duze filety z dorsza sol pieprz cytrynowy maka jajo Myjemy filety i osuszamy w reczniczkach papierowych Filety przekrajamy na pol Doprawiamy sola i pieprzem cytrynowym wedle uznania Mieso pozostawiamy na ok 30 min Na rozgrzana patelnie ukladamy filety obtoczone w jajku i mace ( jajko roztrzepac, rybe wpierw maczamy w jajku(...)Smacznego! Ps Taka rybka zawsze najbardziej mi smakuje z ryzem i kapusta kiszona. Oczywiscie dobra jest rowniez z ziemniakami. Polecam posypac usmarzonego dorsza koperkiem
Klaudynkowa kuchniaskładniki na quiche z dorszem i bakłażanem - szynka parmeńska - dorsz atlantycki - bakłażan - 4 jaja - ser mozzarella - ząbek czosnku - 5 łyżek jogurtu greckiego - masło do wysmarowania formy WYKONANIE: Naczynie do tarty smarujemy masłem, układamy plastry bakłażana, rybę kroimy w grubą kostkę, układamy. W dużej misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka z jogurtem, mozzarellą startą na tarce, solą i pieprzem. Zalewamy masą
SMYKWKUCHNITARTA DYNIOWA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI I I DORSZEM CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA Zapraszam na bardzo prosty w przygotowaniu obiad, z przepyszną dynią na pierwszym planie, świeżą i zdrową morską rybą z dodatkiem szczypiorku. składniki potrzebne do zapiekanki: - 1/2 dyni startej na tarce - 4 jaja - 1/2 opakowania surimi - 300g dorsza atlantyckiego - szczypiorek - cebula - 2 ząbki czosnku - masło do wysmarowania formy
SMYKWKUCHNIWspaniały pomysł na letni obiad, pieczone ziemniaki w formie frytek, niezastąpiony dorsz atlantycki z dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów, kaparów, masła i oliwy z oliwek. Pysznie na obiad... ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: -500 g dorsza atlantyckiego - 3 łyżki kaparów - 10 pomidorów w oleju - 1 łyżka masła - 1/2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka zalewy z kaparów - młode ziemniaki - sól morska - sok z cytryny
SMYKWKUCHNIjuż wiecie. Dziś kolejny przepis, mocna inspiracja Kwestii Smaku , sprawiła, że będzie to jedno z moich ulubionych rybnych dań. Składniki: (dla 4-6 osób) 3 filety z dorsza 2 puszki całych pomidorów w sosie pomidorowym 1,5 cebuli 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie oregano łyżeczka cukru pieprz, sól Wykonanie: 1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, podsmażyć(...)kilku minutach dodać dwie puszki pomidorów, łyżką rozdrobnić je na mniejsze cząstki. Doprawić cukrem, solą i pieprzem, wsypać zioła i wymieszać. Zagotować. 3. Po 5 minutach dodać filety z dorsza i przykryć je w całości sosem. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut. Rada: Rybę można podawać z ryżem, ziemniakami lub chlebem. W każdym połączeniu powinna
Pasja SmakuKolejny pomysł na rybę. Tym razem w cieście naleśnikowym - szybkie i dobre połączenie. Oczywiście zamiast dorsza można wykorzystać filet innej ryby. Składniki: 3 filety dorsza pieprz 1 jajko 1,5 szkl. mąki 1 szkl. mleka papryka w proszku (do zabarwienia ciasta) suszony koperek Wykonanie: Filety pokroić na duże kawałki. Obsypać pieprzem. Odłożyć. Z jajka, mleka i mąki zrobić ciasto naleśnikowe
Pasja SmakuPrzyszedł czas na kolejne testy makaronu. Tym razem przygotowałam pyszną zapiekankę z świeżutkim dorszem:) Do tego ciągnący się ser (obowiązkowy w zapiekankach) i świeży, aromatyczny koperek. Odrobina śmietany i smaczne danie gotowe;) Pasuje zarówno na piątkowy obiad jak i na kolację. Składniki: 250g makaronu ( u mnie wstążka ząbkowana Makaron Międzybrodzki), 1/2 kg filetu z dorsza, łyżka soku z cytryny
Z miłości do słodkościpyszny i łatwy sposób na podanie mojej ulubionej ryby:) Ryba jest w lekkiej, dietetycznej wersji z dużą ilością ziół i warzyw oraz soku z cytryny dla smaku. Ja użyłam dorsza, ale oczywiście możecie wziąć inną, Waszą ulubioną rybę. Gorąco polecam! Składniki: 60dag filetu z dorsza, cebula, 2 pomidory, cytryna, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, po łyżce posiekanych ziół: natka pietruszki
Z miłości do słodkościSkladniki: Ok 700 gr dorsza 1 por przyprawy wylozyc folia foremke, poukladac do niej dorsz. Doprawic pieprzem I ziolowymi ziarenkami. Na wierz posypac porem. Zamkanc I piec 25 min w tem 180C Warzywa ( do wlasnego wyboru ) 3-4 marchewki 1 kalafior Gotowac 2-4 min Smacznego
Smaki EdytyDorsz smazony z frytkami. Czasami mamy takie dni gdy nam sie nic nie chce, a najlepiej by obiad zrobil sie sam :) To moja propozycja na takie dni. Dorsza moczymy w jajku z przyprawami ( sol, pieprz, papryka, koperek ) I w mace W miedzyczasie wstawiamy do piekarnika frytki Smazymy rybe Szykujemy surowke z pekinskiej I marchewki .:) I smacznego , milego weekendu
Smaki Edytyzasadzie powinnam podać dorsza gotowanego na parze do sosu holenderskiego , ale muszę się przyznać, ze nie specjalnie lubię ryby gotowane na parze . Toleruje ją gdy są wcześniej marynowane w mocnej marynacie nadającej jej charakterystyczny smak ( jałowość smakowa potraw robionych na parze odstrasza mnie od tej metody). Ale jako , że zdecydowanie miałam ochotę na rybę z sosem holenderskim poszłam na kompromis(...)dorsz smażony normalnie + delikatny sos. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipyszna od innych dań rybnych, że nawet mój syn się nie poznał , że to jego znienawidzona rybka ;) Źródło : czasopismo dla kobiet Składniki na 4 porcje: 50 dag filetów z dorsza sok wyciśnięty z cytryny 15 dag makaronu spaghetti 1 duży brokuł 3 średnie pomidory 15 dag żółtego sera 30 dag mielonego twarogu 4 jajka 1/2 szkl. mleka sól mielony(...)czarny pieprz Sposób wykonania: Filety z dorsza czyścimy, moczymy , osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Po czym odstawiamy na ok. 30 minut. Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Brokuły czyścimy, myjemy i wkładamy do gotującej się wody na ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy i osączamy. Pomidory kroimy na cząstki. Ser ścieramy na tarce
Słodkości i nie tylkoDorsz - pyszna ryba o białym mięsie rozpadającym się na płatki. Jedna z moich ulubionych. W nadmorskich smażalniach podawana zwykle smażona w panierce co lubię, ale miałam ochotę na coś innego. Swojego dorsza usmażyłam tylko doprawionego i podałam z pysznymi dodatkami. Wyszło bardzo smakowite danie - polecam ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzausmażysz. Jest to tak proste jak przygotowanie słynnego kotleta schabowego. Takie domowe paluszki rybne są znacznie zdrowsze, nie są zmieloną papką pokrytą panierką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Filety z dorsza smażone w panierce 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Smażenie 10 min. Kalorie 300 kcal Domowe złociste(...)paluszki rybne z dorsza smażone na patelni. Najpyszniejsze paluszki rybne z filetów rybnych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PALUSZKI RYBNE 2 płaty filetów z dorsza 1 cytryna sól, pieprz cytrynowy olej rzepakowy do smażenia PANIERKA mąka 1 jajko + 1 łyżka mleka bułka tarta sól i pieprz cytrynowy 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Filet
ProstePesto.plrozpływającego się camemberta, świeżą kolendrę i bardzo chrupiącą panierkę to zapraszamy Was dziś do nas na zdrowy i bardzo smakowity obiad : Składniki: (dla 2 osób) 2 z polędwiczki dorsza lub innej preferowanej ryby ( po 150g każda) 200/50g obranej i pozbawionej miąższu i pestek dyni 1 mała czerwona cebula 1 spory ząbek czosnku 1 mała papryczka chili (ok.15g
Symfonia Smakówbyć bardzo łatwe...i takim się staje, bo instrukcje kucharza są bardzo przejrzyste. Mój dzisiejszy post nie jest w żaden sposób sponsorowany przez firmę knorr (to tak dla ścisłości). Dorsz w sosie pietruszkowym jest tradycyjnym daniem angielskim. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy AleksandryJako dodatek przygotowałam kapustę kiszoną (prawdziwą kiszoną! ;). Pokroiłam ją na mniejsze kawałki... ... i przesmażyłam na oleju z miodem i kminkiem, dodając odrobię soku z cytryny, soli i pieprzu. Dorsz po godzinie był gotowy do dalszej obróbki. Rozgrzałam na patelni odpowiednią ilość oleju. Rybę obtoczyłam delikatnie w mące, po czym wrzuciłam na rozgrzany olej. Smażenie zaczęłam od strony ze skórą
Sajkofanka smakupobycie nad morzem chyba powinnam mieć dość ryb nie s ą dzicie? Niestety nie, mi ciągle jest ich mało, czuje niedosyt, dlatego po powrocie zaopatrzona w zakupy świeżych dorszy prosto od rybaków na kołobrzeskiej giełdzie rybnej postanowiłam zrobić tak ą pyszn ą , smażoną rybę w domu. Przepis zaczerpnęłam od Dominiki , mieszkanki Pomorza z Dygowa i kto jak nie ona powinna
Bernika - moj kulinarny pamietnikDorsz w migdałach doskonale sprawdzi się nie tylko od święta. Będzie również ciekawym urozmaiceniem codziennych obiadów. Z pewnością zasmakuje nawet tym, którzy niezbyt przepadają za daniami z ryb. Jaka ryba na święta? Na świątecznych stołach najczęściej goszczą karpie, chociaż wiele osób nie przepada za nimi ze względu na ich charakterystyczny, mulisty smak. Dorsz w migdałach będzie dla niego świetna alternatywą(...)text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=396565&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=2934&newTab=true&forceShow=true&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Czy dorsz w migdałach może być zrobiony w piekarniku? Jeśli uważnie liczysz kalorie lub po prostu zależy ci na czasie, możesz przygotować rybę w piekarniku. W ten sposób dorsz w migdałach
okolicepalnika.plSyncio smacznie chrapie, Córcia po raz pierwszy od dawna wyszła z Małżonem na rower a ja wreszcie mam czas i zapraszam na Frykadelki. Pyszne, mięciutkie i delikatne kotleciki z dorsza, które dzisiaj gościły u nas na stole. Przepis znalazłam w Kalejdoskopie Kulinarnym. Frykadelki z Dorsza 300 g filetów z dorsza, świeżych lub mrożonych 4 łyżki bułki tartej 8 łyżek chudego
Dzieje kuchennej Wiewiórygłównej, odkąd mój K. przywiózł do domu 23 kilową dynię, praktycznie króluje w każdym posiłku ;-). W końcu trzeba ją jakoś przerobić hihihi, ale to warzywo uwielbiam! Placuszki podałam z dorszem w sosie żurawinowym! Palce lizać! Przepis na placuszki z dyni: - 2 szklanki startej na tarce dyni - 3 jajka - sól morska - pieprz kolorowy - 4 czubate łyżki mąki pszennej - olej rzepakowy
SMYKWKUCHNICzas przygotowania: ok.15 minut Składniki: 2 kawałki polędwicy z dorsza świeży tymianek (6 gałązek) garść mąki cytryna sól pieprz olej ząbek czosnku Wykonanie: Polędwicę umyć, obsuszyć, posypać solą i pieprzem, odstawić na parę minut, następnie obtoczyć w mące i usmażyć na bardzo rozgrzanej patelni z olejem. Potem przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tymiankiem, czosnkiem pokrojonym w talarki i piec
Gorący kąsekdiecie ma być nudno! Wspaniale przygotowana ryba, z rozpływającą się w ustach skarmelizowaną gruszką, podana z sosem-karmelem miodowo cytrynowym. Obłędna! CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA SKŁADNIKI: filet z dorsza atlantyckiego sól morska cytryna gruszka pera rocha świeże liście melisy miód lipowy 2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki masło 1 łyżka pieprz cytrynowy WYKONANIE: rozgrzej patelnię, wlej oliwę i masło
SMYKWKUCHNIpodsmażyłam na patelni, a z braku czerwonej cebuli musiałam wykorzystać białą, więc salsa jest trochę mniej kolorowa. Niemniej - ciekawe i całkiem lightowe danie. Składniki (dla 4 osób) : filet z dorsza sok z cytryny koperek 12 pomidorków koktajlowych pół pęczka natki pietruszki pół cebuli 2 łyżki oliwy łyżeczka soku z limonki pół łyżki octu Wykonanie: 1. Filet umyć i pokroić
Pasja Smakuakcji konkursowej z wykorzystanie papirusu Winiary i oczywiście nie zdążyłam. Ale dzięki temu wyczarowałam coś ciekawego na kolację: ryba, ryż i marchewka. Składniki: [dla 2 osób] 2 filety dorsza lub innej białej ryby dwa pergaminy z "Winiary pomysł na...Papirus soczysta pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami" woreczek ryżu (u mnie z warzywami) kilkanaście małych marchewek łyżka masła
Pasja Smakukotletów rybnych długo nie mogłam się zdecydować. I teraz żałuję, bo to naprawdę smaczny pomysł i urozmaicenie obiadu. Kotlety robi się bardzo szybko. Składniki: ok. 1 kg filetów z dorsza (u mnie mrożone) pęczek szczypiorku cebula 2 jajka sól, pieprz przyprawa do ryb sucha bułka (np. kajzerka) bułka tarta Wykonanie: Filety rozmrozić, wypłukać, osuszyć i przepuścić przez maszynkę. Do ryby
Pasja SmakuBardzo prosty sposób na aromatycznego dorsza. Wystarczy tylko tak skomponować składniki i dodatki by aromat cytryny był wyczuwalny. A , że ryby lubią sie z cytryną obiadek był wyjątkowo udany. Dodatkowo podałam gruszkę faszerowaną pastą z pestek dyni o cytrynowym smaku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniFood . Spodobała mi się jego prostota .No i nie ukrywam, że dodatkowym argumentem za tym , by mu się bliżej przyjrzeć i wypróbować był fakt , że czego jak czego ale dorsza to można zawsze dostać, tymianek mam zawsze w doniczce , a pomidory bez skórki w puszce stoją zawsze w spiżarni. W trakcie gotowania przepis lekko zmodyfikowałam dodając między innymi suszone pomidory
Buniabaje w kuchnitylko 2 stołowników i to jeszcze mało jedzących. A że nie znoszę jak mi się posiłki powtarzają przez 3 dni- łączę potrawy. Tak jest w tym przypadku. Kupiłam płat dorsza ze skórą bez ości. Z połowy zrobiłam kotlety z batatem a połowę zawekowałam w octowej galarecie .Wykorzystałam eksperymentalnie gotowy bulion Miso . Moim zdaniem sprawdza się fantastycznie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniStaram się mieć w zamrażarce porcje różnych gatunków ryb. Jeśli chodzi o dorsza to z reguły tak się składa , że jak go kupuję to płat jest za duży dla nas na obiad na jeden raz . Dzielę go więc na pół i tak mrożę. Potem jedna część jest jako drugie danie a druga często zostaje wykorzystana do zrobienia ryby po grecku
Buniabaje w kuchni