ciasto - 160568 przepisów (strona:505/10705)

Tarta z jabłkami 121

Przyszedł czas na coś słodkiego, czyli tarta z jabłkami, na kruchym i delikatnym spodzie. Uwielbiam tarty, i długo zajęło mi przygotowanie takiej, która będzie miała idealne ciasto i farsz. Aż w końcu, oto przed Wami idealny przepis na tartę jabłkową! Trudność: Średnia Czas przygotowania: 25 min Czas pieczenia: 45 min Całkowity czas: 1 godz 10 min Ilość porcji: 8 kawałków(...)Składniki na ciasto: 250 g mąki 100 g masła 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 5 większych jabłek 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 laska wanilii 30 g masła szczypta solu pół cytryny Sposób przygotowania: Tym razem przyszedł czas na smaczny przepis na tartę z jabłkami. I wierz mi, lub nie, będzie

ugotuj-przepis.pl
Czekoladowe ciasto z cukinią 74

można jeść cukinię na słodko, ależ tak! Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można zrobić dla osób, które za tym warzywem nie przepadają, lub w ogóle warzyw „nie trawią”. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, proste w wykonaniu, mało słodkie. Ciasto robiłam w silikonowej formie w kształcie serca(...)spokojnie możecie użyć zwykłej formy o średnicy 20 cm. Oryginalny przepis pochodzi ze strony moje wypieki , go trochę zmodyfikowałam, żeby był ciut zdrowszy, mniej kaloryczny, mniej słodki. Na ciasto zaś namówiły mnie koleżanki z czatu MW :) Składniki: 60 gr masła 1/4 szklanki oleju rzepakowego 80 gr cukru 1 duże jajko 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki

moj przepis na
Kruche rurki z kremem kajmakowym 132

woreczka, szczelnie zawinąć. Schłodzić w zamrażarce przez pół godziny. Wyjąć pierwszą część, wyłożyć na wysypaną mąką matę silikonową o wymiarach 60 cm na 40 cm, złożyć matę na pół, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach złożonej maty (30 cm na 40 cm o grubości około 1 mm) (ciasto ma być między dwoma arkuszami maty silikonowej). Prostokąt podzielić na 20 cienkich(...)pasków o grubości około 1,5 -2 cm i długości 30 cm. Ewentualnie ciasto można rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wysypanych mąką. Nawijać ciasto na rurki, zaczynając od węższego końca. Ciasto lekko naciągamy, rolując kolejny pierścień na rurce. Pierścienie powinny zachodzić na siebie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor

moj przepis na
Kajmakowe love 62

mojprzepisna.pl | Kajmakowe love Nazwa robocza: Bananowy jest … Ciasto powstało w mojej głowie po przejrzeniu zawartości lodówki :) Jest to biszkopt przekładany masą kajmakową, bananami, bitą śmietanką i kremówką kajmakową. Ciasto dla wielbicieli kremowych smaków. Ciasto trochę podobne do Banoffee pie, ale nie do końca. Moja wersja jest lżejsza. Składniki na tortownicę 21 cm: Składniki na biszkopt: 2 jajka 1/3 szklanki(...)gdybyśmy miksowali mikserem (nawet na najniższych obrotach), biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 20 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie

moj przepis na
Pomarańczowo-dyniowe bułeczki 106

zacznie się robić piana na wierzchu. Do miski wsypać mąkę, dodać mleko z drożdżami, dodać dynię, cynamon, sól, skórkę z pomarańczy, jajko. Wyrobić najlepiej w robocie, bo ciasto będzie się kleić niemiłosiernie, ale spokojnie tak ma być. Wyrabiać długo około 10-15 min., dopiero po tym czasie ciasto będzie coraz mniej się kleić do mieszadeł robota. W garnuszku rozpuścić masło(...)dodać do ciasta, wyrobić już krótko (kilka minut), do momentu aż całe masło nie zostanie „wchłonięte” przez ciasto. Wyrobione ciasto będzie się trochę kleić, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, ma podwoić swoją wielkość (30 min -1,5 godziny). Formę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Bułkę wysypać na płytki, duży talerz

moj przepis na
Łabędzie z lekkim kremem adwokatowym 149

mojprzepisna.pl | Łabędzie z lekkim kremem adwokatowym Dziś mam dla was przepis na ptysie w lekko innej formie, spróbowałam z ciasta ptysiowego zrobić łabędzie i nadziałam je kremem lekko adwokatowym. Krem jest wam już znany bo bardzo podobny używałam do nadziewania pączków z ziemniakami . Krem na ptysie jest trochę lżejszy, zawiera ubitą śmietanę kremówkę, jest mniej stabilny niż krem do nadziewania(...)pączków. Łabędzie robiłam pierwszy raz, więc proszę się ze mnie nie śmiać za głośno ;). Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Inspiracja na ciasto i krem pochodzi z strony Moje wypieki. [:Listonic] Składniki na 12 dużych łabędzi: 1 szklanka wody 125 gr masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka W garnuszku z grubym dnem wlać wodę, dodać masło, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć

moj przepis na
Szarlotka z jabłek prażonych 93

mojprzepisna.pl | Szarlotka z jabłek prażonych Szarlotka prosta i szybka. Składa się z kruchego ciasta i prażonych jabłek ze słoika. Polecam wykorzystać jabłka własnej produkcji, możecie je zrobić z tego przepisu ( klik, klik ). Inspiracja z blogu Moje Wypieki . U mnie wersja nieco zdrowsza bo z mąki orkiszowej i ryżowej, wy oczywiście możecie wykorzystać zwykłą mąkę pszenną, np. krupczatkę. Składniki na wysoką(...)formę do tarty o średnicy 21 cm: Składniki na ciasto: 120 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 gr mąki ryżowej 120 gr ziemnego masła 50 gr cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (ja nie dodawałam) 1 małe jajko szczypta soli Składniki na wypełnienie 1 słoik jabłek prażonych o wadze około 900 gr cynamon (ewentualnie) Formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem

moj przepis na
Bezglutenowe ucierane ciasto z żurawiną 106

mojprzepisna.pl | Bezglutenowe ucierane ciasto z żurawiną Korzystając z okazji, że sezon na żurawinę jeszcze trwa postanowiłam zrobić ciasto na bazie świeżej, leśnej żurawiny. Nie wiem czy kiedykolwiek ją jedliście, jest diabelnie kwaśna i za nic nie przypomina w smaku tej suszonej. Przepis pochodzi z mojego ulubionego bloga Moje Wypieki . 1 laska wanilii 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)resztę cukru, utrzeć na jasną masę, dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodawać naprzemiennie mąki i mleko, kończąc na mące, mieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozsmarować po dnie formy, można zwilżoną w wodzie łyżką, wyłożyć żurawiny, wyrównać, wyłożyć drugą część ciasta, wyrównać. Piec w rozgrzanym piekarniku około

moj przepis na
Szarlotka z żurawiną i pianką 108

żurawiny, nawet mrożonej, to zachęcam do upieczenia tej szarlotki. Jest mało słodka, z dużą zawartością jabłek, żurawiny i bezową pianką. Składniki na blaszkę 38 na 28 cm (24 porcje): Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 100 gr zimnego masła 6 żółtek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 2 -2,5 kg jabłek szara reneta(...)dodać proszek do pieczenia, cukier, posiekać, dodać żółtka, zagnieść. Można również wszystkie składniki umieścić w malakserze z ostrzami w kształcie litery „S” i posiekać, tak aby powstało ciasto o konsystencji kruszonki. Ciasto będzie dość sypkie, ale takie ma być. Ciasto przesypać na formę do pieczenia i równomiernie rozłożyć, można użyć małego wałka. Schłodzić w lodówce 1 godzinę

moj przepis na
Podwójnie musowe, czekoladowe ciasto z galaretką 68

mojprzepisna.pl | Podwójnie musowe, czekoladowe ciasto z galaretką Ciasto, które troszkę przypomina delicje szampańskie. Pamiętacie je jeszcze? W skład ciasteczka wchodzi biszkopt, mocno nasączony, galaretka z brzoskwiniami, krem z gorzkiej czekolady i krem z białej czekolady. Ciasto jest bardzo przyjemne w smaku, nie za słodkie. Idealne do kawki. Składniki na blachę 21 x 25 cm: Biszkopt: 3 jajka rozmiar(...)kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Wyrównać. Piec 20 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości

moj przepis na
Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem 112

pszenna typ 650 70 g oleju kokosowego lub zimnego masła (u mnie olej) 2 żółtka z jaj rozmiar L 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie, jeżeli ciasto nie chce się kleić) Budyń jaglano-śmietankowy: 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej zgodnie z tą instrukcją 400 ml śmietany 30% 1/4 szklanki cukru pudru Karmelizowany rabarbar: 500 g rabarbaru(...)łyżki cukru Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto stanie się mokre i zacznie się kleić. Można też wyrobić ręcznie. Ciastem wyłożyć formę, wyrównać, np. denkiem od słoika, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Podpiec ciasto przez 10-15 min do złego koloru. Ciasto wyjąć i zalać

moj przepis na
Tarta z jabłkami 107

Przyszedł czas na coś słodkiego, czyli tarta z jabłkami, na kruchym i delikatnym spodzie. Uwielbiam tarty, i długo zajęło mi przygotowanie takiej, która będzie miała idealne ciasto i farsz. Aż w końcu, oto przed Wami idealny przepis na tartę jabłkową! Trudność: Średnia Czas przygotowania: 25 min Czas pieczenia: 45 min Całkowity czas: 1 godz 10 min Ilość porcji: 8 kawałków(...)Składniki na ciasto: 250 g mąki 100 g masła 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 5 większych jabłek 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 laska wanilii 30 g masła szczypta solu pół cytryny Sposób przygotowania: Tym razem przyszedł czas na smaczny przepis na tartę z jabłkami. I wierz mi, lub nie, będzie

ugotuj-przepis.pl