Trdelnik (trdlo) - zawijasy z ciasta drożdżowego

Trdelnik (trdlo) - zawijasy z ciasta drożdżowego

Trdelnik (trdlo) - zawijasy z ciasta drożdżowego

Gdy po raz pierwszy spróbowałam tego przysmaku - od razu wiedziałam, że muszę zrobić go sama w domu. Zawijasy z drożdżowego ciasta otulone słodką posypką na bazie cynamonu, cukru waniliowego i orzechów są naprawdę rewelacyjne. Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z piekarnika. Warto dodać, że jest to wariacja na temat trdelników - słowackiej potrawy. Nazwa tego słodkiego dania pochodzi od słowackiego wyrazu trdlo, który w dosłownym tłumaczeniu oznacza drewniany kijek na którym (zgodnie z tradycją) jest zawinięt... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Ugotować

Warto przeczytać

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Autor

Mariola MoskalMariola Moskal

Dwudziestopięciolatka, która uwielbia zapach drożdżowego ciasta i ... kawy! Próbuje zdrowo się odżywiać i prowadzić aktywny tryb życia :)

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, orzechy, ciasta drozdzowe, ciasto drożdżowe, drożdżowe, ciasto z orzechami, ciasto z masa, ciasta z masa, ciasta tortowe

Inne przepisy z Ugotować

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.