Europie. Ponownie zainspirowana moim ulubionym programem kulinarnym i faworytką w tych zawodach postanowiłam ugotować jej danie, jak zwykle odmienione i dostosowane do moich potrzeb oraz fanaberii. Przedstawiam Wam kochani dorsza na pysznych warzywach: bakłażanie, czerwonej cebuli, czarnych oliwkach i kaparach z pomidorami, podanego na puree z ziemniaków. Co tu dużo mówić... Przeniosłam się na chwilę do pięknej Sycylii... Składniki(...)dwie porcje): 300-400 gram filetu z dorsza, filet pozbawiamy również skóry szczypta pieprzu cytrynowego (bądź pieprz wymieszany ze skórką z ćwiartki cytryny) 1/4 pęczka natki pietruszki sól pieprz 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaparów 1/2 bakłażana 1/2 słoiczka czarnych oliwek- najlepiej tych z pestkami, dobrej jakości. Mają całkiem inny smak. Oczywiście przed duszeniem oliwki pozbawiamy
Mango Papajaprzechowywać w małych pojemniczkach nawet do 6-ciu miesięcy Składniki na zupę rybną - 6 porcji: bulion rybny 700-800 ml 1 cebula 2 łyżki masła ghee 400 g dorsza 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki kawałek pora i selera zielone listki lubczyku (mrożone z zimowych zapasów)-opcjonalnie zielone listki selera (mrożone z zimowych zapasów)-opcjonalnie sok z 1/2 cytryny(...)międzyczasie obrać warzywa i pokroić w 1-cm kostkę,dołożyć do cebuli i przesmażyć razem,często mieszając.Warzywa zalać bulionem i gotować 15 minut do miękkości filety z dorsza pozbawić skóry,pokroić w dużą kostkę,pozbawić ewentualnych ości.Skropić sokiem z cytryny,posolić ,odstawić gdy warzywa są miękkie do wywaru dołożyć pokrojonego dorsza,łyżkę koncentratu pomidorowego,zamieszać,doprowadzić zupę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dorsz to najpopularniejsza z morskich ryb.Jest znakomita,o lagodnym smaku,delikatnym bialym,listkowanym,soczystym miesie,doskonale harmonizujacym z wiekszoscia przypraw,mozna ja przyrzadzic na wiele sposobow.I choc swietnie nadaje sie do zapiekania, na krokiety,musy kotlety najchetniej i najczesciej jednak jemy dorsza panierowanego w bulce tartej.Bulka tarta tez stwarza wiele mozliwosci i kombinacji smakowych.Jesli przeszkadza nam tranowy posmak(...)zapach morskiej ryby wystarczy bulke tarte wymieszac pol na pol z wiorkami kokosowymi.Kuchnia w trakcie smazenia wypelni sie egzotycznym zapachem kokosa,a tak przygotowanego dorsza zje nawet najwiekszy niejadek.Na zimno bedzie zas swietnym dodatkiem do kanapek,czy Fischburgera. Skladniki: 4-6 porcji dorsza sok z 1/2 cytryny sol 1 jajko 4 lyzki bulki tartej 4 lyzki wiorkow kokosowych+ 2 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czarny makaron barwiony sepia to naprawde ciekawa propozycja na szybki i orginalny obiad.Warto go kupic.Do makaronu przygotowalam dorsza w sosie z mleka kokosowego,a wczesniej zamarynowalam go w imbirze z kolendra.Tak przygotowany dorsz jest pelen smaku i delikatnego, egzotycznego aromatu.Wazna informacja dla wszystkich,ktorzy jednak za rybami nie przepadaja.Dorsz w tym wydaniu calkowicie jest pozbawiony rybiego,tranowego posmaku.Zapraszam do przepisu(...)Skladniki: 2 porcje dorsza 1 zabek czosnku 2-cm kawalek imbiru 1 lyzeczka nasion kolendry oliwa lub olej sok z cytryny sol 200-220 ml mleka kokosowego (1/2 puszki) szczypta soli, 1 lyzka sosu rybnego Przygotowanie : dorsza umyc i osuszyc.Skropic sokiem z cytryny i posolic.Rozetrzec w mozdzierzu 1 lyzeczke kolendry.Imbir i czosnek obrac i pokroic w drobna kostke.Oblozyc dorsza nasionami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo smaczny dorsz,tym razem zapiekany pod tymiankowym sosem beszamelowym na kolderce z buraka lisciowego,czyli dorsz w klimatach srodziemnomorskich.W ten sposob przygotowalam dorsza po raz pierwszy i mile zaskoczenie.Zapieczony dorsz caly otulony sosem jest bardzo soczysty,a dzieki dodatkowi ziol i parmezanu aromatyczny sos wzbogacil tez smak ryby.Tak przygotowany dorsz to ciekawa konkurencja i urozmaicenie dla panierowanego w bulce(...)tartej fileta z ryby.Zaloze sie,ze tak przygotowana rybe zje ze smakiem kazdy,nawet ten nie przepadajacy specjalnie za rybami. Skladniki na 4 porcje: 4 odfiletowane kawalki dorsza a ca.150 g 500 -700 g buraka lisciowego (lub szpinaku)-2 peczki 1 cebula 1 zabek czosnku 2 lyzki masla ghee 1/2 peczka tymianku 1 lyzka maki 200 ml mleka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Europie. Ponownie zainspirowana moim ulubionym programem kulinarnym i faworytką w tych zawodach postanowiłam ugotować jej danie, jak zwykle odmienione i dostosowane do moich potrzeb oraz fanaberii. Przedstawiam Wam kochani dorsza na pysznych warzywach: bakłażanie, czerwonej cebuli, czarnych oliwkach i kaparach z pomidorami, podanego na puree z ziemniaków. Co tu dużo mówić... Przeniosłam się na chwilę do pięknej Sycylii... Składniki(...)dwie porcje): 300-400 gram filetu z dorsza, filet pozbawiamy również skóry szczypta pieprzu cytrynowego (bądź pieprz wymieszany ze skórką z ćwiartki cytryny) 1/4 pęczka natki pietruszki sól pieprz 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaparów 1/2 bakłażana 1/2 słoiczka czarnych oliwek- najlepiej tych z pestkami, dobrej jakości. Mają całkiem inny smak. Oczywiście przed duszeniem oliwki pozbawiamy
Mango Papajakolacji, na której gościłam smakoszy ryb. I znowu torcik był strzałem w dziesiątkę, bo bardzo wszystkim posmakował. Ciasto jest miękkie, łatwo się kroi i ma wyczuwalny smak łososia i dorsza, ale następnym razem oddzielę te dwie warstwy posiekanym koperkiem, bo trochę się ze sobą zlały. Torcik można upiec w większej tortownicy, ale wyjdzie wtedy niższy. Składniki: Warstwa z łososiem(...)łososia surowego ? 500 g sera białego na sernik ? 4 żółtka ? 1 łyżka mąki ziemniaczanej ? 1/2 łyżeczki soli ? 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego Warstwa z dorszem ? 500 g filetów z dorsza ? 250 g sera żółtego startego ? 4 białka ? 1 łyżka mąki ziemniaczanej ? sól do smaku, ok. 1/2 łyżeczki Dekoracja ? 250 g sera Filadelfia ? 300 g łososia wędzonego ? koperek Wykonanie: Masa łososiowa
To co kochamKawałki dorsza zanurzone w kremowym sosie z różyczkami brokułu to świetny pomysł na obiad. W dodatku robi się go naprawdę bardzo prosto. Przepis na dorsza w sosie brokułowym Składniki: 400 gramów fileta z dorsza bez skóry, pół brokułu , 1 ząbek czosnku, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., 100 ml mleka, łyżeczka mąki pszennej, olej, sól, pieprz. – Składniki(...)porcje. Jak zrobić dorsza w sosie brokułowym? Filet podziel na porcje, oprósz solą i pieprzem, zostaw na 10 minut, aby ryba przeszła przyprawami. Kawałki fileta usmaż na niewielkiej ilości oleju – przez 2 minuty z każdej strony – zdejmij na papierowy ręcznik, odłóż. Brokuł podziel na malutkie różyczki. Śmietankę połącz z mlekiem, wsyp łyżeczkę mąki, dokładnie wymieszaj, aby nie było
Kulinarna Polskateż jednak sporo składników korzystnie wpływających na nasze zdrowie. O jego właściwościach zdrowotnych wspominałam już przy okazji przepisu na roladki schabowe w sezamie . Tym razem połączyłam sezam z dorszem. Polędwiczki z dorsza w sezamie - przepis na 4 porcje Do przygotowania dorsza będą Ci potrzebne: 4 polędwiczki z dorsza, 3-4 łyżki białego sezamu, 3-4 łyżki czarnego sezamu, jajko(...)łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Polędwiczki z dorsza dopraw solą i pieprzem. 2. Jajko rozbełtaj w talerzu. 3. W drugim talerzu wymieszaj oba rodzaje sezamu. 4. Polędwiczki zanurz w jajku, a następnie obtocz w sezamie. 5. Na patelni rozgrzej olej i usmaż rybę na małym ogniu, po czym osącz ją na ręczniku papierowym
Z notatnika dietetykasosem możesz zrobić ulubioną rybę właściwie dowolnego gatunku. Ja tym razem zdecydowałam się na halibuta, ale zamiennie robię tak dorsza, a nawet łososia. Sos jest pyszny, bardzo aromatyczny, idealny do ryby! @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin:0 0;-webkit(...)łososiem Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem Sałatka cezar z łososiem Łosoś w sosie chrzanowym Łosoś w sosie miodowo-musztardowym Tarta z łososiem w kształcie ryby ryba w soli dorsz w papilotach pieczony pstrąg Łosoś z pomidorami ryba w porach dorsz smażony z sosem maślanym łosoś ze szpinakiem łosoś pieczony z parmezanem dorsz w sosie cytrynowym pstrąg w sosie ziołowym
nietylkopasta.plRisotto z dorszem, gotowane na wodzie z bazylią i kaparami z dodatkiem masła, jest oczywiście lekkie, pyszne i kremowe. Risotto to danie z ciemną i mglistą przeszłości, wywodzącą się z biedy. Przede wszystkim jak zapewne wiesz, mój drogi czytelniku ryż pochodzi z Azji. I tak do końca nie wiadomo kto sprowadził go do Europy czy też Włoch. Legendy głoszą(...)Kucharz Giovanni Felice Luraschi. Dziś risotto można zjeść w całych Włoszech i nie tylko. Istnieją tysiące przepisów na to niezwykle smaczne danie. Na zakończenie, zapraszam na moje Risotto z dorszem. Jesli lubisz Risotto jak ja, tutaj znajdiesz kilkanaście przepisów 🍚 Składniki Ryż Arborio 300 gram Filet z dorszak 150 gram Oliwa z oliwek 9-12 łyżek Czosnek 3-5 ząbki Szalotka
RafalCookKochani, czas na kolejną propozycję prosto z kuchni mojej drugiej Mamy, lub jak kto woli – Teściowej :). Poniższy przepis to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pikantny dorsz na szpinaku – niezwykle aromatyczny i soczysty. Polecam zarówno na obiad jak i na specjalną okazję, np. kolacja w gronie znajomych. Oczywiście taka propozycja jest nie tylko pyszna ale przede wszystkim bardzo odżywcza. Dostarczy(...)niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 i pełnowartościowego białka. Serdecznie polecam i zapraszam do prostego przepisu! Pikantny dorsz z piekarnika w towarzystwie warzyw Składniki (4 porcje): polędwica z dorsza, 500g, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła klarowanego, 4 ząbki czosnku, 200g świeżego szpinaku, garść pomidorków koktajlowych, 1/2 czerwonej papryki (lub zielonej albo żółtej), pół pęczka posiekanego szczypiorku, pół pęczka
Natka PietruszkiDorsz w pomidorach z makaronem Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Dorsza umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem czarnym. Na dużej patelni rozgrzać olej, na patelnię włożyć kawałki ryby i usmażyć z obu stron na rumiano, a następnie zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na patelnię wsypać płatki papryki chili(...)Następnie na patelnię wlać białe wino, a kiedy się zagotuje dodać pokrojone liście bazylii, cukier, doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym, delikatnie zamieszać. Na patelnię przełożyć usmażone kawałki dorsza, wlać 1/4 szklanki wody (można użyć tej, w której gotował się makaron), dusić wszystko razem 3 min. i zestawić z ognia. Na talerze rozłożyć makaron, a następnie na makaronie ułożyć kawałki ryby
ememe kitchentowarzystwie porcji frytek i zestawu surówek. My je uwielbiamy Zawsze znikają w mgnieniu oka Jaka ryba do chrupiących kąsków? Do przygotowania rybnych kąsków najlepiej sprawdzają się filety z dorsza lub mintaja. Ja dziś użyłam bałtyckiego dorsza. Wyszło przepysznie. Świeże filety z dorsza bałtyckiego możecie zamówić na stronie smacznaryba.pl Paczki wysyłane są w każdy zakątek Polski. Dostaniecie świeżą rybę prosto(...)morza pod same drzwi. Jeszcze macie szansę zamówić sobie tam świeże ryby na Święta . Zamówienia na święta zbierane są do 17.12 Możecie zamówić sobie dorsza, flądrę, karpia, a nawet łososia. Po szczegóły odsyłam na stronę https://smacznaryba.pl/ Naprawdę warto Zwłaszcza jeśli tak jak ja nie wyobrażacie sobie Świąt bez ryby Jak przygotować rybne kąski? Sprawdźcie jak prosto i szybko można
Słodkie okruszki