ciasto - 162020 przepisów (strona:529/10802)

Bûche de Noël – rolada biszkoptowa z kremem z mascarpone 116

miał ochronić dom przed ogniem a gospodarzom zapewnić pomyślność. Wraz z wyparciem pieców z domów i zastąpienie ich grzejnikami żeliwnymi, polano zastąpiono świecami a na stole zaczęło pojawiać się ciasto w kształcie polana. Ale wróćmy do samego ciasta. Pod tą piękną nazwą, kryje się nic innego jak rolada biszkoptowa z kremem- zwykle waniliowym, orzechowym, czekoladowym lub kawowym. Ciasto może występować(...)wzorki. I tutaj pojawia się klęska mojego wypieku. Zdecydowałam się, zgodnie z pierwowzorem, na polewę czekoladą, która okazała się być totalną klęską. Szarpała się przy próbie zrobienia wzorku, więc ciasto nie jest w tej wersji bardzo „wyjściowe”, ale smaczne. Na pewno następnym razem użyję innego przepisu na polewę, albo zostanę przy posmarowaniu rolady z zewnątrz kremem, bo sporo

Mieszam w Garnku
METROWIEC 117

jest w stanie dorównać smakiem domowym ciastom, ciasteczkom i babeczką. Dla wielu osób domowe wypieki to tylko cudowne wspomnienie lat dziecięcych. U mojej babci zawsze po całym mieszkaniu rozchodził się zapach świeżych wypieków, przeważnie były to bułeczki, placki drożdżowe lub ciasta ucierane z owocami. Nigdy nie kupowała, zawsze robiła wszystko sama. Taką cząstkę siebie i swojej kuchni zaszczepiła we mnie(...)pozorom nie jest trudny. Spotkałam się również z metrowcem, który wyglądał jak szachownica. U mnie tradycyjna wersja, może nie zbyt idealna, ale smaczna. W końcu nabiorę wprawy do składania ciasta :D.  Zawsze miałam problemy, że np. równo ukroić ciasto albo równo przeciąć biszkopt.  Metrowiec to ciasto, które składa się z dwóch ciast- ciemnego i jasnego o babkowatym smaku

Kuchnia Paulettes
Piankowiec z dżemem – wysoki i delikatny 321

Piankowiec (czy też pierzynkowiec) to niewielkie, choć bardzo wysokie ciasto. Wyjątkowo urocze, delikatne w smaku i imponujące z wyglądu. Piankowca na szczęście robi się bardzo prosto, a gdy użyjemy gęstego, domowego dżemu, konfitur czy frużeliny będzie jeszcze smaczniejszy. Dekorując go rozmarynem, łatwo możemy uzyskać nietypową, świąteczną dekorację imitującą choinki. Powinien wspaniale prezentować się zarówno na codziennym, jak i na świątecznym(...)stole. Mimo że użyłam rzadkiego dżemu, który – jak widzicie – wypływał z gorącego ciasta (chciałam zdążyć sfotografować przed zmierzchem), to i tak smakował obłędnie. Następnym razem spróbuję z powidłami śliwkowymi mojej mamy. Piankowiec z dżemem (6-8 porcji) : 200 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (1,5 szklanki) 100 g zimnego masła (pół kostki) 2 łyżki cukru pudru

Poezja smaku
Makowa choinka (ciasto francuskie nadziane masą makową) 166

Jeżeli zdajecie sobie sprawę, że okres przedświąteczny będzie dla Was ciężkim i zapracowanym czasem to zachęcam do przygotowania szybkiego makowca. Ciasto, które przyrządzicie i upieczecie w niecałą godzinę! Wystarczy ciasto francuskie nadziać masą makową i zawinąć, aby uzyskać efektowną, makową choinkę. Takiego makowca obowiązkowo należy udekorować polewą na bazie cukru pudru i kolorowymi posypkami.  Składniki na 1 dużą makową(...)choinkę: 2 arkusze ciasta francuskiego* 1/2 masy makowej z tego przepisu (około 450 g) 1 jajko (osobno białko i żółtko) do dekoracji 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek (4-5) przegotowanej wody  cukrowe dekoracje *z resztek ciasta francuskiego możecie przygotować ciasteczka: ciasto francuskie rozciąć na jeszcze mniejsze kawałki, posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać zwykłym cukrem oraz cynamonem. Ułożyć

Ugotować
Tarta makowa z gwiazdkami 156

propozycja na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia. Prezentuje się zjawiskowo! Do świąt pozostał niecały miesiąc, więc zachęcam do śledzenia bloga. Będzie jeszcze mnóstwo innych pysznych inspiracji ;).     Składniki:   Ciasto kruche: 75 g zimnego masła 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 125 g maki pszennej Masa makowa: 120 g maku+ wrzątek do zalania  1 jajko 1 białko(...)łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka posiekanych rodzynek 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka wiórek kokosowych Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitej kuli ciastaCiasto od razu rozwałkować na duży prostokąt (polecam pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej- ciasto nie będzie się

Nastoletnie Wypiekanie
Pychotka 120

powodu to ciasto nosi nazwę pychotka! Jest naprawdę wyśmienite, a dzięki masie kremowej rozpływa się w ustach. Specjalistką od pychotki jest moja siostra Ula. Nie wiem jak ona to robi, ale jej ciasto zawsze jest najlepsze! W rankingu ciast wg Sławka pychotka jest chyba na pierwszym miejscu. Składniki: Ciasto(...)słoiczek powideł śliwkowych Krem • 250 g masła • 1/2 litra mleka • 2 żółtka • 2,5 łyżki mąki pszennej • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej • 4 łyżki cukru • cukier waniliowy Wykonanie: Ciasto • Zagnieść wszystkie składniki ciasta i podzielić na 2 części, bo pieczemy 2 placki. • Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć

To co kocham
Ciasto tortowe z serem 178

Każdy, kto spojrzy na ilość składników i długość opisu wykonania tego ciasta, może delikatnie się przerazić. Wbrew pozorom jest to jednak proste ciasto. Proste, aczkolwiek trochę pracochłonne, bo pieczemy biszkopt z dwóch różnych ciast i sernik oraz przygotowujemy masę i polewę. Ciasto wychodzi wysokie, może więc z powodzeniem wystąpić jako tort(...)ciasto tortowe na różne okolicznościowe imprezy. Jadłam to ciasto tak dawno, że zapomniałam już jak smakuje. Jedyny ślad, jaki pozostał po nim, to przepis w starym zeszycie. Biszkopt wygląda rewelacyjnie, ale jak to biszkopt jest ciastem suchym, więc jak najbardziej prosi się o nasączenie. Chociaż gorąca masa, którą przekłada się blaty

To co kocham
Przekładaniec leśny mech ze szpinakiem i kremem 476

poradzimy. Nie zmienia faktu, że jeszcze parę tygodni i ukochane święta :-)  W piątek 11 listopada i oczywiście rogale marcińskie :-)  Ale dziś coś innego. Dzisiejsze ciasto ma za zadanie przypomnieć lato, lasy, trawę. Jego nazwę kojarzą chyba wszyscy-ciasto leśny mech. Zrobiłam je w troszkę innej wersji, jest mięciutkie, wilgotne, z pysznym kremem i smakiem. Kolor ma rewelacyjny-zielony(...)Polecam ciacho jest przepyszne i łatwe w przygotowaniu. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25c25cm CIASTO -4 jajka -450g szpinaku mrożonego rozdrobnionego -1 szkl mąki krupczatki (szklanka  250ml) -1 szkl mąki pszennej tortowej -0,5 szkl mleka -1 szkl oleju rzepakowego  -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szkl cukru KREM -1 litr mleka 2% -2 budynie śmietankowe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pleśniak z jabłkami i orzechami 161

Jesień to czas gdy pachnie cynamonem. Dziś pyszna alternatywa dla wszelakich szarlotek, które oczywiście uwielbiamy. Pleśniak jest jednym z nielicznych ciast, które mogą kryć rozmaite owoce. Dziś u nas propozycja z jabłkami na konfiturze z czarnej porzeczki, jednak by podkreślić jego sezonowość dodałam pachnący cynamon oraz orzechy włoskie. Koniecznie skuście się na to połączenie, ciasto zniknęło błyskawicznie.  Pleśniak(...)jabłkami i orzechami Składniki : ciasto: 3 czubate szklanki mąki - 500g mąka tortowa 250 g margaryny 6 żółtek 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżeczki kakao beza: 6 białek 1 szczypta soli 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki budyniu śmietankowego dodatkowo: około 1 - 1,2 kg jabłek sok z 1/3 cytryny 2 łyżki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto delicje kawowe 135

Ciasto z delicjami. Bardzo smaczne i nie ma przy nim tak wiele pracy.  Skorzystałam z przepisy S. Anastazji i jak zawsze ciasto wyszło rewelacyjne. Może i Wy skusicie się i w weekend takie upieczecie. Polecam!!! Więcej przepisów na ciasta znajdziecie w zakładce Ciasta. Ciasto 5 jajek 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki zmielonej kawy Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka, Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto. Posypać kawą po wierzchu ciasta. 6 białek 1 szklanka cukru

O kuchni z uczuciem
Cukinia w cieście 165

Cukinia w cieście to moja propozycja wykorzystania dużych cukinii. Kabaczek w cieście na blogu już jest od dawna, cukinię smażoną w cieście przygotowuję tak samo. Usmażone kabaczki i cukinie w puszystym cieście to danie, które obowiązkowo goszczą w na naszym stole każdego roku w okresie, gdy na działce cukinie i kabaczki rosną na potęgę. Zarówno kabaczki jak i cukinie idealnie(...)nadają się do smażenia w cieście, gdyż to warzywa pochodzące z tej samej rodziny. To danie jest proste, tanie i do tego smaczne, taką jedną usmażoną cukinią naje się nasza rodzina. Cukinie jak co roku obrodziły w tym roku, więc robiłam z nich zupy kremy , placki z szynką, faszerowałam je mięsem, no i właśnie smażyłam cukinie w cieście doprawionym ziołami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruchy placek z budyniem, jeżynami i kruszonką 141

nagle naszło mnie w sobotę na zrobienie tego pysznego, prostego i dość szybkiego ciasta, tak szybko ono zniknęło. W zasadzie zostało tylko pół porcji. Nic dziwnego, ciasto wyszło genialne! Jeżyny są kwaśne, a reszta słodka i całość świetnie się komponuje. Jedyne, co wymaga poprawy to, aby 15-20 minut przed końcem pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ja nie zrobiłam tego(...)troszkę mi się przypiekły boki i kruszonka. Skąd pomysł na taki kruchy placek? Otóż w sobotę wygrzebałam bardzo stare wydanie zeszytu z przepisami "Ciasta domowe" z 1994 roku i cały o wypiekach z wiśniami. Mam je od dawna, ale nigdy nie skorzystałam z żadnego przepisu, przynajmniej nie pamiętam. Ale wtedy szukając innego przepisu, wpadł mi w oko kruchy placek babuni

Anioszek w kuchni
Baklava 276

AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Baklava, możemy również używać spolszczonej nazwy bakława. Jest to deser rozpowszechniony w kuchni tureckiej, greckiej jak i wielu innych bałkańskich kuchniach. Baklava to bardzo słodkie ciasto, które jest wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Całość oblewa się syropem cukrowym lub miodowym. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 500 g ciasta filo 370 g drobno posiekanych orzechów(...)AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Do miski wrzucamy migdały, orzechy, cynamon oraz 1/2 szklanki cukru. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. W małym rondelku rozpuszczamy masło z olejem. Formę do ciasta smarujemy delikatnie masłem. Na dół formy wykładamy jeden płat ciasta filo. Następnie pędzelkiem smarujemy go mieszanka masła i oleju. Na spód w sumie wykładamy 8 takich warstw ciasta posmarowanych masłem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ciasto z ptasim mleczkiem 236

Upiekłam bardzo smacznie i pięknie wyglądające po rozkrojeniu ciasto z ptasim mleczkiem. Wymaga trochę pracy i czasu, ale zapewniam, że warto. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Duża blaszka wspaniałego ciasta. Koniecznie wypróbujcie, a jeśli już piekliście to powiedzcie czy Wam smakowało. Zapraszam Was również do mojej zakładki ciasta, gdzie znajdziecie więcej fajnych przepisów. Zródło Ciasta S.Anastazji Ciasto 1 5 jajek(...)pieczenia Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka, wodę i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto. Piec w temp 180 stopni C około 30 minut

O kuchni z uczuciem
Ciasto "Kopiec Kreta" 107

ciasto zabierałam się strasznie długo, choć sama nie wiem czemu, bo robi się je dość łatwo i przyjemnie. Aż w końcu zmotywowana i zobligowana do przygotowania ciasta na nadchodzącą imprezę u teściów (w związku z czym niestety nie mam zdjęć ciasta w przekroju) upiekłam swój pierwszy Kopiec Kreta. Ciasto jest przepyszne, nie za słodkie, goście zajadali się nim nie poprzestając(...)jednym kawałku, co samo w sobie jest najlepszą rekomendacją smaku :) Składniki na tortownicę o śr. 20 cm: (inspiracja: " Mój punkt smaku ")   Ciasto: 3 jajka 180 g cukru 130 g mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 7 łyżek oleju  Krem: 1 łyżka żelatyny 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru  Dodatkowo

Simply Food