ciasto - 161133 przepisów (strona:544/10743)

Rodzaje Biszkoptów 26

Wyróżniamy kilka rodzai biszkoptów. W kuchniach na całym świecie cukiernicy wypiekają ciasta podobne do naszych polskich biszkoptów. Różnią się one składem i sposobem przyrządzania, ale wszystkie służą do tego samego… do zbudowania tortu. Biszkopt to ciasto, które nie zawiera tłuszczu. W jego skład wchodzą jaja, mąka pszenna i cukier. Ciast z dodatkiem tłuszczu nie powinniśmy nazywać biszkoptami. Biszkopt możemy(...)wielu krajach, nie tylko za jego smak, ale i za łatwość wykonania. Biszkopt można przyrządzić na wiele sposobów: jako rolady, babeczki, klasycznie jako blaty do tortów i podstawy do ciast. Biszkopt, do którego jesteśmy przyzwyczajeni nie zawiera dodatku masła, przez co jest lekki i doskonale nadaje się do nasączania. Jednak łatwo się kruszy i nie jest podatny na formowanie. Przeczytajmy

SmartBake.pl
Ciasto Makowa Panienka z Żurawiną 29

Przepyszne ciasto Makowa Panienka z Żurawiną to połączenie moich ulubionych smaków. Gorycz maku, kwaskowatość żurawiny , lekkość bitej śmietany i słodycz czekolady mlecznej. Jak dla mnie idealne połączenie smaków i tekstur. Przygotowanie togo ciasta nie jest trudne . Aby przygotować makową panienkę musisz upiec biszkopt makowy . Przygotowuje się go podobnie jak zwykły biszkopt, jednak zamiast mąki używamy innych składników: mielonych migdałów(...)cukru, wiórek kokosowych i proszku do pieczenia. Wszystko to sprawia, że biszkopt makowy jest lekki i nie zapychający. Dla osób ze szczególną nietolerancją glutenu, proszek do pieczenia można pominąć, ciasto i tak ładnie urośnie . Ja często używam tego biszkoptu również jako blat do tortu. Kolejną warstwą ciasta jest żurawina . Ja używam żurawiny mrożonej. Bez odmrażania prażę jej owoce na patelni

SmartBake.pl
Chleb pieczenie 41

orkiszową. Każda mąka wpłynie na smak i konsystencję chleba. Wybierając drożdże, można zdecydować się na świeże lub suszone. Woda powinna mieć odpowiednią temperaturę, aby pobudzić aktywność drożdży. Proces Wyrabiania Ciasta Wyrabianie ciasta to kluczowy etap w przygotowaniu chleba. W misce łącz mąkę, drożdże, sól i wodę. Następnie zacznij wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Możesz to robić ręcznie(...)pomocą miksera z hakiem do wyrabiania. Wyrabianie ciasta pozwala na rozwinięcie glutenu, co przyczynia się do uzyskania lepszego wypieku. Pierwsze Wyrastanie Ciasta Po wyrabianiu ciasto pozostaw na posypanym mąką blacie i przykryj ściereczką. Pozwól mu wyrastać przez około godzinę, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie drożdże wytworzą dwutlenek węgla, co spowoduje uniesienie się ciasta. Formowanie i Drugie Wyrastanie

Podstawy Gotowania
Ciasto z budyniem i gruszką bez pieczenia 39

Ciasto z budyniem i gruszką to pomysł na pyszny deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Jest lekkie, orzeźwiające i ładnie prezentuje się na stole. Ponadto ciasto jest bez pieczenia, więc nie trzeba włączać piekarnika, co w letnie upały jest zbawienne. Przepis na ciasto z budyniem i gruszką jest prosty chociaż wymaga trochę pracy. Mimo wszystko warto przygotować to ciasto, ponieważ(...)smak zrekompensuje cały trud. CIASTO Z BUDYNIEM I GRUSZKĄ PRZEPIS Składniki 500 ml śmietanki kremówki 30% 1 budyń śmietankowy 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka gruszkowa 1 duża gruszka 500 ml mleka 400 ml gorącej wody 30 g czekolady gorzkiej 30 g czekolady białej 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix 12 okrągłych biszkoptów 18 herbatników kakaowych Przygotowanie

Alle Dobre!
Ciasto jogurtowe z owocami 25

Pyszne. Po pierwszym kęsie tego ciasta, w sekundę znalazłam się na wsi. Nie wiem skąd to skojarzenie. Całe dzieciństwo spędziłam na wsi, ale nie potrafię z nikim konkretnym go skojarzyć. Dawno nie jadłam takiego ciasta, oj dawno. Skąd pomysł? Znowu chodziło jedynie o wykorzystanie czegoś z lodówki, konkretnie jogurtu naturalnego. Ostatnio mniej go używam, a odruchowo nakupowałam jak zwykle. Uparłam(...)się na ciasto. Poszperałam w internecie i w sumie wybór był spory, ale prawie wszystkie przepisy ograniczały się na niewielkich ilości jogurtu. A ja do zużycia miałam przynajmniej 400 ml. Wpisałam więc w google „ciasto jogurtowe, jogurt 400 ml” i moim oczom ukazał się przepis z bloga Zjem to! No dobra, bierę. Najwyżej znowu wyjdzie mi zakalec (parę

Kardamonovy
Ciasto dyniowe z polewą z białej czekolady 23

coś do czegoś wykorzystać. Wczoraj zauważyłam, że moja ostatnia dynia ma się całkiem źle. Postanowiłam ją upiec i zmiksować na śmierć. A jak już powstał mus to musiało powstać ciasto. Musu wyszła cała masa, część chyba wyląduje w zamrażalniku. Jutro może Toli na śniadanie zrobię pancakes z dynią . Ciasto dyniowe z polewą wyszperałam w internecie. Szukałam czegoś co będzie przypominać(...)domu, więc podziałam. Więc szperałam, szperałam i wpadłam na bloga Oryginalny smak . Naprawdę sugerowałam się jedynie zdjęciem. Potem wczytałam się w przepis i wiedziałam, że tego właśnie szukam. Ciasta na oleju, z musem z dyni, z polewą i skórką z pomarańczy. Obawiałam się jedynie, że z moimi zdolnościami cukierniczymi na bank coś spartolę. Więc zrobiłam co trzeba, od niechcenia wymieszałam

Kardamonovy
Ciasto na pierogi 26

Przepis, z którego korzystam od wielu lat. Gdy czasami przeglądam sobie posty na grupach kulinarnych, dość często padają pytania dotyczące ciasta na pierogi. I w sumie najczęściej powtarza się ten sam schemat: woda, mąka, tłuszcz i sól. Tylko, że znowu ile ludzi, tyle opinii. Woda ciepła, gorąca, wrzątek. Rodzaj mąk? Raczej tortowa, typ 500, „taka jaką akurat(...)widziałam sporo komentujących, którzy jajka dodają. Całe, tylko żółtka, różnie. Jak sami widzicie, można się pogubić. Ja jednak pozostanę przy mojej gorącej wodzie, mące poznańskiej, oleju i soli. Ciasto na pierogi z dzisiejszego posta jest elastyczne, miękkie, prawie wcale nie przykleja się do blatu – to chyba zasługa oleju. I to jest dla mnie duży plus, bo nie muszę ciasta

Kardamonovy
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 34

było w Chacie nad Wisłokiem, u Moniki i Piotrka. Z tego co pamiętam do farszu dodawali jeszcze czosnek niedźwiedzi. W dzisiejszej wersji również go dodałam, ale w suszonej formie. Ciasto na pierogi, ile ludzi, tyle opinii. Że jajko bezapelacyjnie trzeba dodać, albo tylko żółtko. Że przecież woda, sól i mąka wystarczą. Czasem roztopione masło. I mąka, koniecznie poznańska. Nie, poznańska(...)tortowa w zupełności wystarczy. Bądź mądry i pisz wiersze. Ja pierogi zawsze robię według tego samego przepisu: woda, mąka poznańska, sól, olej. Potem ciasto wyrabiam aż do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie zawijam je w folię spożywczą i odstawiam na jakiś czas na bok. I parę dni temu zapytałam moją Monę, w jaki sposób ona robi ciasto, bo jest arcymistrzem

Kardamonovy
Ciasto Toffifee bez pieczenia – pyszny smakołyk w kilka chwil 38

Ciasto Toffifee bez pieczenia to przepyszny deser, który nie wymaga wiele pracy ani czasu na przygotowanie, a smakuje obłędnie. Jest inspirowany czekoladkami Toffifee, dlatego składa się z orzechów, czekolady i kajmaku. Dodatkowo kompozycję wzbogaciłam o słone krakersy, aby całość nie była zbyt słodka i był to strzał w dziesiątkę. Jedyna niedogodność jest taka, że ciasto będzie najlepiej smakować dopiero(...)drugi dzień po przygotowaniu, dlatego jeśli szukacie czegoś „na już”, to lepiej skorzystać z innego przepisu. Jak przygotować ciasto Toffifee bez pieczenia? Przygotowanie deseru jest banalnie proste. Wystarczy rozpuścić i wystudzić czekoladę, następnie wymieszać ją z mascarpone. Taką masą przekładamy krakersy, a ostatnią warstwę smarujemy kajmakiem i posypujemy orzeszkami. Gotowe! Składniki na Ciasto Toffifee bez pieczenia: około 250 g krakersów

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi z malinami i kaszą manną – PRZEPIS 47

kaszy manny sprawia, że pierogi rozpływają… Drukuj Proporcje na: 30 szt. Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia/gotowania: 3 min Ocena: 5.0 /5 ( 3 głos/y ) składniki Składniki na ciasto na pierogi (na 30 sztuk): 300 g mąki (użyłam 200 g mąki pszennej i 100 g mąki żytniej) 100 ml ciepłej wody (ok. 60 stopni C) 1 łyżka oliwy(...)sztuk): 120 g kaszy manny 400 ml mleka (użyłam sojowego) 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru 350 g malin 80 g białej czekolady   przygotowanie Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Do mąki dodaj wodę i oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób zwarte, jednolite ciasto. Ciasto po wyrobieniu nie powinno lepić się do ręki – jeśli tak jest, dosyp trochę

Via Gusto
Domowa włoska pizza – przepis z oryginalnymi produktami 52

produktów prosto z Italii znajdziesz w tym wpisie! Jak przygotować włoską pizzę? Kluczowe są produkty! Choć sam przepis na domową włoską pizzę nie jest skomplikowany, kluczem do przygotowania pysznego ciasta i dobrania dodatków jest wybór oryginalnych produktów. Nie zawsze w supermarketach czy lokalnych sklepikach pod domem możesz otrzymać wysokiej jakości składniki. Na co zwrócić szczególną uwagę?  Domowa pizza(...)mąka Na pewno na mąkę. Do włoskiej pizzy sprawdzi się typ 00 , czyli drobno mielony, aby ciasto było delikatne i elastyczne. Wraz z dobrym przepisem jesteś w stanie przygotować nawet cienką pizzę, która po chwyceniu nie przechyla się, a składniki nie spływają jak po śliskim lodzie. Sos pomidorowy Nie ma pizzy bez sosu pomidorowego. Nie musisz go przygotowywać samodzielnie, jeśli

Rozdomowiona
Najprostszy TORT BEZ PIECZENIA – przepis 44

Tort bez pieczenia z mascarpone i wiśniami to przepis, który pozwoli Ci stworzyć wyjątkowe i smaczne ciasto, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Bez zbędnego trudu, a z fantastycznym efektem końcowym – to jest to, czego szukasz! Ten przepis jest doskonały na różne okazje – urodziny, przyjęcia czy rodzinne spotkania. Jest szybki do przygotowania, ale smak i prezentacja są absolutnie(...)się w ostach! Z czego składa się ten tort bez pieczenia? biszkopty herbatniki mascarpone bita śmietana wiśnie kakao Co sprawia, że ten tort jest tak wyjątkowy? Przede wszystkim warstwy ciasta doskonale się komponują ze sobą. Mascarpone, czyli włoski ser o kremowej konsystencji, nadaje naszemu kremowi jedwabistą teksturę i delikatny smak. Bita śmietana sprawia, że ciasto jest puszyste, a wiśnie

Via Gusto
Ciasto kamikaze 43

Ciasto kamikaze to bardzo nietuzinkowy i ciekawy wypiek. W swoim składzie zawiera piwo izzy kamikaze, które nadaje masie ciekawego smaku i koloru. To ciasto z pewnością zachwyci każdego swoim wyglądem i smakiem. Przepis na ciasto izzy kamikaze jest bardzo prosty. Ciasto robi się naprawdę szybko. Jeśli lubicie nowe przepisy i macie ochotę zaskoczyć swoich gości czymś(...)innym niż zwykle, ciasto kamikaze będzie idealnym wyborem. Zapraszam na przepis! Składniki Masa śmietanowa 1/3 szklanki cukru pudru 800 ml śmietanki 30%-36% 2 galaretki pomarańczowe Masa piwna 1300 ml piwa niebieskiego izzy kamikaze 4 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru Biszkopt 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść orzechów

Alle Dobre!
Wegańskie pancakes – przepis z batatami | DIETA 1800 KCAL 44

ugotowanie go w wodzie. Następnie należy go zblendować, aby powstało purée. Do purée dodać mąkę, mleko sojowe oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać. Następnie smażyć placuszki z przygotowanego ciasta. Gotowe placuszki należy podać z malinami, syropem klonowym oraz płatkami migdałowymi. DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ W EBOOKU Dlaczego warto wprowadzić do swojej diety bataty? Batat to warzywo, które posiada wiele wartości(...)wegańskie pancakes, które z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom klasycznych wersji, jak i tym, którzy lubią eksperymentować z nowymi smakami: Pancakes z bananami i orzechami – do ciasta dodać pokrojone w plasterki banany i posiekane orzechy, a na wierzch dodać kawałki banana i orzechy. Pancakes z dynią i cynamonem – do ciasta dodać puree z ugotowanej dyni oraz cynamon

Via Gusto
Tort snickers 169

Tort snickers Zakochacie się w tym cieście! Czekoladowy biszkopt, kajmak, krem śmietankowy, solone orzeszki ziemne i polewa czekoladowa – niebo w ustach! Cudowny smak, któremu ciężko się oprzeć. Świetny torcik zarówno na szczególne okazję, jak i bez okazji, tak do niedzielnej kawki. Polecam!     Składniki: Biszkopt: 5 jajek 160g cukru (ok 3/4 szklanki) 120g mąki (ok 3/4 szklanki(...)turach suche składniki i za każdym razem delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem) *** *** Na koniec dolewamy olej i ponownie bardzo dokładnie mieszamy go z ciastem *** *** Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (moja blaszka ma średnicę 22 centymetry ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165’C i pieczemy przez 45-50 minut – do suchego patyczka *** *** Po całkowitym wystudzeniu

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania