kolacji, na której gościłam smakoszy ryb. I znowu torcik był strzałem w dziesiątkę, bo bardzo wszystkim posmakował. Ciasto jest miękkie, łatwo się kroi i ma wyczuwalny smak łososia i dorsza, ale następnym razem oddzielę te dwie warstwy posiekanym koperkiem, bo trochę się ze sobą zlały. Torcik można upiec w większej tortownicy, ale wyjdzie wtedy niższy. Składniki: Warstwa z łososiem(...)łososia surowego ? 500 g sera białego na sernik ? 4 żółtka ? 1 łyżka mąki ziemniaczanej ? 1/2 łyżeczki soli ? 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego Warstwa z dorszem ? 500 g filetów z dorsza ? 250 g sera żółtego startego ? 4 białka ? 1 łyżka mąki ziemniaczanej ? sól do smaku, ok. 1/2 łyżeczki Dekoracja ? 250 g sera Filadelfia ? 300 g łososia wędzonego ? koperek Wykonanie: Masa łososiowa
To co kochamKawałki dorsza zanurzone w kremowym sosie z różyczkami brokułu to świetny pomysł na obiad. W dodatku robi się go naprawdę bardzo prosto. Przepis na dorsza w sosie brokułowym Składniki: 400 gramów fileta z dorsza bez skóry, pół brokułu , 1 ząbek czosnku, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., 100 ml mleka, łyżeczka mąki pszennej, olej, sól, pieprz. – Składniki(...)porcje. Jak zrobić dorsza w sosie brokułowym? Filet podziel na porcje, oprósz solą i pieprzem, zostaw na 10 minut, aby ryba przeszła przyprawami. Kawałki fileta usmaż na niewielkiej ilości oleju – przez 2 minuty z każdej strony – zdejmij na papierowy ręcznik, odłóż. Brokuł podziel na malutkie różyczki. Śmietankę połącz z mlekiem, wsyp łyżeczkę mąki, dokładnie wymieszaj, aby nie było
Kulinarna Polskateż jednak sporo składników korzystnie wpływających na nasze zdrowie. O jego właściwościach zdrowotnych wspominałam już przy okazji przepisu na roladki schabowe w sezamie . Tym razem połączyłam sezam z dorszem. Polędwiczki z dorsza w sezamie - przepis na 4 porcje Do przygotowania dorsza będą Ci potrzebne: 4 polędwiczki z dorsza, 3-4 łyżki białego sezamu, 3-4 łyżki czarnego sezamu, jajko(...)łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Polędwiczki z dorsza dopraw solą i pieprzem. 2. Jajko rozbełtaj w talerzu. 3. W drugim talerzu wymieszaj oba rodzaje sezamu. 4. Polędwiczki zanurz w jajku, a następnie obtocz w sezamie. 5. Na patelni rozgrzej olej i usmaż rybę na małym ogniu, po czym osącz ją na ręczniku papierowym
Z notatnika dietetykasosem możesz zrobić ulubioną rybę właściwie dowolnego gatunku. Ja tym razem zdecydowałam się na halibuta, ale zamiennie robię tak dorsza, a nawet łososia. Sos jest pyszny, bardzo aromatyczny, idealny do ryby! @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin:0 0;-webkit(...)łososiem Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem Sałatka cezar z łososiem Łosoś w sosie chrzanowym Łosoś w sosie miodowo-musztardowym Tarta z łososiem w kształcie ryby ryba w soli dorsz w papilotach pieczony pstrąg Łosoś z pomidorami ryba w porach dorsz smażony z sosem maślanym łosoś ze szpinakiem łosoś pieczony z parmezanem dorsz w sosie cytrynowym pstrąg w sosie ziołowym
nietylkopasta.plRisotto z dorszem, gotowane na wodzie z bazylią i kaparami z dodatkiem masła, jest oczywiście lekkie, pyszne i kremowe. Risotto to danie z ciemną i mglistą przeszłości, wywodzącą się z biedy. Przede wszystkim jak zapewne wiesz, mój drogi czytelniku ryż pochodzi z Azji. I tak do końca nie wiadomo kto sprowadził go do Europy czy też Włoch. Legendy głoszą(...)Kucharz Giovanni Felice Luraschi. Dziś risotto można zjeść w całych Włoszech i nie tylko. Istnieją tysiące przepisów na to niezwykle smaczne danie. Na zakończenie, zapraszam na moje Risotto z dorszem. Jesli lubisz Risotto jak ja, tutaj znajdiesz kilkanaście przepisów 🍚 Składniki Ryż Arborio 300 gram Filet z dorszak 150 gram Oliwa z oliwek 9-12 łyżek Czosnek 3-5 ząbki Szalotka
RafalCookKochani, czas na kolejną propozycję prosto z kuchni mojej drugiej Mamy, lub jak kto woli – Teściowej :). Poniższy przepis to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pikantny dorsz na szpinaku – niezwykle aromatyczny i soczysty. Polecam zarówno na obiad jak i na specjalną okazję, np. kolacja w gronie znajomych. Oczywiście taka propozycja jest nie tylko pyszna ale przede wszystkim bardzo odżywcza. Dostarczy(...)niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 i pełnowartościowego białka. Serdecznie polecam i zapraszam do prostego przepisu! Pikantny dorsz z piekarnika w towarzystwie warzyw Składniki (4 porcje): polędwica z dorsza, 500g, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła klarowanego, 4 ząbki czosnku, 200g świeżego szpinaku, garść pomidorków koktajlowych, 1/2 czerwonej papryki (lub zielonej albo żółtej), pół pęczka posiekanego szczypiorku, pół pęczka
Natka PietruszkiDorsz w pomidorach z makaronem Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Dorsza umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem czarnym. Na dużej patelni rozgrzać olej, na patelnię włożyć kawałki ryby i usmażyć z obu stron na rumiano, a następnie zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na patelnię wsypać płatki papryki chili(...)Następnie na patelnię wlać białe wino, a kiedy się zagotuje dodać pokrojone liście bazylii, cukier, doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym, delikatnie zamieszać. Na patelnię przełożyć usmażone kawałki dorsza, wlać 1/4 szklanki wody (można użyć tej, w której gotował się makaron), dusić wszystko razem 3 min. i zestawić z ognia. Na talerze rozłożyć makaron, a następnie na makaronie ułożyć kawałki ryby
ememe kitchentowarzystwie porcji frytek i zestawu surówek. My je uwielbiamy Zawsze znikają w mgnieniu oka Jaka ryba do chrupiących kąsków? Do przygotowania rybnych kąsków najlepiej sprawdzają się filety z dorsza lub mintaja. Ja dziś użyłam bałtyckiego dorsza. Wyszło przepysznie. Świeże filety z dorsza bałtyckiego możecie zamówić na stronie smacznaryba.pl Paczki wysyłane są w każdy zakątek Polski. Dostaniecie świeżą rybę prosto(...)morza pod same drzwi. Jeszcze macie szansę zamówić sobie tam świeże ryby na Święta . Zamówienia na święta zbierane są do 17.12 Możecie zamówić sobie dorsza, flądrę, karpia, a nawet łososia. Po szczegóły odsyłam na stronę https://smacznaryba.pl/ Naprawdę warto Zwłaszcza jeśli tak jak ja nie wyobrażacie sobie Świąt bez ryby Jak przygotować rybne kąski? Sprawdźcie jak prosto i szybko można
Słodkie okruszkiKotlety z siekanego dorsza w cieście majonezowym, z dodatkiem czosnku, cebuli oraz koperku. Są pyszne i delikatne w smaku. To bardzo fajny pomysł na wykorzystanie ryby i przygotowanie z jednego kawałka dorsza obiadu dla całej rodziny. Dodatkowym plusem jest prostota i szybkość wykonania - 20 minut i kotleciki gotowe! Pysznie smakują w towarzystwie sosu koperkowego oraz pieczonych ziemniaczków. Polecam też(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 pęczek koperku ok. 300-350 g fileta z dorsza (bez skóry) sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Filet z dorsza myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części
Kuchnia MagdaLenyKotlety z siekanego dorsza w cieście majonezowym, z dodatkiem czosnku, cebuli oraz koperku. Są pyszne i delikatne w smaku. To bardzo fajny pomysł na wykorzystanie ryby i przygotowanie z jednego kawałka dorsza obiadu dla całej rodziny. Dodatkowym plusem jest prostota i szybkość wykonania - 20 minut i kotleciki gotowe! Pysznie smakują w towarzystwie sosu koperkowego oraz pieczonych ziemniaczków. Polecam też(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 pęczek koperku ok. 300-350 g fileta z dorsza (bez skóry) sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Filet z dorsza myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części
Kuchnia MagdaLenyniemal) każdy piątek dziś u mnie na talerzu króluje ryba. Ponoć dorsz nie komponuje się dobrze z burakami. Co prawda nie wiem, dlaczego wiele osób tak uważa, ale pomyślałam, że skoro nie buraki, to może w takim razie ćwikła? 😄 Tak na poważnie to podawałam już kiedyś rybę z surówką z gotowanych buraczków i nie widziałam w tym żadnego problemu. Ćwikła(...)jednak już troszkę coś innego, więc przyznaję, że był to pewien eksperyment. A że bez ryzyka nie ma zabawy, to przygotowałam dorsza zapiekanego z ćwikłą. Ryzyko zdecydowanie się opłaciło - ryba wyszła pyszna! Dorsz zapiekany z ćwikłą - przepis na 4 porcje Do przygotowania dorsza będziesz potrzebować: 4 filety z dorsza, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 3 łyżki ćwikły, 3 łyżki jogurtu
Z notatnika dietetykaDorsz pieczony w piekarniku pod orzechową kruszonką podawany z sosem kaparowo-pietruszkowym to kolejna pozycja z książki Gordona Ramsay’a “Ultimate Cookery Course“. Do swojego dania użyłam dorsza czarnego (czarniaka) , którego polecam Wam wybierać zawsze wtedy, kiedy macie taką możliwość. Czarniak jest kuzynem dorsza o bardzo delikatnym mięsie. Jest tańszy, a w wyglądzie i smaku bardzo(...)niego zbliżony. Jego zaletą jest to, że większość stad czarniaka nie jest przełowiona, jak to ma miejsce w przypadku popularnego dorsza atlantyckiego. Czytaj dalej "Dorsz pieczony pod orzechową kruszonką" na blogu Moja Delicja
Moja DelicjalKolejna propozycja na niedzielny obiad dla najbliższych. Danie w stylu restauracyjnym zaskoczy waszą rodzinę lub znajomych. Dorsz smażony wg wskazówek samego Gordona Ramsay’a podany z pysznym sosem Velouté z trawy cytrynowej. Sos można przygotować do dwóch dni wcześniej, a smażenie ryby zajmuje nie więcej niż 5 minut. Składniki: (5 porcji) 5 filetów świeżego dorsza ze skórą(...)każdej strony. Rozgrzej patelnię (w zależności od wielkości patelni – filety będziesz smażyć w dwóch turach lub na dwóch patelniach). Wlej olej i gdy będzie gorący wkładaj filety z dorsza skórą do dołu. Smaż 2-3 minuty bez ruszania ryby na patelni, a po pierwszej minucie dodaj łyżkę masła i gdy się roztopi, polewaj nim filety od góry. Gdy ryba będzie
Moja DelicjaJedliśmy takiego podczas wakacji i teraz bardzo często robimy. Dorsz po helsku – właśnie tak nazywała się ta potrwa w menu małej restauracji w pobliży portu w Helu. To bardzo proste, a zarazem niezwykle pyszne połączenie ryby, masła, koperku i ziemniaków. Samo dobro… Przepis na dorsza po helsku Składniki: około pół kilograma fileta z dorsza podzielonego(...)porcje, pół kostki masła, pęczek świeżego koperku, sok z ćwiartki cytryny, mąką pszenna do panierowania, sól, pieprz. Jak zrobić dorsza po helsku? Porcje ryby oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Ziemniaki obierz, pokrój na grube plastry lub na połówki i ugotuj w osolonej wodzie. Masło rozgrzej na patelni (najlepiej z grubym dnem), rybę smaż z każdej strony przez około
Kulinarna Polskazmienia to jednak faktu, że w mojej kuchni zawsze obecny jest pieprz cayenne, a w miarę możliwości staram się także kupować świeże papryczki chili. Ostatnio na obiad był dorsz, do którego użyłam zarówno pieprzu cayenne, jak i papryczki chili. Miało być ostro, a chyba wyszło średnio, bo nikt w domu nie narzekał 😉 Dorsz z chili - przepis na 3 porcje(...)przygotowania dorsza będziesz potrzebować: 3 polędwiczki z dorsza, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 ząbki czosnku, szalotkę, papryczkę chili, pół łyżeczki pieprzu cayenne, sól i pieprz do smaku. 1. Papryczkę, czosnek i szalotkę posiekaj. Czosnek warto posiekać chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Na patelni rozgrzej olej podsmaż posiekane warzywa, dodaj przyprawy, po czym wszystko zblenduj
Z notatnika dietetykaDorsz smażony to u nas jedna z ulubionych propozycji obiadowych na weekend. Wybieram filety lub polędwicę z dorsza, sandacza, kawałek łososia bądź całego pstrąga. Ryby smażone lub pieczone najczęściej podaję z ziemniakami z wody, pieczonymi lub puree (czasem ryżem lub frytkami domowymi) oraz surówką z kiszonej kapusty – absolutny klasyk. Ryba w tym wydaniu smakować będzie także z bukietem warzyw(...)maśle), gotowanych lub pieczonych z ziołami. Rybę na talerzu skrapiam cytryną, posypuję koperkiem, podaję z chrzanem. Polecam także smakowity przepis na sandacza pieczonego . SKŁADNIKI: 4 filety z dorsza 2 jajka do obtoczenia: bułka tarta lub mąka sól, pieprz, słodka papryka opcja: szczypta lubczyku do podania: ćwiartki cytryny i świeży koperek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Rybę myję pod bieżącą zimną wodą
Zasmakuj Kuchniryżem czy kaszą, a jako dodatek – wybrać Waszą ulubioną surówkę. Ja skusiłam się na białą kapustę, którą kocham za chrupkość (też lubicie rzeczy, które chrupią? :)) Cytrynowy dorsz jest bardzo delikatny – jego smak świetnie podkręcają słone kapary i orzeźwiający sos. Dorsz cytrynowy z kaparami: 2-4 porcje grubego, świeżego filetu z dorsza (świetnie sprawdzi się też halibut) 2 cebule(...)łyżka oleju 1 czubata łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu sól, świeżo mielony pieprz do smaku Ryba cytrynowa (ryba w sosie cytrynowym): Filety z dorsza (lub innej ryby) posypujemy solą i pieprzem cytrynowym z obu stron. Odkładamy. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (góra-dół). Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło
Poezja smakuDorsz pieczony z warzywami Smaczny, zdrowy i kolorowy obiad, który może być także fit potrawą dla osób będących na diecie. Soczysty dorsz pieczony z warzywami to ciekawy pomysł na szybkie, proste i aromatyczne danie. Polecam! Składniki: 300g filetów z dorsza (użyłam polędwiczki) przyprawy: sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły + łyżka soku z cytryny), papryka słodka mielona, papryka ostra(...)KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Dorsz pieczony z warzywami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemSkrei - zimowy dorsz - to rarytas prosto z Norwegii. Odławiany jest od stycznia do kwietnia i tylko w tych miesiącach możesz go upolować. Skrei po norwesku oznacza "wędrowiec". To dorsz pochodzący z arktycznego morza Barentsa. Dorasta za kołem podbiegunowym, by potem ruszyć w długą drogę na tarło ku norewskim Lofotom. 600 km droga zapewnia mu dużo ruchu i dobrą formę, dlatego(...)morza przyjmuje dużo zróżnicowanego i zdrowego pokarmu, co nadaje mu wyśmienity, naturalny smak. Skrei charakteryzuje się niezwykle śnieżnobiałym kolorem, to prawdziwe "złoto Lofotów", a wśród kucharzy super delikates. Dorsza przygotowałam w możliwie najprostszy sposób, z solą, pieprzem i tymiankiem. Nie ma co kombinować, bo mięso tej wybitnej ryby samo w sobie jest super smaczne. Składniki: 400 g norweskiego dorsza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pomysł na prosty i w miarę szybki do przygotowania obiad - risotto podane ze smażonym dorszem. Bardzo smaczne połączenie smaków. Wbrew pozorom przygotowanie domowego risotto jest bardzo proste - wystarczy podsmażyć cebulkę, czosnek i surowy ryż, a następnie do masy dolewać wywar warzywny. W tradycyjnym przepisie na risotto dodaje się do niego białe wino i starty parmezan. Odpowiadając na Wasze pytania "gdzie(...)parmezan?!" - specjalnie pominęłam ser, ponieważ chciałam lekko "odchudzić" danie 😋 Składniki na porcję dla 4 osób: 2 duże filety z dorsza 250 g ryżu do risotto (arborio) 4 łyżki masła klarowanego (70 g) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki wina (najlepiej białe lub różowe półsłodkie) 1 l gorącej wody + 4 łyżeczki domowej wegety odrobina soku
UgotowaćDorsz pod chrustem to pyszna, delikatna ryba z chrupiącą panierką. Jeżeli nie macie zbyt dużo czasu, albo dopadło Was tak jak i mnie zapalenie oskrzeli i najzwyczajniej na Świecie nie macie siły ani ochoty na wymyślenie czegoś szybkiego i jednocześnie smacznego na obiad -polecam ten przepis. Do tego dania można użyć dowolnej, ulubionej rybki. U mnie akurat wypadło na dorsza(...)którego uwielbiam ze względu na pyszne delikatne białe mięso :). Dorsz pod chrustem filety z dorsza 5 kromek chleba tostowego 60 g masła natka pietruszki musztarda sól, pieprz Rybę przyprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą. Pieczywo tostowe zmiksować w blenderze wraz z natką pietruszki i masłem. Wyłożyć na rybę i wstawić na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (chrust
Pieguskowa KuchniaDorsz w sosie śmietanowo-koperkowym z kurkami to propozycja na szybki wakacyjny obiad. Dorsz w wydaniu bardzo dietetycznym, ponieważ jest duszony w sosie, bez smażenia. Danie pyszne i bardzo wytworne, zresztą jak każde z dodatkiem wspaniałych, pomarańczowych grzybków. Sezon na kurki rozpoczęty i warto wykorzystać go jak najpełniej. Jeśli mijasz kurki z daleka, bo nie wiesz jak pozbyć się ziarenek(...)Obiadek jest przepyszny, bardzo polecam! Składniki na 2 porcje: 200 g kurek 125 ml śmietany kremówki 1 młoda cebula 4 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła ghee 2 filety dorsza ze skórą sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: filety z dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić cebulkę obrać, pokroić w piórka, następnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smakoszy ryb. I znowu torcik był strzałem w dziesiątkę, bo bardzo wszystkim posmakował. Ciasto jest miękkie, łatwo się kroi i ma wyczuwalny smak łososia i dorsza, ale następnym razem oddzielę te dwie warstwy posiekanym koperkiem, bo trochę się ze sobą zlały. Torcik można upiec w większej tortownicy, ale wyjdzie wtedy niższy. Składniki(...)łososiem • 250 g łososia surowego • 500 g sera białego na sernik • 4 żółtka • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego Warstwa z dorszem • 500 g filetów z dorsza • 250 g sera żółtego startego • 4 białka • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • sól do smaku, ok. 1/2 łyżeczki Dekoracja • 250 g sera Filadelfia
To co kochamTeż u Was tak słonecznie i ciepło ??? W Rzeszowie super :)) Wiecie już na pewno, że lubię ryby, ale nie lubię ich cały czas tak samo. Nad tym dorszem to miałam zagryzkę z czym i jak. Najpierw oprószyłam go solą i pieprzem z młotkowaną kolendrą. Potem wtarłam w niego wędzoną paprykę i odłożyłam do lodówki, żeby sobie kilka godzin poleżał(...)domu zawsze mam słonecznik, bo lubię go prawie do wszystkiego i znalazłam kilka orzechów włoskich, więc pomysł już był. Dorsza wyszedł bardzo smaczny :)) Pozdrawiam :)) Składniki: filet z dorsza papryka czerwona wędzona słonecznik orzechy włoskie sól różowa pieprz z młotkowaną kolendrą oliwa Dodatkowo: roszponka pomidorki koktajlowe suszone pomidory z bazylią i czosnkiem frytki Dorsza umyłam, osuszyłam i z obu stron
kruche babeczkidziś wypróbowany. Idealny na okres przed wielkanocny bo postny a pożywny. Przepis przede mną sprawdziła moja Ciocia Tereska więc jest sprawdzony podwójnie i podwójnie wart polecenia. Warzywny gulasz z dorszem Składniki: dorsz tusza lub filet z dorsza tak ok. 500-600 g świeża czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego - ja zastąpiłam połową niedużego korzenia selerowego 2 średnie ziemniaki 8 łyżek(...)cebula (dodałam 3 :-)) 4 ząbki czosnku 5 łyżek bułki tartej 10 drylowanych oliwek szklanka przecieru pomidorowego sól, pieprz, tabasco (opcjonalnie), sok z cytryny 4 łyżki śmietany (pominęłam) Do dzieła!!! Dorsza pokroić w dużą kostkę (tak ok. 2 cm) i skropić sokiem z cytryny, odstawić. Ziemniaki ugotować na półmiękko w osolonym wrzątku, odcedzić, ostudzić. W rondlu lub na patelni rozgrzać olej
sierotka maRysia w kuchniDorsz zapiekany w folii to pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny piątkowy obiad. Poniższą rybę możecie podać, np. z młodymi ziemniakami i mizerią. Dorsz przygotowany w ten sposób będzie soczysty, maślany i aromatyczny. Składniki: 1 filet z dorsza (bez skóry) cytryna sól, pieprz 1/4 kostki masła świeży koperek folia aluminiowa Filet z dorsza umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze(...)koniec skropić sokiem z cytryny. Przygotowaną rybę odstawić na kilka godzin do lodówki, aby "przeszła" przyprawami. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć folią aluminiową. Następnie na folii ułożyć kawałki dorsza. Na wierzch ryby położyć kawałki zimnego masła i cząstki cytryny. Całość posypać posiekanym koperkiem. Piec pod przykryciem około 20 minut w 180°C (czas pieczenia zależy od wielkości ryby - im mniejsze kawałki
UgotowaćDorsz przygotowany na indyjską nutę, a żeby danie było bardziej pożywne dołożyłam pokrojoną w grubą kostę cukinię. Przyprawy i sos dokładnie jak z dania tutaj, które nam wyjątkowo smakowało. Skoro imbir, czosnek i mleko kokosowe sprawdziło się z delikatnym mięsem piersi z kurczaka, spróbowałam z dorszem. Jest wyśmienity, polecam! Prosto i dietetycznie. Składniki: 400-500 g filetu z dorsza(...)kafir lub sok z cytryny sól, pieprz cayenne, pieprz cytrynowy kumin na czubek noża 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego chili - opcjonalnie olej zielenia - kolendra lub szczypiorek Wykonanie: filety z dorsza przy pomocy specjalnego, giętkiego noża pozbawić skóry. Pokroić w 2-cm kostkę. Skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem cytrynowym i odstawić z cukinii odkroić piętki, przekroić wzdłuż na pół
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!piątek ... Rybka. W trakcie przygotowań pesto do ryby przypomniały mi się cudowne wakacje w Wenecji, kiedy to chcąc posmakować "włoskiej ryby" zamówiłam w restauracji takiego właśnie dorsza. Pamiętam, jak zaskoczył mnie orzeźwiający smak i aromat miętowego pesto, na w sumie mdłej w smaku rybie, jaką jest dorsz. Ten smak do dziś pozostał w mojej pamięci i mam nadzieję(...)udało mi się wskrzesić ten przepis oraz przywołać cudowne wspomnienia moich włoskich wakacji. Teraz i Wy macie możliwość jego spróbowania, koniecznie z włoskim winem. Składniki: 4 filety z dorsza ze skórą świeżo zmielone sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek pergamin Składniki na pesto: 6 łyżek stołowych świeżej mięty 1 łyżka stołowa świeżej natki pietruszki 1 duży ząbek
Garniec MagalieDorsz z mleczkiem kokosowym i ananasem to danie idealne dla smakoszy lekko słodkich obiadów. Aromatyczny sos, ugotowany dorsz … i całość podana z ryżem basmati. Naprawdę smaczne połączenie składników :) Poniższe danie jest idealne na piątkowy obiad i ponadto przygotujecie je w niecałe 30 minut. Jeżeli macie ochotę na inne dania z rybami to kliknijcie tutaj. Składniki(...)porcje: 0,5 kg filetu z dorsza 1 mała puszka ananasa 1 mała puszka mleczka kokosowego (160 ml) 1 cebula sól, pieprz przyprawa do ryb sproszkowana trawa cytrynowa suszony imbir curry 50 g masła sok z 1/2 cytryny Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni
Ugotowaćszczęście Parlament Europejski zezwolił polskim rybakom w tym roku na połów dorsza latem. Oznacza to, że nawet w wakacje będzie można cieszyć podniebienie tą świeżą pyszną rybą. A czy może być coś pyszniejszego niż świeży dorsz? Może! Dorsz zapiekany z pomidorami. Składniki dla 3 osób: 700 g filetów dorsza bałtyckiego 900 g świeżych pomidorów 2 łyżeczki suszonego tymianku(...)ryby dolać olej rzepakowy. W drugim naczyniu wymieszać bułkę tartą, starty ser, słodką paprykę, pieprz i resztę soli. W tej mieszance panierować rybę. Jeżeli trzeba, docisnąć. Panierowanego dorsza ułożyć na podpieczonych pomidorach, skropić olejem. Piec 18-20 minut. Podawać z ziemniakami zapiekanymi z czosnkiem i tymiankiem . Smacznego
Pełny talerzDanie idealne na piątkowy obiad - smażony dorsz z ziemniakami i fasolką szparagową. Taka rybka jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Składniki dla 4 osób: 1 duży płat filetowanego dorsza (co najmniej 0,5 kg) sól, pieprz koperek suszony sok z cytryny olej do smażenia mąka do obtaczania Płat wyfiletowanego dorsza umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić(...)popieprzyć i delikatnie skropić sokiem z cytryny, Pod sam koniec każdy kawałek dorsza posypać koperkiem suszonym. Na patelni rozgrzać olej. W międzyczasie każdy kawałek dorsza obtoczyć w mące i od razu wkładać na patelnię. Smażyć na średnim ogniu, aż uzyskamy złoty kolor. Usmażone kawałki ryby przełożyć na papier do pieczenia, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
UgotowaćDzisiaj pomysł na szybki i banalnie prosty przepis na piątkowy obiad - dorsz w panierce polany sosem koperkowym. Lubię takie proste połączenie smaków. Oczywiście filety z dorsza możecie dodatkowo skropić sokiem z cytryny, aby ryba nabrała kwaskowatego smaku. Poniższe danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorami. Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg filetów(...)dorsza 1 jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia sos koperkowy koperek posiekany (może być mrożony) 100 ml śmietany 30% 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Rybę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Jajko roztrzepać. Każdy kawałek dorsza panierować w jajku i bułce tartej. Rozgrzać patelnię
UgotowaćZapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem to moja propozycja na piątkowy obiad. Nie wygląda może najapetyczniej, lecz nadrabia smakiem. Niby proste składniki – ser, brokuły, pieczarki, a powstaje z nich pyszna zapiekanka rybna, która smakuje nawet osobom nie przepadającym za rybami. Do dania możemy oczywiście użyć dowolnej ryby – mintaja, pstrąga tęczowego, łososia, okonia. Smak podkręcą parmezan i migdały(...)które okazały się być przysłowiową kropką nad „i”. Zapiekanka z dorsza z brokułami: 350 – 400 g filetu z dorsza lub innej ryby ok. 1 łyżka soku z cytryny 200 g makaronu penne, świderki lub kokardki 100 g małych pieczarek 1 mozzarella (kula – 125 g) 1 brokuł sól morska świeżo mielony pieprz parmezan do posypania słupki
Poezja smakuzstąpić rodzimymi zamiennikami lub samodzielnie wyhodować w zacienionym kącie garażu lub piwnicy (np. shitake), jeśli takim miejscem dysponujecie. Słowo na dziś: kreatywność! :D Azjatycki rosół na dorszu to wyjątkowa zupa, znakomite lekarstwo na przeziębienie, inspirowana kursem gotowania w Asia Scenic Thai Cooking School w Chiang Mai (www.asiascenic.com). Czas przygotowania: 1 godzina Porcje: 4 Składniki(...)dorsza (filet bez skóry), 1 cebula, 1 marchewka, 8 szt. shitake (świeżych lub suszonych), 4 cm korzenia galangalu lub imbiru, 4 ząbki czosnku, 4 listki limonki kaffir, 2 czerwone papryczki chili, 1-2 kłącza trawy cytrynowej, mały zestaw przypraw do gotowania zupy Pho (czarny kardamon 2 szt, 5 gwiazdek anyżu, 2 kawałki kory cassi lub cynamonu), 2 l wody
SzczyptaSmaQmasz czasu na dłuższe gotowanie? To jest propozycja w sam raz dla Ciebie:)Szybki, niskokaloryczny obiad dla zapracowanych. Jem zdrowo: dorsz pieczony z tyminakiem na warzywach Drukuj przepis Składniki 500 gram filetów z dorsza (u mnie atlantycki) 8 gałązek świeżego tymianku 0,5 średniej cytryny przyprawy sól, pieprz 1 opakowanie warzyw na patelnie (np z brokułem) 5 łyżek oliwy(...)oliwek listonic_name = "Jem zdrowo: dorsz pieczony z tyminakiem na warzywach (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "500 gram filetów z dorsza (u mnie atlantycki) 8 gałązek świeżego tymianku 0,5 średniej cytryny przyprawy sól, pieprz 1 opakowanie warzyw na patelnie (np z brokułem) 5 łyżek oliwy z oliwek " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Dorsza układamy w misce, dodajemy
CoolinarniePLByły ostatnio w Biedronce filety z dorsza. Na smażone czy pieczone filety ochoty nie było, ale na krokiety z dorsza, w portugalskim kraju często spotykane, jak najbardziej. Oryginalne zwykle robione z dorsza suszonego, ale i świeży sprawdził się znakomicie i wspomnienia letnie przywrócił. Przepis znalazłam tutaj składniki ok 500g filetów świeżego dorsza 2 łyżki oliwy z oliwek(...)szklankę ) 1 szklanka kolendry, drobno posiekanej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo zmielonej 1 jajko Olej roślinny do smażenia przygotowanie piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć filety z dorsza w żaroodpornym naczyniu, skórą do dołu, polać z oliwą z oliwek z obu stron ,dobrze posolić i popieprzyć. Piec przez około 10 do 15 minut . Wyjąć z piekarnika
Stare GaryDorsz na kaszance z sosem z ogórka jest to jeden z nielicznych przepisów gdzie inspiracji dostałem po programie telewizyjnym. W tym przepisie bardzo zaciekawiło mnie przygotowanie kaszanki oraz sosu z ogórka, zresztą zobaczcie sami ... nie wspomnę że wyszło faktycznie przepysznie. Składniki : 1 ładny filet z dorsza 30 dag kaszanki (2 szt) 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku łyżeczka cukru(...)curry, sok i startą skórkę z całej cytryny. Duszę wszystko aż nieco odparuje i zgęstnieje. Na sam koniec dodaję w kosteczkę pokrojone jabłko mieszam i ściągam z ognia. 2. Dorsza kroję na dość duże kawałki (takie jakie będą podawane) obtaczam go w kurkumie i doprawiam pieprzem, smażę go po kilka minut z każdej strony na pergaminie polanego odrobiną oleju
Mechanik w kuchnijest to wyzwanie, bo to już nie tylko ładne zdjęcia i przepis zamieszczony w sieci, ale przede wszystkim to co najważniejsze: smak! Serdecznie zapraszamy :) SKŁADNIKI: Dla 3 osób. Dorsz: 3 świeże filety z dorsza (ok. 200 g każdy) sól, pieprz do smaku Sos cytrynowy: 100 ml białego wytrawnego wina 1 cytryna 50 ml śmietanki 30% sól, pieprz do smaku(...)małych oczkach ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Dodajemy je do wina. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę gotujemy, aby sos lekko zgęstniał. Dorsz: Dorsza przygotowujemy wg uznania. Ja smażyłam na patelni, na niewielkiej ilości oleju, bez panierki, tylko lekko oprószonego solą i pieprzem. Możecie również ugotować go na parze lub upiec w folii aluminiowej
W kuchni Katieprzygotowanie ryby oraz jakie rodzaje ryb najlepiej się do tego nadają. Wybór odpowiedniej ryby Wybór ryby: Wybierz świeżą i jakościową rybę. Możesz wybierać spośród różnych rodzajów ryb, takich jak dorsz, łosoś, tilapia czy pstrąg. Przygotowanie ryby: Przed smażeniem, oczyść rybę z łusek, skroń i ewentualnych ości. Jeśli kupujesz rybę w formie filetu, sprawdź, czy nie ma pozostałych ości. Przygotowanie ryby(...)Rybę smaż na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony, aż będzie dobrze zarumieniona i miękka w środku. Przepisy na dania z wykorzystaniem smażonej ryby Smażony filet z dorsza z sałatką z awokado: Składniki: Filet z dorsza Awokado Pomidor Sałata rzymska Cebula czerwona Sos winegret (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, musztarda, sól, pieprz) Instrukcje: a) Smaż filet z dorsza
Podstawy GotowaniaDorsz jak dorsz, pory jak pory, aleeee… razem tworzą duet prawie idealny. Na początku chciałam pory usmażyć na maśle, skończyło się klasycznie na oleju i w sumie dobrze. I tak były prze prze przepyszne. Polecam przed podaniem posypać jeszcze całość orzechami. Mi to umknęło. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis ze względu na candidę, przeczytajcie tekst poniżej(...)sugeruję się także wytycznymi lekarza zakaźnika i przede wszystkim dietetyków. Mam nadzieję, że przepisy z kategorii candida będą dla Was inspiracją. Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: 500 g filetów dorsza biała część pora parę plasterków cytryny sól pieprz olej rzepakowy Pora kroimy w półplasterki i smażymy do miękkości. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy usmażonego pora, kładziemy na niego filety
KardamonovyDorsz w sosie serowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Mięsista, rumiana i delikatna rybka zanurzona w kremowym sosie z pysznymi dodatkami. Aromatyczne i bardzo szybkie w przygotowaniu danie obiadowe, które możemy podać z ryżem, makaronem lub ziemniaczkami. Palce lizać! Składniki: 350g polędwicy z dorsza sól, pieprz cytrynowy, kurkuma, gałka muszkatołowa pół szklanki mąki do obtoczenia ryby olej(...)kilka suszonych pomidorków z zalewy olejowej 2 ząbki czosnku *** Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki i oprószamy solą i pieprzem cytrynowym *** *** Następnie kawałki dorsza obtaczamy kolejno w mące *** *** Orzechy włoskie grubo siekamy *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim rybę na rumiany kolor z każdej strony *** *** Zdejmujemy rybę, odlewamy większość tłuszczu z patelni i prażymy przez
Blog z ApetytemKluseczki z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków z dodatkiem pieczonego dorsza. GNOCCHI Z DORSZEM SKŁADNIKI 500 gramów mączystych ziemniaków; 250 gramów pieczonego lub gotowanego dorsza; 1 jajko; mąka pszenna (ile zabierze); pęczek szczypiorku; ser typu parmezan; przepis na gnocchi z dorszem na musie dyniowym Artykuł Gnocchi z dorszem na musie dyniowym pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaKluseczki z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków z dodatkiem pieczonego dorsza. GNOCCHI Z DORSZEM SKŁADNIKI 500 gramów mączystych ziemniaków; 250 gramów pieczonego lub gotowanego dorsza; 1 jajko; mąka pszenna (ile zabierze); pęczek szczypiorku; ser typu parmezan; przepis na gnocchi z dorszem na musie dyniowym Artykuł Gnocchi z dorszem na musie dyniowym pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaDorsz pieczony podany z duszonymi warzywami korzeniowymi i pieczarkami. DORSZ PIECZONY Z WARZYWAMI SKŁADNIKI 400 gramów polędwicy z dorsza; 300 gramów zimowych warzyw korzeniowych (marchewka, pietruszka, seler); 500 gramów pieczarek; 2 duże szalotki; 1 cytryna; oliwa z oliwek; suszony tymianek; natka pietruszki; sól, pieprz; przepis na dorsza pieczonego z warzywami zimowymi Artykuł Dorsz pieczony z warzywami zimowymi pochodzi z serwisu
Kuchnia TomkaFilet z dorsza obłożony kruszonką z czerstwego pieczywa, oliwek i suszonych pomidorów. DORSZ Z KRUSZONKĄ SKŁADNIKI 3 średniej wielkości filety z dorsza; natka pietruszki; garść czarnych oliwek; garść czerstwego, białego pieczywa; około 50 gramów suszonych pomidorów w oliwie; 1 cytryna; sól, pieprz; przepis na dorsza z kruszonką śródziemnomorską Artykuł Dorsz z kruszonką śródziemnomorską pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaPieczony dorsz wymieszany z makaronem z dodatkiem duszonego szpinaku z czosnkiem. MAKARON Z DORSZEM W SOSIE SZPINAKOWYM SKŁADNIKI 300 gramów makaronu penne; surowy dorsz o wadze 500 gramów; 350 gramów mrożonego szpinaku; 4 ząbki czosnku; 1 łyżka gęstej, kwaśnej, 18% śmietany; 1-2 łyżki masła; 50 gramów sera dojrzewającego; przepis na makaron z dorszem w sosie szpinakowym Artykuł Makaron(...)dorszem w sosie szpinakowym pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaKawałki dorsza pieczone razem z pomidorkami, kaparami i oliwkami z dodatkiem świeżego tymianku. DORSZ ZAPIEKANY Z WARZYWAMI SKŁADNIKI 3 filety z dorsza bez skóry; garść czarnych oliwek; garść pomidorków koktajlowych; 1 łyżka kaparów; gałązki świeżego tymianku; 1 cytryna; ocet balsamiczny; oliwa z oliwek; polenta; sól, pieprz; przepis na dorsz zapiekany z warzywami Artykuł Dorsz zapiekany z warzywami pochodzi z serwisu
Kuchnia TomkaKupuj duże kawałki dorsza a następnie samodzielnie filetuj i dzieł rybę by jeść taniej i jeszcze smaczniej. FILET Z DORSZA FILETOWANIE SKŁADNIKI 2 kilogramy dużych, jędrnych filetów z dorsza lub łupacza; ostry, duży nóż; woreczki do mrożenia żywności; filet z dorsza filetowanie Artykuł Filet z dorsza ryba nie musi być droga pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaKawałki fileta z dorsza panierowane w cieście z dodatkiem piwa i smażone krótko w głębokim tłuszczu. DORSZ W CIEŚCIE PIWNYM SKŁADNIKI 350 gramów polędwiczek z dorsza; 6 łyżek mąki pszennej; 3 łyżki mąki kukurydzianej; pół szklanki mleka; 2 wiejskie jajka; 50 ml piwa; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; sól, pieprz; przepis na dorsza w cieście... Artykuł Dorsz w cieście piwnym
Kuchnia TomkaPolędwiczka z dorsza smażona, a następnie krótko duszona z groszkiem i papryką w pomidorach. DORSZ DUSZONY PO HISZPAŃSKU Z WARZYWAMI SKŁADNIKI polędwica z dorsza o wadze 150 gramów przecier pomidorowy garść mrożonego groszku 1 papryka czerwona grillowana marynowana dymka natka pietruszki czosnek słodka wędzona mielona papryka oliwa extra vergine sól, pieprz przepis na dorsz z... Artykuł Dorsz z warzywami
Kuchnia TomkaDorsz gotowany – przepis na dietetyczny i lekkostrawny posiłek – idealny dla niemowlaków, małych dzieci albo osób na ścisłych dietach lekkostrawnych. Jest bardzo prosty do przygotowania i smaczny, mimo że ugotowany bez soli. Oczywiście jeśli chcecie przygotować taką rybę dla siebie, możecie posolić. Może też po ugotowaniu doprawić ją na talerzu lub podać z sosem. PRZEPIS DORSZ GOTOWANY Składniki: filet(...)dorsza Jak zrobić dorsza gotowanego: W niewielkim garnku gotujemy wodę na wysokość 2cm jej w garnku. Do wrzątku wrzucamy filet ryby i gotujemy 3 minuty, przekręcamy rybę na drugą stronę i gotujemy minutę. Rybę odcedzamy, wykładamy na talerz. Gotowe. Rybę można teraz skropić oliwą, oprószyć solą czy mieszanką ulubionych przypraw lub podać z sosem. Artykuł Dorsz gotowany pochodzi z serwisu
Dorota SmakujeKalorie 260 kcal Zapiekanka rybna z warzywami i sosem beszamelowym. Pyszny obiad BLW, zarówno dla niemowlaka jak i całej rodziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 filet z dorsza bez skóry 2 łyżki soku z cytryny szczypta pieprzu 1/2 główki brokuła 3 małe marchewki 1/3 szklanki zielonego groszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 czubata łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej(...)rondelku rozpuść masło, po chwili dodaj mąkę i wymieszaj do gładkości. Wlej mleko, wsyp gałkę muszkatołową. Podgrzewaj aż sos beszamelowy zgęstnieje często mieszając rózgą kuchenną. Gotowym sosem polej dorsza z warzywami. Możesz posypać posiekaną natką pietruszki. Zapiekankę piecz w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 20 – 25 minut. Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci: Constructive Eating – Construction
ProstePesto.pljuż po obiedzie. Niedzielny obiad staram się robić nieco wystawnie, bo po prostu mam więcej czasu. Jest i obrus na stole i kwiaty w wazonie. Dzisiaj raczyliśmy się rybą, dorszem panierowanym w mące migdałowej i parmezanie. Moja rodzina bardzo lubi panierowaną rybę. Ponieważ stronię od węglowodanów, używam tylko niskowęglowodanowej panierki. Nie jest to wyłącznie lchf panierka. Dorsz smakuje zupełnie inaczej(...)obiadu potrzebne są przystawki. Polecam rzymską sałatę, zieloną soję, czyli edamame i karmelizowane marchewki . Tak skomponowany obiad na pewno będzie smakował całej rodzinie. Moja uwielbia taki niedzielny obiad. Dorsz panierowany na niedzielny obiad 4 porcje Składniki: 450 g fileta z dorsza 50 g mąki migdałowej 30 g startego parmezanu 1 jajko sól i czarny pieprz do smaku Sos koperkowy
codojedzeniaśrodku. Do szparagów dorzucamy ugotowany, odcedzony pęczak, dusimy chwilę, dodajemy skwarki z selera. Przed podaniem mieszamy z jogurtem, posypujemy ugotowanym bobem, posiekaną zieloną częścią dymki oraz prażonym kuminem. DORSZ PIECZONY ZE SZPARAGAMI Z WARSZTATÓW Z TOMASZEM JAKUBIAKIEM Składniki Dorsz: 30 dkg polędwicy z dorsza w kawałku pół kostki masła pół główki czosnku 2 liście laurowe świeży tymianek Przygotowanie W rondelku(...)małym ogniu rozpuść masło i podgrzewaj, aż od dna będą się odbijały bąbelki masła. Dodaj pozostałe składniki i chwilę smaż wciąż na małym ogniu. Gotowym masłem zalej dorsza w foremce do zapiekania i wstaw do pieca na 10 min w temperaturze 220 stopni. W drugim rondelku rozpuść masło i dodaj pozostałe składniki. Dorsza podawaj z ugotowanymi szparagami na wierzchu
Ugotowane pozamiataneSmażenie 10 min. Kalorie 240 kcal Filet białej ryby smażony w złocistej panierce. Ryba skropiona sokiem z cytryny i przyprawiona cytrynowym pieprzem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 filety rybne (dorsz, mintaj, halibut) sól pieprz cytrynowy 1 jajko mąka pszenna bułka tarta 1 cytryna masło klarowane do smażenia (lub ewentualnie olej) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Filety rybne osusz ręcznikiem papierowym(...)ryby smażonej w panierce najlepiej sprawdzają się ryby o białym mięsie, takie jak dorsz, mintaj czy halibut. Rybę skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, natrzyj solą oraz cytrynowym pieprzem. Każdy filet chwilę przed planowanym smażeniem opanieruj kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż filety na złocisto, z każdej strony
ProstePesto.plrazem zabieram Was w podróż do świata białych ryb. Mianem białych ryb określa się komercyjne poławiane gatunki ryb posiadających białe i delikatne mięso. Do najbardziej znanych zalicza się dorsz atlantycki, dorsz czarny, mintaj, morszczuk, miruna, plamiak oraz ryby płaskie takie jak halibut, sola, turbot, storina oraz gładzica. To właśnie te ryby zaliczane są do ryb chudych. Dlaczego? Mają niską(...)obiadowa jest lekka i świetnie nadaje się na romantyczną kolację lub obiad. A co najważniejsze, jest bardzo szybka w przygotowaniu. porcja na 2 osoby Składniki: 300 g filetu z dorsza 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 łyżka oleju 1 liść pora (zielony) płat ciasta francuskiego połowa serka typu philadelphia pół dużej cukinii sól i pieprz do smaku dodatkowo
Niezły Młynekrazem zabieram Was w podróż do świata białych ryb. Mianem białych ryb określa się komercyjne poławiane gatunki ryb posiadających białe i delikatne mięso. Do najbardziej znanych zalicza się dorsz atlantycki, dorsz czarny, mintaj, morszczuk, miruna, plamiak oraz ryby płaskie takie jak halibut, sola, turbot, storina oraz gładzica. To właśnie te ryby zaliczane są do ryb chudych. Dlaczego? Mają niską(...)obiadowa jest lekka i świetnie nadaje się na romantyczną kolację lub obiad. A co najważniejsze, jest bardzo szybka w przygotowaniu. porcja na 2 osoby Składniki: 300 g filetu z dorsza 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 łyżka oleju 1 liść pora (zielony) płat ciasta francuskiego połowa serka typu philadelphia pół dużej cukinii sól i pieprz do smaku dodatkowo
Niezły Młynekzalewie octowej można przygotować w zasadzie każdą rybę . Dziś mam dla Was propozycję dorsza opiekanego w zalewie octowej . Doskonała przekąska na zimno , zazwyczaj rybę w tej postaci przygotowuję bezpośrednio w słoiki i otwieram, gdy tylko mam na to ochotę. Przygotowanie tej potrawy zajmuje chwilę a potem ryby muszą odstać w lodówce około 2 dni i już są gotowe do spożycia(...)Mmmm już nie mogę się doczekać otwarcia pierwszego słoika :) Składniki na dorsza opiekanego w zalewie octowej : * około 1 kg filetu z dorsza * sól i pieprz czarny mielony * mąka do obtoczenia filetów * olej do smażenia * 1 cebula * po 3 kulki ziela angielskiego do każdego słoika * po 3 liście laurowe do każdego słoika * po 3 ziarenka pieprzu czarnego do każdego słoika
Zrób to smacznieDorsz jak dorsz, pory jak pory, aleeee… razem tworzą duet prawie idealny. Na początku chciałam pory usmażyć na maśle, skończyło się klasycznie na oleju i w sumie dobrze. I tak były prze prze przepyszne. Polecam przed podaniem posypać jeszcze całość orzechami. Mi to umknęło. Składniki: 500 g filetów dorsza biała część pora parę plasterków cytryny sól pieprz olej rzepakowy(...)Pora kroimy w półplasterki i smażymy do miękkości. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy usmażonego pora, kładziemy na niego filety dorsza, całość posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. na rybie układamy plasterki cytryny. Wszystko pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Artykuł Dorsz pieczony z porami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyMakaron z dorszem w mleku pod pierzynką z bułki tartej to pyszne i delikatne danie, ale jednak dość sycące. Najczęściej do przygotowania takiego obiadu kupuję filety z dorsza, u mnie w kuchni właśnie taka ryba sprawdziła się najbardziej. Do takiej porcji potrzebowałam jeden płat dorsza, to naprawdę jest rzadkość by czteroosobową rodzinę nakarmić jednym kawałkiem … Czytaj dalej Makaron(...)dorszem w mleku pod pierzynką z bułki tartej Artykuł Makaron z dorszem w mleku pod pierzynką z bułki tartej pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąDelikatne, soczyste i niezwykle pachnące kawałki dorsza połączone z chrupiącymi warzywami, wyrazistym cytrusowym imbirem, orzeźwiającą limonką i słodkim miodem, podane z kolorowym makaronem to świetna propozycja lekkiego obiadu z rybą w roli głównej. Świetnie wygląda i obłędnie smakuje! Składniki: 300g polędwicy z dorsza 200g kolorowego makaronu 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 marchew 170g brokułu 1 mała papryka 1 papryczka(...)chilli 160g cukinii 1-2cm świeżego imbiru 100g groszku cukrowego 50g sera Grana Padano 1 łyżeczka miodu sok z 1/2 limonki sól morska olej arachidowy Wykonanie: 1. Dorsza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na większe kostki, oprószyć solą, pieprzem, odstawić na około 30 minut. Następnie podsmażyć kilka minut na oleju arachidowym. 2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej
Szalona Kuchnia Ewelinyswoją ulubioną rybę. Ja przepadam za każdą rybą, łosoś w sosie , smażone śledzie czy pstrąg mogę jeść codziennie. Do ulubionych ryb należy również panierowany w migdałach dorsz. Dorsz jest pyszny, lekko słodki świetnie pasuje do cytrynowego sosu z kaparami. Domowe gnocchi polane sosem, warzywa z wody i panierowany dorsz to propozycja na obiad, którą polecam wypróbować. Ryba na obiad(...)danie niezbyt pracochłonne ale wymaga zaplanowania. Przygotowywanie obiadu zaczynam od sosu. Potem skupiam się na gnocchi. Rybę smażę na samym końcu. Cienkie filety dorsza wymagają dosłownie kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni. Po usmażeniu białe mięso ryby powinno być błyszczące. Ryba jest wtedy soczysta i pełna smaku. Ryba na obiad 4 porcje Składniki: 600 g fileta z dorsza
codojedzeniaKupiłam dzisiaj dorsza. Zrobiłam sobie postanowienie że przynajmniej raz w tygodniu będzie rybka. Rybka musiała być bez ości. Specjalnie dla mojego wnusia. Dorsza umyć i wysuszyć. Doprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować oliwą i położyć płaty ryby. Na każdym kawałku ryby położyć kawałki masełka i obsypać posiekanym koperkiem. Nagrzać piekarnik
Kuchnia Pokoleńzdecydowanie za mało. W związku z tym, że bardzo lubię kuchnię włoską, szybko wpadłam na pomysł, aby połączyć rybę z czymś bardzo włoskim. Zobaczcie co mi wyszło Dorsz po włosku - z pomidorami i bazylią 2 filety z dorsza 1 duży pomidor 1 cebula świeże liście bazylii świeży tymianek oregano 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka oliwy z oliwek kulka(...)sera mozzarella pomidorki koktajlowe 1 ząbek czosnku Filety z dorsza osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Następnie musimy przygotować pomidory: sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. Kiedy pomidory są już gotowe, możemy zająć się pozostałymi składnikami: zioła siekamy drobniutko. Dodajemy do pomidorów. Dolewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę
Kuchnia moimi oczamismakował. Ma delikatny smak grochu, jest syty i zdrowy. Bardzo fajna alternatywa dla wegan, osób z nietolerancją glutenu. Makaron z grochu podałam z pesto z bobu i kotlecikami z dorsza w panierce z sezamu. Cały obiad bez glutenu. pesto z bobu: 1 szklanka obranego ugotowanego bobu 4 gałązki bazylii sól 1 ząbek czosnku 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki migdałów(...)obranych i zmielonych 1/2 szklanki oleju rzepakowego kotleciki z dorsza: 30 dkg filetu z dorsza 1 cebula 2 łyżki migdałów mielonych 1 jajko sól, pieprz, majeranek 2 łyżki koperku pokrojonego płatki chili olej rzepakowy panierka: po dwie łyżki czarnego sezamu i zmielonych migdałów pozostałe: 200 g makaronu z grochu 1/2 szklanki bobu ugotowanego obranego 1 gałązka pomidorów koktajlowych 1 liść
wesoła kuchniaFilet z dorsza pieczony z chrupiącą niezwykle aromatyczną kruszonką na bazie pachnącej natki z pietruszki, orzeszków ziemnych i orzeźwiającej limonki to ciekawy pomysł na podanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 800g fileta z dorsza olej rzepakowy do wysmarowania naczynia Marynata do ryby: 30ml soku z cytryny 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego sól morska pieprz cytrynowy(...)limonki. Doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 2 godziny. 2. Marynata: Sok z cytryny wymieszać z olejem, szczyptą soli, pieprzu i imbirem. Filety z dorsza umyć, osuszyć i natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą odstawić na około 30 minut. 3. Kruszonka orzechowo- pietruszkowa: Składniki kruszonki przełożyć do malaksera i zmiksować pulsacyjnie tak żeby powstały drobne cząsteczki. Doprawić
Szalona Kuchnia EwelinyInna odmiana dorsza. Składniki 250 g filetu z dorsza ze skórą 300 g różnokolorowych pomidorków koktajlowych sól morska pieprz ocet z czerwonego wina garść liści bazylii 100 g chorizzo garść czarnych oliwek bez pestek Przygotowanie Na rozgrzanej patelni z małą ilością oliwy usmażyłem dorsza skórką od dołu , smażyłem, aż skórka się zezłościła. Obróciłem, smażyłem ok. 6 min. , odsunąłem(...)patelni. Pomidorki oprószyłem solą i pieprzem, skropiłem octem i oliwą, dodałem połowę porwanych liści bazylii, wymieszałem. Obok dorsza usmażyłem plasterki chorizo, ok. 2 minuty. Dodałem pomidory, dusiłem ok. 1 min. Filet dorsza położyłem na pomidorach z chorizo, posypałem pokrojonymi oliwkami i resztą bazylii
R'n'G Kitchenkrótko gotowany groszek. Natka pietruszki, koperek, bazylia i pozostałe zioła. Wszystko w tonie najbardziej apetycznych produktów, zdrowych a przy tym bardzo smacznych. Bardzo odpowiadają mi takie połączenia. Kiedy duszę dorsza w świeżych ziołach a do tego podaję ciekawą fasolę z warzywami i duszone szparagi oraz groszek cukrowy. Nie wiem czy wiosną coś może smakować bardziej. Składniki (na 2 porcje(...)gram dorsza świeże zioła: natka pietruszki, koperek, bazylia sok z cytrny, sól i pieprz szparagi groszek cukrowy fasola mung pomidorki koktajlowe cebula, czosnek olej do smażenia Dorsza doprawiam solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zioła siekam. Wierzch dorsza posypuję ziołami i piekę 5 minut w piecu nagrzanym do 160 stopni. Studzę. Fasolę gotuję. Na patelni
Mango PapajaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na pieczonego dorsza w stylu orientalnym. Do przygotowania porcji dla 2-3 osób będziemy potrzebować: - 350 g dorsza Do przygotowania marynaty będziemy potrzebować: - 4 łyżki oleju - 1 łyżkę sosu sojowego, sosu rybnego oraz sosu ostrygowego - 2 łyżeczki miodu - 3 łyżeczki sezamu - sok z połowy cytryny - pół łyżeczki kurkumy - 1/3 łyżeczki imbiru w proszku - szczyptę chili(...)świeżo mielonego pieprzu 1. Dorsza płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 2. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. 3. Dorsza obtaczamy w marynacie i wstawiamy na min. godzinę do lodówki. 4. Zamarynowanego dorsza przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. 15 minut. SMACZNEGO
Bez CebuliZnowu ryba. Ale jaka pyszna!! Dorsz pieczony w folii z warzywami i mlekiem kokosowym. Zapraszam Was na prawdziwą ucztę, którą ekspresowo przygotujecie. Pieczenie ryby w folii aluminiowej to bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie obiadu. Zapakowana w folię ryba z pewnością nie będzie sucha, a jej przygotowanie to góra pół godziny. Więc jeśli uważacie, że nie macie czasu(...)Możecie przygotować sobie pakuneczki wcześniej, a przed obiadem tylko wstawić do piekarnika na 25 minut w tym czasie ugotujecie kaszę albo przygotujecie warzywa. Zobaczcie jak pięknie prezentuje się mój dorsz pieczony w folii. Dawno temu publikowałam pieczoną w folii solę . Czasem przeglądam sobie stare wpisy i widzę, jak bardzo mój blog się rozwinął przez te kilka lat. Tam użyłam śmietany
Dietologcałej rodziny, poza rybą jeszcze ziemniaki i warzywa, zwyczajnie nie mam czasu na miksowanie domowego pesto. W taki sposób możecie przygotować praktycznie wszystkie filety rybne. Bardzo lubię polędwiczki z dorsza, dobrej jakości mięso, ale jednak z wyższej półki cenowej. Możecie więc zastąpić je innymi filetami z białej ryby albo łososiem. Tak przygotowana ryba powinna znaleźć uznanie zarówno wśród dużych(...)małych biesiadników - mój Tadzio zjada ją ze smakiem. Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i posypką Składniki / na 4 porcje: 60 g chleba z poprzedniego dnia 1 ząbek czosnku skórka z 1/2 cytryny 2 łyżki świeżo startego parmezanu garść bazylii 1 łyżka oliwy Monini Classico + do posmarowania formy polędwica z dorsza - 4 porcje
Chilli Czosnek i OliwaPrzepis na pieczony filet z dorsza na zielonym puree z brokuła i ziemniaka. To moja propozycja na piątkowy obiad w ramach #fishfriday. W tym przepisie sprawdzi się dobrze zarówno filet z dorsza, jak i każdej innej białej ryby – może to być mintaj, sola czy halibut. Danie jest ekspresowe, da się go przygotować w pół godziny i jest bardzo smaczne(...)przeważającej części z brokuła, dzięki czemu udało się obniżyć jego indeks glikemiczny. Takie puree będzie odpowiednie także dla osób z cukrzycą. Składniki na 4 porcje : 480g filetów z dorsza (lub innej białej ryby) kilka plasterków cytryny gruboziarnista sól gałązka rozmarynu 2-3 ząbki czosnku łyżeczka oliwy do wysmarowania naczynia żaroodpornego 400g różyczek brokuła 200g ziemniaków pokrojonych w kostkę (2 średnie
DietologThermomix przepisy. Zupa rybna z dorsza i papryką. Składniki: 10 g masła klarowanego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona 200 g dorsza (płaty) 500 g bulionu drobiowego lub warzywnego 150 g mleka kokosowego 100 g passaty pomidorowej pół papryczki chilli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz do posypania: natka pietruszki lub kolendra(...)pokrojoną w krążki papryczkę chilli. Gotujemy czas 15 min/100 stopni/obr. wsteczne 1. Następnie dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy czas 2 min/100 stopni/obr wsteczne 1. Do koszyczka wkładamy płaty dorsza i wkładamy do naczynia Thermomix. Gotujemy czas 5 min/100 stopni/obr. wsteczne 1. Zupę pozostawiamy na kilka minut aby smaki się przeszły. (dorsza możemy wyjąć z koszyczka i ponownie wrzucić
Themo przepisyFish Friday! Na blogu już prawie wszystko działa, więc wracam do Was z cyklem #fishfriday. Co powiecie na nowy przepis na piątkową rybkę? Tym razem polędwiczki z dorsza. Dorsz jest białą rybą o zwartym mięsie, świetnie nadaje się do pieczenia. Tym razem upiekłam go w piekarniku bez przykrycia, ale żeby nie był suchy posypałam go kruszonką z mielonych migdałów(...)posiekanych ziół. Jako dodatek proponuję delikatne puree z kalafiora gotowanego w mleku i klasyczną, lekko pikantną surówkę z kapusty pekińskiej. Składniki na 2 porcje : 2 polędwiczki z dorsza o masie około 150g (albo jedna większa przekrojona na pół) 50g mielonych migdałów (można zmielić samodzielnie lub użyć gotowego produktu) 20g parmezanu 3 gałązki tymianku pęczek liści bazylii sól, pieprz do smaku
DietologDorsz z miodem, cytryną i miętą, do tego kasza jaglana z suszonymi pomidorami, szpinakiem, czarnuszką do której udało mi się przekonać syna ;-) i dynią. Tak smacznie wyszło, a weekend upłyną nam z kaszą jaglaną, tak jakoś wyszło, że była na wytrawnie i na słodko :-). Udanego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: 3 polędwice z dorsza 2 łyżki miodu(...)Life ) 3 garście szpinaku świeżego 7 suszonych pomidorów kawałek dyni (niekoniecznie, ja musiałam zużyć to dałam) 2 ząbki czosnku czarnuszka kurkuma sól pieprz olej kokosowy do smażenia 1. Dorsza myjemy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem oraz skraplamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego w którym dno smarujemy olejem kokosowym. Polędwice polewamy miodem. 2. Piekarnik nagrzewamy
kruche babeczkiPulpety z dorsza to jedno z smaczniejszych dań rybnych jakie przygotowałam. Kotleciki są nie tylko pyszne ale małokaloryczne, wręcz dietetyczne. Podałam je z gotowanymi batatami i surówką. Danie zaliczam do bardzo smacznych. SKŁADNIKI : 500 -600 g filetów z dorsza sól, pieprz do smaku 1/2 czerwonej papryki natka pietruszki koperek 1 mała cukinia 2 jajka 4 kromki(...)PRZYGOTOWANIE : Dorsza myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 % C. Rybę po upieczeniu studzimy i rozdrabniamy widelcem. Do dużej miski przekładamy rozdrobnione mięso dorsza, dodajemy jajka, pokrojone w kostkę- chleb tostowy, paprykę, por, cukinię, posiekany koperek i natkę pietruszki. Wszystko dobrze mieszamy i lekko ugniatamy
Kulinarne Fantazje MarioliTotal time 1 godzina 10 min Elegancka trójkolorowa zapiekanka rybna. Jako zimna przystawka na przyjęcie, dobra jako pomysł na wigilię. Author: www.cookingforemily.pl Ingredients 400 g filetów z dorsza 300 g filetów z łososia 4 jajek 150 gr śmietany 36% 2 łyżki masła 100 gr szpinaku po 2 łyżki posiekanej natki i koperku+ kilka gałązek koperku sok z połowy cytryny(...)pieprz SOS: 100 g gęstej kwaśniej śmietany 18% 100 g śmietanki 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Instructions Filety umyć i osuszyć. Dorsza zmiksować na gładką masę z 3 jajkami, połową śmietany, połową skórki i soku z cytryny, posolić i popieprzyć. Połowę przełożyć do miski a połowę zostawić w mikserze. Na patelni rozgrzać
Cooking for EmilyDorsz z caponatą to danie, które koniecznie należy spróbować. Ten rodzaj ryby często pojawia się w naszej kuchni. Ponieważ sam w sobie smak fileta z dorsza nie należy do najbogatszych, to podkręciliśmy go poprzez zestawienie z lekką, świeżą i chrupiącą caponatą. Pieczony dorsz z orzechową caponatą Swój ciekawy smak ryba zyskała dzięki marynacie. Sos sojowy, oliwa i miód nadały(...)trakcie gotowania, ale została podana wraz z całym daniem, dekorując talerz. Rukolę myjemy i osuszamy, a następnie układamy na rybie. Dzięki temu całość nabiera świeżego wyglądu. Filet z dorsza nie musi być nudnym daniem. Wykonując go w ten sposób na pewno nie będzie. Artykuł Pieczony dorsz z orzechową caponatą pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia
Ciasna Kuchniatkwi tajemnica jej intensywnego, acz łagodnego smaku. Zapewne można taką zupę machnąć i w pół godziny, ale uwierzcie – warto jednak dać jej więcej czasu. Składniki: 1 wyfiletowany dorsz (u mnie był mrożony ze skórą) 200 g krewetek białych (u mnie również mrożone, oczyszczone). Mogą być oczywiście tygrysie (to już full wypas). Generalnie te większe. Są po prostu smaczniejsze. kawałki(...)lubię, więc pcham gdzie się da). Można też zastąpić sosem sojowym. mały pęczek natki pietruszki sól, pieprz ziołowy 4 ziela angielskie 4 liście laurowe 2 litry wody Wykonanie: Jeśli dorsz był zamrożony należy go oczywiście rozmrozić i obrać ze skóry. Odciąć głowę oraz ogon. Obowiązkowo z głowy ryby usunąć oczy (mądrzy mówią, że zupa z oczami może wyjść mało smaczna
gutfutsolianka z dorszem Wiele osób zna tą zupę z jej mięsnej wersji, ja jednak pragnę wszystkich zachęcić do przyrządzenia jej w wersji z delikatnym dorszem. Białe mięso ryby, niezrównany aromat, oraz jej wyborny smak sprawiają że zupa ta często gości na moim stole. składniki dla pięciu osób cały dorsz o wadze około kilograma(...)łyżki masła 2-3 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego garść oliwek łyżka kaparów sól,pieprz natka pietruszki na sporządzenie rybnego wywaru gorsze części z pozostałe z filetowania dorsza (kręgosłup ogon, płetwy, łeb) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól sposób przygotowania Rybę dokładnie myjemy i filetujemy
Miód i pieprzDorsz po baskijsku to wyborne, szybkie danie, które można przygotować w jednym garnku. Danie zachwyca bogactwem aromatów, smaków i kolorów. Wszystko dzięki paprykom, pomidorom, oliwkom i pietruszce. Dorsz po baskijsku Każdy, kto szuka pomysłu na szybkie, smaczne i aromatyczne danie, które można przygotować nie brudząc połowy talerzy i garnków, to dorsz to baskijsku jest idealną opcją. Wszystkie warzywa, wcześniej pokrojone(...)Lekko pikantne danie na pewno przypadnie Wam do gustu :) Jeżeli z jakiś powodów nie lubicie pikantnych dań, to zamiast tego możecie użyć innych przypraw. Zachęcamy do tworzenia własnych wariacji :) Dorsz po baskijsku jest daniem lekkim i zdrowym. Duszone warzywa jak i ryba nie dostarczą Wam problemów trawiennych. To bezglutenowe danie z pewnością zasługuje na Waszą uwagę! :) Artykuł Dorsz po baskijsku
Ciasna KuchniaDorsz w pomidorach Składniki: 3 filety z dorsza 2 cebule 2 ząbki czosnku natka pietruszki kapary (1 łyżeczka) 2 puszki pomidorów w puszce oliwa sól pieprz majeranek tymianek Filety z dorsza posypałam solą, pieprzem oraz tymiankiem, a następnie odstawiłam do lodówki. Sos: Cebulkę i czosnek pokroiłam na drobno i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Do rondelka przełożyłam pomidory, dodałam podsmażoną(...)czosnkiem, kapary, przyprawy i zioła. Pietruszkę pokroiłam na drobno i dodałam do sosu. Sos dusiłam na wolnym ogniu ok. 10 minut. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam przygotowanego wcześniej dorsza i zalałam sosem pomidorowym. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp 170 ºC. Dorsza w pomidorach polecam do ryżu, ziemniaków lub do pieczywa
nietadietaMarco Ghia szef Akademii, znakomity kucharz i rodowity Włoch. W ciągu kilku godzin przygotowaliśmy: oliwki z Ascoli z tuńczykiem; l asagne z dorsza z bazyliowym pesto; cielęcinę w sosie tuńczykowym; k rem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy; a na deser pyszną babeczkę z Panettone i gorzką czekoladą(...)miseczek. Na środek każdej zupy nakładamy łyżeczkę krewetek, dodajemy 1 kromkę tostowanego chleba (lub grzanek), odrobinę oliwy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe! Lazania z dorsza z bazyliowym pesto Składniki: 1 litr mleka 100 g mąki 100 g masła 1 kg filetów z dorsza 250 g makaronu
SzczyptaSmaQdorsz z koperkiem Mimo że nie uważam, kuchni skandynawskiej, za źródło wyjątkowych kuchennych inspiracji, to jest jednak w niej kilka cennych pozycji, które warto wprowadzić do codziennego jadłospisu. Jedno z takich dań chciałbym, w nieco zmienionej wersji, dziś zaprezentować. składniki dla trzech osób 3 dorsze (600 g) 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy pęczek koperku pieprz, sól pół cytryny(...)dodatkowo wykałaczki sposób wykonania Tuszki dorsza myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą, oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę, w chłodne miejsce. Dorsze wyciągamy z lodówki, ostrym nożem usuwamy z nich kręgosłupy, nie przecinając jednak grzbietu ryby. Teraz na wewnętrznej stronie rybiego płata kładziemy kawałki masła, następnie układamy na rybie koperek ( sporo
Miód i pieprzpieczony dorsz z grejpfrutem Połączenie delikatnego, chudego mięsa dorsza z cząstkami granatu i kawałkami grejpfruta, sprawia że danie to smakuje, nie tylko miłośnikom darów morza. składniki dla czterech osób 4 niewielkie tuszki dorsza 2 grejpfruty 1 granat 2 łyżki oliwy Łyżeczka brązowego cukru Szczypta chili Sól, pieprz sposób przygotowania Tuszki dorsza filetujemy, następnie posypujemy solą, pieprzem(...)połowy grejpfruta. Całość odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Do miski wyciskamy sok z pozostałej połówki grejpfruta, dodajemy cukier, ziarna granatu i chili, a następnie mieszamy. Dorsza wyjmujemy z lodówki, skrapiamy go oliwą, zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy na wyłożonej pergaminem blasze, i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy
Miód i pieprzPamiętam te czasy ( przynajmniej tam gdzie mieszkałam ) kiedy dorsz był zawsze dostępny w sklepie rybnym i był stosunkowo tani. Dzisiaj bywa to rożnie. Nawet sklepy rybne gdzieś zniknęły, a jak są to w bardzo okrojonej formie. Pamiętam też te dziwne ryby , które pachniały świeżym ogórkiem. Może też pamiętacie. Dosyć wspomnień i do pracy, dzisiaj robimy dorsza w zalewie. Składniki(...)Dowolna ilość dorsza ( filety )- miałam około 1 ½ kg Sól Mąka Olej 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie Zalewa: 1 ½ l wody Pomidory z puszki krojone 200 ml octu 1 łyżeczka vegety ¼ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Dorsza kroimy na mniejsze kawałki, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju z obu stron na zloty kolor. Cebulę
Smaki Ewydorsz w pergaminie składniki dla trzech osób 3 dorsze (600 g) 1 cebula 1 marchewka 1 niewielka cukinia 2 papryki 1 cytryna 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 pęczka naci pietruszki pieprz, sól dodatkowo papier do pieczenia wykałaczki sposób wykonania tuszki dorsza myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą oraz pieprzem i odstawiamy(...)kroimy w plastry, myjemy cukinie i papryki, a następnie kroimy je w niewielką kostkę. Warzywa wrzucamy do miski dodajemy do nich połowę oliwy, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Dorsze wyciągamy z lodówki, smarujemy je z każdej strony pozostałą oliwą, a do ich środka wkładamy nać pietruszki i z gruba posiekany czosnek. Ryby spinamy wykałaczkami zabezpieczając natkę przed wypadnięciem
Miód i pieprzrazem mamy dla Was propozycję dania z rybą w roli głównej. Pyszny i soczysty dorsz w towarzystwie zdrowej soczewicy z dodatkiem duszonego pora i kawioru cytrynowego Składniki: - 400 g polędwicy z dorsza - 4 łyżki czerwonej soczewicy - 1 łyżka masła - 1 por - 1 łyżka tapioki - sok z połówki cytryny - sól, pieprz Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia. Porcja na 2 osoby. Najpierw(...)wrzucamy do niego ugotowaną tapiokę i po kilku minutach odcedzamy. W drugim garnku w osolonej wodzie gotujemy soczewicę. Pory kroimy na krążki i dusimy na łyżce masła, trochę solimy. Dorsza kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy i smażymy na gorący oleju na złoty kolor. Na talerzu układamy soczewicę z dorszem i dekorujemy porami oraz kawiorem cytrynowym (ten kawior to taki mały
Kuchenne Wariacjelubię ryb w klasycznej panierce , gdyż według mnie są ciężkie i tracą swój smak. Filet z dorsza na puree z awokado jest pysznym i lekkim daniem, smaki przenikają się nawzajem. Składniki: (na 2 porcje) 2 kawałki fileta z dorsza 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka szałwii 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżka masła na puree: 1 awokado(...)łyżeczki musztardy Dijon sól, pieprz na wierzch: skórka otarta z połowy cytryny 1/2 czerwonej papryki Przygotowanie: Mieszamy łyżkę oliwy z bazylią, szałwią oraz solą i pieprzem. Filety z dorsza obtaczamy w powstałej marynacie i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach, wyciskamy sok. Paprykę obieramy ze skórki i też ścieramy
Symfonia smakowaKuchnia portugalska słynie z różnorodnych dań z dorsza. Oto jedno z nich. Kremowy sos i ziemniaki z warzywami świetnie podkreślają delikatność ryby. 300 g dorsza (u mnie mrożony) 1 szklanka mleka 200 g ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka mąki 5 łyżek śmietany 18% 250 g warzyw na patelnię z koperkiem Hortex 150 g twardego sera Olej do smażenia(...)Filet z dorsza rozmrażamy, usuwamy skórę. Do garnka wlewamy mleko, dokładamy dorsza i gotujemy około 12 minut. Odcedzamy, mleko zachowujemy. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Ziemniaki (surowe) i warzywa na patelnię smażymy, do momentu aż będą miękkie. Cebulę szklimy na osobnej patelni, dodajemy dorsza, delikatnie mieszamy i obsypujemy mąką. Podlewamy mlekiem z gotowania. Gotujemy
VioletoweKucharzenierano myk myk rób zupę !!! 24-03-2015 godzina 06:52 zupa gotowa do podania !!! Tego jeszcze u mnie nie było :) Zupa wiosenna z całą gamą jarzyn z dodatkiem dorsza to wyśmienity pomysł na przemycenie do diety naszych dzieciaków ryby. Pan Dorsz Dorsz ma kila zalet: należy do grupy najmniej kalorycznych ryb; świetnie nadaje się do gotowania. Idealnie sprawdza(...)dzieci, około 3-4%, jest uczulona na ich białko. http://canpolbabies.com/ Które gatunki ryb będą najlepsze dla brzuszków dzieci? Warto podawać dziecku ryby morskie i słodkowodne. Z chudych polecam dorsza, sandacza i morszczuka, natomiast z tłustych halibuta, łososia oraz makrelę. Dwulatkom możesz podawać też owoce morza: krewetki czy kalmary. Najlepsze są świeże ryby, filety oczyszczone z ości. Mrożone kupuj tylko
ClauditteMissCookingmoim rodzinnym domu kiedy nastawał piątek zawsze jadło się na obiad rybkę lub dania bezmięsne. Tak też dzisiaj chciałam zaprosić Was na dorsza, który idealnie pasuje na obiad czy też na kolację. Ostatnio w starych zapiskach natrafiłam na świetny przepis, który u nas na nowo zrobił furorę. Fakt faktem jest on banalnie prosty i szybki, gdyż rybka piecze się(...)piekarniku sama, a jej przygotowanie to zaledwie kilka minut. Całość wygląda bardzo apetycznie, myślę że skusi się na nią niejeden smakosz ryb... Dorsz pieczony pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi SKŁADNIKI : 400 g dorsza 10 pomidorków koktajlowych 125 g mozzarelli pieprz czarny świeżo mielony sól ziołowa tymianek szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Filet z dorsza myjemy w zimnej wodzie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCześć Wam, po krótkiej pojawiam się z tzw. przytupem! Tadammmm! Pysznie! Dorsz, a raczej dorodny dorsz, pieczony w ziołach, maśle i oliwie z oliwek, czytaj idealne połączenie ;-). Podałam z czerwonymi ziemniakami, pieczonymi ze skórką. Mnniammmi!! Ci z Was, którzy są ze mną na fanpagu SmykWKuchni, doskonale wiedzą, że mój chwilowy brak blogowania oznaczał nic innego jak urlop i długo wyczekiwany(...)zjechania na desce. Najwyżej będę zjeżdżać na "liścia" a co?! ;-). A wy co wolicie deskę czy narty? Wracam do naszego obiadu, i podaję listę składników niezbędnych do wykonania potrawy: - DORSZ BAŁTYCKI - ziemniaki (ja użyłam czerwonych) - natka pietruszki, świeża melisa - masło - oliwa z oliwek - sok z 1/3 cytryny (po upieczeniu) - sól hawajska lub morska - przyprawa do ryby - do ziemniaczków ulubione dodatki
SMYKWKUCHNIMiałam dwa dorsze atlantyckie i postanowiłam zrobić je z tym, co akurat mam w domu. Po wyciągnięciu z piekarnika poczułam rozczarowanie, bo jogurt ściął się lekko. Tym większe było moje zaskoczenie jak rybę spróbowałam. Robiłam już dorsza na bardzo wiele sposobów, ale z tym sosem zajmuje bezsprzecznie pierwsze miejsce :-) Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 2 filety z dorsza atlantyckiego(...)cytryna 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku 1-2 łyżki masła przyprawy do sosu: sól, pieprz biały przyprawy do ryby: pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb, zioła prowansalskie WYKONANIE Dorsza umyć i włożyć do miski lub innego naczynia. Pół cytryny wycisnąć i polać nią ryby. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. W garnuszku rozpuścić masło, dodać sok z wyciśniętej połówki cytryny
Passions hobbies lifedzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z warzyw. Mi najbardziej smakuje trzeciego dnia, jak jeszcze zostanie. :) Składniki: 0,5 kg dorsza sól, pieprz do smaku do obtoczenia mąkę pszenną do smażenia olej rzepakowy Rapso 4 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe(...)puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki sosu cygańskiego 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki wędzonej papryki sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie: Dorsza umyć i odsączyć papierem z nadmiaru płynu. Pokroić w niewielkie kawałki, doprawić solą, pieprzem i pozostawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać olej, dorsza obtoczyć z wszystkich stron w mące
Ala piecze i gotuje