unika ich spożywania. Wynika to często z niewiedzy, które z gatunków ryb są jednocześnie smaczne i zdrowe. Tymczasem odpowiedź jest prosta. Jedną z ryb, którą warto regularnie spożywać jest dorsz. Poznajmy więc jego zalety. Co warto wiedzieć o dorszu? Dorsz to drapieżna ryba morska. Występuje w naszym Bałtyku (dorsz bałtycki), ale także w wodach Oceanu Atlantyckiego i w północnych morzach(...)Europy. Jego standardowa wielkość to ok. 30-80 cm i ok. 2 kg wagi. Maksymalna wielkość dorsza bałtyckiego może jednak dojść aż do 1,3 m. Dorsze żywią się mniejszymi rybami głównie makrelami, małymi śledziami i narybkiem. Jest to jedna z najłatwiej dostępnych ryb w naszym kraju. Jej połowem zajmuje się bowiem większość nadbałtyckich kutrów. Dorsz – sprawdź
Codogaramój popisowy przepis, bez dwóch zdań... Składniki (2-3 porcje): 350 gram filetu z dorsza, bez skóry i ości 250-300 gram dyni, obranej 1/2 bulwy kopru włoskiego 1/2 cebuli ząbek czosnku 150 ml białego, wytrawnego wina 350 ml bulionu 80 gram ryżu Arborio sól pieprz łyżka oliwy z oliwek garść migdałów 1/5 pęczka kopru 35 gram parmezanu(...)minut, po tym czasie powinniśmy uzyskać kremowe risotto. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy tarty na drobnych oczkach parmezan i dokładnie mieszamy. Risotto jest gotowe. Pieczony dorsz z migdałami Filet z dorsza kroimy na 3-4 mniejsze kawałki, każdy z nich doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały z dodatkiem szczypty soli. Siekamy migdały dość
Mango PapajaDzisiejsza propozycja na szybki i smaczny obiad, to dorsz pieczony w cieście francuskim, które jest dość tłustym ciastem, ale dzięki temu ryba nie jest sucha, podany z delikatnymi kapuśniaczkami. Pycha połączenie, przygotowanie błyskawiczne! Składniki na kapuśniaczki w cieście francuskim: - opakowanie ciasta francuskiego - opakowanie kapusty kiszonej (dobrej jakości) - pęczek pietruszki - zioła kopru włoskiego - sól, pieprz - 2 -3 łyżki masła - 1/2 cebuli(...)pietruszkę. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na spore kwadraty układamy na środku farsz, możecie paszteciki zrobić w formie kopert lub po prostu zrolować. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku 20 minut. Dorsz w cieście francuskim: - 2 filety z dorsza - sok z limonki - sól morska - ciasto francuskie W spory prostokąt ciasta francuskiego układamy rybę, wcześniej polaną sokiem z limonki, solimy (pamiętajcie ciasto jest
SMYKWKUCHNIZachęcam Was dzisiaj do przygotowania pysznej ryby - dorsza atlantyckiego, w subtelnym sosie z kaparami. Przepyszne połączenie. Składniki: - dorsz atlantycki - filety - słoiczek kaparów - masło - oliwa z oliwek wysokiej jakości - gałązki świeżej bazylii Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i oliwą, układamy filety dorsza, oprószamy solą morską, układamy posiekaną bazylię, i garść kaparów, zalewamy 2 łyżkami zalewy z kaparów, ponownie układamy filety
SMYKWKUCHNIDorsz, to pierwsza ryba jaką spróbowałam zrobić na parze. Wyszła bardzo dobra i od tej pory często ją robię. To fajne urozmaicenie od tradycyjnie smażone ryby w panierce. I jak wiem, na pewno zdrowsze. Składniki: filet z dorsza pół cytryny koperek suszony pieprz kilka różyczek brokułów i kalafiora sos do ryby jogurt naturalny lub śmietana Wykonanie: 1. Filet rozmrozić, odsączyć(...)wyciśniętym z połówki cytryny, posypać koperkiem i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki. 3. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu. 4. W garnku do gotowania na parze układamy dorsza i różyczki brokułów i kalafiora. Gotujemy na parze do odpowiedniej miękkości warzyw. Danie można podawać z dodatkiem ryżu
Pasja Smakutakie przepisy, które od pierwszego przeczytania krzyczą do mnie: "zrób mnie!", "wypróbuj!", tak też było z tym przepisem, który zobaczyłam w "Życiu na gorąco". Dorsza bardzo lubię, pomidory też, więc decyzja była tylko jedna. Cieszę się także, że mój tata postanowił spróbować ryby w takiej postaci, ponieważ do tej pory jadał tylko panierowane i smażone filety. Normal(...)theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Źródło: „Życie na gorąco”, nr 36/2012, s. 26 Składniki: 2 filety z dorsza 60 dag pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy sól, pieprz pęczek natki pietruszki 8 dag miękkiego masła 6 łyżek tartej bułki 1-2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Pomidory
Pasja SmakuDorsz po pierzynką z paprykowego pesta? polecam . Będziecie zaskoczeni smakiem. Obiad do zrobienia w 30 min, do tego bardzo zdrowy. Moja rada- Możecie upiec warzywa w tym samym czasie co rybę- na tej samej blaszcze- zaczęłam od warzyw, I dodałam po 10 min rybę. Zaczynamy Składniki: ok 1 kg dorsza ok 150 gr czerwonego pesto- przepis tutaj warzywa(...)mlode ziemniaki, marchew I brokuły Wykonanie: Najpierw robimy pesto- wykonanie tutaj. Porcjujemy dorsza, nakładamy ok 1 łyżki na porcję pesta z papryki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C , pieczemy ok 15-20 min . Do obiadu pieczone warzywa- I obiad gotowy :) Smacznego
Smaki Edytydawno dzieliłam się pomysłem na niestandardową panierkę do kotleta , dziś przy piątku postanowiłam ją nieco zmodyfikować i wykorzystać do obiadu z rybką w roli głównej. Szczegóły poniżej: Dorsz w ziołowo - otrębowej panierce Składniki: filety z dorsza - 5 szt jajko - 1szt mąka - 1 łyżka posiekana natka pietruszki - 1 łyżka posiekany tymianek - 1 łyżka otręby owsiane - 5-7 dużych łyżek(...)cytryny - do smaku sól - do smaku woda - 1 łyżka oliwa z oliwek - 3-5 łyżek Filety z dorsza doprawić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć mąką. Jajko rozbić, dodać łyżkę wody. Rybę posypać obficie ziołami z jednej strony, nakryć plastrem sera, panierować w jajku i otrębach i smażyć na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Zastosowałam dziś taki wariant
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabyć dodana Szansę trzeba dać cytrynie Byle oprzeć się na winie Miło gdy dorodna ryba W białym winku sobie pływa Wniosek z tego nie najgorszy Jedzmy więcej takich dorszy Składniki (kolacja dla dwojga): Filet dorsza atlantyckiego (ok. 0,5 kg), Szklanka białego wytrawnego wina(...)marchewki, pora kawał spory, sok i skórka z połowy cytryny, pół kostki masła, sól, pieprz biały świeżo młotkowany, szczypiorek, 2 łyżki oliwy do wysmarowania naczynia żaroodpornego. Filet z dorsza posolić i posypać białym pieprzem. Marchewkę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, pora pokroić w plasterki. Por i marchewkę osobno podsmażyć na masełku, a potem połączyć. Po połączeniu warzyw poddusić
Delicious Titbitswiecie ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne powinniśmy jeść ryby co najmniej 3 razy w tygodniu. Właśnie dlatego tym razem przygotujemy pyszne danie, a będzie to polędwica z dorsza z ratatouille. Pewnie nie wszyscy wiedzą co to jest ratatouille – otóż to danie wywodzące się z kuchni prowansalskiej. Jest ono uwielbiane przez Francuzów. Jej głównymi składnikami jest cukinia, papryka(...)minut przepis. Składniki na ratatouille 1 żółta papryka 1 średniej wielkości por 1 mała cukinia 1 marchewka szczypta ziół prowansalskich sól pieprz oliwa Składniki na polędwicę z dorsza polędwica z dorsza masło cytryna sól pieprz Polędwica z dorsza z ratatouille – przepis Zaczynamy od polędwicy z dorsza. Myjemy, oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Dorsza układamy na folii
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!duze filety z dorsza sol pieprz cytrynowy maka jajo Myjemy filety i osuszamy w reczniczkach papierowych Filety przekrajamy na pol Doprawiamy sola i pieprzem cytrynowym wedle uznania Mieso pozostawiamy na ok 30 min Na rozgrzana patelnie ukladamy filety obtoczone w jajku i mace ( jajko roztrzepac, rybe wpierw maczamy w jajku(...)Smacznego! Ps Taka rybka zawsze najbardziej mi smakuje z ryzem i kapusta kiszona. Oczywiscie dobra jest rowniez z ziemniakami. Polecam posypac usmarzonego dorsza koperkiem
Klaudynkowa kuchniaskładniki na quiche z dorszem i bakłażanem - szynka parmeńska - dorsz atlantycki - bakłażan - 4 jaja - ser mozzarella - ząbek czosnku - 5 łyżek jogurtu greckiego - masło do wysmarowania formy WYKONANIE: Naczynie do tarty smarujemy masłem, układamy plastry bakłażana, rybę kroimy w grubą kostkę, układamy. W dużej misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka z jogurtem, mozzarellą startą na tarce, solą i pieprzem. Zalewamy masą
SMYKWKUCHNITARTA DYNIOWA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI I I DORSZEM CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA Zapraszam na bardzo prosty w przygotowaniu obiad, z przepyszną dynią na pierwszym planie, świeżą i zdrową morską rybą z dodatkiem szczypiorku. składniki potrzebne do zapiekanki: - 1/2 dyni startej na tarce - 4 jaja - 1/2 opakowania surimi - 300g dorsza atlantyckiego - szczypiorek - cebula - 2 ząbki czosnku - masło do wysmarowania formy
SMYKWKUCHNIWspaniały pomysł na letni obiad, pieczone ziemniaki w formie frytek, niezastąpiony dorsz atlantycki z dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów, kaparów, masła i oliwy z oliwek. Pysznie na obiad... ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: -500 g dorsza atlantyckiego - 3 łyżki kaparów - 10 pomidorów w oleju - 1 łyżka masła - 1/2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka zalewy z kaparów - młode ziemniaki - sól morska - sok z cytryny
SMYKWKUCHNIjuż wiecie. Dziś kolejny przepis, mocna inspiracja Kwestii Smaku , sprawiła, że będzie to jedno z moich ulubionych rybnych dań. Składniki: (dla 4-6 osób) 3 filety z dorsza 2 puszki całych pomidorów w sosie pomidorowym 1,5 cebuli 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie oregano łyżeczka cukru pieprz, sól Wykonanie: 1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, podsmażyć(...)kilku minutach dodać dwie puszki pomidorów, łyżką rozdrobnić je na mniejsze cząstki. Doprawić cukrem, solą i pieprzem, wsypać zioła i wymieszać. Zagotować. 3. Po 5 minutach dodać filety z dorsza i przykryć je w całości sosem. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut. Rada: Rybę można podawać z ryżem, ziemniakami lub chlebem. W każdym połączeniu powinna
Pasja SmakuKolejny pomysł na rybę. Tym razem w cieście naleśnikowym - szybkie i dobre połączenie. Oczywiście zamiast dorsza można wykorzystać filet innej ryby. Składniki: 3 filety dorsza pieprz 1 jajko 1,5 szkl. mąki 1 szkl. mleka papryka w proszku (do zabarwienia ciasta) suszony koperek Wykonanie: Filety pokroić na duże kawałki. Obsypać pieprzem. Odłożyć. Z jajka, mleka i mąki zrobić ciasto naleśnikowe
Pasja SmakuPrzyszedł czas na kolejne testy makaronu. Tym razem przygotowałam pyszną zapiekankę z świeżutkim dorszem:) Do tego ciągnący się ser (obowiązkowy w zapiekankach) i świeży, aromatyczny koperek. Odrobina śmietany i smaczne danie gotowe;) Pasuje zarówno na piątkowy obiad jak i na kolację. Składniki: 250g makaronu ( u mnie wstążka ząbkowana Makaron Międzybrodzki), 1/2 kg filetu z dorsza, łyżka soku z cytryny
Z miłości do słodkościpyszny i łatwy sposób na podanie mojej ulubionej ryby:) Ryba jest w lekkiej, dietetycznej wersji z dużą ilością ziół i warzyw oraz soku z cytryny dla smaku. Ja użyłam dorsza, ale oczywiście możecie wziąć inną, Waszą ulubioną rybę. Gorąco polecam! Składniki: 60dag filetu z dorsza, cebula, 2 pomidory, cytryna, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, po łyżce posiekanych ziół: natka pietruszki
Z miłości do słodkościSkladniki: Ok 700 gr dorsza 1 por przyprawy wylozyc folia foremke, poukladac do niej dorsz. Doprawic pieprzem I ziolowymi ziarenkami. Na wierz posypac porem. Zamkanc I piec 25 min w tem 180C Warzywa ( do wlasnego wyboru ) 3-4 marchewki 1 kalafior Gotowac 2-4 min Smacznego
Smaki EdytyDorsz smazony z frytkami. Czasami mamy takie dni gdy nam sie nic nie chce, a najlepiej by obiad zrobil sie sam :) To moja propozycja na takie dni. Dorsza moczymy w jajku z przyprawami ( sol, pieprz, papryka, koperek ) I w mace W miedzyczasie wstawiamy do piekarnika frytki Smazymy rybe Szykujemy surowke z pekinskiej I marchewki .:) I smacznego , milego weekendu
Smaki Edytyzasadzie powinnam podać dorsza gotowanego na parze do sosu holenderskiego , ale muszę się przyznać, ze nie specjalnie lubię ryby gotowane na parze . Toleruje ją gdy są wcześniej marynowane w mocnej marynacie nadającej jej charakterystyczny smak ( jałowość smakowa potraw robionych na parze odstrasza mnie od tej metody). Ale jako , że zdecydowanie miałam ochotę na rybę z sosem holenderskim poszłam na kompromis(...)dorsz smażony normalnie + delikatny sos. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipyszna od innych dań rybnych, że nawet mój syn się nie poznał , że to jego znienawidzona rybka ;) Źródło : czasopismo dla kobiet Składniki na 4 porcje: 50 dag filetów z dorsza sok wyciśnięty z cytryny 15 dag makaronu spaghetti 1 duży brokuł 3 średnie pomidory 15 dag żółtego sera 30 dag mielonego twarogu 4 jajka 1/2 szkl. mleka sól mielony(...)czarny pieprz Sposób wykonania: Filety z dorsza czyścimy, moczymy , osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Po czym odstawiamy na ok. 30 minut. Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Brokuły czyścimy, myjemy i wkładamy do gotującej się wody na ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy i osączamy. Pomidory kroimy na cząstki. Ser ścieramy na tarce
Słodkości i nie tylkoDorsz - pyszna ryba o białym mięsie rozpadającym się na płatki. Jedna z moich ulubionych. W nadmorskich smażalniach podawana zwykle smażona w panierce co lubię, ale miałam ochotę na coś innego. Swojego dorsza usmażyłam tylko doprawionego i podałam z pysznymi dodatkami. Wyszło bardzo smakowite danie - polecam ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza