nowoczesności – babka z niespodzianką Zacznijmy od przepisu, który z pewnością zachwyci nie tylko najmłodszych. Babka z niespodzianką to prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej, które łączy w sobie dwa rodzaje ciasta – jasne i kakaowe. Ale to nie wszystko! Jej wyjątkowość polega na tym, że po przekrojeniu ukazuje ukryty wzór w kształcie zajączków. To naprawdę robi wrażenie! Przygotowanie tej babki wymaga(...)nieco więcej czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy wynagradza wszystkie starania. Sekret tkwi w odpowiednim połączeniu dwóch rodzajów ciasta i precyzyjnym ułożeniu kakaowych zajączków. Ciasto jest wilgotne i puszyste, a dodatkowa warstwa marcepanu i słodkie dekoracje sprawiają, że babka wygląda jak prosto z najlepszej cukierni. Co więcej, przepis jest naprawdę przemyślany – jasne ciasto ma delikatny cytrynowy posmak, który świetnie
Smaki Na Talerzukawowe ciasteczka z bezą i malinowym kremem są przepyszne! Połączenie kremu kawowego, malinowego, kruchego ciasta i chrupiącej bezy tworzy rozpływające się w ustach ciasteczka. Jak zrobić kruche ciasteczka z bezą? Aby przygotować kruche ciasteczka z bezą, najpierw zrób kruche ciasto i włóż je do lodówki. Następnie białko wymieszaj z cukrem pudrem na gładki lukier. Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj i wykrój(...)lukru i piecz przez 12-15 minut. Co zrobić, aby ciasteczka zachowały kształt podczas pieczenia? Kluczem do upieczenia ładnych ciasteczek, które nie rozlewają się podczas pieczenia jest odpowiednie schłodzenie ciasta. Ciasto kruche przygotuj ze schłodzonego masła oraz nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, aby nie ogrzać go dłońmi. Po wyrobieniu schłodź ciasto w lodówce lub w zamrażarce, a wykrojone ciasteczka również
Via Gustoskładniki na ciasto: 120 g orzechów włoskich, zmielonych 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru 70 g mąki 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło miksujemy z cukrem a następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz orzechami i miksujemy tylko(...)połączenia się składników. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok.23×33 cm wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 30 min. składniki na masę orzechową: 250 g zmielonych orzechów włoskich 125 ml mleka 100 g cukru 75 ml spirytusu wykonanie: Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego
Domowy Smak Jedzeniawykorzystania dżemu, który od roku już mnie straszył. Termin ważności zbliżał się nieubłaganie, chciałam się w końcu pozbyć „problemu”. I pozbyłam, z pysznym efektem. Dżem powoduje, że ciasto jest po prostu bardziej wilgotne. Same pomarańcze są wyczuwalne w delikatny sposób, ale pewnie to i tak zależy od jakości dżemu, jakiego użyjecie. Dla podbicia smaku pomarańczy postanowiłam posypać ciasto(...)skórką kandyzowaną, która naprawdę zrobiła robotę. A płatki migdałów delikatnie chrupią. I polewa. To też ważny element tego ciasta. Niby nic takiego, a naprawdę dodaje mu więcej smaku. Zawsze zastanawiam się czy jest sens polewać tego typu ciasta i dodawać im więcej kaloryczności. No jakbym nie kombinowała, taka polewa ZAWSZE powoduje, że ciasto jest po prostu smaczniejsze. No nie przeskoczę
KardamonovyPyszne ucierane ciasto ze świeżą żurawiną i obłędnie chrupiącą orzechową kruszonką:) Jeśli wypatrzycie gdzieś świeżą żurawinę ( ja swoją kupiłam na straganie, ale bywa też w marketach - jesień to sezon na nią ), zróbcie sobie jej zapasik, bo świeża żurawina świetnie się mrozi, więc w każdej chwili możecie mieć na stole takie pyszne ciacho :) A jeżeli żurawina była zbierana przed pierwszymi(...)przymrozkami, wówczas nawet należy przemrozić ją w swoim zamrażalniku, aby pozbawić ją goryczki. Co do samego ciasta - jest puszyste, mięciutkie, podkręcone skórką z pomarańczy, która idealnie komponuje się z żurawiną, a kwaśny smak tej ostatniej świetnie równoważy słodycz ciasta i kruszonki. Niby zwykły ucieraniec, a jednak niezwykły :) Naprawdę trudno poprzestać na jednym kawałku. Bardzo polecam :) Wpis powstał przy współpracy
Opowieści z piekarnikaSzybkie placek z jabłkami i kruszonką Proste i szybkie ciasto z jabłkami idą goście, idealne ciasto na wszystkich świętych. Pyszny kruchy placek z jabłkami , pachnący masłem i cynamonem. Ciasto z połówek jabłek na kruchym spodzie, jest niezawodne. Każdy kto lubi jabłka pod różną postacią będzie zadowolony. Jak zrobić najprostsze kruche ciasto z jabłkami Kruche ciasto z jabłkami i kruszoną(...)klasyka wśród wypieków. A szarlotka z połówkami jabłek to ciasto ekspresowe. Nim piekarnik się nagrzeje, ciasto gotowe do pieczenia. Szarlotka z połówkami jabłek i lukrem wersja cięższa , albo pudrem w lżejszym wydaniu. Wybór należy do Ciebie. Szybki placek z jabłkami i kruszonką. Zapraszam na przepis 🙂 Szybkie ciasto z jabłkami i kruszonką przepis Kruche ciasto mąka pszenna uniwersalna
Dieta moja pasjaszarlotka z prażonymi jabłkami to idealne ciasto dla tych, którzy cenią sobie proste, ale wyjątkowo smaczne i estetycznie prezentujące się desery. Składniki Ciasto 2 szklanki mąki pszennej kostka masła 1 jajko 1/4 szkl cukru 1 łyżka smalcu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo słoik prażonych jabłek (900 ml) Przygotowanie W misce umieść składniki na ciasto i pokrój nożem(...)mniejsze kawałki. Ciasto wyrabiaj dłońmi dość szybko do połączenia składników. Z ciasta uformuj kulę. 2/3 ciasta zawiń w folię i umieść w lodówce, natomiast 1/3 do zamrażarki na godzinę. Po godzinie leżakowania ciasta w lodówce wylep nim dno tortownicy wyłożonej papierem na grubość ok 5 mm (tortownica o śr. 18 cm). Z reszty ciasta wylep również boki tortownicy. Ponakłuwaj
Wasze PrzepisyTorcik Rocher Czekoladowo-orzechowe ciasto przełożone pyszną masą z pralinkami ferrero rocher. Rewelacyjny torcik na szczególne okazję! Składniki: Ciasto: 6 jajek 120g cukru 60g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 60g orzechów laskowych – drobno zmielonych 20g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru Masa do przełożenia: 100g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej(...)śmietanki kremówki 8 – 10 pralinek ferrero rocher 120g masła Masa do obłożenia tortu: 80g masła 4 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella Dekoracja: Pralinki Ferrero Rocher *** Ciasto: żółtka jajek ucieramy z połową cukru, aż powstanie jasna masę. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dalej miksując dodajemy resztę cukru i ubijamy, aż powstanie gęsta, lśniąca
Blog z ApetytemCiasto biszoptowo-piernikowe z kremem to pyszny wypiek, który łączy w sosie lekkość biszkopta z aromatycznym smakiem piernika. Przełożony powidłem śliwkowym i delikatnym kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone smakuje naprawdę świetnie. Całość wykończona polewą czekoladową, co dodatkowo podkreśla smak całego ciasta. Przepis na ciasto biszkoptowo-piernikowe z kremem jest bardzo prosty, a samo ciasto szybkie(...)przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a szczególnie zbliżające się święta. Zapraszam na przepis! CIASTO BISZKOPTOWO-PIERNIKOWE Z KREMEM – PRZEPIS Składniki BISZKOPT 120 g mąki pszennej 5 jajek rozmiar L 140 g cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika 50 g gorzkiej czekolady szczypta soli KREM 500 ml śmietanki kremówki
Alle Dobre!wypiek na jesienne dni. Jeszcze ciepła bułeczka podana z herbatą malinową to niezawodny polepszacz nastroju! Przepis nie jest bardzo skomplikowany, choć wymaga nieco wysiłku i czasu żeby zrobić dobre ciasto drożdżowe. Obowiązkowo na wierzchu bułeczek polewa z serka kremowego, która idealnie scala wszystkie smaki. Czas przygotowania: 30 min Czas wyrastania: ok. 90 min Czas pieczenia: 17 min SKŁADNIKI(...)bułeczek) Ciasto drożdżowe 300 g mąki tortowej 40 g cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 7g drożdży suszonych 1 jajko M 1 żółtko M 150 ml ciepłego mleka 50 g miękkiego masła Nadzienie 50 g miękkiego masła 50 g cukru brązowego 2 łyżki cynamonu (opakowanie 15 g) Polewa z serka 30 g miękkiego masła 30 g cukru pudru 1 łyżeczka esencji
Słodki Blogwyciskania ciasteczek możesz przygotować małe kruche ciastka o pięknym wyglądzie – jak ze sklepu! Aby przygotować takie ciasteczka, do maszynki przymocuj wybraną końcówkę, a w środek nałóż kruche ciasto. Następnie przeciskaj ciasto przez maszynkę, formując ciasteczka. Staraj się, aby ciastka miały podobną wielkość – dzięki temu równo się upieką i nie będą się przypalać. Czy można zrobić te ciastka(...)specjalnej maszynki? Tak, te maślane kruche ciasteczka możesz przygotować nawet, jeśli nie posiadasz specjalnej maszynki do ciastek. Wystarczy, że kruche ciasto po schłodzeniu rozwałkujesz na grubość 4-5 mm. Następnie za pomocą foremek wykrawaj z ciasta wybrane kształty. A jeśli nie masz foremek, możesz również ciasteczka wykroić za pomocą małej szklanki lub po prostu nożem. Jak długo można przechowywać kruche
Via Gustozrobiłam. Puszysty i lekki, dzięki wykorzystaniu do masy serowej dodatkowej ilości ubitych na sztywno białek. Sernik wyszedł świetny, choć popełniłam błąd, nie podpiekając wcześniej spodu. Wyłożyłam na surowe ciasto podpieczone śliwki, które mocno to ciasto zalały swoimi sokami, sprawiając, że w ogólnym rozrachunku, nie wyglądało to dobrze. Wam radzę wstępnie podpiec spód, myślę, że to powinno pomóc. Kruche ciasto(...)śliwek 3-4 łyżki bułki tartej Mąkę mieszamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło, składniki siekamy. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby, jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3 lub 3/4 i 1/4). Każdą część owijamy folią i odstawiamy do schłodzenia. Śliwki
Smaki Na TalerzuŚmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśnej śmietany. Jest lżejszy niż tradycyjny sernik , bardziej puszysty, ale zapewniam Was, że równie pyszny. Przepis na to rewelacyjne ciasto dostałam od Pani Renaty. Dodałam coś od siebie, a jakże ;), i przedstawiam Wam Śmietanowca w wersji z borówkami. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na frużelinę borówkową: 300 g borówek (mogą(...)Kiedy borówki puszczą lekko sok, dodaję mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość energicznie mieszam, aż borówki zgęstnieją. Frużelinę odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję kruche ciasto. Składniki na kruche ciasto: 250 g masła ½ szklanki cukru 5 żółtek 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatam
Słodki sentymentprzepis na proste ciasto ucierane z owocami wygrywa pod każdym względem! Klasyczne składniki, łatwe w przygotowaniu, idealne do codziennej kawy i na spotkania z przyjaciółmi! Przepis na ten pyszny jest prawie tak prosty jak na nasze popularne ciasto widelcem mieszane z owocami . Podobnie jak w przypadku jagód, świeże borówki są pyszne same w sobie. A gdy połączysz je z malinami(...)truskawkami i upieczesz, ich smak jeszcze się wzmacnia, dzięki czemu każdy kęs ciasta pobudza pragnienie na więcej i więcej. Co sprawia, że to ciasto jest tak proste w przygotowaniu? Przede wszystkim brak warstw, kruszonki czy też lukru. Wystarczy utrzeć ciasto, przełożyć do formy i posypać owocami! A jeśli chcesz jeszcze więcej owocowego smaku, po upieczeniu skrop każdy kawałek ciasta truskawkowym
Kuchnia Na WypasieCiasto francuskie z kremem i owocami to pomysł na przepyszne szybkie, słodkości. Do tego bardzo proste w wykonaniu, a jednocześnie bardzo efektownie wyglądające. Deser przygotowałam z jednego blatu ciasta francuskiego jednak ciastka wykroiłam na dwa sposoby. Dzięki temu mamy ciastka w kształcie prostokątów oraz trójkątów. Do przyozdobienia kremu użyłam jagód. Ale jak w większości tego typu deserów owoce można użyć(...)dowolne. Można również całkowicie z nich zrezygnować na rzecz: orzechów, czekolady, karmelu, rodzynek itp. Ciasto francuskie z kremem i owocami, przepis na 12-13 porcji (ilość zależna od wykrojonych przez was porcji): płat ciasta francuskiego (mój miał 275 g) 1 jajko (wystarczy nawet mniej, jeśli wam po czymś zostało) Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy w prostokąty lub kwadraty w taki sposób
Relaxtime