ciasto - 160568 przepisów (strona:507/10705)

Bananowiec 130

Bananowiec Pyszne ciasto z dużą ilością bananów, na kakaowym spodzie, zwieńczone galaretką i delikatną masą śmietankowo-czekoladową. Niebo w ustach! Ciasto jest dość proste w wykonaniu i myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Polecam!     Składniki: Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Masa bananowo(...)wszystko delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy wodę i jeszcze krótko mieszamy *** *** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (użyłam foremki o wymiarach 32 x 20cm ) i wylewamy do niej gotowe ciasto *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy przez około 15-20 minut – do suchego patyczka. ciasto odkładamy do wystudzenia *** *** Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie

Blog z Apetytem
Pieczywo do odrywania na wielkanocny stół, czyli wianek z makiem w stylu bagietki Pain D’epi 47

Pain d’epi to francuska  bagietka o kształcie kłosa pszenicy.  Tym razem zamiast bagietek z ciasta uformujemy dwa duże obwarzanki i tuż przed pieczeniem nożyczkami ponacinamy. Nacięte rogi poprzekładamy raz na lewo, raz na prawo i dzięki temu uzyskamy  wianki idealne na wielkanocny stół.   Do upieczonych wianków możemy wstawić miseczkę z jajkami, chrzanem, ćwikłą(...)wianek na wielkanocnym stole to również pieczywo do odrywania , kawałek po kawałku… Składniki ZACZYN 150 g wody 150 g mąki pszennej chlebowej typ 750 5 g świeżych drożdży CIASTO Zaczyn 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750 30 g maku 170 g wody 10 g świeżych drożdży 8 – 10 g soli Wykonanie ZACZYN Dzień przed pieczeniem mieszamy składniki

Tajemnice Smaku
Nocna pizza ze szpinakowym serem ricotta, z mozzarellą, szynką dojrzewającą i świeżymi figami 68

Nocna pizza to umowna nazwa, a wynika z tego, że wyrabiamy ciasto wieczorem i odkładamy na noc do lodówki. Takie ciasto w lodówce może dojrzewać około 24 godziny, ale zdarzyło mi się nie jeden raz, że trwało to dłużej, nawet dwa dni. Bardzo lubię robić pizzę w ten sposób. Po pierwsze, pizzę na drugi dzień możemy przygotować o dogodnej(...)porze. Po drugie, tak dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne,  chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Składniki na 3 małe pizze CIASTO 500 g mąki do pizzy typ “00” 15 g świeżych drożdży 8 g soli 30 ml oliwy z oliwek 300 ml wody DODATKI 250 g sera ricotta 50 g świeżych liści szpinaku szczypta

Tajemnice Smaku
Pizza bez pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą, dynią, czerwoną cebulą i rozmarynem 73

pizzy potrzebne są pomidory ? Nie zawsze! Bez sosu z pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą i z dodatkami, takim, jak dynia, cebula, czosnek i rozmaryn, również smakuje wyśmienicie. Ciasto na tą pizzę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Takie ciasto w lodówce może dojrzewać około 24 godziny. Dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku(...)Składniki na 3 średniej wielkości pizze CIASTO 500 g mąki do pizzy typ “00” 15 g świeżych drożdży 8 g soli 30 ml oliwy z oliwek 300 ml wody DODATKI 250 g sera ricotta 200 g  sera mozzarella (twardy, podpuszczkowy, niedojrzewający, półtłusty) 1 ząbek czosnku 1 – 2 gałązki świeżego rozmarynu 400 g dyni 1 czerwona cebula

Tajemnice Smaku
Chlebek bananowy z cynamonem! 122

Chlebek bananowy lub ciasto bananowe, zwał jak zwał, uwielbiam. Jestem chyba największym testerem różnych przepisów na chlebki bananowe i ciasta marchewkowe. To dwa moje ulubione ciasta. Są proste do zrobienia, nie dodaje się do nich cukru, lub bardzo symbolicznie, są sprężyste, bardzo aromatyczne, nie zsychają się i są zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla wszelakich ciast z kremami.  Ja nie lubię(...)ciast, które niektórzy nazywają wilgotnymi (no chyba, że brownie), wilgotne ciasto to zakalec i nie ma sensu tego nazywać inaczej. Piszę o tym, bo niestety parę razy się przejechałam korzystając z przepisów. Chlebek bananowy z tego przepisu nie jest zakalcowaty, nie jest też mokrym ciastem. Miąższ jest sprężysty, świeży, dzięki dodatkowi bananów ciasto nie jest suche, chlebek robię na oleju

SMYKWKUCHNI
Bułeczki cynamonowe 82

szarlotka –  gruszki pieczone w miodzie –  chlebek bananowy –  florentynki –  przepis na chałwę –  truskawki z kruszonką –  blok czekoladowy BUŁECZKI CYNAMONOWE Przygotowanie : około 3 h Składniki ciasto drożdżowe: – 250 ml ciepłego mleka – 7-8 g drożdży suszonych (1 saszetka) – 500 g mąki pszennej – 50 g cukru białego – szczypta soli – 1 jajko(...)mleka dodaj suszone drożdże instant i odstaw mleko na 5-7 minut. Do misy miksera lub na stolnice wsyp przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli, mleko z drożdżami i wyrabiaj ciasto. Jeśli używasz miksera wybierz końcówkę typu hak. Kiedy ciasto zacznie tworzyć jednolitą kulę dodaj jajka – 1 całe i 2 żółtka. Ponownie mieszaj do połączenia. Ostatnim etapem jest dodanie miękkiego

nietylkopasta.pl
Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem 103

Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem to słodka przekąska, którą przygotujecie w niecałe 30 minut. Podobnie jak faworki z ciasta francuskiego mogą Was uratować przed wizytą niezapowiadanych gości. Rogaliki z ciasta francuskiego możecie zrobić z dowolnym dżemem, powidłami lub marmoladą. Ja zazwyczaj stawiam na kwaskowate konfitury, ponieważ rogaliki są dość słodkie ze względu na cukier użyty do ich posypania. Uważam(...)ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce, bo można z niego wyczarować wiele ciekawych smakołyków Ciekawą przekąską, jednak na słono, są też ślimaczki z ciasta francuskiego . Jeżeli nie jedliście, koniecznie spróbujcie. Zobacz też: Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem Pierś kurczaka w cieście francuskim Pizza na cieście francuskim Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Przepis na rogaliki

Kuchnia Bazylii
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 112

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ślimaczki ze szpinakiem, to jedne z moich ulubionych imprezowych przekąsek z zastosowaniem ciasta francuskiego. Zazwyczaj robię je wraz ze ślimaczkami z serem i szynką, wtedy mam danie dla osób jedzących mięso jak i dla tych co zrezygnowali ze spożywania mięsa, bądź wolą smaki wegetariańskie. Wszystkie ślimaczki zawsze podaje z domowym sosem czosnkowym, który jest moim faworytem wśród(...)wszystkich sosów do przekąsek. https://tomusiszwiedziec.pl/domowy-sos-czosnkowy/ Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ślimaczki ze szpinakiem jak i inne ślimaczki z ciasta francuskiego są bardzo szybką w wykonaniu i banalnie prostą przekąską bądź daniem imprezowym, ich smak zachwyci praktycznie każdego. Są niewielkich rozmiarów, więc są idealne jako „finger foods”, czyli przekąski na jeden

To Musisz Wiedzieć
ciasto z delicjami 100

Głosów:1    Średnia:5/5] składniki na ciasto kakaowe: 300 g mąki (75 g) 250 g cukru (125 g) 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) (3 szt) 150 g masła (75 g) 125 ml wody (60ml) 3 łyżki kakao (1,5 łyżki) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (1,5 łyżeczki) wykonanie: Pieczemy dwa takie same ciasta (blaty(...)naczyniu ubijamy na sztywno białka. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i kupkami kładziemy ciasto kokosowe. Pieczemy w 170 st. C do tzw suchego patyczka. składniki na ciasto kokosowe: 6 białek

Domowy Smak Jedzenia
ODRYWANA PIZZA BALLS 95

wierzchu z masełkiem czosnkowym, zapieczonych w piekarniku. Dzięki temu otrzymujemy pizzę odrywaną, której nie trzeba kroić! Przygotowanie takiej pizzy jest bardziej pracochłonne niż tradycyjnej, gdyż najpierw przygotowujemy drożdżowe ciasto pizzowe, z którego formujemy okrągłe bułeczki i pieczemy je w piekarniku. Dopiero upieczone bułeczki przecinamy na pół, układamy pokrojone składnik, a wierzch smarujemy masełkiem czosnkowym i ponownie zapiekamy. Tak przygotowana pizza(...)smakuje świetnie i posiada dużą ilość sera, który ciągnie się podczas odrywania. Jeśli szukasz ciekawej przekąski na Sylwestra i nie tylko, to ta pizza zda egzamin.... Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2-3 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie

Kuchnia MagdaLeny
Łaciate – ciasto 55

Cześć! Ciasto warte upieczenia. Jest bardzo smaczne a i przy okazji prezentacyjne.  Składniki i wykonanie: Ciasto białe: * 6 białek * 20 dkg cukru * 15 dkg mąki ziemniaczanej * 1 łyżka octu * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubiłam ze szczyptą soli, cukier dodawałam małymi porcjami. Kiedy piana była sztywna dosypałam mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dodałam łyżkę octu. Odstawiłam(...)czas robienia ciasta ciemnego. Ciasto ciemne: * 6 całych jajek * 3/4 szklanki cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 2 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzieliłam od żółtek i jak wyżej opisałam, ubijałam je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Porcjami wsypywałam cukier i jak już utarłam porządnie przyszła kolej na żółtka. Na koniec dodałam przesianą mąkę z kakao

Pieprzyć z Fantazją
ciasto orzechowo biszkoptowe z masą kokosową 645

Głosów:14    Średnia:3.9/5] biszkopt z 3 -4 jajek składniki na ciasto kruche: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 żółtka 250 g masła 2 łyżki zimnej wody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce. składniki na warstwę orzechową: 100 g orzechów włoskich zmielonych(...)Dodajemy orzechy wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno a następnie dodajemy bo masy orzechowej i delikatnie mieszamy. Jedną część ciasta kruchego rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Na ciasto równomiernie wykładamy warstwę orzechową, a na wierz kładziemy rozwałkowaną drugą część ciasta kruchego. Cisto pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Najlepsza domowa pizza – bardzo prosty i szybki przepis 210

amatorów tego włoskiego specjału jest mnóstwo. Dzisiaj pokażę Wam jak pizzę przygotować w domu w bardzo prosty sposób, bez użycia specjalistycznych akcesoriów. Zobacz film z przygotowania pizzy:   Ciasto Składniki: (na dwie pizze o średnicy ok. 26 cm) 160 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 10 g drożdży świeżych 280 g mąki(...)olej, sól i cukier a następnie wymieszaj. Dodaj rozkruszone drożdże i ponownie wymieszaj. Wsyp mąkę i wymieszaj za pomocą łyżki. Następnie wyrabiaj dłonią przez ok. 3-5 min. Jeśli ciasto będzie bardzo lepić się do dłoni i ciężko będzie je wyrabiać, możesz dodać trochę mąki, ale nie za dużo, bo ciasto będzie twarde po upieczeniu. Ciasto ma mieć jednolitą konsystencję

Słodki Blog
PIZZA Z LECZO 160

cebula 1 papryka czerwona 1 mała cukinia 2-3 pomidory 1 kiełbasa z piersi kurczaka Morliny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz olej do smażenia Ciasto na pizzę: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy z oliwek(...)Dodatkowo: 150 g tartej mozzarelli Wykonanie: Ciasto na pizzę: W miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Dodajemy 1/2 szklanki ciepłej wody i mieszamy, aż drożdże rozpuszczą się. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aż rozczyn zrobi się pienisty. W misce mąkę mieszamy z solą, następnie powoli dodajemy rozczyn oraz oliwę. Mieszamy dodając pozostałą ilość ciepłej wody

Kuchnia MagdaLeny
Imprezowe przekąski – część 2 256

papryką. Na ogórku układamy po 2 kawałki każdego z warzyw oraz kawałek koperku. Następnie zawijamy wszystko w roladkę. Kontynuujemy do wykończenia składników. Gotowe! Bułeczki a’la pizza opakowanie ciasta na pizzę 250g salami lub szynki 150g sera (u mnie mozzarella) papryka (opcjonalnie) Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 200°C. Wędlinę i paprykę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce(...)przypadku mozzarelli możemy użyć wcześniej startej lub po prostu kroimy ją w kostkę). Schłodzone ciasto kroimy na 16 kwadratów. Na każdym kwadracie układamy po trochu wędliny, sera i papryki. Następnie zamykamy wszystko tworząc z ciasta kulkę. W małej tortownicy wysmarowanej masłem układamy kulki naszego ciasta. Foremkę wkładamy do piekarnika na ok 20 minut lub do momentu lekkiego wyrośnięcia i zarumienienia

Mostek w kuchni