ciasto - 160568 przepisów (strona:521/10705)

Cukinia w cieście 159

Cukinia w cieście to moja propozycja wykorzystania dużych cukinii. Kabaczek w cieście na blogu już jest od dawna, cukinię smażoną w cieście przygotowuję tak samo. Usmażone kabaczki i cukinie w puszystym cieście to danie, które obowiązkowo goszczą w na naszym stole każdego roku w okresie, gdy na działce cukinie i kabaczki rosną na potęgę. Zarówno kabaczki jak i cukinie idealnie(...)nadają się do smażenia w cieście, gdyż to warzywa pochodzące z tej samej rodziny. To danie jest proste, tanie i do tego smaczne, taką jedną usmażoną cukinią naje się nasza rodzina. Cukinie jak co roku obrodziły w tym roku, więc robiłam z nich zupy kremy , placki z szynką, faszerowałam je mięsem, no i właśnie smażyłam cukinie w cieście doprawionym ziołami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruchy placek z budyniem, jeżynami i kruszonką 131

nagle naszło mnie w sobotę na zrobienie tego pysznego, prostego i dość szybkiego ciasta, tak szybko ono zniknęło. W zasadzie zostało tylko pół porcji. Nic dziwnego, ciasto wyszło genialne! Jeżyny są kwaśne, a reszta słodka i całość świetnie się komponuje. Jedyne, co wymaga poprawy to, aby 15-20 minut przed końcem pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ja nie zrobiłam tego(...)troszkę mi się przypiekły boki i kruszonka. Skąd pomysł na taki kruchy placek? Otóż w sobotę wygrzebałam bardzo stare wydanie zeszytu z przepisami "Ciasta domowe" z 1994 roku i cały o wypiekach z wiśniami. Mam je od dawna, ale nigdy nie skorzystałam z żadnego przepisu, przynajmniej nie pamiętam. Ale wtedy szukając innego przepisu, wpadł mi w oko kruchy placek babuni

Anioszek w kuchni
Baklava 263

AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Baklava, możemy również używać spolszczonej nazwy bakława. Jest to deser rozpowszechniony w kuchni tureckiej, greckiej jak i wielu innych bałkańskich kuchniach. Baklava to bardzo słodkie ciasto, które jest wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Całość oblewa się syropem cukrowym lub miodowym. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 500 g ciasta filo 370 g drobno posiekanych orzechów(...)AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Do miski wrzucamy migdały, orzechy, cynamon oraz 1/2 szklanki cukru. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. W małym rondelku rozpuszczamy masło z olejem. Formę do ciasta smarujemy delikatnie masłem. Na dół formy wykładamy jeden płat ciasta filo. Następnie pędzelkiem smarujemy go mieszanka masła i oleju. Na spód w sumie wykładamy 8 takich warstw ciasta posmarowanych masłem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ciasto z ptasim mleczkiem 228

Upiekłam bardzo smacznie i pięknie wyglądające po rozkrojeniu ciasto z ptasim mleczkiem. Wymaga trochę pracy i czasu, ale zapewniam, że warto. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Duża blaszka wspaniałego ciasta. Koniecznie wypróbujcie, a jeśli już piekliście to powiedzcie czy Wam smakowało. Zapraszam Was również do mojej zakładki ciasta, gdzie znajdziecie więcej fajnych przepisów. Zródło Ciasta S.Anastazji Ciasto 1 5 jajek(...)pieczenia Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka, wodę i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto. Piec w temp 180 stopni C około 30 minut

O kuchni z uczuciem
Ciasto "Kopiec Kreta" 100

ciasto zabierałam się strasznie długo, choć sama nie wiem czemu, bo robi się je dość łatwo i przyjemnie. Aż w końcu zmotywowana i zobligowana do przygotowania ciasta na nadchodzącą imprezę u teściów (w związku z czym niestety nie mam zdjęć ciasta w przekroju) upiekłam swój pierwszy Kopiec Kreta. Ciasto jest przepyszne, nie za słodkie, goście zajadali się nim nie poprzestając(...)jednym kawałku, co samo w sobie jest najlepszą rekomendacją smaku :) Składniki na tortownicę o śr. 20 cm: (inspiracja: " Mój punkt smaku ")   Ciasto: 3 jajka 180 g cukru 130 g mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 7 łyżek oleju  Krem: 1 łyżka żelatyny 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru  Dodatkowo

Simply Food
Ślimaczki z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami 191

Ślimaczki z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami Dzisiaj mam dla Was naprawdę rewelacyjną przekąskę, jaką są ślimaczki z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami. Na pomysł ich wykonania wpadłem po rozmowie z siostrą. Zaczęła opowiadać o cieście francuskim z suszonymi pomidorami i nabrałem takiej ochoty, że momentalnie pogalopowałem do pobliskiej stonki, żeby zaopatrzyć się w paczkę ciasta i słoiczek pomidorków. Przed(...)posmarowania możesz użyć sklepowej pasty z suszonych pomidorów lub, jeśli masz czas i chęci, zrobić ją samodzielnie z przepisu na pastę z suszonych pomidorów – do tego oczywiście zachęcam. Ciasto francuskie ze sklepowych półek jest na tyle fajne jakościowo, że nie ma co kombinować z mozolnym wykonywaniem je samemu. Nawet sam Jamie Oliver zachęca do kupowania, bo szkoda czasu

Blendman
Kapuśniaczki 165

się też kapuśniaczki, a ja ambitna bestia od razu zaoferowałam się, że jasne zrobię, bardzo chętnie. Chwila paniki, a jak nie wyjdą? Ale jak mogłyby nie wyjść, przecież to ciasto drożdżowe, na które przepis postanowiłam wykorzystać ten, który jest na stronie Moje Wypieki , a farsz chciałam zrobić taki jaki przygotowuję do krokietów z kapustą i grzybami. Potem przyszedł pech(...)żałuję, bo farsz wyszedł mega smaczny. Teraz jak to piszę mam za sobą już kilka partii upieczonych kapuśniaczków, bo tamte pierwsze jeszcze ciepłe od razu zniknęły z talerza. Ciasto jest świetne, mięciutkie i delikatne, a do tego na drugi i trzeci dzień jest świeże i smaczne, a podgrzane na tosterze smakują bosko i prawie tak samo jak takie wyciągnięte prosto

Blondynka Gotuje
pychotka, pani Walewska :-) 162

zwykle szare, chociaż wczoraj u mnie spadł śnieg. Niesamowicie jest patrzeć w niebo nocą, i widzieć wirujące kryształki śniegu :-) kocham.  Dziś chciałam przedstawić Wam przepis na pyszne ciasto :-) wiem, wiem większość z Was, (zresztą ja sama ) nie może już patrzeć na żarełko i ciasta, no ale bloga prowadzić trzeba :-) To ciasto to pychotka. Zawsze się udaje, pięknie wygląda(...)jest pyszne :-) Składa się ze spodów kruchego ciasta, posmarowanych dżemem porzeczkowym , z bezą i orzechami. Spody przełożone są kremem. Ciasto jest pyszne. No to zaczynamy: SKŁADNIKI:  *przepis na dużą blachę  CIASTO:  -2,5 szkl mąki (szklanki z małą górką) -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka cukru waniliowego -1/2 szkl cukru pudru -200g margaryny

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
pyszny, miękki miodownik, zawsze się udaje :-) 248

kalendarzu. Od rana leje jakby się wściekło, nic tylko siedzieć w domu pod kocem z herbatką i pysznym ciachem :-) a propo ciacha,przychodzę do Was dziś z klasykiem. Ciastem, które każdy zna, każdy lubi. najczęściej przygotowuje się to ciasto na różnego rodzaju imprezy rodzinne, czy święta. Mowa oczywiście o miodowniku :-) Wspaniałe ciasto, składające się z 4 spodów przełożonych kremem(...)wszystko polane czekoladową polewą i posypane orzechami. Ciasto z tego przepisu wychodzi mięciutkie, nie za słodkie, wręcz idealne.  Udaje się zawsze,nie musi długo leżeć by zmięknąć, jest super już na drugi dzień po upieczeniu. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo warto. Wbrew pozorom robi się to ciasto bardzo szybko i przyjemnie :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ciasto pawi ogon lub pawie oczko :-) 166

Witam Kochani Święta wielkanocne coraz bliżej, więc i pora zacząć przygotowywać bardziej świąteczne wypieki :-) Oczywiście w formie próby. dziś przychodzę do Was z ciastem, które uchodzi za bardzo czasochłonne i dość trudne, ale wcale tak nie jest. To znaczy, owszem, jest czasochłonne, ale nie trudne. Mowa o pawim ogonie, czy pawim oczku, różne są nazwy. Ciasto trochę zmieniłam, przygotowałam(...)kakaowym biszkopcie, a rolady wykonałam z ciasta kruchego z dodatkiem miodu. Całość jest przełożona kremem oraz galaretką. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i jest pycha. Polecam :-) No to zaczynamy : SKŁADNIKI * przepis na dużą blaszkę BISZKOPT -5 jajek -0,5 szklanki cukru -cukier waniliowy -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej -1 czubata łyżka kakao -2 budynie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto krokodyle oczy 153

Witam Kochani :-) Dziś bez żadnych wstępów, od razu przechodzę do sedna :-) Przychodzę do Was z bardzo pysznym ciastem, które fajnie wygląda. Ma jedną wadę-jest trochę czasochłonne, ale watro je wykonać. Mowa o cieście o intrygującej nazwie-krokodyle oczy :-)  Składa się z ciasta kruchego, powideł, kulek nadzianych powidłami, przykrytych kremem, i biszkopta. Polecam, po przekrojeniu ładnie się prezentuje(...)bardzo fajnie smakuje :-) SKŁADNIKI: przepis na dużą blaszkę. CIASTO:  -2,5 szkl mąki (szklanki z małą górką) -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka cukru waniliowego -1/2 szkl cukru pudru -200g margaryny -4 żółtka -2 łyżki śmietany kwaśniej 12 lub 18% i łyżka kakao do 2/3 ciasta BISZKOPT: -5 białek -1 żółtka -3/4 szklanki cukru

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
PANI WALEWSKA / PYCHOTKA 365

Ciasto kuszące słodyczą przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, który nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Z delikatną bezą posypaną płatkami migdałowymi.  ki   (forma35x20 cm) Ciasto 15 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 2 łyżeczki proszku dopieczenia Słoik  dżemu z czarnej porzeczki Beza 5 białek (3 z ciasta(...)migdałowych Krem 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat 250 g masła PRZYGOTOWANIE Ciasto Wszystkie składniki ciasta zagnieść, rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować  dżemem porzeczkowym . Beza Z białek ubić sztywną piane, pod koniec ubijania dodać cukier puder

RAROSSA
Świąteczny makowiec 188

makowiec, który Wam tutaj pokazuję, to mój ulubiony makowiec. Po kilku mniej lub bardziej udanych próbach upieczenia makowca doszłam wreszcie do proporcji dostosowanych do mnie i moich umiejętności. Ciasto bardzo dobrze się wałkuje, a masa makowa jest odpowiednio gęsta za sprawą mielonych orzechów włoskich. Ciasto po rozwałkowaniu smaruję białkiem, co zapobiega przeciekaniu nadzienia i pozwala dobrze skleić krawędzie i brzegi(...)dzięki brzegom foremki da się uzyskać zgrabne makowce. Piekę je zawinięte w papier do pieczenia. Mogę śmiało powiedzieć – polecam! Świąteczny makowiec 2 makowce, blacha 37 x 26 cm Ciasto: 500 g mąki wrocławskiej + kilka łyżek do podsypywania 3 żółtka (i 3 białka - dwa do masy makowej i jedno do posmarowania ciasta przed nałożeniem masy) 40 g drożdży 250 ml mleka

Posadzone i zjedzone
Rustykalna tarta z rabarbarem i "Pokój" 135

Dawno nie podawałam na blogu przepisu na ciasto. W ciągu ostatnich miesięcy piekłam sporo tortów bezowych, po których zostawało mi sporo żółtek. Zazwyczaj mamy w kuchni odwrotny kłopot - niewykorzystane białka, a u mnie bywało inaczej ;) A wtedy zagniatałam kruche ciasto i piekłam tarty. Ich najłatwiejszą wersją jest tarta rustykalna, bo ciasto wystarczy rozwałkować, ułożyć na niej owoce, zagiąć brzeg(...)łyżki cukru Mąkę wymieszać z rozbełtanymi widelcem żółtkami, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia. Margarynę lub masło pokroić na drobno. Dodać do mąki. Szybko zarobić gładkie ciasto. Jeśli składniki nie dają się skleić (jest zbyt sypkie), dodać śmietanę. Włożyć ciasto do zamrażarki. W czasie chłodzenia ciasta przygotować rabarbar: obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałki. Dużą blachę wyłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche ciasto z połówkami jabłek 212

oknem pochmurno, chłodno to idealny czas, żeby upiec jakieś ciasto. Zawsze mam dylemat jakie dzisiaj upiec ciasto.? I jak tylko spojrzałam na jabłka od razu przyszedł pomysł na kruche ciasto z jabłkami. Moja rodzina to miłośnicy kruchych ciast i byli z tego powodu bardzo szczęśliwi. Miło popatrzeć jak znika z blaszki kawałek po kawałku. A jeśli macie ochotę popatrzeć(...)inne przepisy na ciasta to zapraszam tutaj Składniki ciasto 500 g mąki pszennej 250 g masła 2 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, śmietanę i zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Wszystko zagnieść

O kuchni z uczuciem