Makowiec to prawdziwa klasyka połączona z tradycją wśród polskich ciast. Makowiec drożdżowy to ciasto idealne na każdą okazje, począwszy od świąt a skończywszy na deserze do kawy. Makowiec z tego przepisu wychodzi delikatny, wilgotny, puszysty - cudowny. Najlepszy Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) - Składniki (na ok. 2 dość duże makowce): 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła(...)łyżeczki soli Masa makowa: ok. 100-150 g bakalii 200 g maku 2 łyżki miodu ok. 1/2 szklanki cukru 50 g masła aromat migdałowy 2 białka jajko do smarowania ciasta Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Najlepszy Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) - Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże
Słodka StronaFale Dunaju to ciasto bardzo znane i lubiane, chyba trochę zapomniane. Lubię je piec (a jeszcze bardziej jeść) bo to ciasto zawsze się udaje. Tu podaję przepis, który pojawił się w książkach siostry Anastazji, wg mnie najlepszy. Pychotka Składniki: Ciasto: kostka masła 25 dag cukru pudru 30 dag mąki tortowej 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku(...)olejek rumowy Sposób przygotowania: Masło, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem i dalej ucierać dodając mleko.Ciasto podzielić na dwie części. Z białek ubić pianę. Do jednej części ciasta dodać 2/3 piany, a do drugiej części ciasta dodać kakao i resztę piany. Delikatnie wymieszać. Do foremki wylać ciasto jasne. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. Jabłka obrać i pokroić
Cukiernia Pychotkiroku święta wielkanocne przypadają dość późno, więc jest duża szansa, że będą to dni ciepłe i prawdziwie wiosenne. Dlatego ja zamierzam przygotować głównie dania lekkie, a z ciast takie, które nie będą miały ciężkich kremów. Dzisiaj chcę Was namówić na dwie propozycje, do których wykorzystałam najpyszniejszy na świecie krem cytrynowy. Pierwszą z nich jest mazurek z miodowego kruchego ciasta(...)drugą kruche ciasteczka. Oba ciasta są słodkie, a krem intensywnie cytrynowy. Te dwa smaki - słodki i orzeźwiająco cytrynowy - doskonale się łączą. Na pewno są to smaki, które cudownie pasują do tych wiosennych świąt. Składniki kruchego ciasta na mazurek*: 500 g mąki pszennej 100 g cukru drobnego Diamant 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka sody 1 jajko
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasta i wypieki wielkanocne Zastanawiasz się co upiec na tegoroczne święta wielkanocne? Przepisów jest całe mnóstwo. Ciasta muszą być kolorowe, efektowne i oczywiście bardzo smaczne. Zobacz moją wielkanocną listę domowych wypieków świątecznych, mam nadzieję, że Cię zainspiruje. Wszystkie zdjęcia są podlinkowane, więc aby zobaczyć przepis na dane ciasto wystarczy kliknąć w fotografie lub napis „PRZEPIS TUTAJ”. Zapraszam(...)CIASTO JAPOŃSKIE PRZEPIS TUTAJ *** *** CIASTO ZIELONE JABŁUSZKO PRZEPIS TUTAJ *** *** SERNIK DYNIOWY Z OREO PRZEPIS TUTAJ *** *** BABKA PIASKOWA PRZEPIS TUTAJ *** *** CIASTO CZERWONY KAPTUREK PRZEPIS TUTAJ *** *** KOPIEC KRETA NA DUŻĄ BLACHĘ PRZEPIS TUTAJ *** *** JABŁECZNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ PRZEPIS TUTAJ *** *** SERNIK TWIX PRZEPIS TUTAJ *** *** CIASTO DYNIOWE Z MIODEM I ORZECHAMI PRZEPIS TUTAJ *** *** SEROMAKOWIEC PRZEPIS TUTAJ *** *** KOKOSOWA FANTAZJA PRZEPIS TUTAJ *** *** WIELKANOCNA SZARLOTKA PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytemciasto kupiła kiedyś moja teściowa i bardzo nam posmakowało, a ja skojarzyłam szybo, ze gdzieś w internecie widziałam i postanowiłam zrobić je sama. Podczas przeszukiwania internetu okazało się, że można je spotkać pod kilko nazwami ta najczęściej spotykana to "ciasto św Jakuba", spotkałam się też z nazwą "ciasto optymisty", a w cukierni sprzedawali je jako "dzień kobiet". Jak zwał(...)zwał jedno jest pewne to pyszne ciasto i niezwykle efektownie wyglądające, owszem wymaga trochę pracy ale dla efektu końcowego warto. Ciasto: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 6 żółtek; 250 g zimnej margaryny lub masła 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, dzielimy je na 6 równych
Cynamonowe szczęścieWitam Was cieplutko :) Zapraszam Was dzisiaj na pyszne ciasto. Słodkie i kolorowe. Idealne dla dzieci i na świąteczny stół. Miałam wiele otworzonych posypek i nie chciałam żeby się zmarnowały, wiadomo, że jak posypka dostanie wilgoci to już do niczego się nie nadaje, tak więc powstało do ciasto. Z powodzeniem można je upiec na świąteczny stół. U mnie było(...)podwieczorek i od razu zostało zjedzone, co oznacza, że chyba pyszne było. Mnie smakowało, no może troszkę jak dla mnie za słodkie było, jeśli chcecie mniej słodkie ciasto to dajcie mniej cukru, posypka i tak jest słodka, a ja o tym nie pomyślałam. I jeszcze jedna moja rada, nie polecam posypki w kolorze różowym i szarym, brzydko potem wyglądają
IzabelawkuchniKremówka, w niektórych regionach zwana także napoleonką, to dwa płaty ciasta francuskiego przełożone masą budyniową - samą lub z dodatkiem warstwy bitej śmietany. Spotkałam się też z przepisem, w którym pomiędzy płatami ciasta francuskiego była sama bita śmietana. Ogólnie przepisów na kremówkę jest bardzo dużo i każdy ma swój sposób 😉 Moja kremówka przygotowana jest z gotowych płatów ciasta francuskiego przełożonych warstwą(...)zamieniony na smak śmietankowy poprzez zastąpienie mąki ziemniaczanej gotowym budyniem śmietankowym. Część z Was zapewne stwierdzi, że to profanacja, jednak taka wersja najbardziej przypadła nam do gustu 😀 Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się czas jego przygotowania. Ciasto jak na kremówkę przystało jest mega kremowe i delikatne, choć kaloryczne. Jednak ciężko
Kuchnia MagdaLenyTarta serowa z dwóch rodzajów sera - mozzarelli oraz pleśniowego gorgonzola (ser dojrzewający z niebieską pleśnią), z dodatkiem pieczonego czosnku, wykonana na spodzie z ciasta francuskiego. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego jest przy niej niewiele pracy, a najdłużej czeka się na upieczenie czosnku. I to właśnie pieczony czosnek nadaje tej tarcie wyjątkowego aromatu i smaku, bo dzięki pieczeniu staje się(...)Poza tym, dobrze komponuje się z delikatnym w smaku serem mozzarella. Całość dopełniają zioła. To wszystko sprawia, że tarta znakomita i jest jedyna w swoim rodzaju! Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 główki czosnku 150 g sera gorgonzola 1 kula mozzarelli 100 g mozzarelli tartej 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki oliwy szczypta soli morskiej Wykonanie: Zaczynamy
Kuchnia MagdaLenyTort Ferrero Rocher Mocno czekoladowe ciasto przełożone masą truflową z dodatkiem chrupiących orzechów oraz wafelków i pokryte przepysznym kremem z nutelli. Bardzo smaczny torcik. Idealny na wyjątkowe okazje. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 jajek 120g cukru 60g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 60g orzechów laskowych – drobno zmielonych 20g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: Pół szklanki czarnej(...)czekoladzie typu Princessa Masa do obłożenia tortu: 80g masła 4 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella Dekoracja: 50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa Pralinki Ferrero Rocher *** Ciasto: żółtka jajek ucieramy z połową cukru, aż powstanie jasna masę. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dalej miksując dodajemy resztę cukru i ubijamy, aż powstanie gęsta, lśniąca
Blog z ApetytemJeśli umiesz zrobić ciasto na faworki to nie będziesz mieć najmniejszego problemu z przygotowaniem ciasta na róże karnawałowe. Róże karnawałowe Ciasto na róże karnawałowe jest identyczne do tego na faworki. Jedyną różnicą pomiędzy faworkami a różami jest to, iż do róż dodajemy dżem lub konfiturę. Róże karnawałowe polecam zrobić tym osobom, które lubią połączenie chrupiącego ciasta z owocowym dżemem. Dodatkowo(...)spirytusu 4 łyżki kwaśnej śmietany konfitura owocowa olej do smażenia cukier puder do posypania Jak przygotować róże karnawałowe . Do miski przesiać mąkę, dodać ocet, żółtka oraz kwaśną śmietanę. Wyrobić ciasto. Gotowe ciato ułożyć na stolnicy. Rozwałkować na grubość jednego centymetra, jednocześnie ubijając ciasto wałkiem. Rozwałkowane ciasto ponownie złożyć w kostkę i rozwałkować. Powtórzyć tę samą czynność około 4 razy
mecooksmają białą obwódkę. Ja nadziewam przed smażeniem i to bardzo dużą ilością marmolady, więc nie uzyskuję białej obwódki 😔 Cóż, praw fizyki nie uniknę 😉 Obwódkę uzyska się wówczas, gdy gęstość ciasta będzie mniejsza niż gęstość oleju, zatem ciasto musi być dobrze wyrośnięte. Wkładanie nadzienia do środka przed smażeniem zwiększa średnią gęstość pączka, więc jego zanurzenie jest większe i obwódkę się uzyskuje(...)ciemniejszą od reszty usmażonego pączka 😉 Podejrzewam, że w tym karnawale te pączki usmażę jeszcze raz i dla porównania nadzieję po usmażeniu. Wtedy zachowam też swój sposób wyrabiania ciasta drożdżowego, bo przyznaję, że mam inny w porównaniu z Weganonem. Podejrzewam, że większość z nas ma swój sprawdzony sposób przygotowania ciasta drożdżowego. Ja do swojego dochodziłam latami, głównie zarabiając ciasto na chleby
Weekendy w domu i ogrodziePyszne ciasto miodowe, z wkładką orzechową oraz grysikową masą. Najlepsze na drugi dzień po upieczeniu. Ciasto fantastyczne w sezonie jesienno – zimowym. Wkładka orzechowa jest prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Podobnie jak masa grysikowa. Całościowo ciasto bardzo dobre. Wizualnie ciasto bardzo przypomina mi ciasto „Gargamel” (zobacz przepis „Gargamel wg siostry Anastazji”) , choć przygotowane jest(...)użyciem nieco innych składników. Moim zdaniem – choć warstwowe – całkiem szybkie do zrobienia. Ciasto miodowe: 2 i 1/3 szkl. mąki 150 g masła 2 jajka 3 łyżki miodu 1/2 szkl. cukru 1 płaska łyżeczka sody Wkładka orzechowa: 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g masła 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 2 jajka 4 łyżki mleka
Smaki Na TalerzuWeekend i pora na ciasto na niedzielę. Polecam gorąco roladę marchewkową. Uwielbiam marchewkowe ciasto , a pomysł na roladę z dodatkiem marchewki wydawał mi się strzałem w dziesiątkę. Nie pomyliłam się. Pieczenie ciasta na roladę jest specyficzne, bo masę na roladę trzeba rozprowadzić w miarę cienko i piec krótko. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika. Pieczenie rolady w moim piekarniku zajęło(...)około 12 minut. Ciasto na niedzielę to błyskawiczny wypiek. Jest bardzo wilgotne i łatwo zwija się w rulon posmarowane uprzednio kremem. Do ciasta marchewkowe użyłam tradycyjnego kremu serowego. Po prostu zmiksowałam masło z cukrem pudrem i serkiem. Ciasto na niedzielę jest naprawdę łatwe. Upiec ciasto marchewkowe to naprawdę nic trudnego, tym bardziej roladę marchewkową. Ciasto na niedzielę Składniki: Rolada marchewkowa
codojedzeniaCiasto o tajemniczej nazwie "Noc w Wenecji" zrobiło się modne,więc i ja zrobiłam...pycha ,lekkie ciasto, warto było :)) Ciasto I 6 białek 60 g cukru 5 łyżek mąki 60 g wiórek kokosowych Ciasto II 4 białka 4 żółtka 40 g cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie Ciasto I Białka ubić(...)trochu cukier,po każdym dodaniu dokładnie ubijać do rozpuszczenia cukru. Następnie za pomocą szpatułki połączyć z wiórkami kokosowymi i mąką. Wyłożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia,wyrównać . Ciasto II Ubić białka na sztywno,pod koniec dodawać cukier partiami . Gdy cukier się rozpuści dodawać po jednym żółtku stale miksując. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie
mojej kuchni