Polędwica z dorsza z pesto i bukietem warzyw to zdrowa, trochę w śródziemnomorskim stylu propozycja na obiad. Dorsz, jak każda inna ryba ma w sobie spore ilości kwasów omega-3, więc powinniśmy jeść ich jak najwięcej. Rybę zapieczemy wraz z pesto i pomidorkami koktajlowymi, które jeszcze bardziej podkręcą jej smak. Obiad możecie podać z dowolnymi dodatkami, w moim wypadku podam(...)dorsza z bukietem warzyw przygotowanym w śródziemnomorskim stylu. Składniki (na 2 porcje) 2 polędwice z dorsza (każda po ok. 150g) 4 łyżki pesto – przepis poniżej 6 pomidorków koktajlowych mieszanka mrożonych warzyw 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta soli 1/2 łyżeczki majeranku szczypta białego pieprzu Wykorzystam tutaj mieszankę mrożonych warzyw, mrożone warzywa zachowują swoją świeżość
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka z pieczonym dorszem to zdrowa i dietetyczna propozycja na lunch, albo kolację. Danie to przygotujemy w kilka chwil i z całą pewnością będzie bardzo smacznie. Sos do sałatki przygotujemy na bazie octu jabłkowego, który ma właściwości odchudzające i oczyszczające. Sprawdź przepis: Sałatka z grillowaną papryką i cukinią Składniki 100g polędwicy z dorsza miks sałat 2 łyżki octu 3 łyżki(...)oliwy z oliwek szczypta oregano odrobina majeranku sól pieprz sos z cytryny kromka pieczywa razowego Sałatka z pieczonym dorszem Sałatka z pieczonym dorszem – przepis Dorsza myjemy, osuszamy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Dorsza pieczemy przez ok 15-17 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Do miseczki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Papryka z wędzonym dorszem to idealne danie na szybki i zdrowy obiad. Smaczny i pożywny posiłek, który przygotujesz bez dużego wysiłku. Na pewno będą nim zachwyceni wegetarianie i osoby dbające o zdrowe odżywianie. Sama wędzona ryba z czasem może nieco spowszednieć, dlatego warto zmieniać jej rodzaj i sposób podania. Dorsz jest bardzo smaczną i dość chudą rybą, warto więc(...)jeść, będąc na diecie. Świetnie do niego pasuje cebula podsmażona z papryką. Paprykę z wędzonym dorszem najlepiej podać z ugotowanym ryżem. Taki posiłek może nie jest zbyt wymyślny, ale powinien posmakować zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na paprykę z wędzonym dorszem: 300 g wędzonego dorsza 3 papryki 1 cebula pieprz i sól
Kuchcik gotujeDorsz zapiekany z warzywami to moja propozycja na pyszny obiad. Zazwyczaj przyrządzam filet rybny w panierce i podaję go w towarzystwie duszonych ziemniaków oraz ulubionej surówki, np. z młodej kapusty czy mixu sałat . Jednak ostatnio naszła mnie ochota na coś innego i tak oto powstał wyśmienity, mięciutki dorsz zapiekany z warzywami. Całość przygotowana w ten sposób smakuje wyśmienicie, a mojej(...)rodzince tak smakowało, że na dokładkę zabrakło! Zamiast dorsza możecie użyć innego filetu białej ryby, na przykład morszczuka czy mintaja i zapiec go razem z warzywami. Moja mieszanka warzyw to brokuł, czerwona oraz żółta papryka i cukinia. Jednak możecie dodać na przykład różyczki kalafiora, plasterki marchewki czy kawałki pora. Wszystko w zależności od tego, co mamy akurat pod ręką. Gorąco
Danka PichciDorsz to ryba, którą pewnie chętnie zajadasz się podczas wakacji nad Bałtykiem. Smażony filet z frytkami to dla niektórych smak wakacyjnej beztroski. W zaciszu własnej kuchni też możesz przygotować pyszne danie z dorszem w roli głównej. Wcale nie musisz trzymać się rutyny i wrzucać na patelnię całe kawałki ryby. Co powiesz na przepyszne i do tego bardzo zdrowe kotleciki rybne(...)Takie danie będzie doskonałym zwieńczeniem dnia. Spróbuj! Kotleciki z dorsza w wersji fit Co zazwyczaj jadasz na kolację? Kanapki z żółtym serem i pomidorem? Sałatkę lub zapiekankę? A może nawet nie chce Ci się myśleć o złożonym posiłku i sięgasz po jogurt? Czas zapomnieć o rutynie i wypróbować coś nowego. Zastanów się, jak często jadasz ryby – bilans wyjdzie pewnie gorzej
Tradycyjna KuchniaDorsz jest jedną z bardziej popularnych ryb jakie można dostać na naszym rynku. Jego walory smakowe i niska zawartość tłuszczu w porównaniu do np. łososia sprawia, że chętnie go spożywamy. Najwięcej wartości posiada dorsz przygotowany na parze lub upieczony w folii, nie wysycha i nie traci witamin, a do tego samo przygotowanie nie wymaga od nas dużo wysiłku. Dorsza upiekłam(...)inne warzywa np. brokuły, kalafior lub fasolka szparagowa. Po upieczeniu dodałam ugotowany ryż długoziarnisty z dzikim, który wchłonął cały sos powstały podczas pieczenia i świetnie się połączył smakowo z dorszem i warzywami. Składniki: (na 3 porcje) 600 - 700 g świeżego fileta z dorsza 2 średnie marchewki 1 duża papryka 3 ząbki czosnku 3 średnie gałązki świeżego koperku 3 plasterki cytryny
Kuchcik gotujeDorsz w sosie groszkowym to ciekawe połączenie delikatnej ryby oraz groszku. Ryba w takim wydaniu jest delikatna i soczysta. Całość uzupełniają oliwki oraz oliwa z oliwek. Szukacie pomysłu na szybkie danie? Ten pomysł na dorsza jest świetną opcją. Pomysł na szybkie danie – dorsz w sosie groszkowym Ciężko nam porównać mięso z dorsza do mięsa innej ryby. Trudno bowiem znaleźć(...)przykład ryby o tak pięknym mięsie jak dorsz. Wszystko za sprawą białych i jędrnych płatków, które (jeżeli dobrze przyrządzone) wdzięcznie ześlizgują się po sobie pod naciśnięciem widelca. Jedzenie dorsza potrafi dostarczyć wspaniałych wrażeń, w szczególności, jeżeli połączymy mięso dorsza z ciekawymi warzywami i innymi składnikami. Nasz dorsz w sosie groszkowym jest delikatny i soczysty, ugotowany w aromatycznej zalewie dosłownie rozpływa
Ciasna KuchniaPrzepis na smażone filety z dorsza w cieście naleśnikowym. Rybka wychodzi naprawdę bardzo pysznie! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Dorsz w cieście naleśnikowym Naszego pysznego dorsza można zjeść z frytkami, ziemniakami, sałatką ale ja bardzo lubię zrobić bułeczki z masełkiem czosnkowo-koperkowym. Składniki : 4 filety dorsza świeżego Vegetta sól pieprz 1-2 jajka(...)mąka mleko Przygotowanie: Dorsza myjemy oraz osuszamy. Posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem można trochę skropić cytryną. Przygotowujemy panierkę na dorsza do pojemnika dodajemy niecałą szklankę mleka, wbijamy jajko oraz 3-4 łyżki mąki i łyżeczkę Vegety, szczypta soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy mocno olej obtaczamy
Sprawdzone przepisy kulinarneDorsz na sposób Brás – jedno z najbardziej popularnych dań kuchni portugalskiej, którego twórcą był karczmarz z dzielnicy Bairro Alto z Lizbonie. Danie uproszczone, przygotowane z dorsza bacalhau (solony i suszony dorsz) mrożonego. Proporcje na dwie osoby: 200 g bacalhau, 1 średnia cebula, 3 jajka, 2 ziemniaki, kilka czarnych oliwek, oliwa. Dorsza rozmrozić, osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, ułożyć dorsza skórą(...)dołu (dorsz powinien być cały zanurzony w oliwie), zgasić ogień, przykryć pokrywką. Po 3 minutach wyjąć dorsza na ręcznik papierowy. Ostudzone rozdzielić na płaty. Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Pokroić z juliene, umyć, osuszyć. Usmażyć na oliwie aż będą lekko rumiane i chrupiące. Odkładać na ręcznik papierowy. Cebulę drobno posiekać i poddusić na oliwie. Jajka wbić do miseczki i rozbełtać
królestwo garówDorsz w cukinii w sosie porzeczkowym i kurki. No cóż, mogę napisać, danie, które dziś widzisz mój drogi czytelniku, było zainspirowane daniami szefów kuchni, takich prawdziwych, nie to, co ja. Panów Michała Soliwody i Dariusza Barygi. Nic więcej mi nie pozostaje, jak tylko napisać, że dziękuję za inspirację i pyszny obiad. Na zakończenie, zapraszam na dorsza w cukinii. Składniki Dorsz(...)nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę, wrzuć ząbki czosnek w całości, dodaj kurki, dopraw solą i pieprzem, chwilę je podsmaż, po czym dodaj miód, wymieszaj i grzej jakieś 5 minut. Dorsz w cukinii Po pierwsze przy użyciu mandoliny pokrój cukinie na cienkie paski, połóż je na ręcznik papierowy i posyp odrobiną soli, pozostaw na kilka minut. Po drugie cukinie musisz mój
RafalCookmieście, więc teraz mamy regularny dostęp do wszelakich ryb i to wykorzystujemy. Zupa rybna czy smażone ryby przynajmniej raz w tygodniu gości na naszym stole. Ta zupa rybna z dorsza z batatami skrada serce każdego kto ją zje. Jest rewelacyjna w smaku, do tego bardzo pożywna i nigdy się nie nudzi. To zupa, którą mogę jeść codziennie podobnie jak rosół(...)warto czasami otworzyć się na nowe smaki. Ta zupa rybna ugotowana wg mojego przepisu jest prosta i szybka do przygotowania. Jest pikantna, z dużą ilością warzyw i delikatnym dorszem, z całą pewnością zachwyci Was tak jak nas J Polecam też przepis na Halászlé. Węgierska zupa rybna halaszle. , Zupa z łososiem z warzywami , Zupa z łososiem i ziemniakami , Chowder z łososiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka z dorszem w wersji fit. Bardzo prosta ziemniaczana sałatka z rybą, przy tym zdrowa i zawierająca mało kalorii. Niby niepozorna, a jednak bardzo smaczna. Taka prosta sałatka, wymyślona na szybko, a tak efektowna, że można ją podać na wykwintną kolację. U mnie jako fit obiad podczas diety. Według mnie to idealna propozycja posiłku podczas odchudzania. Skuście się(...)rybą: – sałatka z makrelą – Sałatka z makrelą i warzywami – sałatka z łososiem – Sałatka z anchois, sera i rukoli Składniki na 2 porcje sałatki z dorszem dla 2 osób: 1 filet z dorsza bez skóry 4 małe ziemniaki 2 małe marchewki kawałek pora 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oliwy skórka z ½ cytryny 1 łyżka soku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDorsz pieczony w warzywach Pyszna, maślana rybka z czosnkiem, cytryną i warzywami. Świetny pomysł na zdrowe, kolorowe i lekkie danie. Tak przygotowanego dorsza możemy upiec w piekarniku lub na grillu. Polecam! Składniki: 2 dzwonki z dorsza 2 łyżeczki masła 1 marchewka 1 mała cebulka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 łyżki posiekanej pietruszki 1 ząbek czosnku(...)łyżki oliwy 2 plasterki cytryny Przyprawy: sól ziołowa, pieprz cytrynowy *** Dorsz myjemy, osuszamy i przyprawiamy z dwóch stron solą ziołową i pieprzem cytrynowym. Rybę odkładamy na około 1 godzinę aby przeszła przyprawami *** *** Warzywa kroimy w małą kosteczkę: marchew, cebulę i papryki. Dodajemy posiekaną pietruszkę *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, polewamy oliwą i delikatnie przyprawiamy solą ziołową *** *** Dzwonki z dorsza
Blog z ApetytemJakiś czas temu testowałam garnek próżniowy firmy Happycall , w którym zrobiłam gulasz segedyński . Dzisiaj przetestuję patelnię dwustronną Happycall Synchro Ih Graphen . Postanowiłam przygotować filet z dorsza w sosie szafranowym z czerwonym pieprzem, który podałam z ryżem wymieszanym ze świeżym szpinakiem. Danie proste i pyszne. Sprawdzi się zarówno na codzienny jak i na świąteczny obiad Ale wróćmy do patelni… Czym(...)Atutem jest to, że nie potrzebujemy pokrywki, ponieważ górna część do tego służy. Smażenie na niej, to przyjemność. Tłuszcz się nie rozpryskiwał, nic nie przywierało, a filet z dorsza pozostał w całości. Mycie patelni było wyjątkowo łatwe, była to wręcz przyjemność. Uważam, że cena idzie w parze z jakością. Zdecydowanie polecam Dorsz w sosie szafranowym z czerwonym pieprzem Składniki
Oryginalny smakDorsz w boczku na soczewicy to jedno z tych dań, które wygląda na pracochłonne, jednak tak naprawdę możemy je przyrządzić w mniej niż pół godziny. Sprawdzi się zarówno na romantyczną kolację, jak i codzienny obiad. Połączenie ryby i mięsa nie jest popularne, jednak wyrazisty, chrupiący boczek i delikatna, biała ryba stanowią zgrany duet. Pomysł na to danie pochodzi od Jamiego(...)Olivera, choć podałam je nieco inaczej. Miałam w domu soczewicę w puszce, świeży szpinak i resztkę mleka kokosowego – idealnie pasowały do dorsza w boczku. Jeśli nie lubicie soczewicy – można wykorzystać ugotowane, młode ziemniaczki, zaś równie dobrze jak szpinak sprawdzi się jarmuż. Dorsz w boczku: 300 g polędwicy z dorsza lub innej białej ryby kilka plasterków wędzonego boczku
Poezja smakułatwo dostępne odpowiedniki. Np. zamiast pieprzu sancho możemy mieć zwykły pieprz bez straty dla smaku dania. Wykorzystuje się też lepsze jakościowo składniki np. polędwicę, czyli grubsza część filetów z dorsza zamiast zwykłych filetów. Dzisiejszy zestaw obiadowy pochodzi z warsztatów Macieja Siąkowskiego dla Victoria Cymes – świeżych soków marchwiowych. Maciej Siąkowski pracował wcześniej u Andrea Camastry w Restauracji Senses, w tapasowo(...)wlewamy gorącą zupę na talerz. Na zupie układamy kawałki kurczaka, listki kolendry, prażone płatki kokosowe, chipsy warzywne i odrobinę startej skórki z limonki. Dekoryjemy chlustem oliwy. Placki warzywne z dorszem i sałatką z selera naciowego Składniki: Placki warzywne: 250 ml świeżego soku marchwiowo-selerowego np. Cymes lub zwykłego marchwiowego 250 g jaj 300 g mąki 50 g oliwy z oliwek
Ugotowane pozamiatanePolski nad Bałtykiem sprawia, że przemysł rybny jest mocno rozwinięty. Ogółem na polskim wybrzeżu zlokalizowanych jest 59 portów oraz przystani rybackich, w 14 z nich możliwe jest dokonywanie rozładunku dorsza, gdy jego łączna masa przekracza 750 kilogramów. Bałtyk Bałtyk jest zresztą głównym rejonem polskich połowów. Bałtycka strefa ekonomiczna jest obszarem, na którym Polska ma wyłączność na połowy i może wykorzystywać(...)wszystkim ze względu na wprowadzone limity połowów, ale także zanieczyszczenie wód morskich i znaczne przełowienie łowisk. Najczęściej poławiane gatunki Najczęściej poławianymi w polskiej strefie ekonomicznej ryby bałtyckie to: szprot, dorsz, śledź, troć, flądra, węgorz. Rybołówstwo poza bałtyckie odgrywa coraz mniejszą rolę, ryby uzyskane zaś dzięki tego typu wyprawom są znacznie droższe i trudniej dostępne. Najważniejsze łowiska dalekomorskie to: Morze Ochockie
upichconaBacalhau to dorsz, zasolony i wysuszony na słońcu, który jest najbardziej popularną rybą w Portugalii. Jego specyficzny zapach uderzył nas, kiedy poszliśmy pierwszy raz na zakupy do pobliskiego marketu. Ogromne płaty piętrzą się na małym stoisku, ryba w sumie wygląda na mrożoną, przynajmniej ja miałam takie pierwsze skojarzenie. Od razu mnie zainteresowała aromatycznym zapachem . Jak się okazuje Portugalczycy uwielbiają dorsza(...)spożycia przez długi czas. W kuchni można znaleźć tysiące sposobów na wykorzystanie bacalhau . Często łączy się go z ziemniakami, jajkami i oliwkami. Ponieważ wiem, że ciężko jest znaleźć suszonego dorsza w Polsce, co powiecie na świeżego, zapiekanego z ziemniakami i podanego z jajkiem na twardo? Tak tradycyjnie serwuje się danie bacalhau á gomes de sá z suszonym dorszem. W poszukiwaniu
Pink EnvelopeCeviche z dorsza to kolejne u nas danie z Peru. Równie popularne jest w innych krajach Ameryki Południowej oraz Środkowej. Cały sekret ceviche z dorsza tkwi w świeżej rybie, odpowiednich dodatkach i technice…. „gotowania” na zimno. Ceviche z dorsza (wym. seviche) to po prostu surowa ryba (koniecznie morska, słodkowodne nie nadają się) zamarynowana w soku z limonki(...)użyć limonki, a mieszając limonkę z cytryną postawić na większość limonek) – w wersji klasycznej z dodatkiem chili, czerwonej cebuli, kolendry (w naszych warunkach może być pietruszka). Ceviche z dorsza jest genialną przekaską, zwłaszcza na gorące dni (nie trzeba nic gotować!). Istnieją także inne, rozbudowane wersje ceviche (dodatkowe warzywa, owoce, podstawą może być inna ryba morska). Koniecznie należy pamiętać
Pociąg Do Kuchniświęto lata. Co prawda lato w tym roku jak na razie nie rozpieszcza ale to nie przyszkadza aby smacznie zaplanować wolny dzień od pracy. Przy piątku postawiłam na rybę dorsz . Bardzo lubię panierowanego, smażonego dorsza. Dzisiaj pozwoliłam sobie zrobić panierkę z migdałowej mąki i parmezanu, a jako przystawkę przygotowałam prostą surówkę z marchewki i pietruszki. Do ryby przyrządziłam również(...)aioli. Młode ziemniaczki “w mundurkach” posypane świeżutkim koprem…oj tak, typowy letni obiad. Polecam również dorsza zapiekanego ze szparagami , smażonego dorsza z boczkiem i karmelizowaną kapustą oraz dorsza z kalafiorowym puree Dorsz panierowany w migdałach i parmezanie Składniki: 4 porcje 600 g fileta z dorsza 150 g zmielonych migdałów 50 utartego parmezanu sól i pieprz do smaku
codojedzenia