ciasto - 160568 przepisów (strona:517/10705)

Ciasto Czekoladowa chmura Nigelli 179

Ciasto Czekoladowa chmura Nigelli Lawson pochodzi z jej książki “Nigella gryzie” . Jest to pyszne, wilgotne i bezglutenowe ciasto czekoladowe, podane z kremem z bitej śmietany i mascarpone. Najlepiej smakuje po schłodzeniu i z filiżanką ulubionej kawki. W oryginalnym przepisie Nigella podaje to ciasto oprószone kakao, ale ja wykorzystałam owoce sezonowe z mojej działki. Maliny, jeżyny i borówki pasują(...)tego ciasta idealnie. Jeżeli lubicie ciasta z owocami to polecam również torcik czekoladowy z malinami , sernik z jeżynami na zimno , albo sernik z migdałami i owocami . Zapraszam po przepisy i zachęcam do wypróbowania. Ciasto Czekoladowa chmura Ciasto: 250 g gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao) 125 g masła 6 duzych jajek 175 g drobnego cukru do wypieków skórka otarta

Pieguskowa Kuchnia
Malinowe cudo 336

ciastem jest dużo pracy, ale jest pyszne. Wyjątkowe ciasto na specjalne okazje. Przygotowanie ciasta kruchego – wszystkie składniki ciasta ugnieść razem. Musi powstać gładka masa. Włożyć ciasto do woreczka i włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin. Pieczenie ciasta – Blaszka 23 x 33 cm , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto w przygotowanej blaszce. Można zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach, następnie lekko przydusić. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30-35 minut. Ostudzić ciasto. Przygotowanie masy bezowej – białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli wsypać cukier, nie przerywając mieszania. Dodać 50 g migdałów, wymieszać. Tę samą blaszkę w której piekło się ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę bezową. Na górę posypać pozostałe migdały

Kuchnia Pokoleń
PYSZNE CIASTO Z POŁÓWKAMI JABŁEK 1577

Przepis na to ciasto znalazłam na pewnej grupie kulinarnej.Jest bardzo proste,fajnie wygląda i pysznie smakuje :). Zapraszam na przepis :). SKŁADNIKI ciasto serek homogenizowany waniliowy 150g jajko 2,5 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru masło lub margaryna 250g 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie 8-9 jabłek łyżka śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru WYKONANIE(...)miski wsypujemy mąkę,cukier puder,cukier waniliowy i proszek do pieczenia.Mieszamy.Następnie dodajemy jajko oraz serek homogenizowany. Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto,jeśli ciasto będzie się kleić dosypujemy mąki.Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta bierzemy i wyklejamy nią blaszkę do pieczenia. Jabłka myjemy,obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na połówki.Te połówki

Mała w garnku miesza
CIASTO ZOSI 177

ciasto piekłam dawniej bardzo często, ale jak to bywa odeszło w cień i jego miejsce zajęło jakieś inne. Chociaż jest trochę pracochłonne warto go zrobić, gdyż smakuje wspaniale :) Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Polecam :)  SKŁADNIKI NA CIASTO : margaryna 250 g 6 jaj 25 dag cukru 30 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku mały(...)truskawkowy) 2 galaretki wiśniowe (dałam truskawkowe) MASA : 1 śmietana śnieżka  szklanka zimnego mleka galaretka cytrynowa POLEWA : 2,5 łyżki kakao, śmietany, cukru 6 dag masła łyżeczka żelatyny WYKONANIE CIASTA :  Margarynę ucieramy do białości dodajemy partiami cukier. Oddzielamy żółtka i po jednym dodajemy do ciasta. Białka odstawiamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i amoniakiem. Dodajemy do masy i ucieramy

Pani na deser
Szarlotka przekładana z orzechami 310

Witam Kochani Dziś mam dla Was coś rewelacyjnego :) Ciasto marzenie-zawsze wychodzi,pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Mowa  tu o szarlotce przekładanej z orzechami. Ciasto jest wspaniałe w smaku, kwaskowość warstw jabłek idealnie komponuje się ze słodyczą warstwy orzechowej. Ciasto zawsze wychodzi i gwarantuję Wam,że będziecie zachwyceni. Przepis podaję na dużą blachę,bo nie ma sensu piec tego(...)ciasta w małej ;) SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę około 22x35 cm  3 SPODY -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania -3 jajka -1 łyżka cukru waniliowego  -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny MASA JABŁKOWA -1,5-2 kg jabłek

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART 95

pizzą – praktycznie wszystko może się na niej znaleźć. Ja postanowiłam się, po raz chyba ostatni w tym roku, rzucić na kurki. Podany poniżej przepis jest prosty, a ciasta spokojnie wystarczyło na wyłożenie formy o średnicy 28 cm. A good tart is a good thing. There’s no argue with that. Tart has something in common with pizza(...)last time his year, chanterelle mushrooms. The recipe below is easy, and the pastry is enough to fill the form with diameter 28 cm. SKŁADNIKI (6 kawałków): Ciasto: 75 g masła 60 g mąki pszennej 60 g mąki żytniej razowej 1 jajko 1 żółtko szczypta soli i proszku do pieczenia Farsz: 300 g kurek 200 g jarmużu 1 średnia czerwona

Martyna Cooks
Kruche ciasto z jabłkami i budyniem 157

szarlotką...w chłodne dni mogłabym ją jeść codziennie, ale taką dopiero co wyciągniętą z piekarnika. Szarlotka na gorąco smakuje mi zdecydowanie najbardziej! Dla odmiany u mnie dzisiaj również ciasto z jabłkami, ale pokrojonymi w cząstki, a nie startymi, a do tego pyszny waniliowy budyń i oczywiście cynamon, bez którego nie mogłabym się obejść. Ciacho jest wyśmienite! Zapraszam 😉 Składniki: ciasto: mąka(...)łyżeczka, skórka z pomarańczy starta 1 łyżeczka, dodatkowo: budyń waniliowy 2 opakowania, mleko 1 litr, cukier 8 łyżek, jabłka 7 szt, cynamon do posypania jabłek, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta, Sposób przygotowania: Składniki ciasta najpierw siekamy nożem, a następnie łączymy za pomocą dłoni. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę wkładamy do zamrażarki, a drugą rozwałkowujemy na papierze

kulinarne odsłony pati
kostka cappuccino 271

składniki na 1 ciasto czekoladowe: (pieczemy dwa takie ciasta lub podwajamy porcje a po upieczeniu przekrawamy na dwa blaty) 70 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g czekolady, gorzkiej 80 g cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej wody 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 70 g masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo(...)dodaniu każdego. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia się z masą. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (ok.21×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 170 st. C. lub do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia. składniki na krem

Domowy Smak Jedzenia
Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami / Lemon blueberry yogurt cake 199

iście letnie i orzeźwiające ciacho;). Uwielbiam jagody w każdej postaci i zawsze czekam na te świeże z wielką niecierpliwością a później zamrażam ile zamrażarka pomieści. Dziś proponuję je w cieście jogurtowym z dodatkiem cytryny, absolutnie przepyszne! Ciasto wychodzi pyszne i wilgotne, a ponadto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Jeżeli jesteś tak jak ja niepoprawnym fanem jagód polecam także puszysty omlet(...)jagodami , placuszki z jagodami i pyszną tartę . Jagody leśne można swobodnie zamienić na borówkę amerykańską, zapraszam! Jeśli jesteś posiadaczem Tefal Cuisine Companion to zrobi on to ciasto praktycznie za Ciebie. Szczegóły poniżej! Scroll down for recipe in English Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami (12 porcji) Składniki na ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki

karmelowy
Sernik z brzoskwiniami i bezą 266

remont kuchni i salonu - ale już jestem po... i wracam :) Najbardziej tęskniłam za jakimś pysznym sernikiem - już mi się ostatnio śnił po nocach :) Więc nie mam wyboru, pierwszym ciastem po takiej przerwie musi być sernik! Zdecydowałam się na sernik na tradycyjnym kruchym cieście z dodatkiem soczystych brzoskwiń i delikatnej bezy. Składniki na kruchy spód: 1 i 1/2 szklanki(...)śmietankowy (bez cukru) 1 całe jajko Beza: 3 białka 1/3 szklanki cukru pudru (do bezy) Dodatkowo: puszka brzoskwiń w syropie (400 g)  cukier puder do posypania Zagnieść kruche ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło. Rozcierać masło z mąką palcami aż powstaną bardzo drobne okruszki ciasta, można też siekać składniki nożem

Świat Ciasta
Szarlotka z jabłek i gruszek 212

Szarlotka z jabłek i gruszek to połączenie ciasta krucho-drożdżowego z pysznym owocowym nadzieniem. Elementem wzbogacającym wnętrze szarlotki są płatki migdałów, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Szarlotkę upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm . Szarlotka z jabłek i gruszek Składniki: CIASTO 200g mąki pszennej 100g masła 75g cukru pudru 15g drożdży 2 łyżki (40g) jogurtu greckiego 1 jajko szczypta soli NADZIENIE(...)gniazd nasiennych) 50g masła 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu Wykonanie: - przygotować nadzienie: obrane i pozbawione gniazd nasiennych owoce pokroić na plasterki i przełożyć do rondelka - jabłka i gruszki skropić sokiem z cytryny

Smakołyki Bereniki
Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką 130

Dzisiaj polecam kruche ciasto z truskawkami i kruszonką. Ciasto jest proste w wykonaniu bo zrobiły je same moje dzieci. Będąc rano na zakupach kupiłam truskawki, obrałam je i wypłukałam aby dzieciaki zjadły. Po kliku telefonach i po upływie kilku godzin do pracy przyniosły mi ciasto. Postarały się też oto aby zrobić zdjęcie i przy komputerze postawili kartkę z przepisem. Kruche(...)ciasto z truskawkami i kruszonką[/caption] Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki cukru pudru ¾ kostki masła 3 duże żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany Ok ½ kg truskawek ( przekroić na pół) Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką Składniki na kruszonkę: 185 g mąki 100g cukru ½ kostki masła

Pomysłowa kuchnia
Kardamonowe ciasto ze śliwkami i kruszonką z migdałów i kokosa. 175

Ciasto ze śliwkami, kardamonem i migdałami! Znajdź pretekst żeby upiec to ciasto! Koniecznie! Uwielbiam połączenie ciasta ucieranego i śliwek, mam wrażenie, że to najlepsze połączenie dla tych owoców. Ciasto jest bardzo puszyste, pachnie obłędnie dzięki użyciu przypraw takich jak: cynamon i kardamon. Świetną i zdrową kruszonkę stanowią posiekane migdały i chipsy z kokosa. Ciasto ucierane zrobicie maksymalnie w 15 minut(...)końcu ma być prosto i szybko. Polecam nie czekać do weekendu! PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I KARDAMONEM forma: duża tortownica SKŁADNIKI: - 200 ml oleju rzepakowego - 130 g cukru pudru - 4 duże jajka  - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej -100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 250 g mąki pszennej tortowej - 4 duże łyżki jogurtu

SMYKWKUCHNI
Kruchy placek z borówkami 131

pamiętam już kiedy na blogu było ciasto. Pewnie dlatego, że zanim zdążę zrobić zdjęcia, to zjadamy je w mig. To ciasto postanowiłam więc uchronić przez błyskawicznym zjedzeniem i zrobiłam zdjęcia zanim do końca ostygło. Idealnie kruche ciasto, pyszne borówki i słodka pianka. To naprawdę rewelacyjna kombinacja. Ciasto ma jednak jedną poważną wadę: znika w tajemniczy sposób i w ekspresowym tempie(...)borówek Żółtka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i masło posiekać nożem, dodać utarte z cukrem żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci na kruchości.) Podzielić je na 3-4 części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej pół godziny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto drożdżowe z jagodami. 158

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką, to kwintesencja smaku lata. Piekę je tylko w sezonie na jagody. Mrożone jagody nie nadają się do tego ciasta. Ciasto ma przyjemny, maślany smak, z którym kontrastują kwaskowe jagody.   To drożdżowe udaje się zawsze, więc nawet osoby początkujące upieką je z łatwością.   Przy pieczeniu tego ciasta należy pamiętać o kilku zasadach, jakimi(...)rządzi się ciasto drożdżowe.  Jeśli będziesz je znać, drożdżowe zawsze się uda: mleko powinno być letnie, gorące ,,zabije" drożdże, roztopione masło należy wystudzić (z powodu jak wyżej), ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu, pod przykryciem, zimno lub przeciągi źle wpływają na drożdże, warstwa owoców na cieście nie powinna być gruba, aby nie powstał zakalec. Składniki ciasta

Codziennik Kuchenny