dorsz - 2916 przepisów (strona:13/195)

Pasztet z łososia dorsza i pieczarek 171

Lekki pasztet rybny z dorszem i łososiem w roli głównej. Zrobimy go w 30 minut bez czasu pieczenia. Można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia bo nie jest kaloryczny. Idealny na świątecznym stole i nie tylko. Nie macie pomysłu na rybę, to możecie zrobić taki oto pasztet. pasztet łososiowy: 50 dkg łososia 1 jajko gotowane 1 cebula 1/2 pęczka koperku(...)bułka czerstwa 1 łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz 1 jajko mleko 1 łyżka masła pasztet z dorsza: 350 g filetu z dorsza 2 jajka gotowane 200 g pieczarek sól, pieprz 1 bułka mleko przyprawa do ryb 1 jajko 1 cebula 1 łyżka masła pozostałe: pieprz czerwony , olej rzepakowy Pasztet z dorsza: Filet z dorsza pozbawiam skóry, usuwam ości jeżeli

wesoła kuchnia
Dorsz pieczony z warzywami 129

Składniki (na 1 porcję) - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - filet z dorsza (ok. 150 g), - 2 łyżeczki soku z cytryny, - pół pora (ok. 59 g), - 1/8 papryki (ok. 19 g), - pół marchewki (ok. 52 g), - łyżka koperku (ok. 8 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - kapusta kiszona (ok. 100 g), - przyprawy: papryka słodka, zioła(...)słodką papryką, szczyptą soli i pieprzu. 3. Zamarynowane ziemniaki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C ok. 40-50 min. 4. Filet z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy szczyptą soli, pieprzu. 5. Por i paprykę kroimy w plasterki. 6. Marchew obieramy i trzemy na tarce. 7. Dorsza z dodatkiem pora, papryki, marchewki

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Polędwiczki z dorsza z chrupiącą skórką – jak smażyć białą rybę? 113

świeże. Nic w tym dziwnego – jest piekielnie delikatne. Jak sprawić, żeby filet z białej ryby nie przywierał do patelni i dał się bezproblemowo na niej odwrócić? Do polędwicy z dorsza naszykowanych według tego przepisu idealnie pasują grillowane szparagi i risotto z dodatkiem czarnej suszonej trufli. Spróbujcie! Kiedy piekliśmy piersi z kurczaka w całości, dodawaliśmy mięsu do pieczenia to, czego(...)Jeśli chcecie zaszaleć – świetnie do panierowana nadadzą się kruszone orzechy (egipska dukkah ! ), rozdrobnione krakersy, mocno doprawione owsiane ciastka, paprykowe, solone i cebulowe chipsy. U mnie skórka na polędwiczkach z dorsza zrobiona jest z otrębów owsianych, utłuczonego w moździerzu białego pieprzu i skórki otartej z cytryny – całość do smaku została doprawiona różową solą, uwierzcie – dorsz do szczęścia nie potrzebuje wiele

Karo in the Kitchen
Dorsz zapiekany z ryżem 111

Dorsz stał się  zdecydowanie moją ulubioną rybą i tak naprawdę nie rozumiem całego zachwytu nad łososiem, gdyż dla mnie dorsz jest zdecydowanie dużo lepszy. Najczęściej zapiekam go w piekarniku z warzywami lub smażę w tempurze. Dzisiaj postanowiłam jednak upiec go z warzywami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dorsz zapiekany z ryżem 2 filety z dorsza 1/2 szklanki ryżu 1/2 małego selera(...)czerwona cebula 2 marchewki kilka pomidorków koktajlowych Dorsz zapiekany z ryżem wykonanie: Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż, na to układamy filet z dorsza. Cebulę kroimy w piórka, warzywa w kostkę. Dorsza skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny i oliwą z oliwek. Dodajemy warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Zapiekamy 10 minut pod folią  aluminiową, później zdejmujemy folię i pieczemy

Delusional Trine
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 117

sosem romesco Wtorek – Gryczotto czyli kasza gryczana z orzechami i filetem z kaczki (alternatywnie z pstrągiem) Środa – Zapiekanka pasterska z kalafiorem Czwartek – Włoska zupa minestrone Piątek – Gołąbki z dorszem Pobierz menu na tydzień To menu jest pełne pysznych warzyw. Oprócz kalafiora znajdziecie w nim m.in. kalarepkę, rzepę, rzodkiewki i selera naciowego. Lista zakupów (ilość dla dwóch osób, które sporo jedzą(...)pamiętajcie – można mrozić): Polędwica z dorsza 500 g Mięso mielone wołowe 0,5 kg Skrzydełka z kurczaka 1,5 kg Filet z kaczki 0,2 kg Kasza gryczana Drobny makaron Jajko Masło Koncentrat pomidorowy Biała fasolka w puszce 2 kalafiory 1 kalarepa 1 biała rzepa 1 cukinia 2-3 marchewki 2 pietruszki 1 kg ziemniaków 2 kolby kukurydzy

Niedzielny kucharz
Pieczone w papilotach polędwiczki z dorsza w migdałach 133

Dorsz to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb. Dobrze przygotowany jest niesamowicie soczysty i smaczny. Do wydobycia jego smaku nie potrzeba wielu przypraw – wystarcza sól i pieprz. Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisem na polędwiczki z dorsza na maśle . Ten przepis bardzo często gości na moim stole Tym razem połączyłam dorsza z migdałami. Dodatkowo upiekłam(...)papilotach, dzięki którym dorsz się nie wysuszył. Ryba wyszła soczysta i pełna smaku. Pieczone w papilotach polędwiczki z dorsza w migdałach 2 porcje Składniki: 2 polędwiczki z dorsza (lub dwa grubsze kawałki innej, podobnej ryby) 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki masła łyżka świeżych ziół (u mnie tymianek, natka pietruszki, koperek) pieprz sól Miękkie masło mieszamy z drobno posiekanymi ziołami

PatiGotuje
DORSZ pod PINIOWYM PESTO z KASZĄ PĘCZAK i WARZYWAMI 105

Piąteczek, piątunio – witaj rybunio, czyli FISH FRIDAY! Dziś pomysł na przepysznego dorsza, którego mięso jest zwarte i jednocześnie bajecznie delikatne. Połączę go z aromatycznymi ziołami i orzechami piniowymi, a podam z kaszą pęczak oraz warzywami. Proste w przygotowaniu, a jakże smaczne. Smaki się przenikają i świetnie łączą, najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu. DORSZ pod PINIOWYM PESTO z KASZĄ(...)PĘCZAK i WARZYWAMI Składniki na 4 porcje : 2 polędwiczki z dorsza 50g orzechów piniowych 25g parmezanu pęczek bazylii łyżka oliwy sól, świeżo mielony pieprz do smaku 160g kaszy pęczak 1/2 cukinii 1 marchewka kawałek selera korzeniowego świeże oregano łyżka oliwy Surówka: 2 marchewki i 2 małe jabłka starte na tarce i wymieszane Dorsza umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, polędwiczki pokroić

Dietolog
Zupa z dorszem i mlekiem kokosowym oraz tofu. 135

Zupa z dorszem i mlekiem kokosowym oraz tofu. Zupa z dorszem i mlekiem kokosowym oraz tofu. Zupy nadal goszczą u nas w domu w dużych ilościach, codziennie kilka różnych i to naprawdę różnych smakowo, więc nudno nie jest. Program przemian wg Moniki Honory dalej trwa, trwać będzie jeszcze długo, bo kilogramów do zrzucenia trochę mamy, ale szczerze mówiąc bardzo(...)jedzenie zup odpowiada.  Ostatnio szalejąc w kuchni zrobiłam z rozpędu i tą zupę i powiem Wam, że zniknęła tak szybko jak się ją robi :) Zupa z dorszem i mlekiem kokosowym oraz tofu. 40 dkg dorsza ( u mnie mrożony )  1 mieszanka chińska 750 gram  1 opakowanie pasty Tom Yum 30 gram ( następnym razem sama zrobię pastę

Kuchnia na wzgórzu
Pieczone warzywa i grillowany dorsz. Idealny pomysł na weekendowy obiad. 180

ZDROWY, PYSZNY I DIETETYCZNY OBIAD Z RYBĄ W ROLI GŁÓWNEJ. MÓJ POMYSŁ NA DORSZA! Często słyszę, że ktoś nie odżywia się zdrowo, nie gotuje, nie piecze bo nie ma czasu. bo jego doba jest krótsza od doby innych osób. Każdy z nas ma inny rytm dnia, inne obowiązki i inne przyzwyczajenia, ale uwierzcie mi że do przygotowania zdrowych porcji żywieniowych(...)twierdziłam, że to co proste jest najlepsze. Taka też jest moja dzisiejsza propozycja, łatwa do granic możliwości i nieprzyzwoicie smaczna. Pieczone idealnie doprawione warzywa, lekko skarmelizowane, pieczony na grillu dorsz, z w punkt upieczonym, delikatnym białym mięsem, w lekkim aromacie z soku z pomarańczy. Jakich przypraw użyć do pieczonych warzyw? Jaki tłuszcz wybrać, olej, masło czy oliwę? I jak prawidłowo

SMYKWKUCHNI
Dorsz z salsą z botwiny i białymi szparagami 159

Dorsz z salsą z botwiny to pomysł na lekkie, smaczne, aromatyczne i kolorowe danie, które można przygotować w niecałe 30 minut. Gotowana ryba, botwina, buraczki i białe szparagi – musicie wypróbować ten przepis. Gotowany dorsz z salsą z botwiny Jest późna wiosna i czas na dania, gdzie główną rolę odgrywają świeże, aromatyczne warzywa. Nasza propozycja na dziś to gotowany dorsz(...)salsą z botwiny wraz z białymi szparagami. Delikatne mięso dorsza, wcześniej otoczone w zalewie z suszonych pomidorów i skórce z cytryny ugotowaliśmy na parze. Ryba wyszła soczysta a listki mięsa delikatnie osuwały się pod naciskiem widelca. Do ryby przygotowaliśmy salsę, gdzie bazą były łodygi i listki botwiny. Do salsy dodaliśmy pokruszone pistacje, szalotkę, drobno pokrojone suszone pomidory, miód, pieprz

Ciasna Kuchnia
Dorsz pod pomarańczową kołderką z buraczkami i puree z kalafiora 108

Zapraszam na dorsza cytrynowego, biało – pomarańczowego. Marchewka dodaje smaku i słodkości, dzięki temu zyskuje na jakości. Dorsz ciekawie z puree kalafiorowym smakowo się komponuje i z  chrupiącymi buraczkami, skropionymi sokiem cytrynowym jeszcze lepiej smakuje.   Składniki: marynata: 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z pomarańczy, sok z 1 cytryny, 2 łyżeczki jasnego miodu, 1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego(...)surowego dorsza, młode buraczki, 2 marchewki, ½ cytryny, pęczek zielonej pietruszki, ¼ ugotowanego kalafiora, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata: miód łączymy z sokiem z pomarańczy i cytryny.  Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy pieprzem. Dorsza płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem i dzielimy na 3 porcje.  Przekładamy do marynaty i odstawiamy  do lodówki

Moniki Smakołyki
Soczysta ryba od Ciasnej Kuchni 192

się pod takimi stwierdzeniami. Od dawna, bardzo często, w naszej Ciasnej Kuchni pojawiają się ryby. Soczysta ryba, pachnąca, miękka i krucha jest naszą ulubioną Szczególnie przypadł nam do gustu dorsz i to on będzie główną atrakcją w nadchodzący weekend. Dorsz jako soczysta ryba Mięso dorsza jest eleganckie, a to za sprawą białych i jędrnych płatków, które (jeżeli dobrze przyrządzone) wdzięcznie(...)ześlizgują się po sobie pod naciśnięciem widelca. Jedzenie dorsza potrafi dostarczyć wspaniałych wrażeń, w szczególności, jeżeli połączymy mięso dorsza z ciekawymi warzywami i innymi składnikami. Nasz dorsz będzie podany w zielonej oprawie. Więcej szczegółów nie zdradzimy, by podrażnić Wasze kubki smakowe i jednocześnie rozbudzić apetyt.   Artykuł Soczysta ryba od Ciasnej Kuchni pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia

Ciasna Kuchnia
pieczone małe dorsze z przyprawą chimicurri:Airfryer hd9240/30 151

Składniki: świeże dorsze bez głów nieduże 6 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa chimichurri Royal Brand 3 łyżeczki, olej rzepakowy 3 łyżki te pyszne nieduże dorsze przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem w dbaniu o dietę(...)odżywianie również mojej rodzinki skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja trochę przepisy zmieniam na "po mojemu" dorsze oczyścić, odciąć ogonki, płetwy, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym olej wymieszać z kucharkiem, przyprawą chimichurri i natrzeć dorsze z każdej strony Airfryer hd9240/30 ustawić na 180 C i po nagrzaniu /jest

W Mojej Kuchni Lubię
Portugalska zapiekanka z dorsza i ziemniaków 269

ryż. Wyczuwałam jakieś małe ziarenka, które nie przypominały co prawda w smaku ryżu... okazało się jednak, że to tarte ziemniaki :) Tradycyjna zapiekanka Bacalhau à Brás przygotowywana jest z suszonego dorsza, który w Portugalii jest bardzo popularny, a przyrządzany jest na wiele sposobów. Ogromne płaty tej suszonej ryby można spotkać w wielu sklepach, na straganach, poukładane w stosy. Pomysł na takie(...)potraktowanie ryby, czyli suszenie w soli, mieli portugalscy marynarze, kórzy pływając przez wiele miesięcy po morzach i oceanach, musieli w jakiś sposób zabezpieczyć szybko psującą się żywność.  Takiego dorsza można było spokojnie kupić i przewieźć do Polski. Nie odważyłam się jednak. wybrałam chorizo :) Natomiast zapiekankę przygotowałam zaraz po powrocie z filetów ze swieżego dorsza. Tylko trochę za mocno przypiekłam

bistro mama
Fotoreportaż z nadmorskich knajp cz.1 131

Zamawiamy 4 dania - w sumie dwa bo 3 były takie same. Ja tradycyjnie, aby rozpocząć sezon ogórkowy - flądrę - tuszę, oczywiście z frytkami i surówką z białej kapusty. Moi towarzysze - Dorsza po cygańsku, czyli filet w panierce z plasterkiem sera zółtego i papryką słodką do tego półksiężyce i surówka.  Zachwyt na ich twarzach mowił wszystko. Nic tylko polecać dalej :) Zapomniałam(...)dodać - ceny przyzwoite, porcje bardzo duże, płacimy przy odbiorze za ilość narzuconą przez tamtejszego szefa kuchni. Za dwa dania 37 zł -  4/6 Flądra - tusza Dorsz po cygańsku Posiłek II No skoro pierwszego dnia zostaliśmy zaproszeni do ulubionej knajpy w Jastarnii mojego Brata i Bratowej, to dnia następnego my z eM. zaproponowaliśmy obiad we Władku w Barze Dell'Opera

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania