zrobiłam. Puszysty i lekki, dzięki wykorzystaniu do masy serowej dodatkowej ilości ubitych na sztywno białek. Sernik wyszedł świetny, choć popełniłam błąd, nie podpiekając wcześniej spodu. Wyłożyłam na surowe ciasto podpieczone śliwki, które mocno to ciasto zalały swoimi sokami, sprawiając, że w ogólnym rozrachunku, nie wyglądało to dobrze. Wam radzę wstępnie podpiec spód, myślę, że to powinno pomóc. Kruche ciasto(...)śliwek 3-4 łyżki bułki tartej Mąkę mieszamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło, składniki siekamy. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby, jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3 lub 3/4 i 1/4). Każdą część owijamy folią i odstawiamy do schłodzenia. Śliwki
Smaki Na TalerzuŚmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśnej śmietany. Jest lżejszy niż tradycyjny sernik , bardziej puszysty, ale zapewniam Was, że równie pyszny. Przepis na to rewelacyjne ciasto dostałam od Pani Renaty. Dodałam coś od siebie, a jakże ;), i przedstawiam Wam Śmietanowca w wersji z borówkami. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na frużelinę borówkową: 300 g borówek (mogą(...)Kiedy borówki puszczą lekko sok, dodaję mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość energicznie mieszam, aż borówki zgęstnieją. Frużelinę odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję kruche ciasto. Składniki na kruche ciasto: 250 g masła ½ szklanki cukru 5 żółtek 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatam
Słodki sentymentprzepis na proste ciasto ucierane z owocami wygrywa pod każdym względem! Klasyczne składniki, łatwe w przygotowaniu, idealne do codziennej kawy i na spotkania z przyjaciółmi! Przepis na ten pyszny jest prawie tak prosty jak na nasze popularne ciasto widelcem mieszane z owocami . Podobnie jak w przypadku jagód, świeże borówki są pyszne same w sobie. A gdy połączysz je z malinami(...)truskawkami i upieczesz, ich smak jeszcze się wzmacnia, dzięki czemu każdy kęs ciasta pobudza pragnienie na więcej i więcej. Co sprawia, że to ciasto jest tak proste w przygotowaniu? Przede wszystkim brak warstw, kruszonki czy też lukru. Wystarczy utrzeć ciasto, przełożyć do formy i posypać owocami! A jeśli chcesz jeszcze więcej owocowego smaku, po upieczeniu skrop każdy kawałek ciasta truskawkowym
Kuchnia Na WypasieCiasto francuskie z kremem i owocami to pomysł na przepyszne szybkie, słodkości. Do tego bardzo proste w wykonaniu, a jednocześnie bardzo efektownie wyglądające. Deser przygotowałam z jednego blatu ciasta francuskiego jednak ciastka wykroiłam na dwa sposoby. Dzięki temu mamy ciastka w kształcie prostokątów oraz trójkątów. Do przyozdobienia kremu użyłam jagód. Ale jak w większości tego typu deserów owoce można użyć(...)dowolne. Można również całkowicie z nich zrezygnować na rzecz: orzechów, czekolady, karmelu, rodzynek itp. Ciasto francuskie z kremem i owocami, przepis na 12-13 porcji (ilość zależna od wykrojonych przez was porcji): płat ciasta francuskiego (mój miał 275 g) 1 jajko (wystarczy nawet mniej, jeśli wam po czymś zostało) Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy w prostokąty lub kwadraty w taki sposób
Relaxtimemożesz sobie poradzić z prostym woreczkiem foliowym. To jest naprawdę proste. Do przygotowania ciasteczek użyłam mąki tortowej TYP 405 z Młynów Stoisław. To mąka idealnie delikatna, puszysta, idealna do ciast, ciasteczek czy naleśników. Mąkę dodaj do ciasta na ciasteczka oraz zostaw jeszcze porcję do podsypywania blatu przy wykrawaniu ciasteczek. CUKIER DO CIASTEK I DO LUKRU Do ciasta na ciasteczka najlepiej(...)miał idealne proporcje, posługuj się w tym wypadku gramami, a nie oznaczeniami na szklanki czy ilość białek w sztukach jajek. Takie podejście pomoże Ci zrobić idealną konsystencję. Do mojego ciasta oraz lukru użyłam cukier marki Polski Cukier, z Krajowej Grupy Spożywczej S.A., największego polskiego producenta żywności. CIASTECZKA SERDUSZKA Z LUKREM Przygotowanie : 2 h + 1 h chłodzenia ciasta Porcje
nietylkopasta.plCiasto Marcinek bez pieczenia to smaczny, prosty do zrobienia i bardzo ładnie prezentujący się na stole deser, który skusi zarówno dzieci, jak i dorosłych. Sprawdzi się zarówno jako szybki deser do kawy, ale również na komunię czy inną rodzinną uroczystość. Robi się go naprawdę błyskawicznie. Wystarczy ubić śmietanę i ułożyć naprzemiennie z herbatnikami na blaszce. Każdy sobie z tym poradzi(...)Jednak, żeby ciasto nabrało pełni smaku, należy uzbroić się w nieco cierpliwości. Smakuje najlepiej, kiedy herbatniki zmiękną pod wpływem bitej śmietany. Dlatego najlepiej szybko przygotować je wieczorem, przed pójściem spać, a na drugi dzień można już cieszyć się pysznym deserem. Marcinek w wersji bez pieczenia smakuje jak oryginał, ale nie trzeba się męczyć z pieczeniem osobno kilku czy kilkunastu blatów
e-PrzepisyKulinarneCiasta z truskawkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, szczególnie w sezonie truskawkowym, podczas letnich i ciepłych dni. Wówczas ciasta z owocami smakują najlepiej. Świeże i soczyste truskawki świetnie komponują się z puszystymi biszkoptami, słodkimi kremami czy galaretką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepisów na ciasta z truskawkami jest mnóstwo, od serników, ciast na biszkopcie po ciasta kruche, każde z nich jest(...)pyszne i warte wypróbowania. W tym wpisie znajdziecie zbiór najlepszych przepisów na pyszne ciasta z truskawkami, które idealnie sprawdzą się na każdą okazję. Zapraszam do zapoznania się z każdym z nich! Smacznego! Po kliknięciu w nazwę ciasta znajdziecie przepis! 1. Ciasto z truskawkami i bezą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Truskawkowy sernik na zimno 3. Czekoladowy mech z truskawkami (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Damusia.plJeżeli chcecie zaskoczyć bliskich podczas tych wiosennych świąt, wybierzcie przepis na pyszne ciasto szpinakowe. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstało pyszne ciasto. Składniki: CIASTO: 5 jajek 450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego), 1,5 szklanki mąki tortowej, 1 i ¼ szklanki mąki krupczatki, 1 szklanka oleju, 2 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia(...)sztuk), Puszka masy krówkowej (kajmak) Helio Czekoladowe jajka do dekoracji ŚMIETANKA: 0,5 litra śmietanki 30 %, 1 łyżka cukru pudru, 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szklanki wody Sposób przygotowania: CIASTO: Szpinak rozmrażamy . Po rozmrożeniu odsączamy go z nadmiaru płynu. Tak przygotowany miksujemy z olejem. Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier, po czym ubijamy je na puszystą masę
Podróż w kulinariaPrzepisy na proste ciasta bez pieczenia Dziś mój zestaw 10 najlepszych ciast bez pieczenia na Święta i inne okazje. Efektowne i całkiem zwyczajne, szybkie i trochę bardziej pracochłonne. Takie znane, popularne, ale także moje oryginalne pomysły na ciasta. Ciasta bez pieczenia na Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie, asortyment jest szeroki, a ja polecam tylko 10 z nich. Ciasta bez pieczenia(...)efektem wow Każdy z nas zna to uczucie gdy goście zachwycają się naszym ciastem i nie tylko pod względem wizualnym, ale i smakowym. Ciasto bez pieczenia z efektem wow dużo łatwiej zrobić latem niż zimą. Bogactwo owoców pozwala nam tworzyć prawdziwe cudeńka, ale to nie znaczy, inną porą roku nie możemy być twórczy. Ciasta bez pieczenia Dieta Moja Pasja, zapraszam
Dieta moja pasjaBaklava (bakława, baklawa) to bogaty, słodki deser złożony z warstw cienkiego ciasta filo, przekładanych mieszaniną mielonych orzechów — najczęściej orzechów włoskich lub migdałów — i cukru lub miodu. To klasyczny przysmak kuchni Bliskiego Wschodu, który podbija podniebienia na całym świecie. Czy baklawa jest turecka czy grecka? Pochodzenie baklawy jest tematem debat, jednak większość źródeł wskazuje, że deser ten ma korzenie w imperium(...)tureckie pochodzenie . Mimo to, baklava jest również głęboko zakorzeniona w greckiej tradycji kulinarną, co czyni ją wspólnym dziedzictwem wielu kultur. Z czego robi się baklawę? Podstawowymi składnikami baklawy jest ciasto filo, mielone orzechy włoskie (lub migdały) z cynamonem i cukrem, masło oraz słodki syrop, którym może być miód lub mieszanka wody, cukru i czasem soku z cytryny oraz różnych aromatów
Via GustoProste ciasto kakaowe, pieczone razem z masą kokosowo-grysikową. Zainspirowałam się przepisem od Agi . Ciasto jest wilgotne i pyszne. Doskonale zda egzamin na imprezach plenerowych, gdy zależy nam na wypieku, który „nie rozpłynie się” pod wpływem ciepła. Sprawdzi się również dla osób, które nie przepadają za ciastami z masą (zwłaszcza śmietanową), bo tutaj masa, choć jest obecna(...)stanowi jakby integralną część z ciastem. Ciasto długo zachowuje świeżość, ale mi najbardziej smakowało tuż po przygotowaniu, w pierwszym i na drugi dzień. Ciasto: 5 jajek 260 g drobnego cukru 250 ml wody gazowanej 180 ml oleju rzepakowego 300 g mąki tortowej 2-3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa grysikowo-kokosowa: 750 ml mleka 3/4 szkl. cukru
Smaki Na TalerzuCześć Kochani, dziś przychodzę do Was z kolejnym super przepisem na pyszne, efektowne i łatwe do zrobienia ciasto-ciasto łaciata szachownica. Składa się z biszkoptu łaciatego, jabłek, masy budyniowej, herbatników ułożonych we wzór szachownicy i galaretki. Wygląda przepięknie, na każdym zrobi wrażenie. Smakuje rewelacyjnie. Polecam gorąco Zapraszam na film z jego przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI Blaszka(...)25x35cm używam szklanki 250ml BISZKOPT ŁACIATY CIASTO BIAŁE -3 białka (żółtka odkładamy do masy budyniowej) -1/3 szkl cukru -25g mąki pszennej tortowej -75g mąki ziemniaczanej -łyżeczka octu -łyżeczka proszku do pieczenia CIASTO CIEMNE -3 jajka -0,5 szkl cukru -0,5 szkl mąki pszennej tortowej -łyżka kakao -łyżeczka proszku do pieczenia JABŁKA
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżka spirytusu (dzięki niemu faworki podczas smażenia nie będą chłonąć tłuszczu) 1 szczypta soli olej do smażenia opcjonalnie: cukier puder do oprószenia chruścików W misce umieść wszystkie składniki na ciasto i ugnieć z nich jednolite ciasto, które następnie przykryj czystą bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę. Po tym czasie zacznij wyrabiać ciasto – celem jest jak najlepsze napowietrzenie masy. Zatem ugniataj(...)wałkuj, składaj i zagniataj ponownie, nakłuwaj, uderzaj wałkiem. Proces napowietrzania powinien trwać nawet do kilkudziesięciu minut. Gdy ciasto na faworki będzie już napowietrzone, podziel je na 3 części. Dwa kawałki włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw, a jedną porcję ciasta rozwałkuj cieniutko na oprószonym mąką blacie lub stolnicy. Rozwałkowane mocno ciasto pokrój na paski o szerokości
Rozdomowionaciężko mu zrobić zdjęcia, bo nie lubi czekać, nie lubi pozować. Lubi za to pomruki zadowolenia i zachwytu nad jego smakiem. I wcale nie bez powodu. Chrupiące z wierzchu ciasto kryje jabłkowe nadzienie, a dodatek lodów czy sosu waniliowego czyni każdy kęs prawdziwą ucztą. Polecam również inne przepisy na ciasta z jabłkami: Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowy m Jabłkowy(...)deser w pucharkach Szarlotka tatrzańska, czyli szarlotka spod samiuśkich Tater Strudel jabłkowy Szarlotka z bezą i orzechami Szarlotka sypana Jabłka w cieście Placuszki z jabłkami Jabłkowe pagórki Zupa jabłkowa z makaronem Bursztynowa szarlotka Deser a'la szarlotka z kremem Mini-jabłeczniki Apfelstrudel - strudel z jabłkami Składniki : ciasto: 150g mąki 1 żółtko 75ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli
Obiad gotowyCiasto góra lodowa Znane i lubiane ciasto, które swego czasu było prawdziwym hitem internetu. Jest naprawdę smaczne i zawsze robi wrażenie wyglądem. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 200g cukru 140g mąki pszennej typ 450 50g mąki ziemniaczanej 10g kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 opakowania budyniu waniliowego po 40g 800 ml mleka 6 łyżek(...)wystudzenia (nie może być ciepły) *** *** Miękkie masło przez chwilę miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce zimny budyń i mieszamy mikserem, aż powstanie jednolity krem *** *** W blaszce umieszczamy pierwszy blat ciasta i nasączamy go połową kawy *** *** Na cieście rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego *** *** Przykrywamy drugim blatem ciasta, który także nasączamy kawą *** *** Rozsmarowujemy drugą warstwę kremu budyniowego *** Na kremie układamy przecięte na połówki
Blog z Apetytem