Dorsz to bardzo popularna w Szkocji ryba. Często przygotowuje się z niego tradycyjny "Fish & Chips", ja jednak wolę to danie z łupaczem, a dorsza wolę wykorzystać w inny sposób. Dorsz świetnie komponuje się z ziemniakami i różnymi warzywami, dlatego też dziś postanowiłam przygotować dorsza na wiosennych warzywach . Obecnie w sezonie są młode ziemniaki, szparagi, groszek i bób(...)mojej ryby. Ryba jest potrawą bardzo łatwą i szybką w przygotowaniu, także gorąco polecam ją wypróbować. Całe danie jest niezwykle smaczne, lekkie i bardzo "wiosenne". Gorąco polecam! Dorsz na wiosennych warzywach Składniki na 2 osoby: 2 filety z dorsza 250g młodych ziemniaków 2 garście zielonego groszku 2 garście bobu kilka łodyg szparagów sok z cytryny oliwa
Codzienne GotowanieProsty, a ciekawy sposób na danie rybne. Dorsz zapieczony w kapuście jest potrawą lekką, zdrową o delikatnym kwaśno-słodkim smaku. Warte spróbowania. Czas: Godzin Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże W niemieckiej kuchni występuje ciekawe danie rybne o nazwie Pfannfisch: ryba zapiekana z ziemniakami i siekaną kapustą włoską. Być może była to inspiracja dla Karola Okrasy, żeby zapiec rybę(...)kiszonej kapuście, bez ziemniaków. Niezależnie skąd czerpał wzorce, danie wyszło mu świetnie. Ryba, konkretnie dorsz, choć może być każda morska ryba o zwartym mięsie, najpierw jest obsamżana na patelni, potem przykryta kołderką z kiszonej, podgotowanej kapusty trafia do piekarnika. Danie nie wymaga specjalnego przyprawiania, choć ważnym dodatkiem jest suszona żurawina i odrobina miodu, które kwaśnej kapuście dodają delikatnej słodyczy. Danie
Niedzielny kucharzDorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą – pyszna propozycja nie tylko na piątkowy obiad :) Jeśli lubicie suszone pomidory i aromatyczną bazylię, to gorąco polecam Wam wypróbować ten przepis na panierowanego dorsza . Oczywiście wedle uznania dorsza możecie zastąpić inną białą rybą, np. morszczukiem. Jeśli szukacie więcej inspiracji na piątkowe obiady i nie tylko to polecam spróbować również ten oto przepis(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą – Składniki: 2 kawałki polędwicy z dorsza – ok. 250g odrobina soku z cytryny pół opakowania mozzarelli – ok. 60-70g 3 duże kawałki
Kulinarne Przebojewszystkim smakowała? Karp się przejadł a pomysłu na jego zastąpienie brak. Otóż śpieszę z pomocą. Moim patentem na świąteczną rybkę jest polędwiczka z dorsza w kolorowej panierce. Połączenie białego delikatnego mięsa i chrupiącej panierki z masą aromatycznych dodatków. Tak naprawdę nie trzeba się kurczowo trzymać przepisu, wystarczy połączyć swoje ulubione(...)przyprawy, nasiona czy pestki z bułką tartą i w tej mieszance panierować rybę (tu polecam dorsza) bardzo smaczna i delikatna ryba. Nie wymaga to absolutnie żadnych przygotowań, więc można sobie tą czynność zostawić na ostatnią chwilę. Do wymieszania wszystkich składników można zatrudnić najmłodszych, u mnie panierkę chętnie mieszają
kuron.com.plprzepis z najnowszej książki Lidla - Ryby są pyszne - więcej o książce tu - KLIK . Przepis został stworzony przez Karola Okrasę, a rybką i zdjęciami zajął się dla Was Tomek! Dorsz z pieczarkami, bobem, mleczkiem kokosowym i limonką! My zamieniliśmy bazylię tajską na kolendrę i dodaliśmy mniej masła - polecamy! :) Dorsz w marynacie: 1 ząbek czosnku, posiekany, 2 łyżki miodu, 2 łyżki(...)sosu sojowego, skórka starta z 1/2 limonki, sól, pieprz, oliwa z oliwek, 4 listki bazylii tajskiej - u nas garstka łodyg świeżej kolendry, 500 g filetów z dorsza Bób z pieczarkami: oliwa z oliwek 250 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki, 100 g masła - u nas 50 g, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, 500 g bobu, kilka gałązek bazylii
Plate of Joyprosto z kutra. Takie oto reklamy widnieją w przyportowych smażalniach. Ile w tym prawdy? Obecnie rybacy mają ustalane limity połowu zależne od gatunku ryby i okresu połowu. Przykładowo świeżego dorsza łowi się tylko do końca czerwca, flądrę i śledzia można łowić bez większych przeszkód cały sezon. Bałtyk jest obfity tak naprawdę właśnie w te trzy rodzaje ryb oraz łososia, którego(...)których liczy się wygoda . Wiele punktów z wypożyczalniami rowerów czy samochodów napędzanych siłą nóg to bardzo dobra wiadomość dla aktywnych. Na zakończenie proponuję Wam Drodzy Czytelnicy delikatną pastę z dorsza, którą przygotujecie sami bez potrzeby używania sprzętu kuchennego. Wystarczy deska, nóż, tarka oraz następujące składniki: 1 Dorsz wędzony 300-350g. Mały pęczek szczypiorku 1 kulka sera typu mozzarella
Kuchnia PROzdrowotnaZupa rybna z ziemniaków i dorsza . Prosta, pożywna, rozgrzewająca i smaczna. Norweska zupa rybna, nazywana jest biedną zupą, a spożywana jest w Norwegii podczas siarczystych mrozów. Zupa jest łatwa i szybka do ugotowania. Można ją porównać do polskiej zupy zalewajki , która również jest zupą tanią, prostą i rozgrzewającą. Nasze najlepsze przepisy na zupy znajdziecie tutaj. Na blogu jest już przepis(...)robi się specjalnego wywaru, składniki dodaje się po kolei, a do jej zrobienia wystarczą: ryba, ziemniaki, masło, cebula, czosnek, koperek i przyprawy. Można ją zrobić z łososiem lub z dorszem, w zależności o tego, na którą rybę masz właśnie ochotę. Przepis na zupę znalazłam w gazetce tematycznej, ale podobną zupę jadłam w jednej z nadmorskich restauracji w Sankt Peter Ording
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDorsz w sosie z suszonymi pomidorami to pyszna odmiana dla tradycyjnie przygotowywanej ryby. Kremowy sos, suszone pomidory i biała ryba – zestaw idealny. Inne przepisy na ryby znajdziecie TUTAJ . Składniki /4 porcje/: 4 kawałki polędwiczki z dorsza 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy/oleju 2 łyżki pesto z suszonych pomidorów lub zmiksowane suszone pomidory z zalewy 130 ml śmietanki(...)suszone pomidory sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie: Polędwiczkę z dorsza umyć i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem. Suszone pomidory pokroić w paski. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, podsmażyć po minucie kawałki dorsza z obu stron. Dodać pesto, wlać śmietankę, wymieszać i zagotować. Dorsza delikatnie przewrócić na drugą stronę. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia. Dodać pokrojone suszone pomidory
Pasja Smakuznów zanurzamy się w "morskie otchłanie", by po raz kolejny zdobyć tak cennego w kuchni dorsza. Najlepiej czarnego dorsza i takiego używam tym razem w moim przepisie. Bedzie też dosyć egzotycznie, bo dorsz przyrządzony został po azjatycku. Zostanie podany z warzywami, ananasem i grzybami. Używam w tym przepisie sosu sojowego i sosu hoisin, a wszystko to w celu uzyskania słodkawego(...)smaku, z którym dorsz komponuje się doskonale i tym samym to danie zaspokoi nawet najwybredniejszych smakoszy! Zatem, każdy zainteresowany, lub choćby tylko zaintrygowany przepisem na dorsza z makaronem po azjatycku, sprawdza w szczegółowym przepisie, co jest potrzebne, jak to zrobić krok po kroku, no i mam nadzieję, że zrealizuje ten przepis. Ja już wiem jak to smakuje, teraz pora
R'n'G Kitchenzdrową dietę. Ale dla tego dania naprawdę warto zrobić wyjątek! Zresztą, od czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na smażoną rybkę i nic złego się nie stanie. Dorsz w płatkach migdałowych to danie warte grzechu, zdecydowanie! Nie oszukujmy się jednak – jest to wersja dość kaloryczna zatem warto zestawić go z czymś lżejszym. Moja propozycja to trzy rodzaje pieczonych(...)warzyw: cukinia, papryka oraz ziemniak. Taki zestaw obiadowy w ostatecznym podsumowaniu wyszedł całkiem nieźle pod względem bilansu energetycznego Zapraszam Was po super przepis na dorsza w płatkach migdałowych. Dorsz w płatkach migdałowych – składniki (2 porcje): polędwica z dorsza, 300g, przyprawy: pieprz cytrynowy, pieprz czarny, sok z cytryny, olej rzepakowy do smażenia. Panierka: 1 jajko, 1/3 szklanki płatków migdałowych
Natka PietruszkiNuggetsy zwykle kojarzą się nam z kurczakiem w chrupiącej panierce smażone na głębokim tłuszczu. Dziś chciałbym Wam pokazać przepis na odrobinę inne danie – zdrowe nuggetsy z dorsza. Nuggetsy podamy z delikatnym sosem chrzanowym z rzodkiewką. Zobacz, jak zrobić: Ryba w sosie czosnkowym Składniki filet z dorsza sok z cytryny sól pieprz płatki kukurydziane 2-3 jajko olej do smażenia(...)małych oczkach. Dodajemy do rzodkiewki chrzan, jogurt i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość odstawiamy na ok. 15 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły. Domowe nuggetsy z dorsza – przepis Fileta z dorsza kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na ok. 15 minut. Płatki kukurydziane rozdrabniamy na przykład przy pomocy blendera. Jajka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dorsz z piekrnika na szparagach filety z dorsza zielone szparagi wino półwytrawne (pół szklanki) śmietanka 30stka (pół szklanki) cebula 1/4 kostki masła 3 łyżki musztardy delikatesowej cytryna suszone oregano pieprz świeżo mielony, sól Dorsza płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy lekko musztardą, skrapiamy lekko cytryną, posypujemy solą i pieprzem. Posypujemy lekko startym masłem oraz oregano. Myjemy i obieramy szparagi obieraczką(...)Wymujemy obierki. Wrzucamy 2 obrane szparagi, pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy, podlewamy 1/4 szklanki przegotowanej wody. Gotujemy. Dodajemy kilka kropel cytryny, sól, pieprz. Blendujemy powstały sos. Dodajemy śmietankę 30stkę. Dorsza wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 min. 15 min przed końcem pieczenia się dorsza gotujemy szparagi. Smacznego
Kuchnia moimi oczamiCurry z dorszem i szparagami to świetny sposób na przemycenie ryby nawet dla najbardziej opornych domowników. Do tego zielone szparagi, które czynią to danie mocno sezonowym. Całość w pysznym, lekko pikantnym i rozgrzewającym curry sprawia, że to naprawdę świetny pomysł na obiad w chłodny majowy dzień. Inne przepis ze szparagami znajdziecie TUTAJ . Składniki /4 porcje/: 1 filet dorsza (można też(...)chili 5-6 różyczek kalafiora (ugotowanego al dente lub mrożonego) 1/4 szklanki mrożonego zielonego groszku sól, pieprz 1 łyżka oleju do smażenia 200 g ryżu np. jaśminowego Wykonanie: Dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki (ok. 3-4 cm). Oprószyć solą i pieprzem. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki (można je zachować np. jako bazę do zupy szparagowej
Pasja Smakumożna ich przygotować w dzień powszedni? Wśród dań znalazła się przystawka czyli śledzie w soku z pomarańczy z czarnuszką, dania główne czyli pierogi gryczane z twarogiem oraz dorsz na kiszonej kapuście w pomidorach, a na deser zrobiliśmy pyszny kakaowy krem z suszonych owoców. Dziś jednak dzielę się z Wami przepisem na dorsza. Zobacz też: Dorsz po grecku Filet rybny pieczony(...)piekarniku Przepis na dorsza z kiszoną kapustą w pomidorach Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 600 g polędwicy z dorsza 300 g kiszonej kapusty 2 łyżki kminku puszka 400 g pomidorów pelati 15 g suszonych grzybów łyżka miodu gryczanego cebula ząbek czosnku sól himalajska biały pieprz Przepis 1 Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oleju rzepakowym
Kuchnia Bazylii