Kilka dni temu moja czytelniczka zapytała jak zrobić ostatni hit wśród ciast „Leśny mech” w wersji wegańskiej więc postanowiłam sama zrobić test. W tym cieście krem jest biały, postanowiłam zrobić go na bazie ryżu, ale równie dobrze można kombinować z kaszą jaglaną, tofu naturalnym, czy też domowej produkcji serkiem typu ricotta. Składniki (użyłam formy o średnicy(...)ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g maki krupczatki 250 ml oleju roslinnego 1 duży banan 80 g brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie 400-450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku Krem: 300 g białego ryżu 1 litr mleka roślinnego 80 g cukru białego 20 g cukru waniliowego opcjonalnie do kremu: 50 g sojowego mleka w proszku 2 śmietan
greenscarfPolecam Wam kolejne ciasto z przepisów S. Anastazji. Wspaniały smak i powiem Wam , że nawet niewiele przy nim pracy. Biszkopt można upiec sobie dzień wcześniej, a wtedy już pójdzie całkiem szybko. Wcześniej piekłam podobne ciasto kakaowo-kokosowe z masą serową i jest równie pyszne. Jeśli nie macie pomysłu co upiec na weekend to upieczcie własnie ciasto cappuccino(...)Żródło ciasta s. Anastazji Biszkopt kakaowy 8 jajek 280 g cukru 160 g mąki pszennej 40 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką. Foremkę
O kuchni z uczuciempolecam lekko odparować i uszlachetnić miodem, bakaliami i ubitymi białkami. W ten sposób otrzymamy naprawdę dobra masę do świątecznych wypieków. Zapraszam na prosty i szybki makowiec na kruchym cieście. Polany moim ulubionym cytrynowym lukrem i udekorowany karmelową posypką Delecta zyskał nowy smak. Szybki makowiec na kruchym cieście Składniki na formę 22x27cm: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej(...)łyżeczka miodu olejek migdałowy do smaku 1 łyżka miękkiego masła kandyzowana skórka pomarańczowa 3 białka Dodatkowo: 100 g cukru pudru sok z cytryny Posypka Delecta karmelowa Przygotowanie: Ciasto kruche: Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię i wstawiamy do lodówki
Mia Cucina SofietaLeśny mech to ciasto, które każdy już chyba widział na jakimś blogu. Prezentuje się pięknie i oryginalnie, a i główny składnik jest niebanalny – szpinak w słodkim cieście? Urokowi ciastu dodają kontrastujące granaty. Jeśli nie przygotowywaliście tego ciasta, ani go nie jedliście, jest coś, co musicie wiedzieć. Po pierwsze leśny mech to ciasto bardzo łatwe do wykonania, a po drugie naprawdę(...)kremowej śmietany, do której dodawany jest śmietan-fix. Ja jednak staram się unikać „poleprzaczo-utrwalaczy” dlatego wykorzystałam przepis z kremem ze śmietany połączonej z galaretką. A ponieważ stwierdziłam, że ciasto jest wysokie i podzielę je na 3 blaty, a nie 2, do kremu dodałam mascarpone, co pomogło usztywnić krem. Pomysł okazał się trafiony, bo krem był lekki i puszysty
Trzeci talerzWobec makowca na kruchym spodzie mam bardzo konkretne oczekiwania – ciasto ma być tylko tłem, a masa makowa powinna być spójna i smaczna. Niby niewiele, a jednak :) Makowiec, który proponuję spełnia oba te założenia. Jeśli wolicie niższe ciasta, użyjcie 2/3 składników podanych na masę makową. Ja chciałam mieć konkretne, wysokie ciasto i to udało mi się osiągnąć :) Do wykonania makowca użyłam(...)można kupić suchy mielony mak), dzięki czemu zaoszczędziłam sobie mielenia. Jeśli go nie macie, to również żaden problem, jednak po namoczeniu mak trzeba będzie zmielić 3 razy. Składniki na ciasto (blaszka 25 x 35 cm ): 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny ( 250 g ) 1 łyżka smalcu (można pominąć) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy) 1 łyżeczka
Trzeci talerzmakowa strucla Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, bez których nie wyobraża sobie spędzenia udanych świąt. W moim przypadku jest to makowa strucla, ciasto które koniecznie musi zagościć na świątecznym stole. składniki na dwa kawałki strucli zaczyn 25 g drożdży 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki letniej wody 1 łyżka cukru ciasto 3 szklanki(...)studzimy makową masę. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mąki, cukier, stopione i przestudzone masło, oraz żółtka jaj. Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto rękami ( jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy do ciasta nieco mąki). Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Kawałek ciasta układamy na stolnicy, wyłożonej pergaminem i rozwałkowujemy je na cienki
Miód i pieprzwyciągnąć wałek i rozgrzać piekarnik, a dom znów wypełnią korzenne aromaty. Tak niedawno, bo pod koniec listopada pisałam o tym, że to już ostatni dzwonek, aby zrobić ciasto na piernik staropolski. Teraz, po minimum dwóch tygodniach leżakowania, najwyższy czas je upiec. Ale to za chwilę! Najpierw musimy je przynieść z piwnicy do domu lub wyjąć(...)lodówki i postawić w temperaturze pokojowej. Ciasto po tak długim kontakcie z niskimi temperaturami jest bowiem twarde i nie dałoby się go wałkować. Po minimum dobie w ciepłym pomieszczeniu mięknie i staje się idealnie plastyczne. Wtedy można z niego upiec blaty, które później smarujemy, np. powidłami i składamy w całość. Można
Ratunku obiadZnane pyszne ciasto, które jest łatwe w przygotowania a do tego fajnie prezentuje się na talerzu. Moja wersja jest z gruszkami ale można dać też wiśnie lub jabłka albo zrobić wersję bez owoców. składniki: ciasto 250 g miękkiego masła 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki(...)mleka 5 łyżek cukru 100 g miękkiego masła polewa 4 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 3 łyżki kakao Przygotować ciasto. Gruszki obrać i pokroić w ósemki odstawić. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać jajka i zmiksować, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować dokładnie aby składniki się połączyły
Monia miesza i gotujenawet się nie obejrzycie a tu trzeba będzie przygotowywać potrawy na Wigilię i Boże NARODZENIE. Dlatego polecam mój kolejny zbiór świątecznych przepisów, tym razem na Świąteczne serniki, czyli ciasta, których głównym składnikiem jest twaróg lub ser twarogowy. Serniki przygotowane według naszych sprawdzonych przepisów są bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie, puszyste i nie opadają. Mają różne smaki, są z bakaliami, owocami(...)wierzchu jest polewa czekoladowa i słupki migdałów. Ten Sernik piekę najczęściej dzień przed Wigilią, gdyż jest najlepszy po 1-2 dniach od upieczenia. 2. Seromakowiec na kruchym spodzie / Seromak- ciasto, które łączy w sobie ser, mak i kruche ciasto. Jeśli ktoś uwielbia serniki lub makowce, to w tym przepisie znajdzie połączenie tych dwóch ciasta, ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmożna jeść cukinię na słodko, ależ tak! Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można zrobić dla osób, które za tym warzywem nie przepadają, lub w ogóle warzyw „nie trawią”. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, proste w wykonaniu, mało słodkie. Ciasto robiłam w silikonowej formie w kształcie serca(...)spokojnie możecie użyć zwykłej formy o średnicy 20 cm. Oryginalny przepis pochodzi ze strony moje wypieki , go trochę zmodyfikowałam, żeby był ciut zdrowszy, mniej kaloryczny, mniej słodki. Na ciasto zaś namówiły mnie koleżanki z czatu MW Składniki: 60 gr masła 1/4 szklanki oleju rzepakowego 80 gr cukru 1 duże jajko 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
moj przepis naMoje najulubieńsze czekoladowe ciasto kruche, jest naprawdę kruche*, pyszne, czekoladowe, przepyszny słodki krem na bazie śmietany i białej czekolady, a do tego świeże porzeczki lub inne kwaśne owoce np. świeże jeżyny, truskawki, czarne porzeczki, jagody. Co powiecie na Czekoladową tartę z panna cottą i czerwonymi porzeczkami? Mi też się podoba :). Inspirację czerpałam ze strony moje wypieki . Składniki na ciasto kruche(...)łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 żółtko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (najlepiej w malakserze), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut
moj przepis naKońcówka rabarbaru… więc korzystajcie ile możecie! U mnie w postaci kruchego ciasta z kruszonką. Ciasto nie jest pracochłonne. Składniki są łatwo dostępne… nic tylko robić. Jeżeli nie dacie rady znaleźć na targu świeżego rabarbaru, spokojnie możecie użyć mrożonego i postępować tak samo jak w przypadku świeżego. Ciasto jest dla tych co lubią bardziej kwaśne wypieki … moja rodzina(...)łyżek dżemu truskawkowego lub innego Do miski miksera/malaksera przesiać mąkę, proszek i cukier puder. Wkroić do tego zimno masło. Wyrobić mieszadłem K lub ostrzami malaksera lub łapkami, (byle szybko, ciasto kruche nie lubi ciepła naszych rąk). Dodać żółtka, wyrabiać do momentu, aż z ciasta zrobi się kula. Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3, obie części spłaszczyć, zawinąć
moj przepis naworeczka, szczelnie zawinąć. Schłodzić w zamrażarce przez pół godziny. Wyjąć pierwszą część, wyłożyć na wysypaną mąką matę silikonową o wymiarach 60 cm na 40 cm, złożyć matę na pół, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach złożonej maty (30 cm na 40 cm o grubości około 1 mm) (ciasto ma być między dwoma arkuszami maty silikonowej). Prostokąt podzielić na 20 cienkich(...)pasków o grubości około 1,5 -2 cm i długości 30 cm. Ewentualnie ciasto można rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wysypanych mąką. Nawijać ciasto na rurki, zaczynając od węższego końca. Ciasto lekko naciągamy, rolując kolejny pierścień na rurce. Pierścienie powinny zachodzić na siebie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor
moj przepis nazacznie się robić piana na wierzchu. Do miski wsypać mąkę, dodać mleko z drożdżami, dodać dynię, cynamon, sól, skórkę z pomarańczy, jajko. Wyrobić najlepiej w robocie, bo ciasto będzie się kleić niemiłosiernie, ale spokojnie tak ma być. Wyrabiać długo około 10-15 min., dopiero po tym czasie ciasto będzie coraz mniej się kleić do mieszadeł robota. W garnuszku rozpuścić masło(...)dodać do ciasta, wyrobić już krótko (kilka minut), do momentu aż całe masło nie zostanie „wchłonięte” przez ciasto. Wyrobione ciasto będzie się trochę kleić, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, ma podwoić swoją wielkość (30 min -1,5 godziny). Formę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Bułkę wysypać na płytki, duży talerz
moj przepis nadomu mówiąc elegancko „panuje nieporządek”? Ja właśnie tak miałam wczoraj. Chciałam przygotować jakieś ekstra danie dla mojego męża z okazji rocznicy ślubu. Naprędce wymyśliłam więc warkocz z ciasta francuskiego, nadziewany szpinakiem, serem mozzarella, boczkiem i z czosnkiem. Danie robi się w 50 min a jest na prawdę bardzo smaczne i robi wrażenie listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7(...)listonic_content='1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie szpinaku 400 gr mrożonego (może być też świeży, wtedy trzeba go opłukać, poszatkować i usmażyć na masełku) 200 gr boczku wędzonego 1 opakowanie sera mozzarella 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka mąki rozmącona z 2 łyżkami śmietany lub jogurtu naturalnego lub śmietany kremówki 1 jajko (3/4 dodać do farszu, resztę
moj przepis na