kolejną propozycję na idealnie delikatną rybę o świetnym maślano-estragonowym smaku. Podamy do tego puure z ziemniaków z lubczykiem i klasyczną kiszoną kapustę.Dorsz to ryba która charakteryzuje się jednym z najlepszych mięs w swej strukturze. Dodatkowo jest delikatna w smaku i nie jest zbyt tłusta, warto dodać że przyswajalność białek z ryb sięga prawie 100%.Dorsz zawiera sporą ilość(...)jedna 100g porcja. Zapraszam do kuchni i nie zapomnijcie dać plus Kuchni PROzdrowotnej! :) Czas przygotowania: 40 minut + czas na marynowanie Dla 2 osób Składniki 2 świeże kawałki fileta z dorsza 150-200g 6 ziemniaków Masło Sól himalajska Kiszona kapusta Estragon suszony Liść kolendry suszony Lubczyk suszony Mleko 3,2% tł Cytryna Mąka jaglana Przygotowanie: 1/ Filety nacieramy solą, kolendrą
Kuchnia PROzdrowotnakupując mrożonkę, nie sprawdzimy w sklepie czy zostało zamrożone jako świeże i jak było przechowywane. Kupujmy więc świeże produkty. Mnie udało się kupić świeżego sporego dorsza. Z części usmażyłam filety saute , a z części mielone kotleciki, czyli jak to się modnie teraz mówi fishburger'y ;) Kotleciki te robiłam dzisiaj z myślą o małej Amelii, która ma półtora(...)roku i uwielbia ryby :) Składniki: 80 dkg świeżego fileta z dorsza , 2 jajka , sól , biały mielony pieprz ostra mielona papryka , natka pietruszki , 1 sucha bułka , 1 mała cebula , bułka tarta , 3 łyżki oleju , + olej do smażenia . Z dorsza usunąć ości, zmielić. Bułkę namoczyć w mleku i dokładnie odcisnąć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystko razem połączyć, dodać sól, pieprz, posiekaną
Codzienna kuchnia niecodziennaTortellini: 150 g mąki pszennej typ 550 1/2 żółtka 100 ml ciepłej wody garść natki pietruszki i bazylii 25 g masła Farsz: 100 g łososia wędzonego 100 g filetu dorsza 1 łyżka serka Almette z chrzanem kolorowy młotkowany pieprz Przygotowanie: Bulion: Włoszczyznę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy razem z rybą do garnka. Dodajemy przyprawy i wlewamy(...)składniki zaczną się łączyć. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto, aż nabierze jednolitej, elastycznej konsystencji. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Farsz: Dorsza gotujemy na parze, następnie odstawiamy do wystudzenia, po czym rozdrabniamy widelcem. Wędzonego łososia drobno kroimy, mieszamy z dorszem i serkiem Almette chrzanowym. Przyprawiamy młotkowanym kolorowym pieprzem. Zielone ciasto wałkujemy
Smakowity Blog Kulinarnyaromatycznej zupy rybnej doskonale nadają się resztki ryb, które pozostają po filetowaniu. Robi się z nich bulion rybny , służący jako baza zupy. Reszta składników to inwencja kucharza Składniki: 1 dorsz 1 puszka pomidorów pelati -400 g (razem z zalewą) 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 liść laurowy 3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine(...)duży ziemniak 1,5 l bulionu rybnego 1/2 łyżki masła 1/2 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cukru natka pietruszki do posypania sól, pieprz Przygotowanie: Dorsza myjemy, filetujemy, z resztek gotujemy bulion rybny. Filety kroimy na większe kawałki, lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Do garnka
Oryginalny smakdużo pisać… Rozpływający się ser pleśniowy na delikatnym filecie z dorsza i aromatyczny szpinak… Po prostu pycha! Składniki: 500 g filetów z dorsza 100 g niebieskiego sera pleśniowego 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól pieprz Szpinak: 400 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki wody sól pieprz Przygotowanie: Szpinak umyć, osuszyć i pokroić(...)masło, dodać drobno posiekany czosnek i lekko zrumienić. Dołożyć szpinak, wodę i podgrzewać mieszając, aż zwiędnie (około 3 minut). Odcisnąć z nadmiaru wody, doprawić solą i pieprzem. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, układać rybę i smażyć na średnim ogniu, z dwóch stron. Pod koniec smażenia na każdym filecie położyć pokrojony
Oryginalny smakDzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z ugotowanym na sypko ryżem, jako danie główne. Polecam Składniki: 1 cebula 1 duży filet z dorsza 2 bakłażany 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła sól pieprz Sos: 1 puszka pomidorów (400g) 1 mała(...)pół i za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ. Połówki bakłażanów lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojony na mniejsze kawałki filet z dorsza, delikatnie solimy. Chwilkę smażymy, rozdrabniamy i dodajemy pokrojony miąższ z jednego bakłażana. Mieszamy i lekko podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażany płuczemy, osuszamy i wypełniamy przygotowanym farszem. Blaszkę delikatnie smarujemy
Oryginalny smakrównież o smaku ryby zastąpionym panierką. Najwyższy już czas aby o tym pomyśleć a jednocześnie zwróćcie uwagę na przepis który tu właśnie zamieszczam. Składniki : Ryba : 1 duży filet z dorsza bałtyckiego sok z cytryny pieprz i zioła prowansalskie Purée : 2 większe ziemniaki 1 większa machew pół kostki rosołowej Kiełki : Kiełki na patelnię oliwa z oliwek Przygotowanie : Dorsza kroję(...)zagotowuję wodę w garnku razem z ziarnami pieprzu i ziołami (chodzi o aromat) po czym nakładam cedzak lub jak ktoś ma to sitko do klusek na parze i paruję dorsza 10-15 minut zależnie od wielkości. Marchew i ziemniaki obieram i kroję w nieduże kawałki i zagotowuję z kawałkiem kostki rosołowej. Kiedy już zmiękną cedzę je i od razu blenderem
Mechanik w kuchniParę dni temu wpadłam na pomysł upieczenia ryby pod kruszonką. Nie chciałam, żeby to był po prostu dorsz lub po prostu łosoś, dlatego wybrałam grenadiera. Uparłam się jednak na rybę ze śnieżnobiałym mięsem, żeby dobrze komponowała się na zdjęciu z kruszonką. Bo kruszonka miała być zielona i to tak miało dobrze wyglądać. No nie wygląda źle, ale chyba spodziewałam się(...)utłuczone ziemniaki lub ryż. I oczywiście surówka z kiszonej kapusty . To jest zawsze świetny dodatek do ryb. Składniki: 500 g filetów z grenadiera (można oczywiście użyć innych ryb, np. dorsza lub łososia) mały pęczek natki pietruszki 2 płaskie łyżki łuskanych pestek dyni 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki oliwy extra virgin 2 płaskie łyżki bułki
KardamonovyCześć. Dzisiaj podzielę się z Wami pomysłem na szybki obiad. Co powiecie na dorsza w sosie z suszonymi pomidorami? U mnie podany z młodymi ziemniakami z dużą ilością koperku i gotowanym brokułem. Idealnie jako dodatek sprawdzi się też fasolka szparagowa, ryż czy makaron. Danie robi się bardzo szybko i jest przepyszne! Składniki (4 porcje): 400-450 g filetu z dorsza(...)śmietankę. Delikatnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku. Patelnię zdejmij z ognia. Na talerz wyłóż ulubione dodatki i rybę. Do młodych ziemniaków idealnie będzie pasował koperek. Smacznego! Artykuł Dorsz w sosie z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakuyszne danie z kurkami, rybą na pure z kalafiora. Dorsza zawinęłam w plastry boczku. Wegetarianie mogą zawinąć dorsza w liść kapusty i obsmażyć. W przepisie poniżej powiem jak to zrobić, bo wychodzi super! Albo zrobię oddzielny post. Składniki: 4 porcje polędwicy z dorsza kilka plastrów boczku lub 4 liście kapusty sól i pieprz do smaku kurki 2-3 ząbki czosnku
AZgotuj!Obiad który zrobimy w 40 minut. Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami można podawać z bagietką, ziemniakami. Jak kto lubi. Można użyć oczywiście innej ryby. 60 dkg polędwicy z dorsza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 400 g pomidorów krojonych z puszki 1/2 papryczki chili sól, pieprz, olej rzepakowy, rozmaryn, natka pietruszki 1 łyżeczka zioła(...)włoskie: bazylia, oregano, zioła prowansalskie 6 pomidorków koktajlowych 10 oliwek czarnych Polędwicę z dorsza kroję na kawałki. Posypuję solą, pieprzem, rozmarynem, ziołami włoskimi. Odstawiam na dwie godziny albo na noc do lodówki. Cebulę, czosnek drobno kroję i przesmażam na oleju. Dodaję pokrojoną w małą kotkę paprykę czerwoną i chili i dalej przesmażam. Wlewam pomidory i duszę na wolnym ogniu
wesoła kuchniaosób 4 solidne garście rukoli 100-150 g ugotowanej kaszy owsianej 3 czubate łyżki słonecznika 2 pomidory 4 łyżki dowolnych kiełków 1 cebula pokrojona w wiórka 200 g wędzonego dorsza. Sos: 4 łyżki oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu, odrobina musztardy (można bez) Robimy! W misce mieszamy sałatę z kiełkami i cebulą Pomidory obieramy(...)kroimy w kosteczkę, mieszamy z sałatą oraz wystudzoną kaszą. Mieszamy z naszym sosem, odstawiamy na 15 minut. Nakładamy do miseczki, posypujemy kawałkami dorsza oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Sałatka z kaszą owsianą i wędzonym dorszem. first appeared on Latosiowy
LatosiowydomMielony dorsz z dodatkiem pasty curry, sosu rybnego, sosu sojowego i limonki a następnie formowany w kotleciki i smażony. KOTLECIKI RYBNE SKŁADNIKI 500 gramów mięsa z dorsza; mała puszka zielonego groszku (lub mrożonego, ugotowanego); dwie łyżki sosu rybnego; 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry; 2 łyżeczki suszonych liści limonki kaffir; dwie łyżki mąki kukurydzianej; pęczek świeżej... Artykuł Kotleciki rybne(...)dorsza po tajsku pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaKASZA GRYCZANA Z DORSZEM SKŁADNIKI 150 gramów palonej kaszy gryczanej; 1 cukinia; 1 mała cebula; dymka; sól, pieprz; przepis na kaszę gryczaną z dorszem wędzonym Artykuł Kasza gryczana z dorszem wędzonym pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkanajlepiej? W tym wypadku mamy naprawdę szerokie pole do popisu. Ryba po grecku smakuje dobrze z niemal każdym rodzajem ryby o białym mięsie. Świetnie w tej roli sprawdzi się dorsz, jednak możesz zastąpić go miruną, morszczukiem lub mintajem. Ze względów zdrowotnych unikałabym tilapii lub pangi. Czy ryba po grecku może być mrożona? Jeśli po świątecznym biesiadowaniu zostanie ryba po grecku(...)zamrażalniku około pół roku. Jestem jednak pewna, że wrócisz do niej znacznie szybciej. Ryba po grecku Ryba po grecku – przepis Składniki: ryba po grecku 700 g filetów z dorsza (lub innej, białej ryby np. mintaja, waga po rozmrożeniu) Mąka Bułka tarta Sól, pieprz Jajko Olej Farsz warzywny: Dwie marchewki Dwie pietruszki Nieduży kawałek selera Jedna duża cebula Dwa ząbki
okolicepalnika.pl