Drożdżowe pieczywo wyrastające w lodówce przez noc? Tak, to bardzo dobry sposób na pyszne i idealnie wyrośnięte drożdżowe ciasto. Słodkie drożdżowe bułeczki, które wyrastają przez noc w lodówce to doskonały pomysł na gorące pieczywo na weekendowe śniadanie. Wystarczy przygotować wieczorem ciasto, a rano wcześniej wyjąć je z lodówki. W ciągu tygodnia trudno jest wygospodarować rano więcej czasu, gdyż każda(...)suchych drożdży 100 g cukru 100 g masła 2 jajka 250 ml mleka szczypta soli dodatkowo-opcjonalnie: garść sezamu 30-50 g masła lub 1 jajko Przygotowanie ciasta na słodkie bułeczki - krok po kroku. Do większej miski przesiać mąkę. Wsypać do niej sól, cukier i suche drożdże. Wszystko razem lekko wymieszać. Mleko podgrzać. Powinno być dobrze ciepłe, ale nie gorące
Codzienna kuchnia niecodziennaTrudno się oprzeć takiemu połączeniu – kwaśny agrest, lekko słodki budyń, gorzkie kakao, piankowa beza i idealnie kruche ciasto tworzą razem eksplozję smaków Czy można chcieć więcej? Spróbujcie, myślę, że się zakochacie Składniki na kruche ciasto: 1/2 kilograma mąki pszennej 1 kostka (200 g) masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, ciasto nie musi wyrastać) Dodatkowo: 2 łyżki(...)cukru. Resztę mleka zagotowuję, dolewam budyń i gotuję, aż będzie gęsty. Następnie budyń odstawiam do wystygnięcia. Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto (może być konsystencji mokrego piasku. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać ½ łyżki kwaśnej śmietany). Garść ciasta odkładam, a resztę dzielę w proporcji 2/3 na 1/3. 2/3 ciasta wykładam
Słodki sentymentObłędne drożdżowe ciasto w kształcie warkocza pachnące masłem i pomarańczą, nadziane twarogiem z żurawiną. Nie jestem specjalistką od ciasta drożdżowego ale na serio to najlepsze drożdżowe ciasto jakie zrobiłam w życiu - pięknie wyrosło, było miękkie i puszyste. A nadzienie z twarogu, skórki pomarańczy żurawin.. idealne! Trochę przesadziłam z wielością formy, a raczej z jej małością :) - forma powinna być(...)wierzchu ( nie ustawiajcie termoobiegu tylko pieczenie góra i dół) ale i tak było wyśmienite. Do przepisy wykorzystałam nabiał z bez-laktozowej serii od Mlekovita - twaróg, mleko i masło. Ciasto drożdżowe z białym serem, żurawiną i pomarańczą CIASTO 5 gr drożdży instant 2 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka bez laktozy 3,2% Mlekovita 3 łyżki masła Polskiego bez laktozy
Smaczny zeszytKukurydziane ciasto drożdżowe to mała wariacja na temat tradycyjnego ciasta drożdżowego (którego jestem wielką fanką). Tak naprawdę jedyną zmianą w porównaniu do oryginału jest dodatek mąki kukurydzianej, który nie tylko dodaje ciastu smaku, ale również sprawia, że ciasto drożdżowe jest dłużej świeże, nie zsycha się i można je przechowywać dłużej niż tradycyjne. Jeśli tak jak ja jesteście fanami ciasta drożdżowego(...)koniecznie musicie spróbować także tej wersji Kukurydziane ciasto drożdżowe Składniki ciasto: 450 szklanki mąki pszennej 250 szklanka mąki kukurydzianej 3 jajka 50 g drożdży 150 g masła lub oleju kokosowego 0,5 l mleka krowiego lub roślinnego pół szklanki cukru szczypta soli Składniki kruszonka: 3 łyżki masła 2 łyżki cukru ok. 4 łyżek mąki Sposób wykonania: Przygotować zaczyn
365 dni dookoła kuchniDrodzy Czytelnicy- oto słodki owoc mojej współpracy z marką Polskie Młyny. Tym razem wzięłam się za testowanie Ciasta Czekoladowego. Byłam ciekawa samego ciacha, ale wiedziałam, że będzie ono lekko przeze mnie podkręcone J Mianowicie: uczyniłam z niego przekładaniec w formie smakowej przypominającej popularny batonik ( stąd nazwa). Ciasto czekoladowe wyszło mięciutkie, aromatyczne, nie wymaga nasączania przed przełożeniem, a dodatek mlecznego kremu(...)orzechów zadowoli największego Łasucha J Składniki na ciasto: opakowanie Ciasta Czekoladowego Polskie Młyny 2 jaja 75 g miękkiego masła 30 ml wody Do miski wsypujemy zawartość opakowania „Ciasta Czekoladowego”. Dodajemy wodę, jaja oraz masło. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylewamy do dołączonej foremki . Pieczemy bez termoobiegu w nagrzanym piekarniku 50 minut w temp. 160-165 stopni
Domowe ciastaCiasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. Idealnie kruche ciasto w połączeniu z lekkim, niemal piankowym wypełnieniem. Owocowy sezon kończy się wielkimi krokami, warto więc je wykorzystywać w deserach. Ciasto styropian to taki oszukany sernik na kruchym cieście. Ciasto jest lekkie i puszyste urozmaicone pysznymi malinami. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)masła ¾ szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego Składniki na masę śmietanową: 10 dag śmietany 18% 6 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe szczypta soli 40dkg malin Przygotowujemy ciasto: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane na kawałeczki zimne masło, żółtka, cukry oraz sól i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach
Podróż w kulinariaSezon na śliwki trzeba wykorzystać! Ciasto ze śmietankowym proszkiem budyniowym oraz śliwkami i kruszonką. Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które smakuje świetnie prawie z każdymi owocami, nie tylko ze śliwkami. Mięciutkie i wilgotne, w konsystencji trochę przypomina babkę piaskową, a w połączeniu z owocami i kruszonką smakuje znakomicie. Proszek budyniowy nadaje mu też intensywnego koloru. Ciasto jest na tyle uniwersalne(...)manny Kruszonka: 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 50 g schłodzonego masła Wykonanie: Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy na cztery części. Ciasto: Mąkę przesiewamy przez sito
Kuchnia MagdaLenyPamiętam ten sernik z czasów, kiedy poznałam mojego męża, odwiedzaliśmy jego babcię a ona częstowała nas tymże właśnie ciastem. Niestety babci nie ma już wśród nas a ja nie mam od niej przepisu. Jednak postanowiłam spróbować odtworzyć sernik i myślę, że mi się udało. Nie smakował zupełnie jak u babci, jednak bardzo podobnie. Kruche, kakaowe ciasto i masa przygotowana(...)serków homogenizowanych, pychotka. Delikatny, wilgotny w środku, nie za słodki. Kto lubi takie ciasta? :) Składniki na okrągłą blachę o średnicy 24 cm: Ciasto kruche: * 3 szklanki mąki pszennej * 3/4 kostki masła * 2 żółtka * pół szklanki cukru * 2 płaskie łyżki kakao (użyłam Skworcu ) * 2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Skworcu ) Masa: * 900 g serka homogenizowanego waniliowego * pół szklanki cukru
Zrób to smacznieObiecane wczoraj wspomnienie lata – ucierane ciasto z truskawkami. Ciasto ucierane jest pyszne. Przepis na nie dostałam od moich Przyjaciółek, za co im jeszcze raz dziękuję Plusem tego ciasta jest to, że można go również upiec w prodiżu Połączenie puszystego ciasta i truskawek (lub innych owoców) – co tutaj można więcej powiedzieć? Spróbujcie. Jedyne co poprawię następnym razem(...)masło i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub wysmarowanego masłem i wyspanego mąką lub bułką tartą, prodiża. Układamy truskawki na wierzchu ciasta, delikatnie przyciskając. Jeśli użyjemy śliwek, należy je układać
CookYourselfciasto może i nie wygląda zbyt zachęcająco, ale wierzcie mi- jest przepyszne! Baaardzo soczyste, delikatne, mocno jabłkowe i mega proste do zrobienia. Spróbujcie koniecznie Składniki (forma 18×28): – 130g kaszy manny – 130g maki pszennej (u mnie tortowa) – 100g masła – 90g cukru brązowego + 3 łyżki do posypania przed końcem pieczenia – 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)okrągłej formy, to forma nie powinna być więcej niż 18cm. Zamrożone masło zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, rozłożyć równomiernie na dnie formy. Na wierzch masła wysypać 1/3 suchego ciasta i delikatnie docisnąć łyżką. Na ciasto wyłożyć połowę nadzienia jabłkowego – docisnąć łyżką. Następnie znowu cześć ciasta, drugą część nadzienia, docisnąć. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta, na ciasto wyłożyć drugą
Smaki ArmineDzisiejsze ciasto czekoladowe to mój zdecydowany faworyt w tej kategorii. Jest wilgotne, dość mocno zbite, ale przy tym miękkie i delikatne. I oczywiście – mocno czekoladowe :) Tym razem zrobiłam je z orzechami włoskimi i polewą czekoladową . Foremka, w której piekłam ciasto ma wymiary 27×19 cm. Masy jest jednak na tyle dużo, że starczy na większą formę o wymiarach(...)tortownicę do ok. 26 cm. Lubię ten przepis z jeszcze jednego powodu – świetnie nadaje się na torty, które mają „dużo unieść”. Ciasto nie zgniata się jak biszkopt czekoladowy nawet jeśli nałożymy na nie dużo kremu czy dodatków. To właśnie ten przepis wykorzystałam przy okazji robienia Tortu Elsy czy deserów słoiczkach . Składniki: 200 g mąki 200 g białego
CiastkozercyCiasto ze śliwkami z Iskrzyni – kuchnia podkarpacka Sezon na ciasta ucierane zaczyna się wiosną, kiedy tylko pojawia się rabarbar, czy pierwsze truskawki. To łatwe i smaczne ciasto latem pieczone jest z malinami, borówkami czy jeżynami. Jesienią natomiast ciasta ucierane na Podkarpaciu piecze się przede wszystkim ze śliwkami. Ciasta z owocami można oprószyć cukrem pudrem, ale częściej piecze się(...)słodką kruszonką na wierzchu. Można też – na wzór gospodyń z Iskrzyni – upiec ciasto z owocami pod lekką kołderką z ubitych z cukrem białek, na które dzisiaj zapraszam. Przepisem na swoją wersję ciasta śliwkowego podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Iskrzyni (gm. Korczyna). Został on opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju
Trzeci talerzCiasto cielaczek ze śliwkami Pyszne połączenie puszystego murzynka z kremowym serniczkiem zwieńczone dodatkiem soczystych śliwek. Ciasto jest bardzo proste i w miarę szybkie w wykonaniu, a efekt wow murowany, zarówno wizualny jak i smakowy! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka(...)wiaderka) 3 jajka 125g masła (lub margaryny) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 mały cukier waniliowy + około 15-20 sztuk śliwek węgierek *** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja blaszka ma wymiary 26×30 centymetry ) *** *** Następnie wykonujemy masę serową: 3 białka ubijamy na sztywno
Blog z ApetytemLubicie orzeźwiające i lekkie ciasta? Mam dla Was propozycję na niezwykle smaczną, a do tego wegańską i bezglutenową tartę z malinami i limonką. Jest lekko kwaskowata z odrobiną słodyczy, dzięki czemu chętnie sięgniecie po kolejny kawałek . Wegańska tarta z malinami i limonką Ciasto kruche 200 g mąki owsianej ((1,5 szklanki)) 100 g masła roślinnego 50 g erytrytolu ((lub innego(...)słodzidła)) Masa 400 g mleka kokosowego ((1 puszka)) 200 g mrożonych malin ((1,5 szklanki)) 100 g erytrytolu ((lub innego słodzidła)) 2 łyżki agar-agar 1 limonka Ciasto kruche Wszystkie składniki włóż do miski i wyrabiaj ciasto rękoma lub mikserem (masło musi oblepić całą mąkę i erytrytol). Ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut
Przepisy na widelcuOpis Ciasto z porzeczkami: Ciasto z porzeczkami to szybki i łatwy przepis na ciasto. Ja używam zawsze czerwonych i czarnych porzeczek. To ciasto wychodzi zawsze i każdemu. Wilgotne, delikatne w smaku i mięciutkie. Jest wilgotna dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego i raczej bardziej zbita niż puszysta. Główną zasadą na idealne ciasto jest używanie zawsze wszystkich składników w temperaturze pokojowej. To jest(...)wykonanie jest tak proste, że nie wymaga innych zasad. Jeżeli nie przepadasz za porzeczkami, możesz je zastąpić np. malinami czy borówką amerykańską. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki: 370 g mąki pszennej 100 g jogurtu naturalnego 250 g porzeczek czerwonych i czarnych (łącznie) 120 g cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne