dorsz - 2916 przepisów (strona:21/195)

Dorsz z warzywami po hiszpańsku 48

Polędwiczka z dorsza smażona, a następnie krótko duszona z groszkiem i papryką w pomidorach. DORSZ DUSZONY PO HISZPAŃSKU Z WARZYWAMI SKŁADNIKI polędwica z dorsza o wadze 150 gramów przecier pomidorowy garść mrożonego groszku 1 papryka czerwona grillowana marynowana dymka natka pietruszki czosnek słodka wędzona mielona papryka oliwa extra vergine sól, pieprz przepis na dorsz z... Artykuł Dorsz z warzywami

Kuchnia Tomka
Dorsz gotowany 55

Dorsz gotowany – przepis na dietetyczny i lekkostrawny posiłek – idealny dla niemowlaków, małych dzieci albo osób na ścisłych dietach lekkostrawnych. Jest bardzo prosty do przygotowania i smaczny, mimo że ugotowany bez soli. Oczywiście jeśli chcecie przygotować taką rybę dla siebie, możecie posolić. Może też po ugotowaniu doprawić ją na talerzu lub podać z sosem. PRZEPIS DORSZ GOTOWANY Składniki: filet(...)dorsza Jak zrobić dorsza gotowanego: W niewielkim garnku gotujemy wodę na wysokość 2cm jej w garnku. Do wrzątku wrzucamy filet ryby i gotujemy 3 minuty, przekręcamy rybę na drugą stronę i gotujemy minutę. Rybę odcedzamy, wykładamy na talerz. Gotowe. Rybę można teraz skropić oliwą, oprószyć solą czy mieszanką ulubionych przypraw lub podać z sosem. Artykuł Dorsz gotowany pochodzi z serwisu

Dorota Smakuje
Zapiekanka rybna z beszamelem 88

Kalorie 260 kcal Zapiekanka rybna z warzywami i sosem beszamelowym. Pyszny obiad BLW, zarówno dla niemowlaka jak i całej rodziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 filet z dorsza bez skóry 2 łyżki soku z cytryny szczypta pieprzu 1/2 główki brokuła 3 małe marchewki 1/3 szklanki zielonego groszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 czubata łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej(...)rondelku rozpuść masło, po chwili dodaj mąkę i wymieszaj do gładkości. Wlej mleko, wsyp gałkę muszkatołową. Podgrzewaj aż sos beszamelowy zgęstnieje często mieszając rózgą kuchenną. Gotowym sosem polej dorsza z warzywami. Możesz posypać posiekaną natką pietruszki. Zapiekankę piecz w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 20 – 25 minut. Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci: Constructive Eating – Construction

ProstePesto.pl
Ryba na niedzielny obiad 53

już po obiedzie. Niedzielny obiad staram się robić nieco wystawnie, bo po prostu mam więcej czasu. Jest i obrus na stole i kwiaty w wazonie. Dzisiaj raczyliśmy się rybą, dorszem panierowanym w mące migdałowej i parmezanie. Moja rodzina bardzo lubi panierowaną rybę. Ponieważ stronię od węglowodanów, używam tylko niskowęglowodanowej panierki. Nie jest to wyłącznie lchf panierka. Dorsz smakuje zupełnie inaczej(...)obiadu potrzebne są przystawki. Polecam rzymską sałatę, zieloną soję, czyli edamame i karmelizowane marchewki . Tak skomponowany obiad na pewno będzie smakował całej rodzinie. Moja uwielbia taki niedzielny obiad. Dorsz panierowany na niedzielny obiad 4 porcje Składniki: 450 g fileta z dorsza 50 g mąki migdałowej 30 g startego parmezanu 1 jajko sól i czarny pieprz do smaku Sos koperkowy

codojedzenia
Najlepsze przepisy na szparagi 61

środku. Do szparagów dorzucamy ugotowany, odcedzony pęczak, dusimy chwilę, dodajemy skwarki z selera. Przed podaniem mieszamy z jogurtem, posypujemy ugotowanym bobem, posiekaną zieloną częścią dymki oraz prażonym kuminem. DORSZ PIECZONY ZE SZPARAGAMI Z WARSZTATÓW Z TOMASZEM JAKUBIAKIEM Składniki Dorsz: 30 dkg polędwicy z dorsza w kawałku pół kostki masła pół główki czosnku 2 liście laurowe świeży tymianek Przygotowanie W rondelku(...)małym ogniu rozpuść masło i podgrzewaj, aż od dna będą się odbijały bąbelki masła. Dodaj pozostałe składniki i chwilę smaż wciąż na małym ogniu. Gotowym masłem zalej dorsza w foremce do zapiekania i wstaw do pieca na 10 min w temperaturze 220 stopni. W drugim rondelku rozpuść masło i dodaj pozostałe składniki.  Dorsza podawaj z ugotowanymi szparagami na wierzchu

Ugotowane pozamiatane
Filety rybne smażone w panierce 72

Smażenie 10 min. Kalorie 240 kcal Filet białej ryby smażony w złocistej panierce. Ryba skropiona sokiem z cytryny i przyprawiona cytrynowym pieprzem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 filety rybne (dorsz, mintaj, halibut) sól pieprz cytrynowy 1 jajko mąka pszenna bułka tarta 1 cytryna masło klarowane do smażenia (lub ewentualnie olej) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Filety rybne osusz ręcznikiem papierowym(...)ryby smażonej w panierce najlepiej sprawdzają się ryby o białym mięsie, takie jak dorsz, mintaj czy halibut. Rybę skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, natrzyj solą oraz cytrynowym pieprzem. Każdy filet chwilę przed planowanym smażeniem opanieruj kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż filety na złocisto, z każdej strony

ProstePesto.pl
Pieczone gniazda z dorsza z chrupiącymi warzywami 88

razem zabieram Was w podróż do świata białych ryb. Mianem białych ryb określa się komercyjne poławiane gatunki ryb posiadających białe i delikatne mięso. Do najbardziej znanych zalicza się dorsz atlantycki, dorsz czarny, mintaj, morszczuk, miruna, plamiak oraz ryby płaskie takie jak halibut, sola, turbot, storina oraz gładzica.  To właśnie te ryby zaliczane są do ryb chudych. Dlaczego? Mają niską(...)obiadowa jest lekka i świetnie nadaje się na romantyczną kolację lub obiad. A co najważniejsze, jest bardzo szybka w przygotowaniu. porcja na 2 osoby Składniki: 300 g filetu z dorsza  1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 łyżka oleju 1 liść pora (zielony) płat ciasta francuskiego połowa serka typu philadelphia pół dużej cukinii sól i pieprz do smaku dodatkowo

Niezły Młynek
Pieczone gniazda z dorsza z chrupiącymi warzywami 112

razem zabieram Was w podróż do świata białych ryb. Mianem białych ryb określa się komercyjne poławiane gatunki ryb posiadających białe i delikatne mięso. Do najbardziej znanych zalicza się dorsz atlantycki, dorsz czarny, mintaj, morszczuk, miruna, plamiak oraz ryby płaskie takie jak halibut, sola, turbot, storina oraz gładzica.  To właśnie te ryby zaliczane są do ryb chudych. Dlaczego? Mają niską(...)obiadowa jest lekka i świetnie nadaje się na romantyczną kolację lub obiad. A co najważniejsze, jest bardzo szybka w przygotowaniu. porcja na 2 osoby Składniki: 300 g filetu z dorsza  1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 łyżka oleju 1 liść pora (zielony) płat ciasta francuskiego połowa serka typu philadelphia pół dużej cukinii sól i pieprz do smaku dodatkowo

Niezły Młynek
DORSZ OPIEKANY W ZALEWIE OCTOWEJ 68

zalewie octowej można przygotować w zasadzie każdą rybę . Dziś mam dla Was propozycję dorsza opiekanego w zalewie octowej . Doskonała przekąska na zimno , zazwyczaj rybę w tej postaci przygotowuję bezpośrednio w słoiki i otwieram, gdy tylko mam na to ochotę. Przygotowanie tej potrawy zajmuje chwilę a potem ryby muszą odstać w lodówce około 2 dni i już są gotowe do spożycia(...)Mmmm już nie mogę się doczekać otwarcia pierwszego słoika :) Składniki na dorsza opiekanego w zalewie octowej : * około 1 kg filetu z dorsza * sól i pieprz czarny mielony * mąka do obtoczenia filetów * olej do smażenia * 1 cebula * po 3 kulki ziela angielskiego do każdego słoika * po 3 liście laurowe do każdego słoika * po 3 ziarenka pieprzu czarnego do każdego słoika

Zrób to smacznie
Dorsz pieczony z porami 57

Dorsz jak dorsz, pory jak pory, aleeee… razem tworzą duet prawie idealny. Na początku chciałam pory usmażyć na maśle, skończyło się klasycznie na oleju i w sumie dobrze. I tak były prze prze przepyszne. Polecam przed podaniem posypać jeszcze całość orzechami. Mi to umknęło. Składniki: 500 g filetów dorsza biała część pora parę plasterków cytryny sól pieprz olej rzepakowy(...)Pora kroimy w półplasterki i smażymy do miękkości. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy usmażonego pora, kładziemy na niego filety dorsza, całość posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. na rybie układamy plasterki cytryny. Wszystko pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Artykuł Dorsz pieczony z porami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Makaron z dorszem w mleku pod pierzynką z bułki tartej 68

Makaron z dorszem w mleku pod pierzynką z bułki tartej to pyszne i delikatne danie, ale jednak dość sycące. Najczęściej do przygotowania takiego obiadu kupuję filety z dorsza, u mnie w kuchni właśnie taka ryba sprawdziła się najbardziej. Do takiej porcji potrzebowałam jeden płat dorsza, to naprawdę jest rzadkość by czteroosobową rodzinę nakarmić jednym kawałkiem … Czytaj dalej Makaron(...)dorszem w mleku pod pierzynką z bułki tartej Artykuł Makaron z dorszem w mleku pod pierzynką z bułki tartej pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Dorsz w kolorowych warzywach 104

Delikatne, soczyste i niezwykle pachnące kawałki dorsza połączone z chrupiącymi warzywami, wyrazistym cytrusowym imbirem, orzeźwiającą limonką i słodkim miodem, podane z kolorowym makaronem to świetna propozycja lekkiego obiadu z rybą w roli głównej. Świetnie wygląda i obłędnie smakuje! Składniki: 300g polędwicy z dorsza 200g kolorowego makaronu 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 marchew 170g brokułu 1 mała papryka 1 papryczka(...)chilli 160g cukinii 1-2cm świeżego imbiru 100g groszku cukrowego 50g sera Grana Padano 1 łyżeczka miodu sok z 1/2 limonki sól morska olej arachidowy Wykonanie: 1. Dorsza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na większe kostki, oprószyć solą, pieprzem, odstawić na około 30 minut. Następnie podsmażyć kilka minut na oleju arachidowym. 2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej

Szalona Kuchnia Eweliny
Ryba na obiad z gnocchi i cytrynowym sosem 99

swoją ulubioną rybę. Ja przepadam za każdą rybą, łosoś w sosie , smażone śledzie czy pstrąg mogę jeść codziennie. Do ulubionych ryb należy również panierowany w migdałach dorsz. Dorsz jest pyszny, lekko słodki świetnie pasuje do cytrynowego sosu z kaparami. Domowe gnocchi polane sosem, warzywa z wody i panierowany dorsz to propozycja na obiad, którą polecam wypróbować. Ryba na obiad(...)danie niezbyt pracochłonne ale wymaga zaplanowania. Przygotowywanie obiadu zaczynam od sosu. Potem skupiam się na gnocchi. Rybę smażę na samym końcu. Cienkie filety dorsza wymagają dosłownie kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni. Po usmażeniu białe mięso ryby powinno być błyszczące. Ryba jest wtedy soczysta i pełna smaku. Ryba na obiad 4 porcje Składniki: 600 g fileta z dorsza

codojedzenia
Dorsz z piekarnika 131

Kupiłam dzisiaj dorsza. Zrobiłam sobie postanowienie że przynajmniej raz w tygodniu będzie rybka. Rybka musiała być bez ości. Specjalnie dla mojego wnusia. Dorsza umyć i wysuszyć. Doprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować oliwą i położyć płaty ryby. Na każdym kawałku ryby położyć kawałki masełka i obsypać posiekanym koperkiem. Nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń