Torcik Rocher Czekoladowo-orzechowe ciasto przełożone pyszną masą z pralinkami ferrero rocher. Rewelacyjny torcik na szczególne okazję! Składniki: Ciasto: 6 jajek 120g cukru 60g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 60g orzechów laskowych – drobno zmielonych 20g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru Masa do przełożenia: 100g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej(...)śmietanki kremówki 8 – 10 pralinek ferrero rocher 120g masła Masa do obłożenia tortu: 80g masła 4 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella Dekoracja: Pralinki Ferrero Rocher *** Ciasto: żółtka jajek ucieramy z połową cukru, aż powstanie jasna masę. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dalej miksując dodajemy resztę cukru i ubijamy, aż powstanie gęsta, lśniąca
Blog z ApetytemCiasto biszoptowo-piernikowe z kremem to pyszny wypiek, który łączy w sosie lekkość biszkopta z aromatycznym smakiem piernika. Przełożony powidłem śliwkowym i delikatnym kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone smakuje naprawdę świetnie. Całość wykończona polewą czekoladową, co dodatkowo podkreśla smak całego ciasta. Przepis na ciasto biszkoptowo-piernikowe z kremem jest bardzo prosty, a samo ciasto szybkie(...)przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a szczególnie zbliżające się święta. Zapraszam na przepis! CIASTO BISZKOPTOWO-PIERNIKOWE Z KREMEM – PRZEPIS Składniki BISZKOPT 120 g mąki pszennej 5 jajek rozmiar L 140 g cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika 50 g gorzkiej czekolady szczypta soli KREM 500 ml śmietanki kremówki
Alle Dobre!wypiek na jesienne dni. Jeszcze ciepła bułeczka podana z herbatą malinową to niezawodny polepszacz nastroju! Przepis nie jest bardzo skomplikowany, choć wymaga nieco wysiłku i czasu żeby zrobić dobre ciasto drożdżowe. Obowiązkowo na wierzchu bułeczek polewa z serka kremowego, która idealnie scala wszystkie smaki. Czas przygotowania: 30 min Czas wyrastania: ok. 90 min Czas pieczenia: 17 min SKŁADNIKI(...)bułeczek) Ciasto drożdżowe 300 g mąki tortowej 40 g cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 7g drożdży suszonych 1 jajko M 1 żółtko M 150 ml ciepłego mleka 50 g miękkiego masła Nadzienie 50 g miękkiego masła 50 g cukru brązowego 2 łyżki cynamonu (opakowanie 15 g) Polewa z serka 30 g miękkiego masła 30 g cukru pudru 1 łyżeczka esencji
Słodki Blogwyciskania ciasteczek możesz przygotować małe kruche ciastka o pięknym wyglądzie – jak ze sklepu! Aby przygotować takie ciasteczka, do maszynki przymocuj wybraną końcówkę, a w środek nałóż kruche ciasto. Następnie przeciskaj ciasto przez maszynkę, formując ciasteczka. Staraj się, aby ciastka miały podobną wielkość – dzięki temu równo się upieką i nie będą się przypalać. Czy można zrobić te ciastka(...)specjalnej maszynki? Tak, te maślane kruche ciasteczka możesz przygotować nawet, jeśli nie posiadasz specjalnej maszynki do ciastek. Wystarczy, że kruche ciasto po schłodzeniu rozwałkujesz na grubość 4-5 mm. Następnie za pomocą foremek wykrawaj z ciasta wybrane kształty. A jeśli nie masz foremek, możesz również ciasteczka wykroić za pomocą małej szklanki lub po prostu nożem. Jak długo można przechowywać kruche
Via Gustozrobiłam. Puszysty i lekki, dzięki wykorzystaniu do masy serowej dodatkowej ilości ubitych na sztywno białek. Sernik wyszedł świetny, choć popełniłam błąd, nie podpiekając wcześniej spodu. Wyłożyłam na surowe ciasto podpieczone śliwki, które mocno to ciasto zalały swoimi sokami, sprawiając, że w ogólnym rozrachunku, nie wyglądało to dobrze. Wam radzę wstępnie podpiec spód, myślę, że to powinno pomóc. Kruche ciasto(...)śliwek 3-4 łyżki bułki tartej Mąkę mieszamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło, składniki siekamy. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby, jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3 lub 3/4 i 1/4). Każdą część owijamy folią i odstawiamy do schłodzenia. Śliwki
Smaki Na TalerzuŚmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśnej śmietany. Jest lżejszy niż tradycyjny sernik , bardziej puszysty, ale zapewniam Was, że równie pyszny. Przepis na to rewelacyjne ciasto dostałam od Pani Renaty. Dodałam coś od siebie, a jakże ;), i przedstawiam Wam Śmietanowca w wersji z borówkami. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na frużelinę borówkową: 300 g borówek (mogą(...)Kiedy borówki puszczą lekko sok, dodaję mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość energicznie mieszam, aż borówki zgęstnieją. Frużelinę odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję kruche ciasto. Składniki na kruche ciasto: 250 g masła ½ szklanki cukru 5 żółtek 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatam
Słodki sentymentprzepis na proste ciasto ucierane z owocami wygrywa pod każdym względem! Klasyczne składniki, łatwe w przygotowaniu, idealne do codziennej kawy i na spotkania z przyjaciółmi! Przepis na ten pyszny jest prawie tak prosty jak na nasze popularne ciasto widelcem mieszane z owocami . Podobnie jak w przypadku jagód, świeże borówki są pyszne same w sobie. A gdy połączysz je z malinami(...)truskawkami i upieczesz, ich smak jeszcze się wzmacnia, dzięki czemu każdy kęs ciasta pobudza pragnienie na więcej i więcej. Co sprawia, że to ciasto jest tak proste w przygotowaniu? Przede wszystkim brak warstw, kruszonki czy też lukru. Wystarczy utrzeć ciasto, przełożyć do formy i posypać owocami! A jeśli chcesz jeszcze więcej owocowego smaku, po upieczeniu skrop każdy kawałek ciasta truskawkowym
Kuchnia Na WypasieCiasto francuskie z kremem i owocami to pomysł na przepyszne szybkie, słodkości. Do tego bardzo proste w wykonaniu, a jednocześnie bardzo efektownie wyglądające. Deser przygotowałam z jednego blatu ciasta francuskiego jednak ciastka wykroiłam na dwa sposoby. Dzięki temu mamy ciastka w kształcie prostokątów oraz trójkątów. Do przyozdobienia kremu użyłam jagód. Ale jak w większości tego typu deserów owoce można użyć(...)dowolne. Można również całkowicie z nich zrezygnować na rzecz: orzechów, czekolady, karmelu, rodzynek itp. Ciasto francuskie z kremem i owocami, przepis na 12-13 porcji (ilość zależna od wykrojonych przez was porcji): płat ciasta francuskiego (mój miał 275 g) 1 jajko (wystarczy nawet mniej, jeśli wam po czymś zostało) Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy w prostokąty lub kwadraty w taki sposób
Relaxtimemożesz sobie poradzić z prostym woreczkiem foliowym. To jest naprawdę proste. Do przygotowania ciasteczek użyłam mąki tortowej TYP 405 z Młynów Stoisław. To mąka idealnie delikatna, puszysta, idealna do ciast, ciasteczek czy naleśników. Mąkę dodaj do ciasta na ciasteczka oraz zostaw jeszcze porcję do podsypywania blatu przy wykrawaniu ciasteczek. CUKIER DO CIASTEK I DO LUKRU Do ciasta na ciasteczka najlepiej(...)miał idealne proporcje, posługuj się w tym wypadku gramami, a nie oznaczeniami na szklanki czy ilość białek w sztukach jajek. Takie podejście pomoże Ci zrobić idealną konsystencję. Do mojego ciasta oraz lukru użyłam cukier marki Polski Cukier, z Krajowej Grupy Spożywczej S.A., największego polskiego producenta żywności. CIASTECZKA SERDUSZKA Z LUKREM Przygotowanie : 2 h + 1 h chłodzenia ciasta Porcje
nietylkopasta.plCiasto Marcinek bez pieczenia to smaczny, prosty do zrobienia i bardzo ładnie prezentujący się na stole deser, który skusi zarówno dzieci, jak i dorosłych. Sprawdzi się zarówno jako szybki deser do kawy, ale również na komunię czy inną rodzinną uroczystość. Robi się go naprawdę błyskawicznie. Wystarczy ubić śmietanę i ułożyć naprzemiennie z herbatnikami na blaszce. Każdy sobie z tym poradzi(...)Jednak, żeby ciasto nabrało pełni smaku, należy uzbroić się w nieco cierpliwości. Smakuje najlepiej, kiedy herbatniki zmiękną pod wpływem bitej śmietany. Dlatego najlepiej szybko przygotować je wieczorem, przed pójściem spać, a na drugi dzień można już cieszyć się pysznym deserem. Marcinek w wersji bez pieczenia smakuje jak oryginał, ale nie trzeba się męczyć z pieczeniem osobno kilku czy kilkunastu blatów
e-PrzepisyKulinarneCiasta z truskawkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, szczególnie w sezonie truskawkowym, podczas letnich i ciepłych dni. Wówczas ciasta z owocami smakują najlepiej. Świeże i soczyste truskawki świetnie komponują się z puszystymi biszkoptami, słodkimi kremami czy galaretką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepisów na ciasta z truskawkami jest mnóstwo, od serników, ciast na biszkopcie po ciasta kruche, każde z nich jest(...)pyszne i warte wypróbowania. W tym wpisie znajdziecie zbiór najlepszych przepisów na pyszne ciasta z truskawkami, które idealnie sprawdzą się na każdą okazję. Zapraszam do zapoznania się z każdym z nich! Smacznego! Po kliknięciu w nazwę ciasta znajdziecie przepis! 1. Ciasto z truskawkami i bezą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Truskawkowy sernik na zimno 3. Czekoladowy mech z truskawkami (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Damusia.plJeżeli chcecie zaskoczyć bliskich podczas tych wiosennych świąt, wybierzcie przepis na pyszne ciasto szpinakowe. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstało pyszne ciasto. Składniki: CIASTO: 5 jajek 450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego), 1,5 szklanki mąki tortowej, 1 i ¼ szklanki mąki krupczatki, 1 szklanka oleju, 2 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia(...)sztuk), Puszka masy krówkowej (kajmak) Helio Czekoladowe jajka do dekoracji ŚMIETANKA: 0,5 litra śmietanki 30 %, 1 łyżka cukru pudru, 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szklanki wody Sposób przygotowania: CIASTO: Szpinak rozmrażamy . Po rozmrożeniu odsączamy go z nadmiaru płynu. Tak przygotowany miksujemy z olejem. Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier, po czym ubijamy je na puszystą masę
Podróż w kulinariaPrzepisy na proste ciasta bez pieczenia Dziś mój zestaw 10 najlepszych ciast bez pieczenia na Święta i inne okazje. Efektowne i całkiem zwyczajne, szybkie i trochę bardziej pracochłonne. Takie znane, popularne, ale także moje oryginalne pomysły na ciasta. Ciasta bez pieczenia na Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie, asortyment jest szeroki, a ja polecam tylko 10 z nich. Ciasta bez pieczenia(...)efektem wow Każdy z nas zna to uczucie gdy goście zachwycają się naszym ciastem i nie tylko pod względem wizualnym, ale i smakowym. Ciasto bez pieczenia z efektem wow dużo łatwiej zrobić latem niż zimą. Bogactwo owoców pozwala nam tworzyć prawdziwe cudeńka, ale to nie znaczy, inną porą roku nie możemy być twórczy. Ciasta bez pieczenia Dieta Moja Pasja, zapraszam
Dieta moja pasjaBaklava (bakława, baklawa) to bogaty, słodki deser złożony z warstw cienkiego ciasta filo, przekładanych mieszaniną mielonych orzechów — najczęściej orzechów włoskich lub migdałów — i cukru lub miodu. To klasyczny przysmak kuchni Bliskiego Wschodu, który podbija podniebienia na całym świecie. Czy baklawa jest turecka czy grecka? Pochodzenie baklawy jest tematem debat, jednak większość źródeł wskazuje, że deser ten ma korzenie w imperium(...)tureckie pochodzenie . Mimo to, baklava jest również głęboko zakorzeniona w greckiej tradycji kulinarną, co czyni ją wspólnym dziedzictwem wielu kultur. Z czego robi się baklawę? Podstawowymi składnikami baklawy jest ciasto filo, mielone orzechy włoskie (lub migdały) z cynamonem i cukrem, masło oraz słodki syrop, którym może być miód lub mieszanka wody, cukru i czasem soku z cytryny oraz różnych aromatów
Via GustoProste ciasto kakaowe, pieczone razem z masą kokosowo-grysikową. Zainspirowałam się przepisem od Agi . Ciasto jest wilgotne i pyszne. Doskonale zda egzamin na imprezach plenerowych, gdy zależy nam na wypieku, który „nie rozpłynie się” pod wpływem ciepła. Sprawdzi się również dla osób, które nie przepadają za ciastami z masą (zwłaszcza śmietanową), bo tutaj masa, choć jest obecna(...)stanowi jakby integralną część z ciastem. Ciasto długo zachowuje świeżość, ale mi najbardziej smakowało tuż po przygotowaniu, w pierwszym i na drugi dzień. Ciasto: 5 jajek 260 g drobnego cukru 250 ml wody gazowanej 180 ml oleju rzepakowego 300 g mąki tortowej 2-3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa grysikowo-kokosowa: 750 ml mleka 3/4 szkl. cukru
Smaki Na Talerzu