałtycka strefa ekonomiczna jest obszarem, na którym Polska ma wyłączność na połowy i może wykorzystywać(...)wszystkim ze względu na wprowadzone limity połowów, ale także zanieczyszczenie wód morskich i znaczne przełowienie łowisk. Najczęściej poławiane gatunki Najczęściej poławianymi w polskiej strefie ekonomicznej ryby bałtyckie to: szprot, dorsz, śledź, troć, flądra, węgorz. Rybołówstwo poza bałtyckie odgrywa coraz mniejszą rolę, ryby uzyskane zaś dzięki tego typu wyprawom są znacznie droższe i trudniej dostępne. Najważniejsze łowiska dalekomorskie to: Morze Ochockie
upichconaBacalhau to dorsz, zasolony i wysuszony na słońcu, który jest najbardziej popularną rybą w Portugalii. Jego specyficzny zapach uderzył nas, kiedy poszliśmy pierwszy raz na zakupy do pobliskiego marketu. Ogromne płaty piętrzą się na małym stoisku, ryba w sumie wygląda na mrożoną, przynajmniej ja miałam takie pierwsze skojarzenie. Od razu mnie zainteresowała aromatycznym zapachem . Jak się okazuje Portugalczycy uwielbiają dorsza(...)spożycia przez długi czas. W kuchni można znaleźć tysiące sposobów na wykorzystanie bacalhau . Często łączy się go z ziemniakami, jajkami i oliwkami. Ponieważ wiem, że ciężko jest znaleźć suszonego dorsza w Polsce, co powiecie na świeżego, zapiekanego z ziemniakami i podanego z jajkiem na twardo? Tak tradycyjnie serwuje się danie bacalhau á gomes de sá z suszonym dorszem. W poszukiwaniu
Pink EnvelopeCeviche z dorsza to kolejne u nas danie z Peru. Równie popularne jest w innych krajach Ameryki Południowej oraz Środkowej. Cały sekret ceviche z dorsza tkwi w świeżej rybie, odpowiednich dodatkach i technice…. „gotowania” na zimno. Ceviche z dorsza (wym. seviche) to po prostu surowa ryba (koniecznie morska, słodkowodne nie nadają się) zamarynowana w soku z limonki(...)użyć limonki, a mieszając limonkę z cytryną postawić na większość limonek) – w wersji klasycznej z dodatkiem chili, czerwonej cebuli, kolendry (w naszych warunkach może być pietruszka). Ceviche z dorsza jest genialną przekaską, zwłaszcza na gorące dni (nie trzeba nic gotować!). Istnieją także inne, rozbudowane wersje ceviche (dodatkowe warzywa, owoce, podstawą może być inna ryba morska). Koniecznie należy pamiętać
Pociąg Do Kuchniświęto lata. Co prawda lato w tym roku jak na razie nie rozpieszcza ale to nie przyszkadza aby smacznie zaplanować wolny dzień od pracy. Przy piątku postawiłam na rybę dorsz . Bardzo lubię panierowanego, smażonego dorsza. Dzisiaj pozwoliłam sobie zrobić panierkę z migdałowej mąki i parmezanu, a jako przystawkę przygotowałam prostą surówkę z marchewki i pietruszki. Do ryby przyrządziłam również(...)aioli. Młode ziemniaczki “w mundurkach” posypane świeżutkim koprem…oj tak, typowy letni obiad. Polecam również dorsza zapiekanego ze szparagami , smażonego dorsza z boczkiem i karmelizowaną kapustą oraz dorsza z kalafiorowym puree Dorsz panierowany w migdałach i parmezanie Składniki: 4 porcje 600 g fileta z dorsza 150 g zmielonych migdałów 50 utartego parmezanu sól i pieprz do smaku
codojedzeniaKotleciki z dorsza (krokiety z dorsza) to proste danie, które jest lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Takie kotlety to świetny sposób na przemycenie ryb do diety najmłodszych. Są lubiane ponieważ są bardzo delikatne, a także świetne do jedzenia palcami. Ja kotleciki z tego przepisu robię od czasów studenckich. Robiła je też moja mama. Świetnie nadają się do nich(...)podałam do nich mini-sałatę rzymską w którą można było zawijać krokieciki niczym rybne hot-dogi. Mama zazwyczaj robiła do nich colesława lub surówkę z białej kapusty. Kotleciki z dorsza: ok. 350 g filetów z dorsza (można też użyć innej białej ryby) ok. 300 g ziemniaków (ok. 2-3 sztuki) 1 mały pęczek koperku (lub natki pietruszki) 1 jajko
Poezja smakumakaron z łososiem w kremowym sosie, sałatka z wędzonym łososiem i jajkiem, curry z dynią i łososiem , rybka pod warzywną pierzynką, rybka w sosie kokosowo-cytrynowym, pasta z pieczonego dorsza , pikantny dorsz na szpinaku , dorsz w sosie porowym , dorsz w sosie z suszonych pomidorów, dorsz pod szpinakową kołderką, dorsz po włosku , pieczony dorsz z koperkiem , dorsz w płatkach migdałowych
Natka PietruszkiDorsz z puree z groszku i mięty, sałatką z pomidorkami to wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu obiad. Dodatek mięty, czosnku i soku z cytryny orzeźwi, mdły i nijaki smak zielonego groszku. Sprawdź przepis na Łososia pod szpinakową pierzynką Składniki na puree z groszki i mięty 200g zielonego groszku garść mięty 1 ząbek czosnku łyżka masła odrobina soku z cytryny(...)szczypta pieprzu czarnego szczypta soli Pozostałe składniki polędwica z dorsza sok z cytryny sól pieprz miks sałat pomidorki koktajlowe 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka masła ocet balsamiczny Dorsz z puree z groszku i mięty, sałatką z pomidorkami – przepis Zaczynamy od przygotowania ryby. Dorsza myjemy, osuszamy, następnie doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy 2 minuty z każdej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ostatnio często na naszym stole gości dorsz. Bardzo mi smakuje, szczególnie jego najbardziej mięsista część bez ości, polędwica. Z racji tego, że tym tygodniu obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Makaronu, to do ryby proponuję makaron warzywny z cukinii na surowo, a jako dodatek faszerowane duże pieczarki portobello. Dzisiejszy wpis jest dosyć oryginalny, danie nie jest pospolite, a każdą jego część możecie zrobić(...)obiadu dodaję oddzielnie wartości kalorii i składników odżywczych, na wypadek gdybyście chcieli ten zestaw rozmontować i zjeść „po swojemu” na przykład same pieczarki z cukinią, albo tylko dorsza z jakąś kaszą. Mam nadzieję, ze to będzie dla Was pomocne. Zaczynamy od ryby, którą najpierw należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. W czasie kiedy ryba będzie
DietologDorsz zapiekany w warzywach z sosem tzatziki Świetny przepis na letnie, upalne dni - zapiekany dorsz w warzywach podany z sosem tzatziki z młodymi ziemniaczkami lub bez. Wbrew pozorom nie jest to wcale taki trudny przepis! :) Potrzebne będą: - filety z dorsza (w zależności od wielkości i porcji jaką chcecie przygotować - ja podzieliłam 3 filety na mniejsze kawałki, zatem wyszło(...)koperek; - 3 plasterki sera mozzarella; - 10 kawałków suszonych pomidorów; - sos tzatziki: mały jogurt naturalny, 1 świeży ogórek, 2 ząbki czosnku, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól morska. Przygotowanie: - filety z dorsza myjemy, układamy i doprawiamy solą morską, pieprzem cytrynowym oraz oregano; - farsz warzywny: cukinię obieramy i kroimy, por, paprykę oraz pieczarki myjemy i kroimy, ząbki czosnku obieramy i siekamy na drobne
MintTasteśledziowego mlecza, podana z podpieczonymi na patelni ziemniakami. Druga to potrawa to nawiązanie do kaszubskiej tradycji wekowania mięsa, czyli łopatka wieprzowa w weku. Trzecia propozycja to pulpety z dorsza w sosie śmietanowym. Oglądnij odcinek programu. Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 4 – 5 ziemniaków 1 łyżka smalcu 2 mlecze z solonego śledzia(...)ciemnym miejscu przez kilka tygodni. Dobra rada: możemy też pasteryzować słoiki dwukrotnie, pierwszego dnia przez 2 godziny, potem studzimy i drugiego dnia ponownie pasteryzujemy przez godzinę. Klopsiki z dorsza na dwa sposoby Klopsiki z dorsza na dwa sposoby (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 800 g dorsza bez skóry i ości 100 g wędzonego surowego boczku 1-2 ostre papryczki 3 łyżki
WojnaNaSmaki.plDorsz jest chudą, bardzo smaczną i łatwą do przygotowania rybą. Zawiera dużo potasu, fosforu, selenu, niacyny oraz witaminy B6 i B12. Najlepsza jest oczywiście świeża polędwica z dorsza, gdyż nie traci swoich walorów w czasie rozmrażania. Szkoda, że dostęp do świeżej ryby mają zapewne tylko, osoby mieszkające nad morzem lub w większych miastach. Mam szczęście, gdyż w moim mieście jest(...)zamkniętej w folii lub głęboko mrożonej. Cena świeżej ryby może zniechęcać, jednak uważam, że lepiej zjeść rzadziej świeżą rybkę, niż często, a byle jakiej jakości. Świeżą polędwicę z dorsza przygotowałam w najprostszy chyba sposób, czyli usmażyłam i podałam z warzywami (marchew, papryka, cebula). Takie połączenie bardzo nam przypadło do gustu, gdyż danie było lekki, zdrowe i bardzo smaczne. Polecam
Kuchcik gotujePrzepis na bardzo smacznego delikatnego dorsza. Przygotowany w najprostszy i tradycyjny sposób oddaje nam prawdziwy smak tej smacznej rybki! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Dorsz smażony na masełku Dorsz usmażony na złocisty kolor, rozpływa się w ustach. Składniki : 2 średniej wielkości dorsze ( ja posiadałem świeżo złowione w Bałtyku) 1/2 cytryny 3 jajka pieprz sól(...)bułka tarta masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Dorsze oczyściłem, opłukałem i pokroiłem w dzwonka. Następnie układałem w miseczce i skrapiałem dokładnie cytryną. Następnie szczypta soli i tak zamarynowane dorsze zostawiłem na noc w lodówce. Kolejnego dnia szykujemy panierkę z jajek, soli i pieprzu. Maczamy dzwonka następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym z każdej strony na złoty
Sprawdzone przepisy kulinarneDorsz atlantycki to drapieżna ryba morska występująca w Oceanie Atlantyckim i morzach północnej Europy. Dorasta do niespełna 2 m długości, a żyje nawet 20 lat. Obok szprota i śledzia dorsz jest gatunkiem najliczniej poławianym przez rybaków państw Unii Europejskiej i najcenniejszym z nich. Ryba ta odegrała znaczącą rolę w historii Europy. Dorsz suszony na mrozie był prowiantem wikingów i przyczynił(...)się do poznania północnego Atlantyku. Uważa się, że dzięki połowom tej ryby Ameryka mogła zostać odkryta przez rybaków dużo wcześniej niż zrobił to Kolumb. Do dziś dorsz jest istotnym elementem kuchni portugalskiej, w której ponoć można znaleźć 365 sposobów przyrządzenia tej ryby - po jednym na każdy dzień roku. Mięso dorsza jest białe i można przyrządzać je w różnoraki sposób
W SMAKDorsz Curry w Kroeung czyli Amok Trei Dorsz Curry, czyli Amok idealnie odzwierciedla równowagę smaków i unikalny akcent kuchni Khmerskiej dzięki Kroeung. Dla wyjaśnienia to danie powinno być przygotowywane ze słodkowodnych ryb rzecznych. Pochodzenie Amok wydaje się, być mgliste i ciężko powiedzieć gdzie dokładnie i kiedy powstało, chociaż musisz, wiedzieć, że w Kambodży spożywa się Amok od pokoleń(...)ciut odbiega wyglądem od oryginału, ale zapewniam, że smak jest fantastyczny. Na koniec życzę Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 30 minut 🇰🇭 – Kambodża Co potrzebujesz by zrobić Dorsza Żółta pasta ziołowa Kroeung 400 g dorsza bez skóry i kości lub ości 200 g egzotycznych grzybów lub pieczarek pokrojonych w talarki 2-3 łyżki oleju roślinnego Puszka mleka kokosowego
RafalCookPrzepyszne danie obiadowe: świeża polędwica z dorsza, podana na puree ziemniaczano-jabłkowym z sosem winno-maślanym, do tego brokuł ugotowany al dente i chrupiący czips z jarmużu, który nadaje daniu chrupkości (oczywiście jarmuż możecie pominąć). Idealnie soczysty dorsz jest kluczem do sukcesu. Ryby nie można przeciągnąć, gdyż stanie się gumowa i sucha. Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami przygotowanie idealnie(...)będziecie ciągle takie przyrządzać 🙂 Danie jest tak pyszne, że chętnie podałabym je gościom w Drugi Dzień Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: (5-6 porcji) 6 kawałków polędwicy z dorsza (po ok. 100 g każda) lub grubych filetów z dorsza ze skórą 1 łyżka oleju rzepakowego sól morska odrobina soku z cytryny Sos winno-maślany: 1/2 szalotki 1/2 ząbka czosnku
Moja Delicjaburgery mogą być zdrowe? Otóż mogą Bo takie właśnie są moje dzisiejsze domowe burgery rybne z dorsza z warzywami. Burgery rybne z dorsza z warzywami to nic innego jak przygotowane z polędwicy z dorsza burgery ukryte w dedykowanej do burgerów bułce z dużą porcją warzyw i odchudzonym różowym sosem. Masz ochotę na fast food’a? Przygotuj go sam. Pyszny przepis(...)już masz! BURGERY RYBNE Z DORSZA Z WARZYWAMI SĄ: – Pyszne – Idealne na obiad – Zdrowe – Perfekcyjne dla nie jadzących mięsa – Łatwe i szybkie w przygotowaniu ILOŚĆ PORCJI: 4 BURGERY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT SKŁADNIKI: – Polędwica z dorsza – 350g – Cebula biała 1 sztuka – Sól do smaku – Pieprz czarny świeżo mielony do smaku – Mąka 2 łyżki – Jajko – Bułka tarta do panierowania – Oliwa – Ogórek
globuskulinarnyProsto i szybko, a jednocześnie smacznie i zdrowo – to moje ulubione podsumowanie idealnego obiadu. Dorsz w pomidorach to danie, które uda nam się przygotować w mniej niż pół godziny. Możemy podawać go z ryżem, kuskusem czy makaronem. Do dorsza i pomidorów idealnie komponuje się tapenada – czyli po prostu pasta z oliwek. Ja przygotowałam ją w polskiej, uproszczonej wersji(...)danie nie jest mdłe, ma wyrazisty smak i charakter. Taka oliwa szczególnie sprawdza się w daniach na zimno, ale możemy ją używać także do krótkiego smażenia w niewysokiej temperaturze. Dorsz w pomidorach z tapenadą: 4 filety z dorsza bez skóry (najlepiej polędwiczki) 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 400 g krojonych pomidorów
Poezja smakuDorsz to bardzo popularna w Szkocji ryba. Często przygotowuje się z niego tradycyjny "Fish & Chips", ja jednak wolę to danie z łupaczem, a dorsza wolę wykorzystać w inny sposób. Dorsz świetnie komponuje się z ziemniakami i różnymi warzywami, dlatego też dziś postanowiłam przygotować dorsza na wiosennych warzywach . Obecnie w sezonie są młode ziemniaki, szparagi, groszek i bób(...)mojej ryby. Ryba jest potrawą bardzo łatwą i szybką w przygotowaniu, także gorąco polecam ją wypróbować. Całe danie jest niezwykle smaczne, lekkie i bardzo "wiosenne". Gorąco polecam! Dorsz na wiosennych warzywach Składniki na 2 osoby: 2 filety z dorsza 250g młodych ziemniaków 2 garście zielonego groszku 2 garście bobu kilka łodyg szparagów sok z cytryny oliwa
Codzienne GotowanieProsty, a ciekawy sposób na danie rybne. Dorsz zapieczony w kapuście jest potrawą lekką, zdrową o delikatnym kwaśno-słodkim smaku. Warte spróbowania. Czas: Godzin Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże W niemieckiej kuchni występuje ciekawe danie rybne o nazwie Pfannfisch: ryba zapiekana z ziemniakami i siekaną kapustą włoską. Być może była to inspiracja dla Karola Okrasy, żeby zapiec rybę(...)kiszonej kapuście, bez ziemniaków. Niezależnie skąd czerpał wzorce, danie wyszło mu świetnie. Ryba, konkretnie dorsz, choć może być każda morska ryba o zwartym mięsie, najpierw jest obsamżana na patelni, potem przykryta kołderką z kiszonej, podgotowanej kapusty trafia do piekarnika. Danie nie wymaga specjalnego przyprawiania, choć ważnym dodatkiem jest suszona żurawina i odrobina miodu, które kwaśnej kapuście dodają delikatnej słodyczy. Danie
Niedzielny kucharzDorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą – pyszna propozycja nie tylko na piątkowy obiad :) Jeśli lubicie suszone pomidory i aromatyczną bazylię, to gorąco polecam Wam wypróbować ten przepis na panierowanego dorsza . Oczywiście wedle uznania dorsza możecie zastąpić inną białą rybą, np. morszczukiem. Jeśli szukacie więcej inspiracji na piątkowe obiady i nie tylko to polecam spróbować również ten oto przepis(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą – Składniki: 2 kawałki polędwicy z dorsza – ok. 250g odrobina soku z cytryny pół opakowania mozzarelli – ok. 60-70g 3 duże kawałki
Kulinarne Przebojewszystkim smakowała? Karp się przejadł a pomysłu na jego zastąpienie brak. Otóż śpieszę z pomocą. Moim patentem na świąteczną rybkę jest polędwiczka z dorsza w kolorowej panierce. Połączenie białego delikatnego mięsa i chrupiącej panierki z masą aromatycznych dodatków. Tak naprawdę nie trzeba się kurczowo trzymać przepisu, wystarczy połączyć swoje ulubione(...)przyprawy, nasiona czy pestki z bułką tartą i w tej mieszance panierować rybę (tu polecam dorsza) bardzo smaczna i delikatna ryba. Nie wymaga to absolutnie żadnych przygotowań, więc można sobie tą czynność zostawić na ostatnią chwilę. Do wymieszania wszystkich składników można zatrudnić najmłodszych, u mnie panierkę chętnie mieszają
kuron.com.plprzepis z najnowszej książki Lidla - Ryby są pyszne - więcej o książce tu - KLIK . Przepis został stworzony przez Karola Okrasę, a rybką i zdjęciami zajął się dla Was Tomek! Dorsz z pieczarkami, bobem, mleczkiem kokosowym i limonką! My zamieniliśmy bazylię tajską na kolendrę i dodaliśmy mniej masła - polecamy! :) Dorsz w marynacie: 1 ząbek czosnku, posiekany, 2 łyżki miodu, 2 łyżki(...)sosu sojowego, skórka starta z 1/2 limonki, sól, pieprz, oliwa z oliwek, 4 listki bazylii tajskiej - u nas garstka łodyg świeżej kolendry, 500 g filetów z dorsza Bób z pieczarkami: oliwa z oliwek 250 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki, 100 g masła - u nas 50 g, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, 500 g bobu, kilka gałązek bazylii
Plate of Joyprosto z kutra. Takie oto reklamy widnieją w przyportowych smażalniach. Ile w tym prawdy? Obecnie rybacy mają ustalane limity połowu zależne od gatunku ryby i okresu połowu. Przykładowo świeżego dorsza łowi się tylko do końca czerwca, flądrę i śledzia można łowić bez większych przeszkód cały sezon. Bałtyk jest obfity tak naprawdę właśnie w te trzy rodzaje ryb oraz łososia, którego(...)których liczy się wygoda . Wiele punktów z wypożyczalniami rowerów czy samochodów napędzanych siłą nóg to bardzo dobra wiadomość dla aktywnych. Na zakończenie proponuję Wam Drodzy Czytelnicy delikatną pastę z dorsza, którą przygotujecie sami bez potrzeby używania sprzętu kuchennego. Wystarczy deska, nóż, tarka oraz następujące składniki: 1 Dorsz wędzony 300-350g. Mały pęczek szczypiorku 1 kulka sera typu mozzarella
Kuchnia PROzdrowotna