dorsz - 2916 przepisów (strona:17/195)

10 potraw, których spróbować będąc w Portugalii 69

brakuje. Całościowo, kuchnia portugalska jest naprawdę bogata i różnorodna, dlatego przygotowaliśmy dla Was zestawienie 10 smaków, których warto spróbować, podróżując po tym ciekawym kraju. Bacalhau a Bras Bacalhau, czyli dorsz, jest najpopularniejszą rybą w Portugalii. Mówi się, że Portugalczycy znają 365 sposobów na jego przyrządzenie. Wśród najpopularniejszych dań obiadowych można wymienić dorsza grillowanego, różne odmiany gulaszu z tą rybą(...)właśnie bacalhau a bras, czyli rybną zapiekankę. Bacalhau a bras przygotowuje się z rozdrobnionego suszonego dorsza z dodatkiem cebuli, ziemniaków i jajek. Jest popularna praktycznie w całym kraju. Caldo Verde Najbardziej znana portugalska zupa. Pochodzi z północnej Portugalii, gdzie powszechnie uprawia się kapustę galicyjską. To właśnie z tego rodzaju kapusty, a także m.in. zmiksowanych ziemniaków, plasterków kiełbasy i oliwy

ProstePesto.pl
Polędwica z dorsza czarnego pieczona w marynacie musztardowo-majonezowej z suszonym pomidorem 83

Dorsz czarny jest pyszną mięsistą rybą, którą pokochacie po pierwszym kęsie. Pieczony w delikatnej marynacie zadowoli nie jedno podniebienie Co potrzeba: 1 kg świeżej polędwicy z dorsza, Co potrzeba na marynatę: 4 łyżki pełne majonezu, 6 szt. pomidorów suszonych w oleju, Skórka otarta z 1/2 limonki, 1 łyżeczka soku z limonki, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: Składniki(...)marynatę mieszamy w większym płaskim pojemniku, wkładamy polędwicę z dorsza pokrojoną w kawałki ok 5-6 cm, każdy kawałek pokrywamy marynatą, odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie kawałki dorsza układamy w naczyniu żaroodpornym, wykładamy resztę marynaty, przykrywamy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰ C, pieczemy 10-12 minut na termoobiegu do delikatnego zrumienienia. Smacznego :)) dorsz czarny, polędwica z dorsza

Bułka z Chlebem
Dorsz czarny z warzywami 89

Dorsz czarny z warzywami to szybki, pełny witamin i składników odżywczych obiad. Na jego przegotowanie nie potrzebujemy dużo czasu, będzie gotowy w półgodziny. Szybki przepis: Rybne kotleciki na purée z groszku Składniki (na 2 porcje) filet z dorsza czarnego (300g) nieduża cukinia mała papryka 1 pomidor oliwa z oliwek oregano sól pieprz sok z cytryny Dorsz czarny z warzywami(...)przepis Dorsza myjemy, osuszamy i z obu stron przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy na papierze do pieczenia w blaszce i skrapiamy sokiem z cytryny. Warzywa kroimy w kostkę (cukinię możemy pokroić w półplasterki) i układamy w blaszce obok ryby. Skrapiamy je oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Rybę wraz z warzywami pieczemy przez 20 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwica z dorsza z pesto 53

mięsa… a przecież niedziela. My jakoś wziął na klatę ten fakt. Już dawno chciałam zrobić rybę w ten sposób, padło na dorsza. Pamiętajcie, żeby nie przesmażyć ryby, musi być jędrna i soczysta. Do dorsza, zrobiłam zapiekankę ziemniaczaną ze śmietaną i parmezanem. Biję się trochę z myślami, bo chcę się z Wami podzielić przepisem, ale niestety zdjęcie wyszło kijowe. Popracuję(...)trochę nad nim, może coś uda mi się uratować. Pesto do ryby – obowiązkowe! Składniki: 400 g polędwicy z dorsza 3 plasterki cytryny 3 chili mini (opcjonalnie) mały pęczek bazylii 3 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki pestek z dyni 2 łyżki sera bursztyn lub innego długodojrzewającego 1 ząbek czosnku sól pieprz olej rzepakowy 1 łyżeczka masła (przepis

Kardamonovy
Siekane kotleciki z dorsza 82

świetna alternatywa dla zwykłych filetów albo paluszków, szczególnie gdy musi być szybko i smacznie. Do przygotowania siekanych kotlecików można wykorzystać filety każdej ryby, czy to łosoś, mintaj czy dorsz. Ja miałam zamrożone kawałki dorsza, dodałam cukinię, cebulę, doprawiłam. Wyszły bardzo dobre:) Polecam również inne przepisy z rybą w roli głównej: Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese)   Ryba(...)grecku (najlepsza) Zapiekanka makaronowa z łososiem i szparagami Dorsz bałtycki smażony na maśle czosnkowym Siekane kotleciki z dorsza  Składniki (na 8 sztuk): 300g filetów z dorsza 100g cukinii 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 1 jajko 1 łyżka mąki 1 łyżka kaszy manny  przyprawa do ryby albo ulubione zioła: tymianek, oregano, koperek pieprz cytrynowy sól

Obiad gotowy
Dorsz smażony 143

Dorsz smażony – po prostu doprawiony w klasyczny sposób, panierowany i usmażona na oleju roślinnym – pyszny! Do mąki w której panieruję rybę lubię dodać sporą szczyptę kurkumy, wtedy panierka zyskuje pięknego, złotego koloru. Taka ryba jest również punktem wyjścia do ryby po grecku czy ryby po japońsku. Jakie są wasze triki na idealną smażoną rybę? PRZEPIS NA DORSZA SMAŻONEGO(...)Składniki na dorsza smażonego: filety dorsza świeżego lub mrożonego (wcześniej odmrożonego) sól pieprz mąka bułka tarta spora szczypta kurkumy – opcjonalnie 1-2 jajka olej Jak zrobić dorsza smażonego: Mrożone ryby odmrażamy na durszlaku i osuszamy papierowym ręcznikiem. Świeże filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. By ryba się udała musi być sucha! Filety oprószamy solą, pieprzem, można też ulubionymi przyprawami

Dorota Smakuje
Pieczony łosoś, dorsz i buraki, czyli trzywarstwowa rybna zapiekanka 164

Pieczony łosoś na dorszu i pod musem z buraczków? Szalona, apetyczna i przepyszna zapiekanka o trzech warstwach w odcieniach różu. Polecam wszystkim, którym znudziła się zwykła pieczona ryba. To, że ryba często występuje na moim stole, to już wiecie. Że pieczony łosoś, to normalka. Podobnie dorsz. Tarte buraki, to też nic specjalnego. Ale ja złożyłam wszystko razem w całkiem fajną(...)bardzo lubimy) i przygotowałam surówkę z czerwonej kapusty, którą już znacie, a jeśli nie, to zapraszam po przepis TUTAJ . Składniki na 3 porcje : 300g dosyć cienki filet z dorsza bez skóry 100g łososia bez skóry duży ugotowany lub upieczony burak 1 duże jajko sól, biały pieprz do smaku Do podania: 60g kaszy jęczmiennej pęczak ulubiona surówka posiekana zielenina np. natka

Dietolog
Polędwica z dorsza pieczona pod puree z kalafiora i kaszy gryczanej 179

Zapraszam Was na kolejny piątkowy wpis w ramach #fishfriday. Dziś dorsz, a dokładniej jego najbardziej zwarta i mięsista część – polędwica z dorsza. Upiekłam ją w piekarniku pod oryginalną „kołderką” z kalafiora i kaszy gryczanej. Niedawno robiłam danie rybne z dodatkiem puree z kalafiora i kaszą gryczaną do ryby – przypominam Wam przepis na łososia . Zostało mi trochę(...)kaszy i puree, skoczyłam do sklepu, gdzie „uśmiechnęła się do mnie” polędwica z dorsza, więc powstała kolejna smaczna rybna wariacja. Lubię takie kulinarne kombinowanie i przerabianie tego co mi zostało z dnia poprzedniego, bo zazwyczaj wychodzą z tego prawdziwe pyszności. Zobaczcie zresztą sami. Składniki na 2 porcje : duża polędwica z dorsza lub dwie mniejsze (po ok. 150g

Dietolog
Polędwiczki z dorsza na maśle 177

Jakiś czas temu prezentowałam Wam przepis na risotto z zielonymi szparagami . Podałam je wtedy z przepyszną i banalnie prostą do wykonania polędwiczką z dorsza. Dzisiaj nadszedł czas, żeby podzielić się z Wami przepisem na tego dorsza. Przepis jest szybki w wykonaniu. Dzięki ograniczeniu przypraw do minimum ryba jest delikatna i maślana. Do tego przepisu możecie wykorzystać oczywiście inne ryby(...)postawiłam na dorsza. Polędwiczki z dorsza na maśle 2 porcje Składniki: 2 polędwiczki z dorsza (lub dwa grubsze kawałki innej, podobnej ryby) łyżka masła klarowanego łyżka masła pieprz sól Rybę myjemy i sprawdzamy czy nie ma ości. Jeśli na nie napotkamy usuwamy je. Rybę delikatnie doprawiamy pieprzem i solą. Rozgrzewamy patelnię o nieprzywierającym dnie. Wrzucamy na nią klarowane masło

PatiGotuje
Dorsz w cieście francuskim 151

m.in. Martyna Wojciechowska, Jerzy Kukuczka, Marek Kamiński, Marcin Kydryński, Ryszard Kapuściński, Wojciech Cejrowski i Beata Pawlikowska.  U nas na blogu do dobre j książki, wyśmienity pomysł na obiad. Dorsz w cieście franc uskim.  Dorsz w cieście francuskim z dodatkiem pesto z suszonych pomidorów Składniki: 500 g świeżego dorsza (dobrze sprawdza się polędwica, ponieważ jest jednej grubości) 2 łyżki(...)oleju 1 ząbek czosnku ¼ szklanki pokrojonych migdałów 1 łyżka oliwy  sól i pieprz Przygotowanie:   W misce mieszamy posiekany czosnek, oliwę, sos sojowy i sok z cytryny.  Dorsza kroimy na 4-6 kawałków, posypujemy solą i pieprzem i wkładamy do marynaty. Odstawiamy  do lodówki na co najmniej 2 godziny (im dłużej tym lepiej). Do miska miksera wkładamy

Moja Mama Gotuje
DORSZ bałtycki jak ze smażalni ryb 221

Mile wspominacie nadmorskie smaki? Wróćcie do nich, przyrządzając bałtyckiego dorsza w identyczny sposób jak w smażalni ryb! Taką rybę najlepiej jeść bez dodatków takich jak frytki czy ziemniak, bierzecie 2 widelce i do dzieła. Oczywiście nie obejdzie się bez pysznego masełka koperkowo-czosnkowego i cytrynki :). Gotowi? Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 małe lub 1 duży filet z dorsza bałtyckiego(...)tłuszczu 2/ Roztapiamy masło wraz z solą, czosnkiem i koperkiem - mieszamy. Przekładamy do miseczki i dajemy do zamrażalnika aż stężeje 2/ Robimy mieszankę mąki, soli i odrobiny pieprzu cytrynowego. Dorsza mocno przyciskamy do mącznej mieszaniny z dwóch stron parokrotnie. Dzięki temu dorsz cały smak i soczystość zachowa w środku 3/ Rozgrzewamy olej we frytownicy lub głębokiej patelni lub rondlu (tłuszcz

Kuchnia PROzdrowotna
Dorsz w panierce kukurydzianej 311

Dorsz w panierce kukurydzianej... Soczysty, mięsisty filet z dorsza. W delikatnej, lekko chrupiącej panierce. Wykonanej na bazie mąki kukurydzianej i śmietanki. Idelanie podkreślającej smak morskiej ryby. Polecam!   Składniki: 400 g filetu z dorsza (około 3 - 4 małe filety); 1/3 szklanki mąki kukurydzianej; 2 jaja; 1 łyżka słodkiej śmietanki o zawrtości tłuszczu 18% (np. takiej jak do kawy(...)szklanki bułki tartej; Sól; Olej. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Filety z dorsza umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych ości i delikatnie oprószyć solą. Jaja roztrzepać widelcem razem ze śmietanką. Filety panierować w mące kukurydzianej, następnie w roztrzepanych jajkach ze śmietanką i na końcu w bułce tartej. Smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego na patelni oleju, z obu stron, na złocisty kolor

Gospodyni Miejska
Połowy dorsza na Bałtyku - czyli jak to robi amatorka 156

się, próbujemy cokolwiek zrobić z wędkami, podpatrując innych wędkarzy. I co? Znowu dupa. Jak zaczęliśmy drugie podejście szyper poinformował, że właściwie nie ma sensu wędkować już, płyniemy dalej... Połowy dorsza na Bałtyku - czyli jak to robi amatorka Techniko, ratuj! To była moja pierwsza próba poradzenia sobie z problemem. Na pomoc ruszył smartny fon. Mimo iż oddalaliśmy się od lądu, zasięg(...)najważniejsze, dostęp do Internetu wciąż miałem. Zacząłem czytać gdzie lubią pływać dorsze , tzn. na jakiej głębokości, jak je łowić z kutra po prostu . Po krótkiej lekturze czekałem  już z niecierpliwością na sygnał gwizdka, myśląc że ogarnąłem temat. W końcu! Stosujemy opisana technikę raz, dwa, trzy... brak sił w rękach... i co? I dupa! Człowieku, zlituj się nad amatorami

Right Behind The Kitchen
Piątkowe Inspiracje - dorsz smażony w panierce 154

Kolejne klasyczne danie w naszej kuchni to dorsz smażony w panierce. Najczęściej kupujemy dorsza, bo nie jest nasączony wodą i lodem jak inne ryby, prawie nie ma ości, mięso ma kruche i grube,czasem nieco suche, ale nam to wcale nie przeszkadza. Często z dorsza robię  kotlety rybne , dzisiaj dorsz smażony. Zachęcam! 2 filety z dorsza 2 jajka sól(...)pieprz bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety z dorsza rozmrozić (jeśli mamy mrożone), pokroić w większe kawałki, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony i odstawić na ok. pół godziny do lodówki. Jajka roztrzepać,lekko posolić, bułkę tartą wsypać do miseczki. Filety panierować z każdej strony w jajku i w bułce. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
dorsz pieczony w pergaminowych sakiewkach 139

dorsz w pergaminie Ta smaczna ryba, powinna jak najczęściej gościć na naszych stołach.  Dziś dorsza podam w  szybki, ale bardzo smaczny sposób. składniki dla trzech osób 3 dorsze (600 g) 1 cebula 1 marchewka 1 niewielka cukinia 2 papryki 1 cytryna 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 pęczka naci pietruszki pieprz, sól dodatkowo papier do pieczenia wykałaczki(...)sposób wykonania Tuszki dorsza myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą, oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę,  w chłodne miejsce. Marchew i cebulę obieramy i kroimy w plastry, myjemy cukinie i papryki, a następnie kroimy je w niewielką kostkę. Warzywa wrzucamy do miski dodajemy do nich połowę oliwy, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Dorsze

Miód i pieprz
Pieczony dorsz z warzywami i puree ziemniaczanym czyli przenosimy się na Sycylię 140

Europie. Ponownie zainspirowana moim ulubionym programem kulinarnym i faworytką w tych zawodach postanowiłam ugotować jej danie, jak zwykle odmienione i dostosowane do moich potrzeb oraz fanaberii. Przedstawiam Wam kochani dorsza na pysznych warzywach: bakłażanie, czerwonej cebuli, czarnych oliwkach i kaparach z pomidorami, podanego na puree z ziemniaków. Co tu dużo mówić... Przeniosłam się na chwilę do pięknej Sycylii... Składniki(...)dwie porcje): 300-400 gram filetu z dorsza, filet pozbawiamy również skóry szczypta pieprzu cytrynowego (bądź pieprz wymieszany ze skórką z ćwiartki cytryny) 1/4 pęczka natki pietruszki sól pieprz 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaparów 1/2 bakłażana 1/2 słoiczka czarnych oliwek- najlepiej tych z pestkami, dobrej jakości. Mają całkiem inny smak. Oczywiście przed duszeniem oliwki pozbawiamy

Mango Papaja
Zupa rybna i przygotowanie bulionu rybnego 280

przechowywać w małych pojemniczkach nawet do 6-ciu miesięcy Składniki na zupę rybną - 6 porcji: bulion rybny 700-800 ml 1 cebula 2 łyżki masła ghee 400 g dorsza 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki kawałek pora i selera zielone listki lubczyku (mrożone z zimowych zapasów)-opcjonalnie zielone listki selera (mrożone z zimowych zapasów)-opcjonalnie sok z 1/2 cytryny(...)międzyczasie obrać warzywa i pokroić w 1-cm kostkę,dołożyć do cebuli i przesmażyć razem,często mieszając.Warzywa zalać bulionem i gotować 15 minut do miękkości filety z dorsza pozbawić skóry,pokroić w dużą kostkę,pozbawić ewentualnych ości.Skropić sokiem z cytryny,posolić ,odstawić gdy warzywa są miękkie do wywaru dołożyć pokrojonego dorsza,łyżkę koncentratu pomidorowego,zamieszać,doprowadzić zupę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz w kokosowej panierce a`la Tarzan 136

Dorsz to najpopularniejsza z morskich ryb.Jest znakomita,o lagodnym smaku,delikatnym bialym,listkowanym,soczystym miesie,doskonale harmonizujacym z wiekszoscia przypraw,mozna ja  przyrzadzic na wiele sposobow.I choc swietnie nadaje sie do zapiekania, na krokiety,musy kotlety najchetniej i najczesciej jednak jemy dorsza panierowanego w bulce tartej.Bulka tarta tez stwarza wiele mozliwosci i kombinacji smakowych.Jesli przeszkadza nam tranowy posmak(...)zapach morskiej ryby wystarczy bulke tarte wymieszac pol na pol z wiorkami kokosowymi.Kuchnia w trakcie smazenia wypelni sie egzotycznym zapachem kokosa,a tak przygotowanego dorsza zje nawet najwiekszy niejadek.Na zimno bedzie zas swietnym dodatkiem do kanapek,czy Fischburgera. Skladniki: 4-6 porcji dorsza sok z 1/2 cytryny sol 1 jajko 4 lyzki bulki tartej 4 lyzki wiorkow kokosowych+ 2 lyzki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz w mleku kokosowym i czarny makaron 164

Czarny makaron barwiony sepia to naprawde ciekawa propozycja na szybki i orginalny obiad.Warto go kupic.Do makaronu przygotowalam dorsza w sosie z mleka kokosowego,a wczesniej zamarynowalam go w imbirze z kolendra.Tak przygotowany dorsz jest pelen smaku i delikatnego, egzotycznego aromatu.Wazna informacja dla wszystkich,ktorzy jednak za rybami nie przepadaja.Dorsz w tym wydaniu calkowicie jest pozbawiony rybiego,tranowego posmaku.Zapraszam do przepisu(...)Skladniki: 2 porcje dorsza 1 zabek czosnku 2-cm kawalek imbiru 1 lyzeczka nasion kolendry oliwa lub olej sok z cytryny sol 200-220 ml mleka kokosowego (1/2 puszki) szczypta soli, 1 lyzka sosu rybnego Przygotowanie : dorsza umyc i osuszyc.Skropic sokiem z cytryny i posolic.Rozetrzec w mozdzierzu 1 lyzeczke kolendry.Imbir i czosnek obrac i pokroic w drobna kostke.Oblozyc dorsza nasionami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz pod tymiankowym beszamelem zapiekany z burakiem liściowym 191

Bardzo smaczny dorsz,tym razem zapiekany pod tymiankowym sosem beszamelowym na kolderce z buraka lisciowego,czyli dorsz w klimatach srodziemnomorskich.W ten sposob przygotowalam dorsza po raz pierwszy i mile zaskoczenie.Zapieczony dorsz caly otulony sosem jest bardzo soczysty,a dzieki dodatkowi ziol i parmezanu aromatyczny sos wzbogacil tez smak ryby.Tak przygotowany dorsz to ciekawa konkurencja i urozmaicenie dla panierowanego w bulce(...)tartej fileta z ryby.Zaloze sie,ze tak przygotowana rybe zje ze smakiem kazdy,nawet ten nie przepadajacy specjalnie za rybami. Skladniki na 4 porcje: 4 odfiletowane kawalki dorsza a ca.150 g 500 -700 g buraka lisciowego (lub szpinaku)-2 peczki 1 cebula 1 zabek czosnku 2 lyzki masla ghee 1/2 peczka tymianku 1 lyzka maki 200 ml mleka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczony dorsz z warzywami i puree ziemniaczanym czyli przenosimy się na Sycylię 160

Europie. Ponownie zainspirowana moim ulubionym programem kulinarnym i faworytką w tych zawodach postanowiłam ugotować jej danie, jak zwykle odmienione i dostosowane do moich potrzeb oraz fanaberii. Przedstawiam Wam kochani dorsza na pysznych warzywach: bakłażanie, czerwonej cebuli, czarnych oliwkach i kaparach z pomidorami, podanego na puree z ziemniaków. Co tu dużo mówić... Przeniosłam się na chwilę do pięknej Sycylii... Składniki(...)dwie porcje): 300-400 gram filetu z dorsza, filet pozbawiamy również skóry szczypta pieprzu cytrynowego (bądź pieprz wymieszany ze skórką z ćwiartki cytryny) 1/4 pęczka natki pietruszki sól pieprz 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaparów 1/2 bakłażana 1/2 słoiczka czarnych oliwek- najlepiej tych z pestkami, dobrej jakości. Mają całkiem inny smak. Oczywiście przed duszeniem oliwki pozbawiamy

Mango Papaja
Torcik rybny z łososiem 32

kolacji, na której gościłam smakoszy ryb. I znowu torcik był strzałem w dziesiątkę, bo bardzo wszystkim posmakował. Ciasto jest miękkie, łatwo się kroi i ma wyczuwalny smak łososia i dorsza, ale następnym razem oddzielę te dwie warstwy posiekanym koperkiem, bo trochę się ze sobą zlały. Torcik można upiec w większej tortownicy, ale wyjdzie wtedy niższy. Składniki: Warstwa z łososiem(...)łososia surowego ? 500 g sera białego na sernik ? 4 żółtka ? 1 łyżka mąki ziemniaczanej ? 1/2 łyżeczki soli ? 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego Warstwa z dorszem ? 500 g filetów z dorsza ? 250 g sera żółtego startego ? 4 białka ? 1 łyżka mąki ziemniaczanej ? sól do smaku, ok. 1/2 łyżeczki Dekoracja ? 250 g sera Filadelfia ? 300 g łososia wędzonego ? koperek Wykonanie: Masa łososiowa

To co kocham
Dorsz w sosie brokułowym. Prosty przepis na pyszny obiad z rybą 60

Kawałki dorsza zanurzone w kremowym sosie z różyczkami brokułu to świetny pomysł na obiad. W dodatku robi się go naprawdę bardzo prosto. Przepis na dorsza w sosie brokułowym Składniki: 400 gramów fileta z dorsza bez skóry, pół brokułu , 1 ząbek czosnku, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., 100 ml mleka, łyżeczka mąki pszennej, olej, sól, pieprz. – Składniki(...)porcje. Jak zrobić dorsza w sosie brokułowym? Filet podziel na porcje, oprósz solą i pieprzem, zostaw na 10 minut, aby ryba przeszła przyprawami. Kawałki fileta usmaż na niewielkiej ilości oleju – przez 2 minuty z każdej strony – zdejmij na papierowy ręcznik, odłóż. Brokuł podziel na malutkie różyczki. Śmietankę połącz z mlekiem, wsyp łyżeczkę mąki, dokładnie wymieszaj, aby nie było

Kulinarna Polska
Polędwiczki z dorsza w sezamie 44

też jednak sporo składników korzystnie wpływających na nasze zdrowie. O jego właściwościach zdrowotnych wspominałam już przy okazji przepisu na roladki schabowe w sezamie . Tym razem połączyłam sezam z dorszem. Polędwiczki z dorsza w sezamie - przepis na 4 porcje Do przygotowania dorsza będą Ci potrzebne: 4 polędwiczki z dorsza, 3-4 łyżki białego sezamu, 3-4 łyżki czarnego sezamu, jajko(...)łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Polędwiczki z dorsza dopraw solą i pieprzem. 2. Jajko rozbełtaj w talerzu. 3. W drugim talerzu wymieszaj oba rodzaje sezamu. 4. Polędwiczki zanurz w jajku, a następnie obtocz w sezamie. 5. Na patelni rozgrzej olej i usmaż rybę na małym ogniu, po czym osącz ją na ręczniku papierowym

Z notatnika dietetyka
Ryba ze szpinakiem i serem pleśniowym 46

sosem możesz zrobić ulubioną rybę właściwie dowolnego gatunku. Ja tym razem zdecydowałam się na halibuta, ale zamiennie robię tak dorsza, a nawet łososia. Sos jest pyszny, bardzo aromatyczny, idealny do ryby! @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin:0 0;-webkit(...)łososiem Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem Sałatka cezar z łososiem Łosoś w sosie chrzanowym Łosoś w sosie miodowo-musztardowym Tarta z łososiem w kształcie ryby ryba w soli dorsz w papilotach pieczony pstrąg Łosoś z pomidorami ryba w porach dorsz smażony z sosem maślanym łosoś ze szpinakiem łosoś pieczony z parmezanem dorsz w sosie cytrynowym pstrąg w sosie ziołowym

nietylkopasta.pl
Risotto z dorszem 56

Risotto z dorszem, gotowane na wodzie z bazylią i kaparami z dodatkiem masła, jest oczywiście lekkie, pyszne i kremowe. Risotto to danie z ciemną i mglistą przeszłości, wywodzącą się z biedy. Przede wszystkim jak zapewne wiesz, mój drogi czytelniku ryż pochodzi z Azji. I tak do końca nie wiadomo kto sprowadził go do Europy czy też Włoch. Legendy głoszą(...)Kucharz Giovanni Felice Luraschi. Dziś risotto można zjeść w całych Włoszech i nie tylko. Istnieją tysiące przepisów na to niezwykle smaczne danie. Na zakończenie, zapraszam na moje Risotto z dorszem. Jesli lubisz Risotto jak ja, tutaj znajdiesz kilkanaście przepisów 🍚 Składniki Ryż Arborio 300 gram Filet z dorszak 150 gram Oliwa z oliwek 9-12 łyżek Czosnek 3-5 ząbki Szalotka

RafalCook
Pikantny dorsz na szpinaku – aromatyczny i soczysty! 50

Kochani, czas na kolejną propozycję prosto z kuchni mojej drugiej Mamy, lub jak kto woli – Teściowej :). Poniższy przepis to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pikantny dorsz na szpinaku – niezwykle aromatyczny i soczysty. Polecam zarówno na obiad jak i na specjalną okazję, np. kolacja w gronie znajomych. Oczywiście taka propozycja jest nie tylko pyszna ale przede wszystkim bardzo odżywcza. Dostarczy(...)niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 i pełnowartościowego białka. Serdecznie polecam i zapraszam do prostego przepisu! Pikantny dorsz z piekarnika w towarzystwie warzyw Składniki (4 porcje): polędwica z dorsza, 500g, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła klarowanego, 4 ząbki czosnku, 200g świeżego szpinaku, garść pomidorków koktajlowych, 1/2 czerwonej papryki (lub zielonej albo żółtej), pół pęczka posiekanego szczypiorku, pół pęczka

Natka Pietruszki
Dorsz w pomidorach z makaronem 53

Dorsz w pomidorach z makaronem Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Dorsza umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem czarnym. Na dużej patelni rozgrzać olej, na patelnię włożyć kawałki ryby i usmażyć z obu stron na rumiano, a następnie zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na patelnię wsypać płatki papryki chili(...)Następnie na patelnię wlać białe wino, a kiedy się zagotuje dodać pokrojone liście bazylii, cukier, doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym, delikatnie zamieszać. Na patelnię przełożyć usmażone kawałki dorsza, wlać 1/4 szklanki wody (można użyć tej, w której gotował się makaron), dusić wszystko razem 3 min. i zestawić z ognia. Na talerze rozłożyć makaron, a następnie na makaronie ułożyć kawałki ryby

ememe kitchen
Chrupiące rybne kąski w kukurydzianej panierce 91

towarzystwie porcji frytek i zestawu surówek. My je uwielbiamy Zawsze znikają w mgnieniu oka Jaka ryba do chrupiących kąsków? Do przygotowania rybnych kąsków najlepiej sprawdzają się filety z dorsza lub mintaja. Ja dziś użyłam bałtyckiego dorsza. Wyszło przepysznie. Świeże filety z dorsza bałtyckiego możecie zamówić na stronie smacznaryba.pl Paczki wysyłane są w każdy zakątek Polski. Dostaniecie świeżą rybę prosto(...)morza pod same drzwi. Jeszcze macie szansę zamówić sobie tam świeże ryby na Święta . Zamówienia na święta zbierane są do 17.12 Możecie zamówić sobie dorsza, flądrę, karpia, a nawet łososia. Po szczegóły odsyłam na stronę https://smacznaryba.pl/ Naprawdę warto Zwłaszcza jeśli tak jak ja nie wyobrażacie sobie Świąt bez ryby Jak przygotować rybne kąski? Sprawdźcie jak prosto i szybko można

Słodkie okruszki
Kotlety siekane z dorszem 78

Kotlety z siekanego dorsza w cieście majonezowym, z dodatkiem czosnku, cebuli oraz koperku. Są pyszne i delikatne w smaku. To bardzo fajny pomysł na wykorzystanie ryby i przygotowanie z jednego kawałka dorsza obiadu dla całej rodziny.  Dodatkowym plusem jest prostota i szybkość wykonania - 20 minut i kotleciki gotowe! Pysznie smakują w towarzystwie sosu koperkowego oraz pieczonych ziemniaczków. Polecam też(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 pęczek koperku ok. 300-350 g fileta z dorsza (bez skóry) sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Filet z dorsza myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części

Kuchnia MagdaLeny
Kotlety siekane z dorszem 79

Kotlety z siekanego dorsza w cieście majonezowym, z dodatkiem czosnku, cebuli oraz koperku. Są pyszne i delikatne w smaku. To bardzo fajny pomysł na wykorzystanie ryby i przygotowanie z jednego kawałka dorsza obiadu dla całej rodziny.  Dodatkowym plusem jest prostota i szybkość wykonania - 20 minut i kotleciki gotowe! Pysznie smakują w towarzystwie sosu koperkowego oraz pieczonych ziemniaczków. Polecam też(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 pęczek koperku ok. 300-350 g fileta z dorsza (bez skóry) sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Filet z dorsza myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części

Kuchnia MagdaLeny
Dorsz zapiekany z ćwikłą 81

niemal) każdy piątek dziś u mnie na talerzu króluje ryba. Ponoć dorsz nie komponuje się dobrze z burakami. Co prawda nie wiem, dlaczego wiele osób tak uważa, ale pomyślałam, że skoro nie buraki, to może w takim razie ćwikła? 😄 Tak na poważnie to podawałam już kiedyś rybę z surówką z gotowanych buraczków i nie widziałam w tym żadnego problemu. Ćwikła(...)jednak już troszkę coś innego, więc przyznaję, że był to pewien eksperyment. A że bez ryzyka nie ma zabawy, to przygotowałam dorsza zapiekanego z ćwikłą.  Ryzyko zdecydowanie się opłaciło - ryba wyszła pyszna! Dorsz zapiekany z ćwikłą - przepis na 4 porcje Do przygotowania dorsza będziesz potrzebować: 4 filety z dorsza, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 3 łyżki ćwikły, 3 łyżki jogurtu

Z notatnika dietetyka
Dorsz pieczony pod orzechową kruszonką 98

Dorsz pieczony w piekarniku pod orzechową kruszonką podawany z sosem kaparowo-pietruszkowym to kolejna pozycja z książki Gordona Ramsay’a “Ultimate Cookery Course“. Do swojego dania użyłam dorsza czarnego (czarniaka) , którego polecam Wam wybierać zawsze wtedy, kiedy macie taką możliwość. Czarniak jest kuzynem dorsza o bardzo delikatnym mięsie. Jest tańszy, a w wyglądzie i smaku bardzo(...)niego zbliżony. Jego zaletą jest to, że większość stad czarniaka nie jest przełowiona, jak to ma miejsce w przypadku popularnego dorsza atlantyckiego. Czytaj dalej "Dorsz pieczony pod orzechową kruszonką" na blogu Moja Delicja

Moja Delicja
Dorsz z sosem Velouté z trawy cytrynowej z zapiekanką ziemniaczano-selerową 100

lKolejna propozycja na niedzielny obiad dla najbliższych. Danie w stylu restauracyjnym zaskoczy waszą rodzinę lub znajomych. Dorsz smażony wg wskazówek samego Gordona Ramsay’a podany z pysznym sosem Velouté z trawy cytrynowej. Sos można przygotować do dwóch dni wcześniej, a smażenie ryby zajmuje nie więcej niż 5 minut. Składniki: (5 porcji) 5 filetów świeżego dorsza ze skórą(...)każdej strony. Rozgrzej patelnię (w zależności od wielkości patelni – filety będziesz smażyć w dwóch turach lub na dwóch patelniach). Wlej olej i gdy będzie gorący wkładaj filety z dorsza skórą do dołu. Smaż 2-3 minuty bez ruszania ryby na patelni, a po pierwszej minucie dodaj łyżkę masła i gdy się roztopi, polewaj nim filety od góry. Gdy ryba będzie

Moja Delicja
Dorsz po helsku. Bardzo prosty przepis na pyszny obiad z rybą 122

Jedliśmy takiego podczas wakacji i teraz bardzo często robimy. Dorsz po helsku – właśnie tak nazywała się ta potrwa w menu małej restauracji w pobliży portu w Helu. To bardzo proste, a zarazem niezwykle pyszne połączenie ryby, masła, koperku i ziemniaków. Samo dobro… Przepis na dorsza po helsku Składniki: około pół kilograma fileta z dorsza podzielonego(...)porcje, pół kostki masła, pęczek świeżego koperku, sok z ćwiartki cytryny, mąką pszenna do panierowania, sól, pieprz. Jak zrobić dorsza po helsku? Porcje ryby oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Ziemniaki obierz, pokrój na grube plastry lub na połówki i ugotuj w osolonej wodzie. Masło rozgrzej na patelni (najlepiej z grubym dnem), rybę smaż z każdej strony przez około

Kulinarna Polska
Dorsz z chili 106

zmienia to jednak faktu, że w mojej kuchni zawsze obecny jest pieprz cayenne, a w miarę możliwości staram się także kupować świeże papryczki chili. Ostatnio na obiad był dorsz, do którego użyłam zarówno pieprzu cayenne, jak i papryczki chili. Miało być ostro, a chyba wyszło średnio, bo nikt w domu nie narzekał 😉 Dorsz z chili - przepis na 3 porcje(...)przygotowania dorsza będziesz potrzebować: 3 polędwiczki z dorsza, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 ząbki czosnku, szalotkę, papryczkę chili, pół łyżeczki pieprzu cayenne, sól i pieprz do smaku. 1. Papryczkę, czosnek i szalotkę posiekaj. Czosnek warto posiekać chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Na patelni rozgrzej olej podsmaż posiekane warzywa, dodaj przyprawy, po czym wszystko zblenduj

Z notatnika dietetyka
DORSZ SMAŻONY 108

Dorsz smażony to u nas jedna z ulubionych propozycji obiadowych na weekend. Wybieram filety lub polędwicę z dorsza, sandacza, kawałek łososia bądź całego pstrąga. Ryby smażone lub pieczone najczęściej podaję z ziemniakami z wody, pieczonymi lub puree (czasem ryżem lub frytkami domowymi) oraz surówką z kiszonej kapusty – absolutny klasyk. Ryba w tym wydaniu smakować będzie także z bukietem warzyw(...)maśle), gotowanych lub pieczonych z ziołami. Rybę na talerzu skrapiam cytryną, posypuję koperkiem, podaję z chrzanem. Polecam także smakowity przepis na sandacza pieczonego . SKŁADNIKI: 4 filety z dorsza 2 jajka do obtoczenia: bułka tarta lub mąka sól, pieprz, słodka papryka opcja: szczypta lubczyku do podania: ćwiartki cytryny i świeży koperek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Rybę myję pod bieżącą zimną wodą

Zasmakuj Kuchni
Dorsz cytrynowy z kaparami podany z surówką koperkową z kapusty 94

ryżem czy kaszą, a jako dodatek – wybrać Waszą ulubioną surówkę. Ja skusiłam się na białą kapustę, którą kocham za chrupkość (też lubicie rzeczy, które chrupią? :)) Cytrynowy dorsz jest bardzo delikatny – jego smak świetnie podkręcają słone kapary i orzeźwiający sos. Dorsz cytrynowy z kaparami: 2-4 porcje grubego, świeżego filetu z dorsza (świetnie sprawdzi się też halibut) 2 cebule(...)łyżka oleju 1 czubata łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu sól, świeżo mielony pieprz do smaku Ryba cytrynowa (ryba w sosie cytrynowym): Filety z dorsza (lub innej ryby) posypujemy solą i pieprzem cytrynowym z obu stron. Odkładamy. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (góra-dół). Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło

Poezja smaku
Dorsz pieczony z warzywami 305

Dorsz pieczony z warzywami Smaczny, zdrowy i kolorowy obiad, który może być także fit potrawą dla osób będących na diecie. Soczysty dorsz pieczony z warzywami to ciekawy pomysł na szybkie, proste i aromatyczne danie. Polecam!       Składniki: 300g filetów z dorsza (użyłam polędwiczki) przyprawy: sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły + łyżka soku z cytryny), papryka słodka mielona, papryka ostra(...)KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Dorsz pieczony z warzywami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Skrei - zimowy dorsz z Norwegii 153

Skrei - zimowy dorsz - to rarytas prosto z Norwegii. Odławiany jest od stycznia do kwietnia i tylko w tych miesiącach możesz go upolować. Skrei po norwesku oznacza "wędrowiec". To dorsz pochodzący z arktycznego morza Barentsa. Dorasta za kołem podbiegunowym, by potem ruszyć w długą drogę na tarło ku norewskim Lofotom. 600 km droga zapewnia mu dużo ruchu i dobrą formę, dlatego(...)morza  przyjmuje dużo zróżnicowanego i zdrowego pokarmu, co nadaje mu wyśmienity, naturalny smak. Skrei charakteryzuje się niezwykle śnieżnobiałym kolorem, to prawdziwe "złoto Lofotów", a wśród kucharzy super delikates. Dorsza przygotowałam w możliwie najprostszy sposób, z solą, pieprzem i tymiankiem. Nie ma co kombinować, bo mięso tej wybitnej ryby samo w sobie jest super smaczne. Składniki: 400 g norweskiego dorsza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Risotto z dorszem 148

Pomysł na prosty i w miarę szybki do przygotowania obiad - risotto podane ze smażonym dorszem. Bardzo smaczne połączenie smaków. Wbrew pozorom przygotowanie domowego risotto jest bardzo proste - wystarczy podsmażyć cebulkę, czosnek i surowy ryż, a następnie do masy dolewać wywar warzywny. W tradycyjnym przepisie na risotto dodaje się do niego białe wino i starty parmezan. Odpowiadając na Wasze pytania "gdzie(...)parmezan?!" - specjalnie pominęłam ser, ponieważ chciałam lekko "odchudzić" danie 😋  Składniki na porcję dla 4 osób: 2 duże filety z dorsza 250 g ryżu do risotto (arborio) 4 łyżki masła klarowanego (70 g) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki wina (najlepiej białe lub różowe półsłodkie) 1 l gorącej wody +  4 łyżeczki domowej wegety odrobina soku

Ugotować
Dorsz pod chrustem 115

Dorsz pod chrustem to pyszna, delikatna ryba z chrupiącą panierką. Jeżeli nie macie zbyt dużo czasu, albo dopadło Was tak jak i mnie zapalenie oskrzeli i najzwyczajniej na Świecie nie macie siły ani ochoty na wymyślenie czegoś szybkiego i jednocześnie smacznego na obiad -polecam ten przepis. Do tego dania można użyć dowolnej, ulubionej rybki. U mnie akurat wypadło na dorsza(...)którego uwielbiam ze względu na pyszne delikatne białe mięso :). Dorsz pod chrustem filety z dorsza 5 kromek chleba tostowego 60 g masła natka pietruszki musztarda sól, pieprz Rybę przyprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą. Pieczywo tostowe zmiksować w blenderze wraz z natką pietruszki i masłem. Wyłożyć na rybę i wstawić na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (chrust

Pieguskowa Kuchnia
Dorsz duszony z kurkami - szybki obiad na lato 135

Dorsz w sosie śmietanowo-koperkowym z kurkami to propozycja na szybki wakacyjny obiad. Dorsz w wydaniu bardzo dietetycznym, ponieważ jest duszony w sosie, bez smażenia. Danie pyszne i bardzo wytworne, zresztą jak każde z dodatkiem wspaniałych, pomarańczowych grzybków. Sezon na kurki rozpoczęty i warto wykorzystać go jak najpełniej. Jeśli mijasz kurki z daleka, bo nie wiesz jak pozbyć się ziarenek(...)Obiadek jest przepyszny, bardzo polecam! Składniki na 2 porcje: 200 g kurek 125 ml śmietany kremówki 1 młoda cebula 4 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła ghee 2 filety dorsza ze skórą sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: filety z dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić cebulkę obrać, pokroić w piórka, następnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik rybny z łososiem 153

smakoszy ryb. I znowu torcik był strzałem w dziesiątkę, bo bardzo wszystkim posmakował. Ciasto jest miękkie, łatwo się kroi i ma wyczuwalny smak łososia i dorsza, ale następnym razem oddzielę te dwie warstwy posiekanym koperkiem, bo trochę się ze sobą zlały. Torcik można upiec w większej tortownicy, ale wyjdzie wtedy niższy. Składniki(...)łososiem • 250 g łososia surowego • 500 g sera białego na sernik • 4 żółtka • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego Warstwa z dorszem • 500 g filetów z dorsza • 250 g sera żółtego startego • 4 białka • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • sól do smaku, ok. 1/2 łyżeczki Dekoracja • 250 g sera Filadelfia

To co kocham
Dorsz zapiekany z orzechami i słonecznikiem 191

Też u Was tak słonecznie i ciepło ??? W Rzeszowie super :)) Wiecie już na pewno, że lubię ryby, ale nie lubię ich cały czas tak samo. Nad tym dorszem to miałam zagryzkę z czym i jak. Najpierw oprószyłam go solą i pieprzem z młotkowaną kolendrą. Potem wtarłam w niego wędzoną paprykę i odłożyłam do lodówki, żeby sobie kilka godzin poleżał(...)domu zawsze mam słonecznik, bo lubię go prawie do wszystkiego i znalazłam kilka orzechów włoskich, więc pomysł już był. Dorsza wyszedł bardzo smaczny :)) Pozdrawiam :)) Składniki: filet z dorsza papryka czerwona wędzona słonecznik orzechy włoskie sól różowa  pieprz z młotkowaną kolendrą oliwa Dodatkowo: roszponka pomidorki koktajlowe suszone pomidory z bazylią i czosnkiem frytki Dorsza umyłam, osuszyłam i z obu stron

kruche babeczki
Warzywny gulasz z dorszem 164

dziś wypróbowany. Idealny na okres przed wielkanocny bo postny a pożywny. Przepis przede mną sprawdziła moja Ciocia Tereska więc jest sprawdzony podwójnie i podwójnie wart polecenia. Warzywny gulasz z dorszem Składniki: dorsz tusza lub filet z dorsza tak ok. 500-600 g świeża czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego - ja zastąpiłam połową niedużego korzenia selerowego 2 średnie ziemniaki 8 łyżek(...)cebula (dodałam 3 :-)) 4 ząbki czosnku 5 łyżek bułki tartej 10 drylowanych oliwek szklanka przecieru pomidorowego sól, pieprz, tabasco (opcjonalnie), sok z cytryny 4 łyżki śmietany (pominęłam) Do dzieła!!! Dorsza pokroić w dużą kostkę (tak ok. 2 cm) i skropić sokiem z cytryny, odstawić. Ziemniaki ugotować na półmiękko w osolonym wrzątku, odcedzić, ostudzić. W rondlu lub na patelni rozgrzać olej

sierotka maRysia w kuchni
Dorsz zapiekany w folii 270

Dorsz zapiekany w folii to pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny piątkowy obiad. Poniższą rybę możecie podać, np. z młodymi ziemniakami i mizerią. Dorsz przygotowany w ten sposób będzie soczysty, maślany i aromatyczny. Składniki: 1 filet z dorsza (bez skóry) cytryna sól, pieprz 1/4 kostki masła świeży koperek folia aluminiowa Filet z dorsza umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze(...)koniec skropić sokiem z cytryny. Przygotowaną rybę odstawić na kilka godzin do lodówki, aby "przeszła" przyprawami. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć folią aluminiową. Następnie na folii ułożyć kawałki dorsza. Na wierzch ryby położyć kawałki zimnego masła i cząstki cytryny. Całość posypać posiekanym koperkiem. Piec pod przykryciem około 20 minut w 180°C (czas pieczenia zależy od wielkości ryby - im mniejsze kawałki

Ugotować
Dorsz z cukinią w kokosowym sosie 168

Dorsz przygotowany na indyjską nutę, a żeby danie było bardziej pożywne dołożyłam pokrojoną w grubą kostę cukinię. Przyprawy i sos dokładnie jak z dania tutaj, które nam wyjątkowo smakowało. Skoro imbir, czosnek i mleko kokosowe sprawdziło się z delikatnym mięsem piersi z kurczaka, spróbowałam z dorszem. Jest wyśmienity, polecam! Prosto i dietetycznie. Składniki: 400-500 g filetu z dorsza(...)kafir lub sok z cytryny sól, pieprz cayenne, pieprz cytrynowy kumin na czubek noża 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego chili - opcjonalnie olej zielenia - kolendra lub szczypiorek Wykonanie: filety z dorsza przy pomocy specjalnego, giętkiego noża pozbawić skóry. Pokroić w 2-cm kostkę. Skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem cytrynowym i odstawić z cukinii odkroić piętki, przekroić wzdłuż na pół

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Miętowy dorsz 114

piątek ... Rybka.  W trakcie przygotowań pesto do ryby przypomniały mi się cudowne wakacje w Wenecji, kiedy to chcąc posmakować "włoskiej ryby" zamówiłam w restauracji takiego właśnie dorsza.  Pamiętam, jak zaskoczył mnie orzeźwiający smak i aromat miętowego pesto, na w sumie mdłej w smaku rybie, jaką jest dorsz. Ten smak do dziś pozostał w mojej pamięci i mam nadzieję(...)udało mi się wskrzesić ten przepis oraz przywołać cudowne wspomnienia moich włoskich wakacji. Teraz i Wy macie możliwość jego spróbowania, koniecznie z włoskim winem.  Składniki: 4 filety z dorsza ze skórą świeżo zmielone sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek pergamin Składniki na pesto: 6 łyżek stołowych świeżej mięty 1 łyżka stołowa świeżej natki pietruszki 1 duży ząbek

Garniec Magalie
Dorsz z mleczkiem kokosowym i ananasem 159

Dorsz z mleczkiem kokosowym i ananasem to danie idealne dla smakoszy lekko słodkich obiadów. Aromatyczny sos, ugotowany dorsz …  i całość podana z ryżem basmati. Naprawdę smaczne połączenie składników :) Poniższe danie jest idealne na piątkowy obiad i ponadto przygotujecie je w niecałe 30 minut. Jeżeli macie ochotę na inne dania z rybami to kliknijcie tutaj.   Składniki(...)porcje: 0,5 kg filetu z dorsza 1 mała puszka ananasa 1 mała puszka mleczka kokosowego (160 ml) 1 cebula sól, pieprz przyprawa do ryb sproszkowana trawa cytrynowa suszony imbir curry 50 g masła sok z 1/2 cytryny Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni

Ugotować
Dorsz zapiekany na pomidorach z tymiankiem 144

szczęście Parlament Europejski zezwolił  polskim rybakom w tym roku na połów dorsza latem. Oznacza to, że nawet w wakacje będzie można cieszyć podniebienie tą świeżą pyszną rybą.  A czy może być coś pyszniejszego niż świeży dorsz? Może! Dorsz zapiekany z pomidorami. Składniki dla 3 osób: 700 g filetów dorsza bałtyckiego 900 g świeżych pomidorów 2 łyżeczki suszonego tymianku(...)ryby dolać olej rzepakowy. W drugim naczyniu wymieszać bułkę tartą, starty ser, słodką paprykę, pieprz i resztę soli. W tej mieszance panierować rybę. Jeżeli trzeba, docisnąć. Panierowanego dorsza ułożyć na podpieczonych pomidorach, skropić olejem. Piec 18-20 minut. Podawać z ziemniakami zapiekanymi z czosnkiem i tymiankiem . Smacznego

Pełny talerz
Dorsz smażony 135

Danie idealne na piątkowy obiad - smażony dorsz z ziemniakami i fasolką szparagową. Taka rybka jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna.  Składniki dla 4 osób: 1 duży płat filetowanego dorsza (co najmniej 0,5 kg) sól, pieprz koperek suszony sok z cytryny olej do smażenia mąka do obtaczania Płat wyfiletowanego dorsza umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić(...)popieprzyć i delikatnie skropić sokiem z cytryny, Pod sam koniec każdy kawałek dorsza posypać koperkiem suszonym. Na patelni rozgrzać olej. W międzyczasie każdy kawałek dorsza obtoczyć w mące i od razu wkładać na patelnię. Smażyć na średnim ogniu, aż uzyskamy złoty kolor. Usmażone kawałki ryby przełożyć na papier do pieczenia, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Ugotować
Dorsz w sosie koperkowym 194

Dzisiaj pomysł na szybki i banalnie prosty przepis na piątkowy obiad - dorsz w panierce polany sosem koperkowym. Lubię takie proste połączenie smaków. Oczywiście filety z dorsza możecie dodatkowo skropić sokiem z cytryny, aby ryba nabrała kwaskowatego smaku. Poniższe danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorami.  Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg filetów(...)dorsza 1 jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia sos koperkowy koperek posiekany (może być mrożony) 100 ml śmietany 30% 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła  2 łyżki mąki pszennej Rybę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Jajko roztrzepać. Każdy kawałek dorsza panierować w jajku i bułce tartej.  Rozgrzać patelnię

Ugotować
Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem 275

Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem to moja propozycja na piątkowy obiad. Nie wygląda może najapetyczniej, lecz nadrabia smakiem. Niby proste składniki – ser, brokuły, pieczarki, a powstaje z nich pyszna zapiekanka rybna, która smakuje nawet osobom nie przepadającym za rybami. Do dania możemy oczywiście użyć dowolnej ryby – mintaja, pstrąga tęczowego, łososia, okonia. Smak podkręcą parmezan i migdały(...)które okazały się być przysłowiową kropką nad „i”. Zapiekanka z dorsza z brokułami: 350 – 400 g filetu z dorsza lub innej ryby ok. 1 łyżka soku z cytryny 200 g makaronu penne, świderki lub kokardki 100 g małych pieczarek 1 mozzarella (kula – 125 g) 1 brokuł sól morska świeżo mielony pieprz parmezan do posypania słupki

Poezja smaku
Azjatycki rosół na dorszu 144

zstąpić rodzimymi zamiennikami lub samodzielnie wyhodować w zacienionym kącie garażu lub piwnicy (np. shitake), jeśli takim miejscem dysponujecie.  Słowo na dziś: kreatywność! :D  Azjatycki rosół na dorszu to wyjątkowa zupa, znakomite lekarstwo na przeziębienie, inspirowana kursem gotowania w Asia Scenic Thai Cooking School w Chiang Mai (www.asiascenic.com). Czas przygotowania: 1 godzina Porcje: 4 Składniki(...)dorsza (filet bez skóry), 1 cebula, 1 marchewka, 8 szt. shitake (świeżych lub suszonych), 4 cm korzenia galangalu lub imbiru, 4 ząbki czosnku, 4 listki limonki kaffir, 2 czerwone papryczki chili, 1-2 kłącza trawy cytrynowej, mały zestaw przypraw do gotowania zupy Pho (czarny kardamon 2 szt, 5 gwiazdek anyżu, 2 kawałki kory cassi lub cynamonu), 2 l wody

SzczyptaSmaQ
Jem zdrowo: Dorsz pieczony z tyminakiem na warzywach 171

masz czasu na dłuższe gotowanie? To jest propozycja w sam raz dla Ciebie:)Szybki, niskokaloryczny obiad dla zapracowanych. Jem zdrowo: dorsz pieczony z tyminakiem na warzywach Drukuj przepis Składniki 500 gram filetów z dorsza (u mnie atlantycki) 8 gałązek świeżego tymianku 0,5 średniej cytryny przyprawy sól, pieprz 1 opakowanie warzyw na patelnie (np z brokułem) 5 łyżek oliwy(...)oliwek listonic_name = "Jem zdrowo: dorsz pieczony z tyminakiem na warzywach (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "500 gram filetów z dorsza (u mnie atlantycki) 8 gałązek świeżego tymianku 0,5 średniej cytryny przyprawy sól, pieprz 1 opakowanie warzyw na patelnie (np z brokułem) 5 łyżek oliwy z oliwek " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Dorsza układamy w misce, dodajemy

CoolinarniePL
rybne krokiety z dorsza czyli Bolinho de Bacalhau Fresco 166

Były ostatnio w Biedronce filety z dorsza. Na smażone czy pieczone filety ochoty nie było, ale na krokiety z dorsza, w portugalskim kraju często spotykane, jak najbardziej. Oryginalne zwykle robione z dorsza suszonego, ale i świeży sprawdził się znakomicie i wspomnienia letnie przywrócił. Przepis znalazłam  tutaj składniki ok 500g  filetów świeżego dorsza 2 łyżki oliwy z oliwek(...)szklankę ) 1 szklanka kolendry, drobno posiekanej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo zmielonej 1 jajko Olej roślinny do smażenia przygotowanie piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć  filety z dorsza w żaroodpornym naczyniu, skórą do dołu, polać  z oliwą z oliwek z obu stron ,dobrze posolić i popieprzyć. Piec przez około 10 do 15 minut . Wyjąć z piekarnika

Stare Gary
Dorsz na kaszance w sosie z ogórka 220

Dorsz na kaszance  z sosem z ogórka jest to jeden z nielicznych przepisów gdzie inspiracji dostałem po programie telewizyjnym. W tym przepisie bardzo zaciekawiło mnie przygotowanie kaszanki oraz sosu z ogórka, zresztą zobaczcie sami ... nie wspomnę że wyszło faktycznie przepysznie. Składniki : 1 ładny filet z dorsza 30 dag kaszanki (2 szt) 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku łyżeczka cukru(...)curry, sok i startą skórkę z całej cytryny. Duszę wszystko aż nieco odparuje i zgęstnieje. Na sam koniec dodaję w kosteczkę pokrojone jabłko mieszam i ściągam z ognia. 2. Dorsza kroję na dość duże kawałki (takie jakie będą podawane) obtaczam go w kurkumie i doprawiam pieprzem, smażę go po kilka minut z każdej strony na pergaminie polanego odrobiną oleju

Mechanik w kuchni

Proponowane wyszukiwania