ciasto - 163312 przepisów (strona:545/10888)

Ciasteczka serduszka z lukrem 64

możesz sobie poradzić z prostym woreczkiem foliowym. To jest naprawdę proste. Do przygotowania ciasteczek użyłam mąki tortowej TYP 405 z Młynów Stoisław. To mąka idealnie delikatna, puszysta, idealna do ciast, ciasteczek czy naleśników. Mąkę dodaj do ciasta na ciasteczka oraz zostaw jeszcze porcję do podsypywania blatu przy wykrawaniu ciasteczek. CUKIER DO CIASTEK I DO LUKRU Do ciasta na ciasteczka najlepiej(...)miał idealne proporcje, posługuj się w tym wypadku gramami, a nie oznaczeniami na szklanki czy ilość białek w sztukach jajek. Takie podejście pomoże Ci zrobić idealną konsystencję. Do mojego ciasta oraz lukru użyłam cukier marki Polski Cukier, z Krajowej Grupy Spożywczej S.A., największego polskiego producenta żywności. CIASTECZKA SERDUSZKA Z LUKREM Przygotowanie : 2 h + 1 h chłodzenia ciasta Porcje

nietylkopasta.pl
Ciasto Marcinek bez pieczenia w 15 minut – prosty i efektowny 701

Ciasto Marcinek bez pieczenia to smaczny, prosty do zrobienia i bardzo ładnie prezentujący się na stole deser, który skusi zarówno dzieci, jak i dorosłych. Sprawdzi się zarówno jako szybki deser do kawy, ale również na komunię czy inną rodzinną uroczystość. Robi się go naprawdę błyskawicznie. Wystarczy ubić śmietanę i ułożyć naprzemiennie z herbatnikami na blaszce. Każdy sobie z tym poradzi(...)Jednak, żeby ciasto nabrało pełni smaku, należy uzbroić się w nieco cierpliwości. Smakuje najlepiej, kiedy herbatniki zmiękną pod wpływem bitej śmietany. Dlatego najlepiej szybko przygotować je wieczorem, przed pójściem spać, a na drugi dzień można już cieszyć się pysznym deserem. Marcinek w wersji bez pieczenia smakuje jak oryginał, ale nie trzeba się męczyć z pieczeniem osobno kilku czy kilkunastu blatów

e-PrzepisyKulinarne
Ciasta z truskawkami – najlepsze przepisy 59

Ciasta z truskawkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, szczególnie w sezonie truskawkowym, podczas letnich i ciepłych dni. Wówczas ciasta z owocami smakują najlepiej. Świeże i soczyste truskawki świetnie komponują się z puszystymi biszkoptami, słodkimi kremami czy galaretką.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepisów na ciasta z truskawkami jest mnóstwo, od serników, ciast na biszkopcie po ciasta kruche, każde z nich jest(...)pyszne i warte wypróbowania. W tym wpisie znajdziecie zbiór najlepszych przepisów na pyszne ciasta z truskawkami, które idealnie sprawdzą się na każdą okazję. Zapraszam do zapoznania się z każdym z nich! Smacznego! Po kliknięciu w nazwę ciasta znajdziecie przepis! 1. Ciasto z truskawkami i bezą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Truskawkowy sernik na zimno 3. Czekoladowy mech z truskawkami (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Damusia.pl
,,Ciasto wiosenne szpinakowe” 82

Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich podczas tych wiosennych świąt, wybierzcie przepis na pyszne ciasto szpinakowe. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstało pyszne ciasto. Składniki: CIASTO: 5 jajek 450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego), 1,5 szklanki mąki tortowej, 1 i ¼ szklanki mąki krupczatki, 1 szklanka oleju, 2 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia(...)sztuk), Puszka masy krówkowej (kajmak) Helio Czekoladowe jajka do dekoracji ŚMIETANKA: 0,5 litra śmietanki 30 %, 1 łyżka cukru pudru, 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szklanki wody Sposób przygotowania: CIASTO: Szpinak rozmrażamy . Po rozmrożeniu odsączamy go z nadmiaru płynu.  Tak przygotowany miksujemy z olejem. Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier, po czym ubijamy je na puszystą masę

Podróż w kulinaria
10 najlepszych ciast bez pieczenia 65

Przepisy na proste ciasta bez pieczenia Dziś mój zestaw 10 najlepszych ciast bez pieczenia na Święta i inne okazje. Efektowne i całkiem zwyczajne, szybkie i trochę bardziej pracochłonne. Takie znane, popularne, ale także moje oryginalne pomysły na ciasta. Ciasta bez pieczenia na Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie, asortyment jest szeroki, a ja polecam tylko 10 z nich. Ciasta bez pieczenia(...)efektem wow Każdy z nas zna to uczucie gdy goście zachwycają się naszym ciastem i nie tylko pod względem wizualnym, ale i smakowym. Ciasto bez pieczenia z efektem wow dużo łatwiej zrobić latem niż zimą. Bogactwo owoców pozwala nam tworzyć prawdziwe cudeńka, ale to nie znaczy, inną porą roku nie możemy być twórczy. Ciasta bez pieczenia Dieta Moja Pasja, zapraszam

Dieta moja pasja
Co to jest baklava? 80

Baklava (bakława, baklawa) to bogaty, słodki deser złożony z warstw cienkiego ciasta filo, przekładanych mieszaniną mielonych orzechów — najczęściej orzechów włoskich lub migdałów — i cukru lub miodu. To klasyczny przysmak kuchni Bliskiego Wschodu, który podbija podniebienia na całym świecie. Czy baklawa jest turecka czy grecka? Pochodzenie baklawy jest tematem debat, jednak większość źródeł wskazuje, że deser ten ma korzenie w imperium(...)tureckie pochodzenie . Mimo to, baklava jest również głęboko zakorzeniona w greckiej tradycji kulinarną, co czyni ją wspólnym dziedzictwem wielu kultur. Z czego robi się baklawę? Podstawowymi składnikami baklawy jest ciasto filo, mielone orzechy włoskie (lub migdały) z cynamonem i cukrem, masło oraz słodki syrop, którym może być miód lub mieszanka wody, cukru i czasem soku z cytryny oraz różnych aromatów

Via Gusto
Ciasto kakaowo-kokosowe 178

Proste ciasto kakaowe, pieczone razem z masą kokosowo-grysikową. Zainspirowałam się przepisem od Agi . Ciasto jest wilgotne i pyszne. Doskonale zda egzamin na imprezach plenerowych, gdy zależy nam na wypieku, który „nie rozpłynie się” pod wpływem ciepła. Sprawdzi się również dla osób, które nie przepadają za ciastami z masą (zwłaszcza śmietanową), bo tutaj masa, choć jest obecna(...)stanowi jakby integralną część z ciastem. Ciasto długo zachowuje świeżość, ale mi najbardziej smakowało tuż po przygotowaniu, w pierwszym i na drugi dzień. Ciasto: 5 jajek 260 g drobnego cukru 250 ml wody gazowanej 180 ml oleju rzepakowego 300 g mąki tortowej 2-3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa grysikowo-kokosowa: 750 ml mleka 3/4 szkl. cukru

Smaki Na Talerzu
Ciasto ŁACIATA SZACHOWNICA -z jabłkami, budyniem, galaretką-pyszne i ładne ciasto +FILM 133

Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z kolejnym super przepisem na pyszne, efektowne i łatwe do zrobienia ciasto-ciasto łaciata szachownica. Składa się z biszkoptu łaciatego, jabłek, masy budyniowej, herbatników ułożonych we wzór szachownicy i galaretki. Wygląda przepięknie, na każdym zrobi wrażenie. Smakuje rewelacyjnie. Polecam gorąco  Zapraszam na film z jego przygotowaniem krok po kroku  SKŁADNIKI Blaszka(...)25x35cm używam szklanki 250ml  BISZKOPT ŁACIATY CIASTO BIAŁE -3 białka (żółtka odkładamy do masy budyniowej) -1/3 szkl cukru -25g  mąki pszennej tortowej -75g mąki ziemniaczanej -łyżeczka octu -łyżeczka proszku do pieczenia  CIASTO CIEMNE  -3 jajka -0,5 szkl cukru -0,5 szkl mąki pszennej tortowej -łyżka kakao -łyżeczka proszku do pieczenia  JABŁKA

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pomysły na polski obiad – czym zaskoczyć gości? 78

łyżka spirytusu (dzięki niemu faworki podczas smażenia nie będą chłonąć tłuszczu) 1 szczypta soli olej do smażenia opcjonalnie: cukier puder do oprószenia chruścików W misce umieść wszystkie składniki na ciasto i ugnieć z nich jednolite ciasto, które następnie przykryj czystą bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę. Po tym czasie zacznij wyrabiać ciasto – celem jest jak najlepsze napowietrzenie masy. Zatem ugniataj(...)wałkuj, składaj i zagniataj ponownie, nakłuwaj, uderzaj wałkiem. Proces napowietrzania powinien trwać nawet do kilkudziesięciu minut. Gdy ciasto na faworki będzie już napowietrzone, podziel je na 3 części. Dwa kawałki włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw, a jedną porcję ciasta rozwałkuj cieniutko na oprószonym mąką blacie lub stolnicy.  Rozwałkowane mocno ciasto pokrój na paski o szerokości

Rozdomowiona
Apfelstrudel - strudel z jabłkami 74

ciężko mu zrobić zdjęcia, bo nie lubi czekać, nie lubi pozować. Lubi za to pomruki zadowolenia i zachwytu nad jego smakiem. I wcale nie bez powodu. Chrupiące z wierzchu ciasto kryje jabłkowe nadzienie, a dodatek lodów czy sosu waniliowego czyni każdy kęs prawdziwą ucztą.   Polecam również inne przepisy na ciasta z jabłkami: Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowy m Jabłkowy(...)deser w pucharkach Szarlotka tatrzańska, czyli szarlotka spod samiuśkich Tater Strudel jabłkowy Szarlotka z bezą i orzechami Szarlotka sypana Jabłka w cieście  Placuszki z jabłkami Jabłkowe pagórki Zupa jabłkowa z makaronem Bursztynowa szarlotka Deser a'la szarlotka z kremem Mini-jabłeczniki   Apfelstrudel - strudel z jabłkami Składniki : ciasto: 150g mąki 1 żółtko 75ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli

Obiad gotowy
Ciasto góra lodowa 100

Ciasto góra lodowa Znane i lubiane ciasto, które swego czasu było prawdziwym hitem internetu. Jest naprawdę smaczne i zawsze robi wrażenie wyglądem. Polecam!     Składniki: Biszkopt: 5 jajek 200g cukru 140g mąki pszennej typ 450 50g mąki ziemniaczanej 10g kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 opakowania budyniu waniliowego po 40g 800 ml mleka 6 łyżek(...)wystudzenia (nie może być ciepły) *** *** Miękkie masło przez chwilę miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce zimny budyń i mieszamy mikserem, aż powstanie jednolity krem *** *** W blaszce umieszczamy pierwszy blat ciasta i nasączamy go połową kawy *** *** Na cieście rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego *** *** Przykrywamy drugim blatem ciasta, który także nasączamy kawą *** *** Rozsmarowujemy drugą warstwę kremu budyniowego *** Na kremie układamy przecięte na połówki

Blog z Apetytem
Bagietki z długą, fermentacją na zaczynie poolish (drożdżowym) 71

Treningu bagietek ciąg dalszy 🙂 Tym razem tylko na drożdżach, z długą zimną fermentacją zaczynu i ciasta. Cały proces, od zrobienia zaczynu do wypieku, trwał ok. 30 godzin. W porównaniu do poprzednich bagietek na dwóch zaczynach, te miały zdecydowanie cieńszą skórkę. Były super chrupiące, rozpływały się w ustach. Smak dosyć delikatny, ale jednocześnie złożony. Na pewno delikatniejsze od takich na samym(...)około 24 godziny (mi się spieszyło, więc po15 h wyjąłem go z lodówki i zostawiłem jeszcze na 3 h w temperaturze pokojowej). Dojrzały poolish, gotowy do dodania do ciasta, powinien w tym czasie powiększyć swoją objętość 2,5-3 raza i osiągnąć maksymalny wzrost, a potem zacząć opadać. Ciasto na bagietki: cały dojrzały zaczyn drożdżowy poolish 260 g woda

Przepisy na domowy ser i chleb
Pączki – bardzo stary przepis mojej babci 79

mojej Babci Leokadii, która jako młoda dziewczyna dostała go na kursie kulinarnym. Później te pączki na Tłusty Czwartek zawsze robiła moja mama, a ja pamiętam jak jej asystowałam, wyrabiałam ciasto i formowałam kuleczki przed smażeniem. Czas przygotowania: 60 min Czas rośnięcia ciasta: ok. 90 min Czas smażenia: ok. 4-5 min (jedna partia)   SKŁADNIKI (na 14 pączków(...)puszysta. Ubijanie potrwa ok. 7 min na wysokich obrotach miksera. Do misy robota wsyp mąkę, dodaj podrośnięte drożdże, ubite jajka, resztę ciepłego mleka, olejek rumowy i wyrabiaj aż ciasto będzie jednolite i zacznie odstawać do brzegów misy (ok. 15 min robotem) Wlej roztopione masło i wyrabiaj aż połączy się z ciastem Na koniec dodaj spirytus/ocet i połącz do gładkiej konsystencji

Słodki Blog
Warkocz z ciasta francuskiego 109

Warkocz z ciasta francuskiego to rodzaj zapiekanki w kształcie rolady. Farsz do takiej zapiekanki możemy przygotować z dowolnych składników, w zależności co mamy w lodówce i co kto lubi. Może on być warzywny lub (tak jak w moim przypadku) z dodatkiem filetu z piersi kurczaka. Robiąc warkocz z ciasta francuskiego ważnym dodatkiem jest starty, żółty ser, który łączy ze sobą(...)wszystkie składniki nadzienia, dzięki czemu zapiekanka po upieczeniu i pokrojeniu na porcje nie rozpada się. Apetyczny i atrakcyjnie wyglądający warkocz z ciasta francuskiego to pomysł na ciepły obiad lub kolację. Będzie też smaczną przekąską na rodzinnym przyjęciu lub spotkaniu ze znajomymi. Warkocz z ciasta francuskiego to proste i łatwe danie, a jeżeli nadzienie przygotujemy sobie dzień wcześniej to reszta pójdzie

Danka Pichci
Ciasto śmietankowo-czekoladowe 65

Śmietankowo-czekoladowe ciasto, które oczaruje nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ciasto jest przepyszne, kremowe i bardzo proste w przygotowaniu. Dodatkowo nie wymaga pieczenia! Ciasto śmietankowo-czekoladowe doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawy czy herbaty, jak również na przyjazd gości czy przyjaciół. Oprócz wyjątkowego smaku ciasto również zjawiskowo prezentuje się na stole. Gwarantuję, że zachwyci każdego. CIASTO ŚMIETANKOWO-CZEKOLADOWE PRZEPIS Składniki Spód(...)czekoladową. 3. Nutellę zmiksować z serkiem mascarpone. Gotową masę wyłożyć na spód. Odstawić do lodówki. 4. Schłodzoną śmietankę kremówkę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. 5. Czekoladę połączyć ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej i odstawić do przestygnięcia. Polać ciasto. 6. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Artykuł

Alle Dobre!