ciasto - 161133 przepisów (strona:509/10743)

Szarlotka z żurawiną i pianką 119

żurawiny, nawet mrożonej, to zachęcam do upieczenia tej szarlotki. Jest mało słodka, z dużą zawartością jabłek, żurawiny i bezową pianką. Składniki na blaszkę 38 na 28 cm (24 porcje): Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 100 gr zimnego masła 6 żółtek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 2 -2,5 kg jabłek szara reneta(...)dodać proszek do pieczenia, cukier, posiekać, dodać żółtka, zagnieść. Można również wszystkie składniki umieścić w malakserze z ostrzami w kształcie litery „S” i posiekać, tak aby powstało ciasto o konsystencji kruszonki. Ciasto będzie dość sypkie, ale takie ma być. Ciasto przesypać na formę do pieczenia i równomiernie rozłożyć, można użyć małego wałka. Schłodzić w lodówce 1 godzinę

moj przepis na
Podwójnie musowe, czekoladowe ciasto z galaretką 79

mojprzepisna.pl | Podwójnie musowe, czekoladowe ciasto z galaretką Ciasto, które troszkę przypomina delicje szampańskie. Pamiętacie je jeszcze? W skład ciasteczka wchodzi biszkopt, mocno nasączony, galaretka z brzoskwiniami, krem z gorzkiej czekolady i krem z białej czekolady. Ciasto jest bardzo przyjemne w smaku, nie za słodkie. Idealne do kawki. Składniki na blachę 21 x 25 cm: Biszkopt: 3 jajka rozmiar(...)kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Wyrównać. Piec 20 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości

moj przepis na
Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem 120

pszenna typ 650 70 g oleju kokosowego lub zimnego masła (u mnie olej) 2 żółtka z jaj rozmiar L 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie, jeżeli ciasto nie chce się kleić) Budyń jaglano-śmietankowy: 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej zgodnie z tą instrukcją 400 ml śmietany 30% 1/4 szklanki cukru pudru Karmelizowany rabarbar: 500 g rabarbaru(...)łyżki cukru Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto stanie się mokre i zacznie się kleić. Można też wyrobić ręcznie. Ciastem wyłożyć formę, wyrównać, np. denkiem od słoika, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Podpiec ciasto przez 10-15 min do złego koloru. Ciasto wyjąć i zalać

moj przepis na
Tarta z jabłkami 130

Przyszedł czas na coś słodkiego, czyli tarta z jabłkami, na kruchym i delikatnym spodzie. Uwielbiam tarty, i długo zajęło mi przygotowanie takiej, która będzie miała idealne ciasto i farsz. Aż w końcu, oto przed Wami idealny przepis na tartę jabłkową! Trudność: Średnia Czas przygotowania: 25 min Czas pieczenia: 45 min Całkowity czas: 1 godz 10 min Ilość porcji: 8 kawałków(...)Składniki na ciasto: 250 g mąki 100 g masła 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 5 większych jabłek 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 laska wanilii 30 g masła szczypta solu pół cytryny Sposób przygotowania: Tym razem przyszedł czas na smaczny przepis na tartę z jabłkami. I wierz mi, lub nie, będzie

ugotuj-przepis.pl
Ciasto orzechowe na białkach 85

starym zeszycie z przepisami znalazłam przepis na ciasto orzechowe na białkach. W czasie przedświątecznych przygotowań do Wielkanocy okazuje się on bardzo pożyteczny, bo nie trzeba zastanawiać się co zrobić z białkami po upieczeniu świątecznych słodkości. Na nasze potrzeby zmniejszyliśmy ilość podanych niżej składników o połowę, a i tak ciasto jest puszyste, lekkie i wyrośnięte. I jak smakuje(...)musicie przekonać się sami. Udostępnij Składniki na ciasto orzechowe na białkach Ciasto: 8 białek (z jajek L) 2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 szklanki mąki 250 g masła 250 g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Czekoladowa polewa: 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 8 łyżek mleka wiórki kokosowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto

niecodziennikpary
Mazurek cytrynowy 77

mazurku cytrynowym myśleliśmy od początku tegorocznych przygotowań do świątecznych wypieków. Od razu wiedzieliśmy, że chcemy go zrobić na kruchym cieście z gotowanych żółtek, a masę cytrynową zrobimy z domowego budyniu i serka mascarpone, na koniec ozdobimy nasz świąteczny wypiek karmelizowanymi cytrynami. Przygotowanie mazurka cytrynowego zajmuje trochę czasu, ale z pewnością warto go zrobić i postawić na świątecznym stole, po sycącym(...)posiłku będzie on miłym, słodko-kwaśnym uwieńczeniem rodzinnego spotkania. Składniki na mazurek cytrynowy Kruche ciasto na gotowanych żółtkach: 150 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 100 g cukru 3 żółtka ugotowane na twardo 2 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie cytrynowe: sok z 1 cytryny 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 / 2 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej

niecodziennikpary
Ciasto Kubuś 86

Ciasto Kubuś uzupełnia nasz zbiór przepisów o kolejne lubiane, popularne i proste do wykonania ciasto. Wersji ciasta Kubuś w Internecie jest wiele, my dokładamy coś od siebie i prezentujemy Wam efekt naszych starań. Ciasto z soku Kubuś doskonale sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci (należy wtedy pominąć pomarańczówkę), jak i podczas rodzinnych spotkań czy uroczystości. Ponieważ jest ono lekkie, soczyste(...)mało słodkie, z pewnością znajdzie wielu amatorów i szybko zniknie z talerzy. Składniki na ciasto Kubuś Biszkopt: 3 jajka wielkości L 100 g cukru pudru 100 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Masa z Kubusia: 1 l soku Kubuś lub Pysio (koloru pomarańczowego) 3 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki drobnego cukru 250 g masła w temperaturze pokojowej Krem

niecodziennikpary
Ciasto multiwitaminka 75

porze roku wpis o wiośnie. Wokół nas mnóstwo zieleni i radosnych wiosennych kolorów, przyjemnie jest iść na spacer i podziwiać wiosnę w przyrodzie. Zainspirowani zielonym kolorem, postanowiliśmy skomponować zielone ciasto z multiwitaminką , po które z chęcią sięgnie się po powrocie do domu. Ciasto multiwitaminka miało tak wiosenny kolor, że przyciągnęło do siebie biedronki i pszczółki, a my widok(...)razu uwieczniliśmy na zdjęciu. Składniki na ciasto multiwitaminka Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 110 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 100 g drobnego cukru 1 szczypta soli Zielona masa budyniowa: 1 l zielonego soku 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki cukru 300 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki żelatyny Zielona pianka: 2 galaretki

niecodziennikpary
Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem 72

Wzbogacamy nasze rabarbarowe przepisy o ciasto kruche z rabarbarem i budyniem , czyli proste i smaczne ciasto. Upiekliśmy je na naszej średniej blasze, ale składników starczy na większą np. o wymiarach 25/35cm i będzie ono również dobrze wyglądało. Układając dość duże kawałki rabarbaru na cieście, mieliśmy nadzieję, że zachowają one swój kształt oraz wielkość i będą się ładnie prezentowały w pokrojonym(...)cieście. Rabarbar nas nie zawiódł, co widać na zdjęciu, i cieszył oko w każdym kawałku, po który sięgaliśmy. Udostępnij Składniki na ciasto kruche z rabarbarem i budyniem 500 g rabarbaru Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 3 / 4 szklanki cukru 2 żółtka z jajek wielkości L 1 całe jajko wielkości L 1 cukier wanilinowy 2 łyżki

niecodziennikpary
Migdałowe ciasto z gruszkami 78

Migdałowe ciasto z gruszkami pachnie cynamonem i orzechami. Wilgotny środek łączy w sobie miękkie gruszki oraz chrupiące orzechy i kawałki czekolady. Ciasto bardzo ładnie wyrasta, ma cynamonowy kolor i ładnie prezentuje się po przekrojeniu. Jest to zdecydowanie jesienne ciasto, o aromacie kojarzącym się z długimi, ciepłymi wieczorami w domu. Nic tylko zaparzyć kubek dobrej herbaty, ukroić kawałek ciasta z gruszkami(...)zawinąć się w ciepły koc. Udostępnij Składniki na migdałowe ciasto z gruszkami 500 g dojrzałych, ale twardych gruszek 200 g miękkiego masła 200 g cukru 200 g mąki pszennej 3 jajka (wielkości L) 100 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masło utrzeć

niecodziennikpary
Wielkanocne ciasto z migdałami i suszoną czereśnią 96

Przychodzę do Was z kolejną propozycja na Wielkanocne ciasto. Ciasto niezwykle pyszne. Z wierzchu mocno chrupiące, a w środku idealnie wilgotne. Można je upiec w foremce keksówce, tortownicy, czy w formie na babkę. Zapewniam, że warto i uda się każdemu. A dodatek suszonych czereśni zamiast tradycyjnych rodzynek to super pomył. Wierzch posypałam płatkami migdałowymi. Przez to ciasto pięknie wygląda(...)będzie cieszyło oko na świątecznym stole. Koniecznie spiszcie recepturę, a jak upieczenie to dajcie znać czy smakowało :) Dobrego dnia :)   Potrzebujemy: Na ciasto: 15 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki zimnego mleka 80 g  czereśni suszonych od HELIO

Izabelawkuchni
Czekoladowe ciasto z budyniem 169

Proste ciasto czekoladowe na co dzień i od święta. Składa się ono z ciemnego biszkopta przełożonego konfiturą malinową oraz czekoladową masą budyniową, na wierzchu z bitą śmietaną i pokruszonym biszkoptem. Pyszne ciacho, które zachwyci każdego! Masa budyniowa przygotowana została na maśle, z gotowych budyniów czekoladowych z dodatkiem gorzkiej czekolady, dzięki temu zyskała intensywnie czekoladowy smak. Ciasto nie jest zbyt słodkie(...)Dodatkowo konfitura zwilża biszkopt, dzięki temu nie jest on za suchy. Całość zwieńcza bita śmietana kremówka oraz posypka z kruszonego biszkopta. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 4 łyżki oleju szczypta soli Masa budyniowa

Kuchnia MagdaLeny
Mega pyszny sernik z orzechowymi kulkami-nie opada i zawsze wychodzi mój HIT+FILM 124

wychodzi.  Idealny na święta, Wielkanoc, która się zbliża. Bardzo polecam i zachęcam do upieczenia :)  ZAPRASZAM NA FILM Z PRZEPISEM KROK PO KROKU  SKŁADNIKI  blaszka 25x40cm CIASTO -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania -3 żółtka (białka odkładamy do masy serowej) -1 łyżka cukru waniliowego -0,5 szkl cukru -2 łyżeczki proszku(...)łyżeczki proszku do pieczenia -4-5 łyżek cukru pudru -1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej MASA SEROWA -1250g sera białego półtłustego zmielonego  -4 jajka+3 białka z ciasta  -200g miękkiego masła lub margaryny -3/4 szklanki cukru -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -łyżka cukru waniliowego -125ml mleka DODATKOWO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto marchewkowo jabłkowe 122

Ciasto marchewkowo jabłkowe  przepis na ciasto z pulpy z wyciskarki Ciasto marchewkowo jabłkowe, które długo zachowuje świeżość. Bardzo smaczne i proste do zrobienia. Można je dodatkowo przełożyć kremem lub tylko oprószyć cukrem pudrem. Wilgotne ciasto marchewkowo jabłkowe przygotowałam z pulpy z wyciskarki, bo... nie chciało mi się ścierać marchewki na tarce. Jest po prostu idealne, miękkie, aromatyczne(...)przesłodzone. Super na każdą okazję dla dorosłych i dla dzieci. Ciasto marchewkowe z pulpy z wyciskarki to już kolejny na blogu Cztery Fajery pomysł na to, aby nie marnować żywności. W podobny sposób robię ciasto pomarańczowe z migdałami Ciekawa jestem, jakie macie sposoby na wykorzystanie wytłoków z wyciskarki. Ciasto marchewkowo jabłkowe przepis Cztery Fajery Ciasto marchewkowo jabłkowe - składniki  - proporcje

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Napoleonka z kremem budyniowym 97

Napoleonka z kremem budyniowym Napoleonka z kremem budyniowym Kremówkę można przygotować z gotowego ciasta francuskiego lub przygotować samodzielnie. Składniki na ciasto francuskie: 500 g mąki pszennej 9 g soli 45 g masła do gruntu 232 ml wody 330 g masła do laminowania 50 g mąki do ciasta tłuszczowego Napoleonka z kremem budyniowym Wykonanie: Przygotowanie ciasta podstawowego – gruntu. Ciasto można wyrobić(...)robocie lub zagnieść ręcznie. Z mąki, wody i rozpuszczonego masła zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Przygotowanie  ciasta tłuszczowego papier do pieczenia składamy na kwadrat 20 cm x20 cm (boki składamy do góry aby nam masło nie wyszło), na spód papieru podsypujemy mąkę na to kładziemy kawałki masła i ponownie posypujemy mąką. Przez papier

Pomysłowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania