Dorsz w kremowym sosie na spaghetti z cukinii Delikatna i aromatyczna ryba duszona w ekstra kremowym sosie i podana na miękkich, choć nadal chrupiących paseczkach z cukinii. Pyszne i szybkie danie obiadowe dla całej rodziny. Polecam! Składniki: 350g filetów z dorsza Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, kurkuma, papryka słodka pół szklanki mąki do obtoczenia ryby 1/3 szklanki bulionu pół(...)MOJA RADA: papryczka chilli fajnie podkręca smak tego dania, jeśli jednak potrawę będą jeść dzieci, lepiej zmniejszyć jej ilość lub całkowicie pominąć ten składnik. *** Filety z dorsza kroimy na mniejsze porcję i oprószamy z dwóch stron przyprawami *** *** Następnie rybę obtaczamy w mącę *** *** Filety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z dwóch stron na rumiano *** *** Usmażoną rybę przekładamy na talerz
Blog z Apetytembardzo prosty sposób na zrobienie prostej, pysznej i delikatnej ryby. Ja wybrałam do tego dorsza, ale z tym sosem możesz zrobić praktycznie każdą rybę. Zobacz jakie to proste. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin:0 0;-webkit-transform-origin(...)subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Jeśli lubicie dania z ryb, to zapraszam Was także do przepisów na: Przepis na turbota Dorsz z kaszą bulgur i oliwkami Ryba w cieście piwnym Pieczony łosoś Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem Faworki z karpia Łosoś w sosie chrzanowym Łosoś w sosie miodowo-musztardowym Ryba
nietylkopasta.plDziś mam dla Was prosty przepis na fantastyczne i aromatyczne danie, dorsz w papilotach do którego dodałam świeże liście szpinaku i zblanszowanego pora. Do dorsza przygotuj aromatyczny sos z oliwy i ziół, idealnie podkreśli smak ryby i nada jej aromatów! Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na: dorsz w sosie cytrynowym pstrąg w sosie ziołowym łosoś(...)barbecue tacos z rybą bowl burrito z łososiem pstrąg z orzechami halibut pieczony ryba z frytkami ryba w porach DORSZ W PAPILOTACH Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – filet z polędwicy z dorsza – 2 porcje po 70-100 g każda – 1 średni por – 2 garści świeżych liści szpinaku – 1 ząbek czosnku –4 łyżki oliwy
nietylkopasta.plSałatka z dorszem i grzankami to błyskawiczna propozycja na zdrową kolację. Miks sałat z pieczoną rybą dostarczy nam sporo witamin, a cały posiłek będzie lekki. Sprawdź przepis na: Sałatka grecka z grzankami Składniki (na jedną porcję) miks sałat (garść) 100g dorsza sok z 1/2 cytryny sól pieprz 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki oliwy 100g cukini szczypta oregano Sałatka(...)dorszem i grzankami – przepis Zaczynamy od przygotowania ryby . Dorsza myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie wkładamy do nagrzanego do 200 st. C. na 15 minut. Na patelni grillowej, grillujemy cukinię. Podczas grillowania doprawiamy ją odrobiną soli i oregano.. Do miseczki wkładamy sałatę, cukinię, upieczonego i pokrojonego w mniejsze kawałki dorsza. Następnie całość skrapiamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!potrafię jednak zrezygnować ze spożywania ryb. Po prostu lubię je za bardzo. Ryba pieczona, wędzona, czy gotowana - uwielbiam w każdej postaci. Szczególną sympatią dażę łososia, tuńczyka i właśnie dorsza! Dlatego też od jednego do dwóch razy w tygodniu ryba występuje w mojej diecie. I tak też było na dzisiejszym dość lekkim obiedzie, z którym chciałam się z Wami podzielić(...)wybieranie ryb z polskiego morza. W Warszawie sprawdzone miejscem z rybami wysokiej jakości, z kontrolowanych hodowli jest BioBazar przy ul. Wołoskiej (Stanowisko u Pawła), tam właśnie możecie filety z dorsza bałtyckiego - szczerze polecam :) A mianowicie serdecznie zapraszam Was na pieczonego dorsza pod panierką z posiekanych orzechów włoskich, natki pietruszki, cytryny i masła. Dorsz jest pieczony w nieco niższej
Symfonia SmakówOpis Dorsz zapiekany z serem i śmietaną: Dorsz zapiekany z serem i śmietaną to nowa propozycja na ciekawe danie na nasz wigilijny stół. Co roku stajemy przed dylematem co przygotować na święta, żeby wszystkim smakowało. Tradycje tradycjami, ale czasami warto przygotować coś zupełnie innego. Do ryby zapiekanej w śmietanie nadają się idealnie takie ryby jak łosoś czy właśnie dorsz(...)tylko na kolację wigilijną. Zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz przepisy na Boże Narodzenie . Składniki: 1 kg filetu z dorsza 8 łyżek kwaśnej śmietany 12 lub 18 % 4 średnie cebule Cukier Sól Świeżo zmielony czarny pieprz Starty ser Masło Mąka Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania ryby. Filet z dorsza dokładnie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSezon na norweskiego, zimowego dorsza Skrei, uważam za otwarty. Można go kupić jedynie od stycznia do kwietnia, a jest wyjątkowo pyszną rybą, uważaną wręcz za najlepszy rodzaj dorsza na świecie. Warto chociaż raz w sezonie poszaleć (cena dorsza Skrei nie jest niska) i wyprawić sobie małą ucztę. Tym razem postanowiłam zrobić dorsza w papilotach, czyli rybę zapieczoną w papierowym(...)opakowaniu. Ten sposób pieczenia powoduje, że jest ona bardzo soczysta i aromatyczna. Wyczytałam na stronie From Norway , że dobrze jest dorsza przed obróbką wymoczyć w solance. Przepis który podaję tego nie wymaga, jednak warto moczenie w solance zastosować, zwłaszcza w sytuacji gdy rybę chcemy przygotować dopiero następnego dnia. Przepis na solankę na końcu, pod zdjęciami. Dodałam
Stare Garycieszy jak kolacja niespodzianka. Zaskocz swoją drugą połówkę, kup piękny kwiatów i przygotuj coś specjalnego. Osobiście polecam mój idealny przepis na romantyczną kolację, czyli Dorsza w sosie krewetkowym z szafranem. Jest to nieskromnie przyznam perfekcyjna kompozycja smakowa, idealnie dobrane składniki. Taki danie nie sprawi, że będziecie „pełni” wręcz przeciwnie, znajdziecie jeszcze miejsce(...)przepis przypadnie Wam do gustu i weźmiecie udział w konkursie. Pamiętajcie każda, nawet najmniejsza okazja, by powiedzieć „Kocham” to doskonała okazja do wspólnego świętowania. Dorsz w sosie krewetkowym Składniki: Puree ziemniaczane z musztardą francuską: 400 g ziemniaków 80 ml mleka 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy francuskiej sól
kuron.com.plnowej odsłonie – ryba wychodzi pysznie soczysta i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Czas: 40 minut Poziom trudności: średni Szacowana cena potrawy (4 porcje): ok. 40 zł Gołąbki z dorsza wpadły mi w oko od razu jak je tylko zobaczyłem, ale głównie ze względu na sposób podania, czyli w kapuście. Sam przepis – z magazynu Kuchnia – wymagał tuningu. W pierwotnej wersji(...)dorsza kładło się plaster pomidora, skrapiało olejem i zawijało w liście, po czym wstawiało do pieca też pokropione olejem. Nasza wersja jest inna. Właściwie mamy dwie sesje. W jednej do nadzienia oprócz ryby dodajemy pesto bazyliowe. Gołąbki zaś zalewamy sosem pomidorowym, a na wierzch ścieramy parmezan. Ryba wychodzi pysznie soczysta, pachnąca bazylią i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Jeśli ktoś
Niedzielny kucharzDorsz w warzywach to danie nie tylko na święta i imprezy. Sprawdza się wyśmienicie na piątkowe, bezmięsne kolacje czy śniadania. Właśnie sobie uzmysłowiłam, że dawno na blogu nie było rybki. Trzeba było to naprawić, więc dzisiaj zapraszam na pysznego dorsza w warzywach. Danie swego czasu bardzo popularne na imprezach ale ja lubię je przygotować ot tak bez szczególnej okazji. Najsmaczniejsze(...)dwóch dniach, kiedy składniki się „przegryzą”. DORSZ W WARZYWACH 1 kg dorsza olej do smażenia CIASTO 1 szkl mąki 1 jajko 0,5 szkl wody ZALEWA 2 szkl wody 0,5 szkl oleju słoiczek koncentratu 4 łyżki keczupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól do smaku WARZYWA 6 dużych cebul 1 słoik korniszonów 1 słoik papryki marynowanej
Pieguskowa KuchniaDziś mam dla Was przepis na pysznego dorsza w płatkach migdałowych z sosem rodzynkowym. Przepis pochodzi z książki Lidla "Ryby są super". W oryginalnym przepisie zamiast dorsza był lin, ale miałam w domu dorsza, to nie szukałam już. Rybka jest pyszna z sosem rodzynkowym komponuje się idealnie, u nas jako dodatek kasza owsiana. Rybka według przepisu Doroty Wellman :-), polecam(...)bardzo bo lepszej nie jadłam, już dorsz w płatkach migdałów smakuje rewelacyjnie, a ten sos, to takie dopełnienie :-). Miłego dzionka :-) Składniki: świeży filet z dorsza lub mrożone polędwice ( u mnie 4 polędwice z dorsza) w oryginale lin sól pieprz 1/3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 100 g migdałów (płatki) 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego do smażenia
kruche babeczkiPolędwiczki z dorsza owijane cukinią Piątek , to zazwyczaj rybka , taka to już tradycja lub przyzwyczajenie Dobre przyzwyczajenie , bo zdrowe . To bardzo lekka propozycja , jeśli jednak ktoś chce ją jeszcze bardziej odchudzić , wystarczy nie podawać z sosem ..chociaż bez niego , to już nie to samo . Dorsz wychodzi delikatny i dzięki owijce z cukinii pozostaje soczysty . Naprawdę fajna potrawa i wbrew pozorom(...)prosta do zrobienia . Składniki : 5 polędwiczek z dorsza ( mrożonych ) 2 małe cukinie ( takie mają miękką skórkę ) 5 cienkich plastrów masła 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego sól , biały pieprz do smaku przepis na sos beszamelowy znajdziecie tutaj mały słoiczek kaparów ( ja użyłam własnych z nasturcji ) Polędwiczki z dorsza rozmrażamy , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy , doprawiamy białym pieprzem i odstawiamy . Cukinie myjemy
Ogrodnik w podróżyDorsz w sosie pomidorowo- paprykowym to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie. Sos pomidorowy z dodatkiem papryki nabiera zupełnie innego niepowtarzalnego charakteru. Ponieważ papryka powinna znaleźć się w każdej zdrowej diecie, bo to istna kopalnia zdrowia, warto włączyć ją do menu. Możesz pozostawić paprykę w kawałeczkach, tak właśnie zrobiłam lub zmiksować sos do otrzymania aksamitnej konsystencji. Dorsz jest(...)patelni, bez panierki. Wystarczy ułożyć go na kilka minut w pyrkającym sosie, by stał się mięciutki i soczysty. Bardzo polecam! Składniki na 4 porcje: 2 filety-płaty z dorsza 2 czerwone spiczaste papryki 1 malutka ostra papryczka chili 500 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ciemnego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!równocześnie imponujący przepis na danie w restauracyjnym stylu. Delikatne mięsko ryby idealnie komponuje się z lekko słonym smakiem szynki parmeńskiej oraz orzeźwiającym cytrynowym risotto. Zamiast dość grubej polędwicy z dorsza możecie użyć bardziej cienkich filetów i odpowiednio zredukować czas pieczenia lub smażenia. Danie to wyjdzie równie smaczne jeśli użyjecie filetów innej ryby np. łososia. Rybę można przygotować na trzy sposoby(...)piekarniku (co zajmie około 14 minut) lub 3. - najpierw dokładnie obsmażyć na patelni z każdej strony, a następnie włożyć na 7-8 minut do piekarnika. W czasie gdy dorsz piecze się w piekarniku lub smaży my przygotowujemy cytrynowe risotto. Nie ma z nim dużo pracy, wystarczy ryż podlewać gorącym bulionem i co jakiś czas przemieszać. Warto pamiętać, że ilość bulionu
cool and minty